Breaking News
Home / Εν Σίφνω / Νέα Συλλόγων / Ανακοίνωση του Εξωραϊστικού Συλλόγου Πλατύ Γιαλού Σίφνου “Η Πρόοδος” [9/2/22]

Ανακοίνωση του Εξωραϊστικού Συλλόγου Πλατύ Γιαλού Σίφνου “Η Πρόοδος” [9/2/22]

.

Ανακοίνωση του Εξωραϊστικού Συλλόγου Πλατύ Γιαλού Σίφνου “Η Πρόοδος” [9/2/2022]

.

Αγαπητοί ,

Την Κυριακή, ο Πλατύς Γιαλός καταψήφισε την κατασκευή του υδατοδρομίου στον οικισμό. Το όχι των συμπολιτών σας που έχουν ιδιοκτησίες στον Πλατύ Γιαλό και των επαγγελματιών που στηρίζουν την οικονομία του νησιού ήταν ξεκάθαρο και δεν χωράει καμιά αμφισβήτηση. Κι όμως, ίσως ακόμα στο σημερινό σας συμβούλιο υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι έχουν ήδη αποφασίσει να εγκρίνουν το έργο. Το έχουν ήδη αποφασίσει χωρίς ακόμα να μπορούν να απαντήσουν σε πολλές από τις ερωτήσεις που έχουν τεθεί.

Σας ζητήσαμε να μας δώσετε σαφή πληροφόρηση σχετικά με τον θόρυβο που θα κάνει το υδροπλάνο σε έναν οικισμό γεμάτο ξενοδοχεία , ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόρια, τα οποία τα τελευταία χρόνια συνεχώς αναβαθμίζουν τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες τους , προσφέροντας ένα ολοένα και καλύτερο τουριστικό προϊόν. Επικαλεστήκατε μια μελέτη η οποία αναφέρει ότι ένα υδροπλάνο κάνει τον ίδιο θόρυβο με ένα πλυντήριο.

Σας ρωτήσαμε αν υπάρχει πρόβλεψη και μελέτη για το πώς θα λειτουργήσει μια ήδη επιβαρυμμένη μαρίνα με κίνηση, θόρυβο, παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα και σκάφη, αν προστεθούν λεωφορεία ταξί και επιπλέον ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και μας είπατε ότι καταλαβαίνετε την ανησυχία μας και θα προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβλημα. Η κοινή λογική επιβάλει να μελετάς και να προετοιμάζεις τις συνθήκες πριν προκύψει πρόβλημα και όχι αφού προκύψει.

Σας ρωτήσαμε αν είστε σίγουροι για την ασφάλεια των λουόμενων, των ψαράδων και όσων πληρώνουν αδρά για να χρησιμοποιούν τον όρμο για θαλάσσια σπορ και χαλάρωση και επικαλεστήκατε υπογραφές υπουργών και μελέτες τεχνοκρατών που το πιθανότερο είναι να μην έχουν ποτέ επισκεφτεί τον Πλατύ Γιαλό.

Σχετικά με το αν θεωρείται τουριστική αναβάθμιση για τον Πλατύ Γιαλό  το συγκεκριμένο έργο δεν έχουμε ακούσει για καμία μελέτη. Ο Πλατύς Γιαλός δεν είναι λιμάνι. Είναι παραλία. Μπορείτε να απαντήσετε στην ερώτηση γιατί οι πολυτελείς θαλαμηγοί αράζουν στον Πλατύ Γιαλό και όχι στις Καμάρες?

Σας ρωτήσαμε αν μπορείτε να αποκλείσετε ότι στο μέλλον κάποια άλλη δημοτική αρχή θα «πατήσει» στην υπάρχουσα αδειοδότηση ώστε να εγκρίνει τεράστια κι ακόμα πιο θορυβώδη αεροπλάνα και μας απαντήσατε ότι όχι δεν μπορείτε να το αποκλείσετε.

Όσον αφορά τις χειμερινές πτήσεις που χρησιμοποιείτε σαν επιχείρημα προς όλους τους Σιφνιούς, επίσης δεν λάβαμε καμιά απάντηση. Πόσο συχνές θα είναι? Ποιο ακριβώς θα είναι το κόστος? Έχει ο δήμος θέσει πλαφόν τιμής εισιτηρίου για τους μόνιμους κατοίκους? Υπάρχει ποινή σε περίπτωση ακύρωσης δρομολογίου χωρίς απαγορευτικό?

Επίσης δεν μας έχετε εξηγήσει με σαφήνεια το επιχείρημα που έχει να κάνει με την μεταφορά ασθενών. Τα επείγοντα περιστατικά θα τα καλύπτει χειμώνα καλοκαίρι το υδροπλάνο? Δεν θα χρησιμοποιούμε πια ελικόπτερο? Κι όταν δεν είναι επείγον περιστατικό? Μια έγκυος παραδείγματος χάριν, θα μπει σε υδροπλάνο και θα αποθαλασσωθεί με 1 μέτρο κύμα και αναταράξεις για να πάει για εξετάσεις?

Ακούμε μόνο για ανάπτυξη του νησιού και από κάποιους κατηγορηθήκαμε ότι εμποδίζουμε τον εκσυγχρονισμό. Οι σύγχρονες κοινωνίες που επικαλούνται όσοι μας κατηγορούν έχουν πολύ διαφορετικά πρότυπα οργάνωσης, από τα οποία απέχουμε πολύ. Οπότε ας επικεντρωθούμε σε όσα επι της ουσίας έχουμε στα χέρια μας.  Δεν διαφωνήσαμε ποτέ ότι ένα υδατοδρόμιο θα διευκολύνει τους κατοίκους της Σίφνου να έχουν πιο άμεση πρόσβαση στην Αθήνα. Διαφωνούμε με το να γίνει σε ένα ήδη επιβαρυμένο οικισμό, που τυχαίνει να έχει την μεγαλύτερη και πιο δημοφιλή παραλία του νησιού με γαλάζια σημαία, χωρίς πρώτα να γίνει σωστή πρόβλεψη και ενημέρωση. Μια ενημέρωση που ουσιαστικά έγινε 3 μέρες πριν την αναδοχή του έργου σε 35 άτομα και ότι απορίες και ερωτήματα τέθηκαν δεν απαντήθηκαν. Σε κάθε περίπτωση έχουμε κάθε δικαίωμα να είμαστε επιφυλακτικοί, με δεδομένο τις καταστροφικές συνέπειες που επέφερε στην παραλία μας το προηγούμενο έργο ανάπτυξης και που κρίνοντας εκ του αποτελέσματος υλοποιήθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί σοβαρή μελέτη.

Αγαπητοί συμπολίτες. Ως τώρα προσπαθήσαμε με πολιτισμένο τρόπο και με διάλογο να σας εκδηλώσουμε την αγωνία μας. Ακόμα και αν εξειδικευμένοι δικηγόροι, φίλοι του Πλατύ Γιαλού, μας προσφέρουν εθελοντικά και αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους, δεν έχουμε καταφύγει σε ένδικα μέσα γιατί θεωρούμε ότι ο διάλογος μεταξύ Σιφνιών μπορεί να είναι εποικοδομητικός. Μάθαμε για κάτι τόσο σημαντικό για τον τόπο μας, τις περιουσίες και το μέλλον μας, χωρίς να έχουμε τον χρόνο να το εμπεδώσουμε και να το επεξεργαστούμε. Νιώθουμε ότι ο δήμος Σίφνου βιάζεται και δεν καταλαβαίνουμε γιατί. Αλήθεια γιατί τόση βιασύνη?  Σήμερα δεν θα σας ζητήσουμε να ακυρώσετε το έργο. Θα σας ζητήσουμε να μην βιαστείτε και να το αναβάλετε για 2 χρόνια.

Ας μη κάνουμε αυτήν την τόσο σημαντική για όλους μας παραλία πεδίο δοκιμών και τους κατοίκους πειραματόζωα. Σε αυτό το διάστημα των δύο χρόνων προτείνουμε για τον δήμο και το λιμενικό ταμείο τα εξής:

  1. Να συγκεντρώσουν απαντήσεις και πληροφορίες για όσα θέματα αγωνιούμε και θα τους κοινοποιούμε σε ανοικτή και πολιτισμένη επικοινωνία χωρίς δικηγόρους.
  2. Να διαπραγματευτούν τους όρους της σύμβασης σε συνεργασία με ειδικούς συμβούλους και γνώστες της τουριστικής βιομηχανίας ,της ναυσιπλοΐας ,του περιβάλλοντος αλλά και με μέλη του εξωραϊστικού συλλόγου με γνώμες και προτάσεις επαγγελματιών και κατοίκων.
  3. Να βελτιώσουν τις υποδομές στο αλιευτικό καταφύγιο για την υποδοχή του κόσμου. Να προσλάβουν λιμενάρχη και να οργανώσουν τις θέσεις στάθμευσης και γενικά τον έλεγχο της ροής των οχημάτων.

Είναι μεγάλο κρίμα να διχαζόμαστε. Αν δεν υπάρχει χρονική πίεση είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση ειρηνικά.

.

Εξωραϊστικός Σύλλος Πλατύ Γιαλού Σίφνου “Η Πρόοδος”

 

Print Friendly, PDF & Email