Breaking News
Home / Εν Σίφνω / Κοινωνικά / Αντώνιος Ζαμπέλης: Επικήδειος στον αδελφικό φίλο & στενό συνεργάτη Χρήστο Α. Ζαμπέλη

Αντώνιος Ζαμπέλης: Επικήδειος στον αδελφικό φίλο & στενό συνεργάτη Χρήστο Α. Ζαμπέλη

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΙΣ ΚΑΜΑΡΕΣ ΣΙΦΝΟΥ

Αντώνιος Ζαμπέλης: Επικήδειος στον αδελφικό φίλο & στενό συνεργάτη Χρήστο Α. Ζαμπέλη

.

Στον αδελφικό φίλο και στενό συνεργάτη Χρήστο Ζαμπέλη, στον άνθρωπο που αγάπησε την Σίφνο μας αλλά και τους ανθρώπους της, οι φίλοι σου που αγάπησες και αγαπήθηκες, σήμερα, σε αποχαιρετούν στο ΣΤΕΡΝΟ ΣΟΥ ΤΑΞΕΙΔΙ.

Σου εύχονται εκεί που πάς να έχεις πάντα ούριο άνεμο στα πανιά σου …

Σε χάσαμε ξαφνικά, σαν κυνηγημένο γλαροπούλι, υπερήφανο & όρθιο χωρίς να επιβαρύνεις κανένα παρ’ όλο που τυραννιόσουν τόσα χρόνια από την επάρατο ασθένεια. Ποτέ δεν μίλησες γι’ αυτήν σαν να ήταν κάτι το περαστικό που θα περάσει και όλα θα συνεχίσουν όπως πριν. Την χειρίσθηκες με ψυχραιμία χωρίς να αλλάξεις τις συνήθειες σου και ολοένα και περισσότερο προσδοκούσες πότε θα τελειώσουν οι προγραμματισμένες θεραπείες για να πεταχθείς στην Σίφνο σου, να αλλάξεις τον αέρα σου και να επανέλθεις πίσω ανανεωμένος και δυνατός.

Η Σίφνος. Μια λέξη μαγική στα αυτιά σου, ταυτισμένος με Αυτήν σε όλη σου την ζωή. Από παιδάκι που βοηθούσες την θειά σου την Εργίνα στην οικογενειακή σας Εκκλησία τον Άγιο Σώζοντα στην Απολλωνία, μέχρι που έφθασες στα ύπατα αξιώματα του υπαλληλικού σου βίου. Η Σίφνος ως χωροταξία, ως περιβάλλον, ως τουριστικός τόπος, ως ιστορία, ως αρχιτεκτονική. Το δέσιμο όλων αυτών των στοιχείων ενός ευλογημένου γενέθλιου τόπου, μέσα από το πρίσμα ενός ειδικού όπως ήσουν εσύ, με σκοπό να καταστεί επίγειος παράδεισος ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Ήταν όμως δύσκολο να γίνει κατανοητό το όραμά σου. Προσπάθησες μέσα από το ΥΠΕΧΩΔΕ και κατάφερες να βγάλεις τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επεκτάσεις των οικισμών της Σίφνου, επέβαλες την δόμηση στα εκτός σχεδίου οικόπεδα στα 4 στρέμματα, όρισες τις  Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, όρισες τις περιοχές Natura και τόσα άλλα πρωτοποριακά για την εποχή τους.

Από τις ανώτερες & ανώτατες θέσεις σου στο Υπουργείο πάντα προσπαθούσες να βρεις τις εναλλακτικές λύσεις που να έχουν εφαρμογή στην Σίφνο και προσπαθούσες αδιάκοπα να μεταλαμπαδεύσεις το επαγγελματικό σου πνεύμα και γνώση στην τοπική κοινωνία. Όμως όπως πολύ καλά κατάλαβες, θέλει πολλή και συνεχή προσπάθεια να πείσεις απαίδευτες μικρές τοπικές κοινωνίες ότι το συμφέρον τους είναι η συνεχής αειφόρος ανάπτυξη και όχι το πρόσκαιρο κέρδος.

Ως επαγγελματίας Αρχιτέκτων Μηχανικός, αφού απεφοίτησες από την Λεόντειο Σχολή και εισήχθης υπότροφος στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, απεφοίτησες μεταξύ των πρώτων και έφυγες για την Γαλλία όπου έλαβες το Master’s σου στην Χωροταξία από το VΙΙΙ Πανεπιστήμιο των Παρισίων και εργάσθηκες στην Σαουδική Αραβία με τον διεθνούς φήμης μηχανικό Κανδύλη πριν επιστρέψεις στην Ελλάδα.

Στο Υπουργείο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος που εργάσθηκες για 34 έτη ανέβηκες επιτυχώς όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας μέχρι την απώτατη θέση του Γενικού Διευθυντού Χωροταξίας με ευθύνη την χωροθέτηση και αδειοδότηση των  Ολυμπιακών Έργων, έργο δύσκολο και επίπονο διότι απαιτούσε χωροθέτηση, αλλά και παράλληλη νομοθέτησή τους.

Ανταπεξήλθες με επιτυχία και αυταπάρνηση οποιαδήποτε ευθύνη σου ανετέθη, έτσι ώστε να θεωρείσαι όχι μόνος στην πατρίδα μας αλλά και στο εξωτερικό ΕΙΔΙΚΟΣ στο είδος σου και όλοι να προστρέχουν στην γνώση σου.

Στον Σύνδεσμο Σιφνίων που τόσο αγάπησες και τον υπηρέτησες μέσα από τα Διοικητικά του Συμβούλια επί πολλά έτη παίρνοντας την σκυτάλη από τον αείμνηστο πατέρα σου, συνεργασθήκαμε στενά εγώ ως Πρόεδρος και εσύ ως Αντιπρόεδρος την τελευταία επταετία, δεμένοι και αρραγείς ως αδέλφια και όχι ως συνεργάτες και γι’ αυτή σου την στάση θα είμαι πάντα ευγνώμων.

Μόχθησες πάντα για το μεγαλείο του Συνδέσμου και της Σίφνου κοιτώντας να εξασφαλίσεις το μέγιστο. Ο Σύνδεσμος Σιφνίων και η Σίφνος, θα σου είναι ιδιαιτέρως υπόχρεοι για τις προσπάθειές σου μαζί με την αείμνηστη συνάδελφο σου την Ειρήνη Αντωνάκα να χωροθετήσετε και να αδειοδοτήσετε το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητος Σίφνου το 2000.

Στην  προσωπική σου ζωή, δωρικός και λιτός. Τα ταλέντα σου πολλά και πολύπλευρα. Τα ζήσαμε όσοι είμασταν φίλοι σου. Η μαγειρική σου τέχνη απαράμιλλη.

Στο χώμα που σε λίγο θα σε σκεπάσει, θα σε δροσίζουν η αλμύρα και το Μαϊστράλι του αγαπημένου σου  Μαραθώνα με την προσδοκία της οριστικής παλινοστήσεως σου στην γενέθλια Γη, την Σίφνο σου.

Αντίο φίλε και αγαπητέ σύντροφε των ονείρων μας για ένα μεγάλο και κραταιό Σύνδεσμο Σιφνίων. Δεν πρόκειται να σε ξεχάσωμε ποτέ για το σπινθηροβόλο πνεύμα σου, την κοφτερή σου ματιά & την σταθερή σου θέση ότι για οτιδήποτε δεν σε εξέφραζε  διαχώριζες κάθετα την θέση σου {«τῆ ἐξαιρέσει ἐμοῦ» όπως θα έλεγε ο Αλεξανδρινός ποιητής Κ. Καβάφης}, αλλά και την ανθρωπιά που έδειχνες σε κάθε άνθρωπο που είχε την ανάγκη σου.

Στην αγαπημένη σου γυναίκα Κική που ζήσατε μαζί επί 50 έτη και  στα παιδιά σου Αντώνη, Χριστίνα & Μαρία, στην αδελφή σου Πέννυ αλλά και στις εγγονές σου Ραφαέλλα & Αγγελίνα που τόσο λάτρευες, τους ευχόμεθα από βάθους καρδίας, καλό κουράγιο και καρτερία και να σε θυμούνται γι’ αυτό που αληθινά υπήρξες, ένα πνεύμα αδάμαστο & ανεξάρτητο.

Καλό Κατευόδιο & Καλό Παράδεισο, Αδελφέ μου.

.

Αντώνιος Γ. Ζαμπέλης

Πρόεδρος του Συνδέσμου Σιφνίων

 

.

 

Print Friendly, PDF & Email
https://sifnaiko-fos.gr/%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%BB%CF%89%CF%83%CF%83%CF%89%CE%BD-%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BB%CE%B7/