Breaking News
Home / Ειδήσεις / Ελληνική / Γιάννης Βρούτσης: «Η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσει διαφορετικό μείγμα πολιτικής»

Γιάννης Βρούτσης: «Η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσει διαφορετικό μείγμα πολιτικής»

Γιάννης Βρούτσης: «Η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσει διαφορετικό μείγμα πολιτικής»

.

Είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, υπογράμμισε χτες, από την Ρόδο όπου βρέθηκε, ο Τομεάρχης Εργασίας Κοιν. Ασφάλισης & Κοιν. Αλληλεγγύης (και πρώην υπουργός) κ. Γιάννης Βρούτσης.

Απαντώντας συγκεκριμένα σε σχετική ερώτηση εάν η Ν.Δ. προτίθεται, είτε να το επαναδιαπραγματευτεί, είτε να το βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων για την επαναφορά του κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε, ο κ. Βρούτσης είπε συγκεκριμένα:

«Ανήκω σε μια νησιωτική περιοχή που ευεργετήθηκε από τον μειωμένο ΦΠΑ του Αιγαίου. Θέλω να θυμίσω ιστορικά, ότι ο μειωμένος ΦΠΑ του Αιγαίου, ήρθε από τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή που τον έφερε στην Ελλάδα, και ήταν ένα πολύ σημαντικό όφελος για τη νησιωτική χώρα και τους Αιγαιοπελαγίτες, όχι για την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος, αλλά και για να αποκαταστήσει τις αδικίες μεταξύ των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδος και της ηπειρωτικής. Διότι οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας, δεν απολαμβάνουν ισότιμα τα ευεργετήματα του κρατικού προϋπολογισμού, ούτε στην Παιδεία, ούτε στην Υγεία, ούτε στον Πολιτισμό.

Υπήρξαν πιέσεις από το 2010 από τους δανειστές για την παραχώρηση αυτού του εθνικού ευεργετήματος -του ‘Ιερού Τοτέμ’ για τους Αιγαιοπελαγίτες. Ποτέ όμως, καμία κυβέρνηση μέχρι πρότινος δεν σκέφτηκε να το βάλει στο τραπέζι και να το συζητήσει. Παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις του κ. Καμμένου ότι θα παραιτηθεί την επόμενη μέρα αν θα γίνει αυτό, και των στελεχών του Σύριζα και των ΑΝΕΛ είδαμε να το παραχωρούν από τα πρώτα μέτρα που έδωσαν στην Τρόικα, σε… συσκευασία δώρου!

Και το πιο τραγικό: θυμάμαι τον κ. Καμμένο την επομένη της ψήφισης των μέτρων, να έρχεται στη Σύρο και να δηλώνει ότι αυτό που ψήφισε είναι αντισυνταγματικό και εγκληματικό! Αυτό είναι ο ορισμός του θράσους και της πολιτικής εξαπάτησης. Η ΝΔ διαχρονικά είναι στραμμένη υπέρ της νησιωτικότητας. Όμως, το ζήτημα του μειωμένου ΦΠΑ  είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει παρά τις φιλότιμες προσπάθειες όλων των συντελεστών του Αιγαίου, διότι έγινε με ειδική συνθήκη.

Αυτό που μπορούν να προσδοκούν οι κάτοικοι των νησιών σε πρώτη φάση, είναι ότι η μείωση του ΦΠΑ που έχουμε εξαγγείλει και η μείωση των φόρων θα ακολουθήσει την φορολογική μας πολιτική με τις αντίστοιχες μειώσεις των φόρων. Εάν και εφόσον υπάρχει δυνατότητα, θα το κάνουμε. Το θεωρώ όμως κάτι το πάρα πολύ δύσκολο. Σας κάνω έκκληση: επειδή ακούω στελέχη του Σύριζα ότι θα το επαναφέρουν, να ξέρετε ότι λένε ένα πολύ μεγάλο ψέμα. Με την ίδια ευκολία που λένε ψέματα σε όλα».

 Οι εκλογές και οι δημοσκοπήσεις
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που φέρνουν πολύ μπροστά τη Ν.Δ. από τον Σύριζα, ο κ. Βρούτσης τόνισε τα εξής:
«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια συντριπτική υπεροχή της Ν.Δ. αν συγκρίνει κανείς τα αποτελέσματα με αυτά του 2015 –με πολύ μεγάλη πτώση του Σύριζα και πολύ μεγάλη αύξηση της Ν.Δ. Όπως καταγράφονται τα ευρήματα φαίνεται ότι η Ν.Δ. μπορεί να ακουμπήσει την αυτοδυναμία. Ωστόσο, η επόμενη μέρα πρέπει να βρει το πολιτικό σκηνικό ενωμένο και τους Έλληνες ενωμένους διότι οι δυσκολίες μόνο με ενωμένο τον ελληνικό λαό μπορούν να ξεπεραστούν. Τώρα, με ποιους μπορούμε να συνεργαστούμε; Είναι γνωστό: με αυτούς που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, με αυτούς που δεν είναι λαϊκιστές ούτε δημαγωγοί. Υπάρχουν τέτοια κόμματα στην Ελληνική Βουλή. Έχουμε συγκυβερνήσει με πολιτικές δυνάμεις που είναι στην ιδια κατεύθυνση με εμάς, όπως το ΠΑΣΟΚ–έστω και αν ιδεολογικά διαφέρουμε».

Είπε ακόμη, ότι η Ν.Δ. θα βάλει από τώρα και στο εξής πιο εμφατικά το θέμα των εκλογών, θεωρώντας πως με τα αποτελέσματα της κυβέρνησης και της δήθεν διαπραγμάτευσης, αποδείχτηκε ότι οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση ήταν μόνο παιχνίδι και μάλιστα μεθοδευμένο.
«Εμείς περιμένουμε να γίνουν εκλογές. Όποτε κι αν γίνουν εκλογές, είναι βέβαιο ότι ο Σύριζα θα συντριβεί, διότι ο λαός αισθάνεται απόλυτα εξαπατημένος. Η ΝΔ αποτελεί μονόδρομο» όπως τόνισε.

Τι θα κάνει η Ν.Δ. την ‘επόμενη μέρα’
Ο κ. Βρούτσης είπε ακόμη πως: «Η ΝΔ επιβεβαιώνεται καθημερινά σε αυτά που λέει. Πήρε αρνητικό πρόσημο και δείκτες, και όλα τα γύρισε. Η Ελλάδα στο τέλος του 2014 ήταν έτοιμη για να μπει σε προληπτική γραμμή στήριξης και να βγούμε οριστικά από το Μνημόνιο. Αυτό διεκόπη μόλις σε 2,5 χρόνια. Και γκρεμίστηκαν όλα τα επιτεύγματα. 86 δις ευρώ ήταν το τρίτο Μνημόνιο, το αχρείαστο, συν 9 δις μέχρι και το 2017 (νέα μέτρα) με τον ίδιο τρόπο η συμφωνία θα τηρηθεί. Εμείς δεν είμαστε όμως Σύριζα για να απειλούμε τους εταίρους ότι θα σκίσουμε μνημόνια. Το κλειδί λέγεται: διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Όλα θα τα αλλάξουμε.

Ήδη ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι μπορούμε να μειώσουμε συγκεκριμένους φόρους με ισοδύναμα. Αυτό έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν. Είναι σίγουρο ότι θα πετύχουμε. Η έννοια της επαναδιαπραγμάτευσης δεν έχει να κάνει με την συμφωνία αλλά με το μείγμα της πολιτικής. Και η Τρόικα δεν θα έχει αντίρρηση εάν έχουμε τα δημοσιονομικά ισοδύναμα να μειώσουμε τους φόρους….» όπως είπε, δεσμευόμενος ότι θα καταργηθεί ο ΕΦΚΑ και θα φτιαχτεί ένα νέο Ασφαλιστικό.

Στην γενικότερη τοποθέτησή του ο κ. Βρούτσης εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση μετά την συμφωνία (προ-σύμφωνο) που λέγεται ότι επιτεύχθηκε στην Μάλα, υπενθυμίζοντας την δήλωση του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, που έλεγε ότι ούτε ένα μέτρο δεν θα επιβληθεί με την αξιολόγηση. «Χθες όλοι μάθαμε στο Γιούρογκρουπ ότι τα μέτρα θα είναι ιδιαίτερα επώδυνα για τον ελληνικό λαό και θα εφαρμοστούν. Τελικά, για πόσα χρόνια θα κρατήσει αυτό;» διερωτήθη.

Μίλησε ακόμη για τους μισθούς και τις συντάξεις που θα μειωθούν κι άλλο μακροπρόθεσμα, ενώ τόνισε πως η ελληνική οικονομία ‘δεν αντέχει άλλο’.
«Η κυβέρνηση επιδίωξε και επιδιώκει την διατήρησή της στην εξουσία για να κερδίσει πολιτικό χρόνο. Δεν νοιάζεται για το καλό της χώρας…» είπε ο κ. Βρούτσης.

.
Print Friendly, PDF & Email