Breaking News
Home / Ειδήσεις / Κυκλαδική / Γιάννης Γεροντής – Π. Περιφερειακός Σύμβουλος: Βιώσιμες Κυκλάδες

Γιάννης Γεροντής – Π. Περιφερειακός Σύμβουλος: Βιώσιμες Κυκλάδες

 

Γιάννης Γεροντής – Π. Περιφερειακός Σύμβουλος: Βιώσιμες Κυκλάδες

.

Με αφορμή την ημερίδα των «ΒΙΩΣΙΜΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» στη Σίφνο, ακολουθεί ηπρόταση μας:

Το 2023 οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα άγγιξαν τα 36 εκατομμύρια, εκ των οποίων 3,3 εκατ. προήλθαν από την κρουαζιέρα.

Τα έσοδα έφτασαν τα 20,6 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 847 εκατ. από την κρουαζιέρα.

Για το 2024, θα ξεπεράσουμε τα 38 εκατ. αφίξεις, ενώ τα έσοδα αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 21 και 21,5 δις ευρώ, παρά τη μείωση των εισπράξεων τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, συμβάλλοντας άμεσα και έμμεσα περίπου στο 30% του ΑΕΠ.

Μερικές σκέψεις για

  1. Την Δόμηση στα νησιά μας
  2. Την «Φέρουσα ικανότητα» των νησιών και
  3. Τον υπερτουρισμό
  • Το ζήτημα της Δόμησης στις Κυκλάδες απαιτεί ειδικό Διάταγμα για κάθε νησί χωριστά! Δεν αρκεί ΣΧΟΑΠ ! Δεν αρκούν οι υφιστάμενες δομές να «περιφρουρήσουν» το περιβάλλον. Ακόμα και για τη Σίφνο το Υφιστάμενο διάταγμα είναι αδύναμο πλέον λόγω των νέων όρων δόμησης!
  • Το θέμα της «φέρουσας ικανότητας» όπως την προσδιορίζει η νομοθετική βάση των διατάξεων του Νόμου 4964/2022, είναι διαφορετικό απ’ ότι χρησιμοποιείται συνήθως στην αρθρογραφία από μη ειδικούς. Στην πραγματικότητα, όλες οι επιμέρους περιοχές της χώρας μας υπολείπονται κατά πολύ από τους δείκτες που είναι υπό διαμόρφωση βάσει του νόμου για τα όρια της «φέρουσας ικανότητας», σε σύγκριση πάντα με παρόμοιους προορισμούς. Επίσης τα έργα υποδομής και η τεχνολογία αυξάνουν, σε κάθε περίπτωση, συγκεκριμένους δείκτες της «φέρουσας ικανότητας»
  •  Σε ότι αφορά περί υπερτουρισμού «η τουριστική ανάπτυξη έχει σαφώς δημιουργήσει πιέσεις σε τοπικές υποδομές, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων». Είναι κάτι για το οποίο σχεδιάζονται και υλοποιούνται δράσεις και ενέργειες σε όλα τα επίπεδα (μελέτες και παρεμβάσεις για τη διάβρωση των ακτών, την αντοχή των υποδομών και τη διαχείριση των υδάτινων και λοιπών φυσικών πόρων κλπ)

Ιδιαίτερα για την Σίφνο μας.

  • Σκοπός είναι η βιωσιμότητα του τουριστικού αγαθού μέσα από την προστασία του τοπικού φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
  • Ανάπτυξη λοιπόν αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον και στο αρχιτεκτονικό τοπίο.
  • Εξωστρέφεια με προβολή της ταυτότητας μας.
  • Σύγχρονο επιχειρείν με κανόνες και σεβασμό προς τον τόπο και την
  • κοινωνία.
  • Σύγχρονες υποδομές με στρατηγικό σχεδιασμό.

Έτσι πετυχαίνουμε μια Σίφνο «δυνατή, μοναδική, νοικοκυρεμένη, που κρατά την αυθεντικότητα της και συγχρόνως δημιουργεί τις υποδομές μιας ήπιας ανάπτυξης που σέβεται τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

.

Γεροντής Ιωάννης

Π. Περιφερειακός Σύμβουλος

 

Translate »