Breaking News
Home / Ειδήσεις / Ελληνική / Γιάννης Καλλιάνος: “Καύσωνας – Λήξη συναγερμού – Απολογισμός” – Μοναδικός φόβος τώρα… οι φωτιές!

Γιάννης Καλλιάνος: “Καύσωνας – Λήξη συναγερμού – Απολογισμός” – Μοναδικός φόβος τώρα… οι φωτιές!

Γιάννης Καλλιάνος: “Καύσωνας – Λήξη συναγερμού – Απολογισμός” – Μοναδικός φόβος τώρα… οι φωτιές!

.

Τελικά αυτός ο καύσωνας, πράγματι, ήταν ένας από τους ισχυρότερους της τελευταίας δεκαετίας. Πράγματι, μέσα σε αυτές τις «100 ώρες» γράφτηκε ακόμη μια ιστορία που θα θυμόμαστε. Για τέσσερις συνεχόμενες μέρες η χώρα μας βρέθηκε στο έλεος των εξαιρετικά θερμών αερίων μαζών Αφρικανικής προέλευσης, με τον υδράργυρο καθημερινά να σημειώνει και ένα ακόμη ρεκόρ.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1ης ΗΜΕΡΑΣ

Την 1η μέρα σε μεγάλο σε μεγάλο μέρος της χώρας η θερμοκρασία άγγιξε αλλά και ξεπέρασε τους 40°C. Βέβαια, σας είχα ενημερώσει ότι η προηγούμενη Πέμπτη θα ήταν η πιο εύκολη μέρα του 4ημέρου. Όπως και έγινε, διότι οι επόμενες ημέρες (Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή) ήταν πραγματικά ένα κολαστήριο. Νομίζω ότι πλέον κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει το αντίθετο.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2ης ΗΜΕΡΑΣ

Την 2η μέρα του ισχυρού καύσωνα, σημειώθηκε Πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας! Στην Ελευσίνα της Αττικής, ο υδράργυρος άγγιξε τους 45°C! Στην υπόλοιπη Ελλάδα υπήρξαν δεκάδες περιοχές που ξεπέρασε τους 43°C και ακόμη πιο πολλές που ξεπέρασε τους 41-42°C. Η λάβα είχε ξεκινήσει και “κατάπινε” την Ελλάδα… Πολλοί δεν θέλησαν ή δεν μπόρεσαν καν να βγουν από τας σπίτια τους, διότι όπως χαρακτηριστικά μου ανέφεραν : «Δεν θυμόμαστε πόσα χρόνια είχαμε να νιώσουμε τόση ακραία ζέστη…»

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 3ης ΗΜΕΡΑΣ

Την 3η μέρα, στο Πετροκεφάλι Μοιρών του νοτίου Ηρακλείου της Κρήτης, η θερμοκρασία άγγιξε τους 46°C (45,9°C για την ακρίβεια), θερμοκρασία που είχε χρόνια να σημειωθεί στα νότια παράλια της Κρήτης παρ’ όλο που σε τέτοιες συνθήκες το νότιο μέρος του νησιού φημίζεται για τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται. Είχαμε και άλλα ρεκόρ την 3η μέρα, αφού στην Δυτική Πελοπόννησο καταγράφηκαν θερμοκρασίες που είχαν δεκάδες χρόνια να σημειωθούν. Όπως για παράδειγμα στην Ωλένη της Ηλείας που τα θερμόμετρα κατέγραψαν 44°C. Εξάλλου το Σάββατο “έβραζε” σχεδόν όλη η χώρα με πάνω από 41-42°C. Το κέντρο της Αθήνας, για 2η συνεχόμενη μέρα έδωσε 43°C μέγιστη τιμή, ενώ υπήρξαν περιοχές που έφτασε και τους 44°C με σχετική ευκολία.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 4ης ΗΜΕΡΑΣ – ΟΙ 44°C ΕΓΙΝΑΝ …ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ!

Την 4η μέρα, την Κυριακή, πάλι στο κέντρο της πόλης της Αθήνας η κατάσταση ήταν απερίγραπτη! Η θερμοκρασία έφτασε τους 43-44°C, ενώ στην Ελευσίνα άγγιξε τους 44,2°C υπό σκιάν. Μαζί με την Αθήνα, “έβρασαν” και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας με 43-44°C. Στη φωτογραφία φαίνονται όλες οι μέγιστες θερμοκρασίες σήμερα όπως τις κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις 16.00 το μεσημέρι. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός, ότι μέχρι και στα πολύ ορεινά τμήματα της Αττικής, όπως για παράδειγμα στην περιοχή του Διονύσου που περικλείεται από δάση , η θερμοκρασία έφτασε στους 40°C. Φανταστείτε λοιπόν τι επικράτησε μέσα στο λεκανοπέδιο της Αθήνας με τις απίστευτα πυκνά δομημένες 6-8όροφες πολυκατοικίες και το καυσαέριο. Ήταν ένας φούρνος!

ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ – ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

Ο καύσωνας από το βράδυ θα υποχωρήσει (ήδη στην δυτική Ελλάδα είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση) και επομένως έχουμε αισίως τη λήξη του συναγερμού! Από αύριο θα παρατηρηθεί πτώση κατά 8-10°C για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ η Τρίτη θα είναι ακόμη πιο δροσερή αφού η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση. Και έτσι θα κυλήσει και η προσεχής εβδομάδα, με θερμοκρασίες οι οποίες θα βρίσκονται σχεδόν ακριβώς στη μέση τιμή για την εποχή.

ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΦΩΤΙΕΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

Αυτό που με φοβίζει όμως είναι ότι ώρα με την ώρα θα ενισχύονται οι άνεμοι, όχι μόνο στα πελάγη αλλά και στις χερσαίες περιοχές της χώρας. Ένας ισχυρός βορειοδυτικός άνεμος θα κάνει την εμφάνιση του και θα εκτοπίσει τις εγκατεστημένες εξαιρετικά θερμές αέριες μάζες. Ήδη όμως, λόγω του ισχυρού καύσωνα, τα εδάφη είναι πολύ ξηρά με αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος για εκδήλωση πυρκαγιών ανά την Ελλάδα τώρα που θα ενισχυθούν σταδιακά και οι άνεμοι.

Γι’αυτό να είστε προσεκτικοί σας παρακαλώ με τα τσιγάρα σας, τα σπίρτα και τα τασάκια ή με όποια άλλη ενέργεια κάνετε στην ύπαιθρο που θα έχει σχέση με τη φωτιά. Ο κίνδυνος είναι όχι απλά μεγάλος αλλά τεράστιος.

ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Παρέλειψα να σας ενημερώσω ότι αύριο Δευτέρα, στην βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες που στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πιθανώς να έχουν και έντονο χαρακτήρα. Προσοχή και εκεί λοιπόν διότι ενδέχεται να εκδηλωθούν και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

ΠΩΣ ΘΑ ΚΥΛΗΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΡΟΣΕΧΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για ολόκληρη την προσεχή εβδομάδα δεν φαίνεται κάτι το αξιόλογο από καιρικής απόψεως. Θερμοκρασίες γύρω στους 33-34°C και τοπικά 35°C και ευχάριστες γενικά καιρικές συνθήκες μας περιμένουν. Αν χρειαστεί, θα σας ενημερώσω εγκαίρως, εξάλλου το έχετε καταλάβει πλέον όλοι σας ότι όταν υπάρχει καιρικό ενδιαφέρον για κάποιο λόγο, δίνω πραγματική μάχη για την λεπτομερέστερη και ακριβέστερη ενημέρωσή σας.

ΣΚΟΠΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΣΤΕ

Σκοπός μου είναι να σας ενημερώνω και να προστατεύεστε πολύ νωρίτερα, ώστε να λαμβάνετε κάθε φορά τα απαραίτητα μέτρα.

Σε ότι αφορά κάποιους που είπαν ότι υπήρξα υπερβολικός στις εκτιμήσεις μου, θα τους αναφέρω ότι χαίρομαι που προστάτευσα (όσο μπόρεσα) τους πολίτες από τον ισχυρό αυτό καύσωνα και που επιβεβαιώθηκαν στο απόλυτο οι προγνώσεις μου, όπως είχε συμβεί και με την «Αριάδνη» το χειμώνα, όταν κάποιοι διερωτόσασταν “…που είναι τα χιόνια;”.

Αυτός είναι και ο σκοπός του Μετεωρολόγου άλλωστε. Βέβαια και εμείς δεν είμαστε Θεοί, θα υπάρξουν και στιγμές που θα αστοχήσουμε, αρκεί κατά τη γνώμη μου να μην είναι πολλές και να μην συμβούν όταν πραγματικά ο καιρός παρουσιάζει επικινδυνότητες.

.

Γιάννης Καλλιάνος
Μαθηματικός (Παν/μιο Πατρών)
M.sc Μετεωρολογίας
M.sc Εφαρμοσμένων Μαθηματικών
Παρατηρητής ΕΜΥ
Πολιτευτής ΝΔ 

Πηγή: www.facebook.com/ioannis.kallianos

 

 

.

.

Print Friendly, PDF & Email