Breaking News
Home / Εν Σίφνω / Νέα Συλλόγων / Δελτίο Τύπου – Ευχαριστήριο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Σίφνου για την Ημερίδα που διοργάνωσε στις 27.09.19 με τίτλο: «Σίφνος, Βιώσιμος Τουρισμός: Ευαισθησίες & Παράγοντες που τον επηρεάζουν»

Δελτίο Τύπου – Ευχαριστήριο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Σίφνου για την Ημερίδα που διοργάνωσε στις 27.09.19 με τίτλο: «Σίφνος, Βιώσιμος Τουρισμός: Ευαισθησίες & Παράγοντες που τον επηρεάζουν»

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

.

Δελτίο Τύπου – Ευχαριστήριο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Σίφνου για την Ημερίδα που διοργάνωσε στις 27.09.19 με τίτλο: «Σίφνος, Βιώσιμος Τουρισμός: Ευαισθησίες & Παράγοντες που τον επηρεάζουν»

.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε Ημερίδα του Συλλόγου μας με θέμα:

«ΣΙΦΝΟΣ, ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ»

Η θεματολογία της Ημερίδας αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της τουριστικής ταυτότητας του νησιού και στο ανταγωνιστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται.

Ομιλητές ήταν οι κύριοι:

 • Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος καθηγητής – επικοινωνιολόγος & συγγραφέας, με θέμα το: «Marketing η ανάγκη της μετά Rooms to Let εποχής».
  https://www.youtube.com/watch?v=0xjy5rhNQ20&t=34s
 • Μάκης Μπίτζιος Γενικός Δ/ντής της Εταιρείας Συμβούλων Marketing «RE,MAKE», με θέμα: «Βιώσιμος τουρισμός μέσα από τις νέες τάσεις».
  https://www.youtube.com/watch?v=k9lamgU8hd4
 • Απόστολος Δημόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Τουριστικού Γραφείου «Θησαυρός του Αιγαίου» με θέμα: “ΣΙΦΝΟΣ: Βιώσιμος Τουρισμός παράδειγμα προς μίμηση”.
  https://www.youtube.com/watch?v=Bv6A1umvEtY

Και η κυρία:

 • Δαρζέντα – Κουτρουλιά Αλεξάνδρα Επιχειρηματίας Ξενοδόχος Σαντορίνης θέμα: «Ομάδες Τουρισμού – Μαζικός Τουρισμός S.O.S. – Ανάγκες συνεργασιών – Σαντορίνη, παράδειγμα προς μίμηση και αποφυγή».
  https://www.youtube.com/watch?v=ozVCJuhJJaQ

Ευχαριστούμε την Δήμαρχο Σίφνου κα Μαρία Ναδάλη και τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Ιωάννη Γεροντή για τον χαιρετισμό τους, καθώς και τον βουλευτή Κυκλάδων κ. Φίλιππο Φόρτωμα και τον Γενικό Γραμματέα του ΣΕΤΕ κ. Γεώργιο Βερνίκο για τους χαιρετισμούς που μας απέστειλαν λόγω αδυναμίας τους να παραβρεθούν στην Ημερίδα μας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την ευγενική τους χορηγία, τους:

 • κ. Ιωακείμ Φωτιάδη από το «Sun TraiL Moto CAR» στις Καμάρες,
 • κα Κατερίνα Τρίχα από το ανθοπωλείο «Ελεανθός» στην Καταβατή,
 • κ. Γιάννη Αποστολίδη από τα κεραμικά «Εν Σίφνω» στις Καμάρες και στον Πλατύ Γιαλό,
 • Την “Pension MOSHA” στην Αγία Μαρίνα Καμαρών για τη φιλοξενία των καλεσμένων ομιλητών.

Επίσης ευχαριστούμε για την καλύτερη προσφορά  τους στον Σύλλογό μας, τους:

 • κ. Γιάννη Γεροντόπουλο από το «Γεροντόπουλος Catering – Ζαχαροπλαστείο” στην Απολλωνία,
 • κ. Φρατζέσκο Λουκατάρη από το “Sifnos Net” στον Αρτεμώνα.

Για την ιδιαίτερη φιλοξενία του Συλλόγου μας, τους:

 • κ.κ. Γιάννη και Νίκο Τραντά από το «NOTOS all day café» στον Πλατύ Γιαλό,
 • Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στυλιανού Πρόκου «η Αγία Αικατερίνη» στην Απολλωνία.

Τέλος ευχαριστούμε τον Αντιδήμαρχο Σίφνου κύριο Δημήτριο Ζαμπέλη, τους Δημοτικούς Συμβούλους Σίφνου, τον Σύμβουλο της Κοινότητας Απολλωνίας και Πρόεδρο του Συνδέσμου Σιφνίων κ. Αντώνη Γ. Ζαμπέλη, τα μέλη του Συλλόγου μας, καθώς και το κοινό που τίμησαν με την παρουσία τους την Ημερίδα μας.

Ακολουθούν οι χαιρετισμοί που απέστειλαν, λόγω αδυναμίας τους να παραβρεθούν στην Ημερίδα μας, ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Φίλιππος Φόρτωμας και ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ κ. Γεώργιος Βερνίκος.

.

Το Δ.Σ του Συλλόγου

 .

.

Χαιρετισμός Βουλευτή Κυκλάδων κ. Φίλιππου Φόρτωμα

Αγαπητή κυρία Πρόεδρε,

Αγαπητά μέλη του Συλλόγου,

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας να παραστώ στα Ημερίδα που διοργανώνει ο Σύλλογός σας με θέμα: «ΣΙΦΝΟΣ, ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ» στις 27 Σεπτεμβρίου.

Λυπάμαι που προγραμματισμένη από καιρό δέσμευσή μου, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, θα μου στερήσει τη χαρά να βρίσκομαι κοντά σας.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πόλος για τον βιώσιμο τουρισμό διεθνώς. Ο βιώσιμος τουρισμός είναι το μοντέλο τουρισμού που ταιριάζει στην Ελλάδα και ειδικά στις Κυκλάδες. Και αυτό το αποδέχονται σταδιακά όλο και περισσότεροι. 

Η κυβέρνησή μας, με τις προγραμματικές δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού έθεσε τον βιώσιμο τουρισμό στο επίκεντρο της στρατηγικής μας.

Η πρόκληση για όλους μας είναι να συμφωνήσουμε στην πράξη τι σημαίνει βιώσιμος τουρισμός.

Σημαίνει:

 1. Να προσφέρεις ποιοτικές εμπειρίες στον επισκέπτη
 2. Να αναδεικνύεις αλλά και να προστατεύεις το περιβάλλον, το τοπίο και τον πολιτισμό ενός τόπου

και ταυτόχρονα

 1. Νέες τουριστικές υπηρεσίες, ιδίως για την προσφορά βιωματικών εμπειριών, που δίνουν ευκαιρίες για εισόδημα σε όσους περισσότερους γίνεται στον τόπο.

Είναι ο τουρισμός που έχει επίκεντρο την προσφορά εμπειριών αναδεικνύοντας περιβάλλον και πολιτισμό. Ο τουρισμός της εμπειρίας (πεζοπορικός τουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός, καταδυτικός τουρισμός κλπ) ανοίγει το πεδίο για νέες τουριστικές υπηρεσίες.

Σε κάθε επισκέπτη μπορεί να προσφέρεται μία ευρεία επιλογή εμπειριών και δραστηριοτήτων. Κατ’αυτόν τον τρόπο ο βιώσιμος τουρισμός μπορεί να φέρει περισσότερο εισόδημα από τον παραδοσιακό τουρισμό σ’έναν τόπο.

Ταυτόχρονα όμως, βιώσιμος τουρισμός σημαίνει ότι σεβόμαστε και προστατεύουμε τους πόρους του τόπου και τα όριά τους. Αυτό είναι μία πρόκληση, που απαιτεί έξυπνες λύσεις σε κρίσιμα πεδία (νερό, ενέργεια, απορρίμματα). Υπάρχουν διεθνή παραδείγματα και επιστημονικές λύσεις. Είναι ζήτημα οργανωμένης εφαρμογής των λύσεων αυτών.

Ειδικά στις Κυκλάδες σε μεγάλο βαθμό ενεργούμε ήδη με βάση αρχές βιώσιμου τουρισμού:

 • Ήδη σε μεγάλο βαθμό αναδεικνύουμε την πολιτιστική και περιβαλλοντική ταυτότητα του τόπου μέσα από την προσφορά τουριστικών εμπειριών βιωματικού τουρισμού
 • Τουριστικές επιχειρήσεις προσφέρουν νέες υπηρεσίες στους επισκέπτες για να απολαύσουν σχετικές εμπειρίες (πεζοπορίες, ξεναγήσεις, γαστρονομικές εμπειρίες, πολιτιστικές εμπειρίες)
 • Έχουμε ενεργοποιηθεί για να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε τους πόρους του κάθε νησιού.

Η Σίφνος πρωτοπορεί σε όλα αυτά. Ήταν από τα πρώτα νησιά που διαμόρφωσαν πεζοπορικές διαδρομές, ανέδειξε τον γαστρονομικό τουρισμό και προέβαλε με σύγχρονο τρόπο την ταυτότητα του νησιού.

Βέβαια, οι προκλήσεις υπάρχουν. Απαιτούνται συνεργασίες, απαιτείται γνώση αλλά και δημιουργικότητα.

Σε ένα πρώτο επίπεδο ένα ζητούμενο είναι να είναι κοινή αποδοχή η αξία του βιώσιμου τουρισμού. Να την αναγνωρίσουμε όλοι. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε. Και εσείς έχετε ήδη κάνει κάποια πρώτα βήματα μέσω συνεργασίας με συλλόγους της Σερίφου, της Μήλου και της Κιμώλου.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, απαιτείται να εντοπίσουμε τα ζητήματα που απαιτούν λύσεις και να αξιοποιήσουμε επιστημονική γνώση και επιτυχημένα παραδείγματα από Ελλάδα και από το εξωτερικό.

Σε ένα τρίτο επίπεδο, απαιτείται συνεργασία των δημόσιων φορέων και των επιχειρήσεων.

Από την πλευρά της πολιτείας, κύριο ζητούμενο είναι λύσεις για την εξοικονόμηση και την έξυπνη διαχείριση των πόρων (απορρίμματα, ενέργεια, νερό), αλλά και κίνητρα για τις νέες τουριστικές υπηρεσίες, στηρίζοντας την ανάπτυξή τους.

Και από την πλευρά των επιχειρηματιών, απαιτείται να αναγνωρίσουν την αξία των ποιοτικών υπηρεσιών, την προσφορά νέων υπηρεσιών και να ενημερωθούν, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν εμπειρίες ώστε να βελτιώσουν και να εμπλουτίσουν τις υπηρεσίες τους.

Κλείνοντας εύχομαι καλή επιτυχία στην Ημερίδα σας.

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,

Φίλιππος Φόρτωμας
Βουλευτής Κυκλάδων
.

.

Χαιρετισμός Γιώργου Βερνίκου Γενικού Γραμματέα ΣΕΤΕ

Αγαπητή Πρόεδρε, αγαπητοί Φίλοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ στην ημερίδα που διοργανώνετε και συγχρόνως να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας.

Είναι πράγματι σημαντικό ν’ ανταλλάσουμε πληροφορίες και σκέψεις σε τακτά χρονικά διαστήματα για την τουριστική πορεία του νησιού μας, με έμφαση τη βιωσιμότητα του.

Είμαι σίγουρος ότι όλοι ξέρουμε καλά τα θέματα και ενημερωνόμαστε ανελλιπώς και στα πλαίσια αυτά θ’ αποφύγω, όσο είναι δυνατόν, ν’ αναφέρω κοινότυπες προτάσεις.

Επισημαίνω μερικά βασικά στοιχεία:

 1. Η τουριστική περίοδος 2019 ξεκίνησε με μεγάλη επιφυλακτικότητα για το πώς θα εξελιχθεί η τουριστική ζήτηση κατά τη διάρκεια του έτους.  Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία εμφανίζεται ότι υπάρχει μια στασιμότητα στον αριθμό των τουριστών και μια σημαντική αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος, όπου το 2019 θα είναι υψηλότερο από οποτεδήποτε άλλοτε και πολύ πιθανόν να ξεπεράσει τα 17 δις ευρώ σε σχέση με τα 16 δις του 2018.  Δεν αναφέρομαι στα πρόσφατα γεγονότα που αφορούν τη χρεωκοπία της Thomas Cook και θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό, το μέγεθος της οποίας δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί, αλλά ευτυχώς δεν επηρεάζει το νησί μας γιατί έχουμε άλλη προέλευση και προφίλ τουριστών.
 2. Αντίστοιχα με τη γενική τάση είναι και η πορεία της Σίφνου.  Ο αριθμός των τουριστών δεν παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση.  Έχουμε όμως το συνεχές ερώτημα, το πόσος είναι ο τζίρος του νησιού.  Υποστηρίζω σταθερά -και πρέπει να είναι κοινό αίτημα- ότι ο Δήμος Σίφνου πρέπει ν’ αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για να υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τους δείκτες πορείας και απόδοσης του τουρισμού στο νησί μας.  Δεν αρκεί μόνο ο αριθμός των επιβατών.  Πρέπει να προσεγγίσουμε τη μέση διαμονή και τη μέση κατανάλωση, την κατανάλωση ενέργειας, νερού, ΦΠΑ, κλπ. Σήμερα δεν μπορείς ν’ ασκήσεις οποιοδήποτε προγραμματισμό και διοίκηση αν δεν έχεις αξιόπιστα στοιχεία.  Πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψη τις σημαντικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στο συνολικό τουριστικό προϊόν και ιδιαίτερα στους επαγγελματίες του Συλλόγου μας από τη μεγάλη ανάπτυξη του λεγόμενου τουρισμού διαμοιρασμού και βραχυχρόνιας μίσθωσης.
 3. Στη σύγχρονη ορολογία του τουρισμού υπάρχουν τρεις λέξεις που έχουν ιδιαίτερη σημασία: Η λέξη «ποιότητα» που αφορά τις κατασκευές, τις υπηρεσίες και τη συμπεριφορά μας.  Η λέξη «εμπειρία», που πρέπει να προσφέρουμε σε όλους όσους επισκέπτονται το νησί μας και η λέξη «συμφιλίωση» των τριών βασικών «φυλών»: των κατοίκων, των μόνιμων παραθεριστών, παλαιών και νέων, και των τουριστών.  Η συμφιλίωση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις υποδομές: Αποχέτευση, ύδρευση, βιολογικός καθαρισμός, επαρκή ηλεκτρική ενέργεια, κυκλοφοριακό, θέσεις παρκινγκ και φυσικά, πάνω απ’ όλα, καθαριότητα.  Στους νέους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους μας εύχομαι και εγώ καλή επιτυχία και να έχουν τη δύναμη ν’ ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις που έρχονται μπροστά μας.
 4. Τρία θέματα θέλουν ιδιαίτερη συζήτηση:  α) η προστασία των περιοχών Νatura β) ο σχεδιασμός για τη διαμόρφωση του λιμένα Καμαρών και

γ) η σωστή προστασία και ανάδειξη των ακτών μας, που στη Σίφνο είναι λίγες και με προσωπική αγωνία για την παραλία στο Βαθύ, που παρκάρουν αυθαίρετα στην άμμο και τον αιγιαλό.  Είμαι σίγουρος ότι στη διάρκεια της ημερίδας θα υπάρξουν χρήσιμες σκέψεις και προτάσεις για τα τρία αυτά θέματα, που είναι και άμεσα συνδεδεμένα με το βιώσιμο τουρισμό.  Όλα τα θέματα είναι επείγοντα, αλλά ιδιαίτερα για το θέμα των Καμαρών ήταν πολύ χρήσιμη η σημερινή δημοσίευση των απόψεων του επί σειρά ετών Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Γιώργου Τρούλλου και η ανάγκη υπεύθυνης συζήτησης.  Ως Επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνικού γραφείου της GREENPEACE φυσικά και είμαι αντίθετος με κάθε υπερβολική κατασκευή και οτιδήποτε προσβάλει το περιβάλλον. Υπάρχουν όμως και θέματα ασφάλειας και βελτίωσης των υποδομών.  Όποιος είναι ευχαριστημένος με τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στις Καμάρες και δεν αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις, θεωρώ ότι κάνει λάθος.  Είναι κρίμα που δεν είμαι μαζί σας, ώστε ν’ αναπτύξω περαιτέρω το θέμα, που πράγματι είναι στην αιχμή της αέναης συζήτησης για την ανάγκη ισορροπίας ανάμεσα στην ανάπτυξη και το περιβάλλον.  Σίγουρα οι απόψεις σας, οι απόψεις των μόνιμων κατοίκων και του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν μεγάλη σημασία.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι το Νοέμβριο του 2018 δημοσίευσα στα ΣΙΦΝΑΙΚΑ ΝΕΑ -όπως άλλωστε το έκανα και παλαιότερα- τις σκέψεις μου για τον τουρισμό της Σίφνου.

Να είστε σίγουροι ότι η διαρκής επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ μας είναι απαραίτητη και από την πλευρά μου είμαι ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή σας.
.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

Print Friendly, PDF & Email