Breaking News
Home / Εν Σίφνω / Νέα Συλλόγων / Δελτίο Τύπου για την Ημερίδα του Συνδέσμου Σιφνίων «ΣΙΦΝΟΣ: Τουρισμός 2018… Προοπτικές 2019» που πραγματοποιήθηκε στις 24/11 [photos]

Δελτίο Τύπου για την Ημερίδα του Συνδέσμου Σιφνίων «ΣΙΦΝΟΣ: Τουρισμός 2018… Προοπτικές 2019» που πραγματοποιήθηκε στις 24/11 [photos]

.

Δελτίο Τύπου για την Ημερίδα του Συνδέσμου Σιφνίων «ΣΙΦΝΟΣ: Τουρισμός 2018… Προοπτικές 2019» 

 .

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η προγραμματισμένη Ημερίδα στη Στέγη του Συνδέσμου Σιφνίων με θέμα : «ΣΙΦΝΟΣ: Τουρισμός 2018… Προοπτικές 2019».

Διοργανωτής της Ημερίδας ήταν ο Σύνδεσμος Σιφνίων με συνδιοργανωτές τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων & Δωματίων Σίφνου, τον Σύλλογο Επαγγελματιών & Εμπόρων Σίφνου και τον Ελληνορωσικό Σύνδεσμο Φιλίας και Συνεργασίας.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Σιφνίων καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες & απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος κ. Αντώνιος Γ. Ζαμπέλης ο οποίος ετόνισε ότι η Σίφνος έχει μπεί σε μία κρίσιμη καμπή σχετικά με το τουριστικό της προϊόν και ότι α) η τοπική κοινωνία μέσα από συλλογικές διαδικασίες θα πρέπει ν’ αποφασίσει  σε ποιους τουρίστες θέλει ν’ απευθυνθεί , β) ότι θα πρέπει οι υποδομές του νησιού (απορρίμματα , πόσιμο νερό, δημόσια ασφάλεια, ασφαλές λιμάνι, πολιτιστικό προϊόν κλπ) να ιεραρχηθούν σωστά και αποτελεσματικά και ότι γ) θα πρέπει να μελετηθεί από την νέα δημοτική αρχή ένα σύστημα έμμεσων χρεώσεων στον εισερχόμενο τουρισμό ούτως ώστε να επιμερίζονται αναλογικά οι καταναλώσεις των υποδομών εκεί που αναλογούν.

Ο Έπαρχος Σίφνου & Μήλου κ. Νικόλαος Γ. Βενάκης λόγω εκτάκτου Περιφερειακού Συμβουλίου στην Ρόδο δεν μπόρεσε να παρευρεθεί και απέστειλε σχετικό χαιρετισμό όπου χαιρετίζει την εκδήλωση και προτρέπει τον διοργανωτή και τους συνδιοργανωτές να πραγματοποιήσουν την ίδια εκδήλωση τον προσεχή Μάρτιο στην Σίφνο ούτως ώστε να συμμετάσχει περισσότερος κόσμος και να ακουσθούν οι απόψεις των ντόπιων. Η πρόταση του Επάρχου έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό και αποφασίσθηκε να επαναληφθεί την Άνοιξη στην Σίφνο.

Ο Δήμαρχος Σίφνου κ. Ανδρέας Ν. Μπαμπούνης ο οποίος λόγω του βεβαρυμένου προγράμματος του δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, απέστειλε σχετικό χαιρετισμό όπου ετόνισε  τις δράσεις του Δήμου την τελευταία πενταετία στο πλαίσιο του περιπατητικού τουρισμού μέσα από την έκδοση ειδικών χαρτών και την δημιουργία 19  πεζοπορικών διαδρομών με 100 χιλιόμετρα διαμορφωμένα μονοπάτια με στόχο να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος. Για την επόμενη χρονιά στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος ετοιμάζει τη δημιουργία υποδομών για αναρριχητικό τουρισμό στο νησί με διάνοιξη 70 αναρριχητικών διαδρομών σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές του νησιού.

Η επικεφαλής του Συνδυασμού «Καινούργια Μέρα» κ. Μαρία Εμ. Ναδάλη, η οποία παρευρέθηκε στην εκδήλωση ετόνισε ότι ο τουρισμός αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο εσόδου του νησιού μας και ότι η Σίφνος μας πρέπει να αποκτήσει τη δική της τουριστική ταυτότητα που δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στην ήπια ανάπτυξη και στην περαιτέρω αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της σε κάθε τομέα (ιστορία, πολιτισμός, παράδοση, αγγειοπλαστική, γαστρονομία, ήθη έθιμα, γεωλογία), στη διαφύλαξη του αρχιτεκτονικού και φυσικού περιβάλλοντος που μαζί με την παραδοσιακή σιφναϊκή φιλοξενία αποτελούν βασικές παραμέτρους τουριστικής ανάπτυξης, στη διεύρυνση των συνεργασιών με τους πλέον αρμόδιους φορείς του κλάδου και στο σχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής όχι μόνον βάσει μόνον των αριθμητικών δεδομένων.

Εκ μέρους του Ελληνορωσικού Συνδέσμου Φιλίας και Συνεργασίας απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Τζέν ο οποίος ετόνισε ότι η συνεργασία του Ελληνορωσικού Συνδέσμου και του Συνδέσμου Σιφνίων με την υπογραφή του σχετικού μνημονίου μεταξύ των δύο σωματείων, θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της νήσου Σίφνου με ενδυνάμωση των τουριστικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών και οικονομικών σχέσεων με θετικές συνέπειες για τον τοπικό πληθυσμό.

Κατόπιν τον λόγο έλαβαν οι δύο παριστάμενοι βουλευτές της Περιφέρειας μας, ο κ. Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι στις ομιλίες του ετόνισαν την αναγκαιότητα της ισόρροπης ανάπτυξης των νησιών μας και την συμβολή των τοπικών κοινωνιών σ’ αυτή. Χαιρέτησαν την συμβολή του Ελληνορωσικού Συνδέσμου σ’ αυτή την προσπάθεια και επληροφόρησαν τους παρισταμένους για τα μέτρα ανάπτυξης του τουρισμού που πήρε η κυβέρνηση μ’ αποτέλεσμα να υπάρξει κατακόρυφη άνοδος του τουρισμού τα τελευταία έτη.

Κατόπιν των χαιρετισμών ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των συνδιοργανωτών σε τραπέζι εργασίας  με συντονιστή τον κ. Νίκο Α. Βερνίκο εκ μέρους του Συνδέσμου Σιφνίων και με ομιλητές την κ. Μαρία Μαντζουράνη ως εκπρόσωπο της κ. Μόσχας Απ. Διαρεμέ, Προέδρου του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων και Δωματίων Σίφνου, τον κ. Θεόδωρο Γ. Πολενάκη ως Πρόεδρο ου Συλλόγου Επαγγελματιών & Εμπόρων Σίφνου και τον κ. Λουκά Ντούβα, Τουριστικό Σύμβουλο & Κοσμήτορα του Ελληνορωσικού Συνδέσμου Φιλίας και Συνεργασίας.

Τον λόγο έλαβε η κ. Μαρία Μαντζουράνη η οποία ανέφερε ότι βάσει των διαφόρων στατιστικών στοιχείων η επιβάρυνση των μικρών καταλυμάτων είναι υπερβολικά υψηλή και επιβαρύνει υπέρμετρα τους μικρο-ιδιοκτήτες. Ακόμη περισσότερο η κατάσταση για τον Σίφνιο ιδιοκτήτη επιβαρύνεται με την πρόσθετη επιβολή διοικητικών μέτρων αφού οι δημόσιες υπηρεσίες πλέον έχουν απομακρυνθεί στο πλαίσιο της περιοριστικής μνημονιακής πολιτικής και ευρίσκεται σχεδόν το σύνολο τους στον Πειραιά. Επίσης ανέφερε ότι οι βασικοί αρνητικοί παράγοντες  για την τουριστική αξιοποίηση είναι η Ελλιπής ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, το Υψηλότατο κόστος μεταφορών, το Υψηλό κόστος ατομικής ασφάλισης επιχειρηματιών, το Υψηλό κόστος ετήσιας συντήρησης επιχειρήσεων, η Δυσβάστακτη φορολογία, οι Ελλιπείς υγειονομικές υποδομές με ανεπαρκή επάνδρωσή τους, τα Ανολοκλήρωτα έργα υποδομής (κεντρικός λιμένας, βιολογικοί καθαρισμοί), οι  Δυσχέρειες στη συνεχή διεκπεραίωση υποθέσεων μας για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων μετά το «κλείσιμο» των γραφείων Εφορίας και ΙΚΑ από τη γειτονική μας Μήλο καθώς και ο Γραφειοκρατικός δαίδαλος και το υψηλό κόστος αδειοδοτήσεων, επιδοτήσεων, καθώς και άλλων βασικών αναπτυξιακών δράσεων για την τοπική τουριστική μας προβολή.

Τον λόγο κατόπιν έλαβε ο κ. Θεόδωρος Πολενάκης ο οποίος αναφέρθηκε στα στοιχεία τα οποία συλλέγει ο Σύλλογος των Επαγγελματιών & Εμπόρων Σίφνου και τα οποία μετουσιώθηκαν σε μια μελέτη με επικαιροποιημένα στοιχεία του 2016 και η οποία πρόκειται να αναθεωρηθεί σύντομα με στοιχεἰα του 2017. Η μελέτη αυτή η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Εμπορίου & Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ) με τίτλο «Έρευνα αντιλήψεων και ικανοποίησης των επισκεπτών –τουριστών : Η περίπτωση της Σίφνου» βοήθησε σε μεγάλο βαθμό τους επαγγελματίες της Σίφνου να βελτιώσουν τις αδυναμίες τους και να καλυτερεύσουν τις προσφερόμενες αδυναμίες τους. Επίσης αναφέρθηκε στις δράσεις και στους τρόπους παρεμβάσεων του Συλλόγου σε κάθε αυθαίρετη και παραβατική συμπεριφορά η οποία αλλοιώνει το περιβάλλον και τα δομικά χαρακτηριστικά του νησιού μας.

Τον λόγο εζήτησε και έλαβε για μια μικρή παρέμβαση ο κ. Γιώργος Α. Βερνίκος, επί έτη Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ και  Πρόεδρος της ΟΚΕ, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στα θέματα τα οποία αφορούν στο τουριστικό προϊόν της Σίφνου, τα οποία συνέπτυξε σ’ ένα δισέλιδο κείμενο το οποίο διένειμε στους παρισταμένους και το εδημοσίευσε στα ΣΙΦΝΑΪΚΑ ΝΕΑ του Οκτωβρίου, επικεντρώθηκε στον όρο «συμφιλίωση» . Τον ανέλυσε καθορίζοντας τον ως τον σημαντικότερο παράγοντα τουριστικής ανάπτυξης μέσω της αρμονικής συμβίωσης μεταξύ των κατοίκων, των παραθεριστών και των κοινών τουριστών. Επίσης, ετόνισε την σπουδαιότητα των αξιόπιστων πρωτογενών στατιστικών στοιχείων για την άσκηση αποτελεσματικής διοικήσεως και εφαρμογής μέτρων από την κάθε αυτοδιοικητική αρχή, στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν σε υιοθέτηση μέτρων για την επιδίωξη προσελκύσεως υψηλού επιπέδου τουρισμού.

Τέλος, τον κύκλο των ομιλητών έκλεισε ο κ. Λουκάς Ντούβας, ο οποίος με γλαφυρό τρόπο παρουσίασε την διαχρονική σχέση του  Ρωσικού τουρισμού  με την Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο οι Ρώσοι τουρίστες επιλέγουν τον τόπο προορισμού τους. Αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στην υποδοχή των τουριστών, τους προτιμητέους προορισμούς καθώς και τις προτιμήσεις τους για την αξιοποίηση του τουριστικού τους χρόνου. Σημειώθηκε ότι ο Ρώσος τουρίστας είναι υψηλού εισοδηματικού επιπέδου , ξοδεύει κατά μέσο όρο υψηλότερα από κάθε άλλο τουρίστα και παραμένει κατά μέσο όρο εννέα ημέρες στον τόπο επισκέψεως του. Οι προοπτικές διαφαίνονται καλές και για το νέο έτος εάν κρίνει κανείς από τις προκρατήσεις κατέληξε. Δεσμεύθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Συνδέσμου Σιφνίων και του Ελληνορωσικού Συνδέσμου να επισκεφθεί κλιμάκιο του Ελληνορωσικού Συνδέσμου την Σίφνο το Μάρτιο όπου θα επαναληφθεί η Ημερίδα και να συνομιλήσει με τοπικούς τουριστικούς παράγοντες.

Η Ημερίδα περατώθηκε με παρεμβάσεις για τα θέματα που συζητήθηκαν από τους κ. Μανώλη Αναστασιάδη, κ. Μαργαρίτα Βασταρδή, κ. Γιώργο Τσιλιμπουνίδη, κ. Σοφία Σιαφάκα, κ. Γιάννη Δεπάστα και κ. Αντώνιο Ζαμπέλη οι οποίοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους κυρίως για τα θέματα της αναμορφώσεως του λιμανιού των Καμαρών, την παράνομη διάνοιξη δρόμων, ιδιαιτέρως σε περιοχές Natura και τις συνεχείς αρνητικές περιβαλλοντικές παρεμβάσεις.

Αθήνα 25/11/2018

.

.

 

Print Friendly, PDF & Email