Breaking News
Home / Επικαιρότητα / Νοτίου Αιγαίου / Γ. Χατζημάρκος VS X. Κόκκινος: «Γ. Χατζημάρκος: Ο νόμος θα εφαρμοστεί. Εκπίπτει του αξιώματός του ο Χ. Κόκκινος – Χ. Κόκκινος: Παραμένω στη θέση μου, ας ξαναμελετήσει το νόμο καλύτερα ο Περιφερειάρχης»

Γ. Χατζημάρκος VS X. Κόκκινος: «Γ. Χατζημάρκος: Ο νόμος θα εφαρμοστεί. Εκπίπτει του αξιώματός του ο Χ. Κόκκινος – Χ. Κόκκινος: Παραμένω στη θέση μου, ας ξαναμελετήσει το νόμο καλύτερα ο Περιφερειάρχης»

Γ. Χατζημάρκος VS X. Κόκκινος: «Γ. Χατζημάρκος: Ο νόμος θα εφαρμοστεί. Εκπίπτει του αξιώματός του ο Χ. Κόκκινος – Χ. Κόκκινος: Παραμένω στη θέση μου, ας ξαναμελετήσει το νόμο καλύτερα ο Περιφερειάρχης»

.

Απαντώντας σε ερώτηση ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με αφορμή αφενός τις διαγραφές περιφερειακών συμβούλων και αφετέρου σχετικά με την αποκάλυψη της «δημοκρατικής» για το θέμα του κ. Χαράλαμπου Κόκκινου, υπογράμμισε τα εξής:

«Να πω για τις διαγραφές. Οι πολιτικές παρατάξεις είναι ενώσεις προσώπων που συμμετέχουν ελευθέρα τη βουλήσει. Στις πολιτικές παρατάξεις το ισχυρότερο συνεκτικό στοιχείο είναι το ψυχικό δέσιμο. Ένα ψυχικό δέσιμο το οποίο αποτυπώνεται και από την λειτουργία, ενισχύεται ή καταλύεται ή καταργείται από την λειτουργία του καθενός μέσα σε αυτές. Ο διαχωρισμός αυτών των τριών φίλων οι οποίοι έφυγαν και ‘τυπικά από την παράταξή μας, έχει συντελεστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι κάτι το οποίο έγινε ‘εν βρασμώ’. Έχουν περάσει οκτώ μήνες από τον Μάρτιο μετά τον ανασχηματισμό –αναφέρομαι στους κ.κ. Ηλία Ζωγραφίδη και Άγγελο Ανανία. Δεν μπορεί να πει κανένας ότι τα μέλη της παράταξης, που πήραν την απόφαση, το έκαναν αυτό ‘εν θερμώ’. Το έκαναν οκτώ μήνες μετά και αφού είχαν κάνει πάρα πολύ υπομονή, υπέστησαν πάρα πολλά και άκουσαν πάρα πολλές προσβολές. Τυπικά αποτυπώθηκε και αυτό.

Σε ό,τι αφορά τον Χαράλαμπο Κόκκινο, δεν είναι εκτός παράταξης τώρα, ούτε από τον Μάρτιο που έγινε ο ανασχηματισμός. Ο ανασχηματισμός ήταν το έναυσμα για να εκδηλώσουν την δυσαρέσκειά τους οι τρεις, ο κ. Κουνάκης, ο κ. Ζωγραφίδης και ο κ. Ανανίας. Γιατί ξαναλέω ότι έχει μεγάλη αξία και ερμηνεύει σε έναν σχεδόν απόλυτο βαθμό και το τι συνέβη και γιατί συνέβη –μετά τον ανασχηματισμό.

Με τον Χαράλαμπο Κόκκινο αυτό έχει γίνει από το 2015, από το ξεκίνημα. Είναι πρωτοφανές ότι: το 2015 οι περιφερειακοί σύμβουλοι της περιφερειακής ενότητας Δωδεκανήσου, είχαν απευθύνει πρόσκληση δημόσια να παραιτηθεί –αφού είχε προηγηθεί η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για συγκεκριμένες συμπεριφορές του, που έχουν να κάνουν με οικονομική διαχείριση και με ευρήματα τα οποία κατατέθηκαν στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς. Εδώ τι συζήτηση να κάνεις;

Ακούω πρωτοφανείς ερμηνείες από ανθρώπους ανώριμους ότι δεν κλήθηκαν. Μα η απόφαση για την διαγραφή, περικλείει την μη πρόσκληση. Ειδάλλως δεν είναι απόφαση διαγραφής. Και γι αυτό γίνεται οκτώ μήνες μετά. Στους οκτώ μήνες, αυτός που ήθελε να μιλήσει, μπορούσε να μιλήσει. Εκτόξευσαν όλες αυτές τις ύβρεις, τις ειρωνείες προς τους συναδέλφους τους και οι συνάδελφοί τους, πήραν την απόφαση να τους διαγράψουν. Και αυτή δεν είναι μια απόφαση απλή. Είναι μια απόφαση η οποία λαμβάνεται με τα 2/3 ως προς το τυπικό της νομοθεσίας και υπερκαλύφθησαν. Κι αυτό γιατί και τα υπόλοιπα μέλη της παράταξης έχουν πολιτική προσωπικότητα, και αυτά έχουν αξιοπρέπεια. Προσωπικότητα και αξιοπρέπεια δεν έχουν μόνον οι ‘θορυβούντες’. Έχουν όλοι και πολύ περισσότερο αυτοί οι οποίοι εργάζονται.

Σε ό,τι αφορά τον Χαράλαμπο Κόκκινο υπάρχει στο άρθρο 68 μια σαφής πρόβλεψη της νομοθεσίας, η οποία θα εφαρμοστεί. Νομίζω ότι ζούμε σε μια ευνομούμενη Πολιτεία. Είναι σαφές το άρθρο. Την επόμενη μέρα μετά από μια διαγραφή, ο νόμος λέει ότι δεν μπορεί να παραμείνει σε θέση αντιπεριφερειάρχη.

Για τα καθήκοντά του η απόφαση δεν είναι δική μας. Εμείς πήραμε την απόφαση να τον διαγράψουμε από την παράταξή μας, στην οποία ούτως ή άλλως δεν συμμετείχε και δεν είχε θέση εδώ και πάνω από δυο χρόνια. Η απόφαση πλέον είναι του ΥΠΕΣ. Το άρθρο δεν κάνει διάκριση. Καμία ερμηνεία του νόμου. Λέει για αντιπεριφερειάρχες. Υπάρχει διαδικασία με άλλο άρθρο που ορίζει την αντικατάστασή του. Και ο επόμενος αντιπεριφερειάρχης θα είναι χωρικός. Μόλις μας δώσει το ‘πράσινο φως’ το ΥΠΕΣ θα προχωρήσουμε στην εκλογή νέου αντιπεριφερειάρχη ο οποίος θα προκύψει από την ομάδα των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων της περιφερειακής ενότητας την οποία εκπροσωπεί από την πλειοψηφούσα παράταξη. Η διαδικασία θα γίνει εσωτερικά».

Σε ερώτηση εάν ο κ. Κόκκινος θα παραμείνει απλά περιφερειακός σύμβουλος, ο κ. Χατζημάρκος απάντησε:
«Δεν έχω αγωνία για το τι θα γίνει… Δεν έχω καμία αγωνία για το μέλλον του κ. Κόκκινου. Γιατί μία φορά που είχα την αγωνία το 2014, μού στοίχισε πολύ… Ρωτήστε τον ίδιο τι θα κάνει στη ζωή του…»

Είπε ακόμη ότι θα δώσει τα πρακτικά τα οποία ζητήθηκαν.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν θα πρέπει να παραδώσουν τις έδρες τους οι διαγραφέντες στο περιφερειακό συμβούλιο, είπε: «Αυτό είναι θέμα ηθικό. Είναι μια προσωπική άποψη. Εγώ πιστεύω ότι η ηθική υποχρέωση είναι αυτή. Αλλά έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας την πορεία του στην πολιτική».

Χ. Κόκκινος: «Παραμένω στη θέση μου τιμώντας την λαϊκή εντολή»

Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χαρ. Κόκκινος, προέβη χθες στην ακόλουθη γραπτή δήλωση:

Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος με αφορμή ερωτήματα εκπροσώπων Μ.Μ.Ε. και δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι με την απόφαση της περιφερειακής παράταξης της οποίας ηγείται ο κ. Γ. Χατζημάρκος που ελήφθη το βράδυ της 3.11.2017 δύναται να εκπέσει του αξιώματός του (αυθαίρετος ισχυρισμός χωρίς νομική υπόσταση…), προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με συνέπεια, συνέχεια, σοβαρότητα και εντιμότητα, προσφέρω στα κοινά. Τα θλιβερά γεγονότα που συμβαίνουν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και εκπορεύονται από τον περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκο και στενό του πυρήνα φίλων, αφενός δημιουργούν οργή και θλίψη στους νησιώτες μας που περίμεναν έργα και όχι αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και εσωστρέφεια και αφετέρου τα καταγγέλλω και συγχρόνως τα αντιμετωπίζω με ψυχραιμία και συγκεκριμένα επιχειρήματα.
Επισημαίνω τα εξής:

⦁ Έχω επάγγελμα και σύμφωνα με τους πιστοποιημένους τίτλους σπουδών μου (τους οποίους φροντίζω να εμπλουτίζω) και επιστημονική κατάρτιση και μάλιστα έχω τιμηθεί από τον κλάδο μου και από την κοινωνία κατ’ επανάληψη. Άλλοι αναζητούν μισθούς και επιβίωση μέσα από τη συμμετοχή τους στα κοινά… Άλλοι αντιμετωπίζουν επαγγελματικά προβλήματα και άλλοι προσπαθούν να καλύψουν την αμάθειά τους και την προχειρότητά τους μέσω πρόσκαιρων πολιτικών θέσεων που κατέλαβαν.

⦁ Θα μείνει ανεκπλήρωτος πόθος του κ. Γ. Χατζημάρκου και μερίδας συνεργατών του (που με την ενεργή στήριξη τη δική μου και άλλων περιφερειακών συμβούλων που δεν ανήκουν πλέον στην παράταξή του ή κρατούν στάση αναμονής, βρίσκονται σε θέση αυτοδιοικητικής ευθύνης στην Π.Ν.Αι.), η αποπομπή μου από τη θέση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου. Θυμίζω ότι εκλέχθηκα από το λαό και με τον ίδιο τρόπο που εκλέγεται ο περιφερειάρχης.

⦁ Η θέση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη που υπηρετώ, αποτελεί αιρετό μονοπρόσωπο όργανο, με αρμοδιότητες και διακριτό ρόλο που δεν ταυτίζεται με τη συγκρότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου και των επιτροπών του. Μια προσεκτική ματιά στις διατάξεις του νόμου 3852/2010 (άρθρα 113, 120, 160 κ.λπ.) επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς μου. Όσον αφορά το άρθρο 168 που επικαλείται ο κ. Γ. Χατζημάρκος και σχετικά δημοσιεύματα, αναφέρεται σε περιφερειακούς συμβούλους και όχι στο χωρικό αντιπεριφερειάρχη. Οι διώκτες μου ας αναζητήσουν όποια ερμηνεία θέλουν, δυστυχώς γι’ αυτούς έχω προπορευτεί και πάλι και θα μείνουν μόνο με τις επιθυμίες και τις πρόσκαιρες εντυπώσεις.

⦁ Όσο κι αν θέλει ο κ. Γ. Χατζημάρκος να χειραγωγεί πρόσωπα και καταστάσεις, δε θα τα καταφέρει. Ο πανικός του και η πολιτική του ανεπάρκεια είναι εμφανέστατα πλέον. Ο τρόπος διαγραφής μου -όπως και των άλλων συναδέλφων-, διέπεται από αντιδημοκρατικές και αυταρχικές πράξεις και η νομιμότητά του ελέγχεται.

Τέλος,
⦁ Θα πρότεινα στον κ. Γ. Χατζημάρκο να είναι πιο προσεκτικός στην άσκηση των καθηκόντων του. Ήδη έχει «εισπράξει» αρκετές μηνύσεις για περιφερειάρχη με θητεία τρία (3) έτη και πιθανόν να είναι υποψήφιος και για άλλες. Επίσης ο τρόπος διοίκησής του ελέγχεται από τους αρμόδιους κρατικούς μηχανισμούς και όσο κι αν προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να μεταθέσει ευθύνες, η αλήθεια θα λάμψει και θα είναι πικρή γι’ αυτόν.»

Υ.Γ.: Την τακτική του κ. Γ. Χατζημάρκου με τον οποίο εκλεχθήκαμε με τον ίδιο τρόπο, υπόσχομαι ότι δεν θα την εφαρμόσω… Δε θα συγκαλέσω την παράταξη να διαγράψει τον περιφερειάρχη που αποτελεί κι αυτός μονοπρόσωπο όργανο με συγκεκριμένες αρμοδιότητες που δεν ταυτίζονται με το υπόλοιπο Περιφερειακό Συμβούλιο… Τώρα ας ξαναμελετήσει το άρθρο 168 του Ν. 3852/2010 καλύτερα…

Πηγή: www.dimokratiki.gr

.
.
Print Friendly, PDF & Email

About fragiska

Εκδότρια της e-Εφημερίδας «Σιφναϊκό Φως» από το 2006