Breaking News
Home / Αρθρογραφία / Απόψεις / Για το «ΗΡΩΟ» (του Μανώλη Χρυσόγελου)

Για το «ΗΡΩΟ» (του Μανώλη Χρυσόγελου)

.

Για το «ΗΡΩΟ» (του Μανώλη Χρυσόγελου)

.

Παρακολούθησα  προχθές  μέσω ραδιοφώνου τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  –ΣΙΦΝΟΥ  που γίνεται ακόμη και σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω covid – 19, ενώ την προηγούμενη ημέρα διατυπώθηκαν έντονες διαμαρτυρίες και δικαιολογημένες της Δημάρχου,  που αυθαίρετα κάποιοι χαρακτήρισαν το νησί μας  με πορτοκαλί χρώμα χωρίς στοιχεία.  

Φαίνεται η τηλεδιάσκεψη ήρθε για να μείνει καθώς βολεύει αρκετούς  με κλειστές κάμερες κλπ. Κάποιοι  όποτε θέλουν μπαινοβγαίνουν… μου θύμισε τις πρώτες μέρες τηλεδιάσκεψης με παιδιά Δημοτικού σχολείου! Κύριοι, δεν είναι ωραία εικόνα.

Και έρχομαι στη συζήτηση του περίφημου «Μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ Δήμου και Συνδέσμου Σιφνίων που ταλανίζει το νησί μας από το 2008!.. και όπως φαίνεται  μέσω αυτού,  τα παίρνει όλα ο Σύνδεσμος.

Επειδή υπάρχουν αρκετοί νέοι Δημοτικοί Σύμβουλοι που αγνοούν την ιστορία της  διένεξης για το «ΗΡΩΟ» όπως φάνηκε, απλά επαναφέρω στη δημοσιότητα μία εκ των επιστολών μου, όταν πρωτοξεκίνησε το θέμα…

Το 2008 δημοσίευσα την ακόλουθη επιστολή  στα ΣΙΦΝΑΪΚΑ ΝΕΑ  και στο Σιφναϊκό Φως.

 Για το «ΗΡΩΟ»

Κύριε Αναστασιάδη,

σε συνέχεια του σημειώματος σας,  στα «ΣΙΦΝΑΪΚΑ ΝΕΑ»  του Ιανουαρίου 2008 για το « ΗΡΩΟ» και των ερωτημάτων που θέσατε, έχω να παρατηρήσω τα ακόλουθα:

1.Όπως φαίνεται από το 2675 συμβόλαιο/ 1958 του Συμβολαιογράφου Δ. Σπεράντζα, η χρήση του χώρου  του Ηρώου  παρεχωρήθη «προφορικώς»  το έτος 1926 από τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου Μαρία ( γένος Ν. Δεπάστα) και Ιωάννη Μαυρομμάτη προς τον Σύνδεσμο  Σιφνίων…  εις εκδήλωση του εθνικού των προς την Ελλάδα φρονήματος των,  για να ανεγείρει  ο Σύνδεσμος επιβλητικό  μνημείο (Ηρώο) των πεσόντων Σιφνίων εις τους υπέρ του Έθνους αγώνας  … .Πράγματι ο Σύνδεσμος πραγματοποίησε  αμέσως την επιθυμία των δωρητών και το 1958 τελικώς μετεβιβάσθηκε στον Σύνδεσμο  ο χώρος του Ηρώου, επί προεδρίας Α. Σπίθα.

2.Το ως άνω συμβόλαιο επίσης αναφέρει: … κατά τη μεταβίβαση έγινε χρήση των διατάξεων του Ν.1641/1919 και  του Α.Ν. 1578/1939 (που αφορούν  μεταβιβάσεις για εθνωφελείς , κοινωφελείς κ.λ.π  σκοπούς) και απαλλάχθηκε έτσι κάθε φόρου δωρεάς και συμβολαιογραφικών εξόδων ο Σύνδεσμος…

  1. Τίθεται επομένως το ερώτημα, η  κατασκευή   στον χώρο αυτό ενός ή δύο ημιυπόγειων  καταστημάτων επιφανείας 150τ.μ (!)… πλέον των 120τ.μ(+120τμ) ορόφου πάνω από το Μουσείο υπηρετεί τους ως άνω  εθνωφελείς σκοπούς των δωρητών ή άλλους;
  2. Αλήθεια  ο χρηματοδότης που θα χρειασθεί  για την κατασκευή αυτών των έργων,  πως  θα εξασφαλισθεί;  τι θα προσημειώσει ή τι θα μπει υποθήκη;  Ας μας απαντήσουν τα μέλη του ΔΣ, τι θα δώσουν … το Μνημείο των πεσόντων; το Λ. Μουσείο;  ή  ατομικά περιουσιακά στοιχεία των;

 Και αν  τα έσοδα από τα ενοίκια των καταστημάτων δεν είναι τα αναμενόμενα για τα τοκοχρεολύσια του δανείου, τι γίνεται;…

  1. Νομίζω ότι ο Δήμος πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα και να διαφυλάξει την ιερότητα του χώρου, και όχι να σφυρίζει αδιάφορα…  Δεν μπορεί τα πάντα να τα θυσιάζουμε στο βωμό του κέρδους!
  2. Ας ξεκινήσει  επιτέλους τις διαδικασίες  ο Δήμος ή για ανταλλαγή του χώρου της πλατείας  με οικόπεδο ίσης αξίας ή για απαλλοτρίωση του χώρου αυτού…  ώστε να περιέλθει σε αυτόν ο χώρος του «Ηρώου»,  αφού κάποιοι τον έχουν  βάλει   στόχο!

26/3/2008

Με τιμή

Μανώλης Χρυσόγελος
(Παραιτηθείς σύμβουλος του ΔΣ του Συνδέσμου Σιφνίων)
Ηλεκτρ. Μηχανικός ΕΜΠ

Αυτά λέγαμε τότε και τώρα…

Translate »