Breaking News
Home / Ειδήσεις / Διεθνής / Δημήτρης Αβραμόπουλος για την υπόθεση Novartis: “Άθλια υπόθεση συκοφαντίας” – Η πλήρης Συνέντευξη Τύπου [video]

Δημήτρης Αβραμόπουλος για την υπόθεση Novartis: “Άθλια υπόθεση συκοφαντίας” – Η πλήρης Συνέντευξη Τύπου [video]

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δημήτρης Αβραμόπουλος για την υπόθεση Novartis: “Άθλια υπόθεση συκοφαντίας” – Η πλήρης Συνέντευξη Τύπου

.

Συνέντευξη Τύπου έδωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντώντας για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Novartis.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε λόγο για σκευωρία.

Το πλήρες κείμενο της Συνέντευξης Τύπου

Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ. Έκρινα σκόπιμο να συγκαλέσω αυτή τη Συνέντευξη Τύπου, με σκοπό να σας ενημερώσω για μια σκοτεινή υπόθεση που βαραίνει ως σκιά πάνω στην ελληνική κοινωνία, υπονομεύει τη δημοκρατία και τους θεσμούς και την αξιοπρέπεια δημοσίων προσώπων.

Σε ό,τι με αφορά: Γνωρίζετε ότι εδώ και πολλές δεκαετίες προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην κοινωνία και στην πατρίδα, με γνώμονα το ήθος, τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση.

Με σεβασμό στους θεσμούς, στον πολίτη και στο δημόσιο χρήμα. Όλοι με γνώριζαν και με γνωρίζουν. Γι΄ αυτό και οι Έλληνες πολίτες με τιμούν διαχρονικά με την εμπιστοσύνη τους.

Και θέλω, ξεκινώντας, να εκφράσω με τον πλέον έντονο τρόπο την αγανάκτησή μου αλλά και την λύπη μου, γιατί αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που σημαντικά ζητήματα εξελίσσονται στην Ευρώπη και στον περίγυρό μας, ο δημόσιος διάλογος μονοπωλείται από μια άθλια υπόθεση, η οποία έχει τα χαρακτηριστικά της σκευωρίας.

Δηλώνω, κατά τον πλέον κατηγορηματικό και απόλυτο τρόπο, πως η υπόθεση αυτή προσωπικά δεν με αγγίζει με οποιονδήποτε τρόπο, δεν με αφορά και ότι την αντιμετωπίζω αποκλειστικά ως μια θλιβερή και άθλια υπόθεση συκοφαντίας, υποκινούμενης ψευδορκίας, με την συμμετοχή «θλιβερών ψευδομαρτύρων με κουκούλα» και άλλων προσώπων.

Είμαι βέβαιος, ότι η εγκληματική δράση θα αποκαλυφθεί, όταν διεξαχθεί σοβαρή, διαφανής και εμπεριστατωμένη δικαστική έρευνα, όπως μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη οφείλει να κάνει σε μια ευρωπαϊκή χώρα κράτους δικαίου.

Είμαι περήφανος για το σύνολο της πολιτικής μου διαδρομής στην Ελλάδα αλλά και ως Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για την Μετανάστευση και την Ασφάλεια, όπου θεωρώ και αναγνωρίζεται ότι συνεισέφερα και συνεισφέρω σημαντικά, υπηρετώντας πέραν της Ευρώπης και την πατρίδα μου διαχρονικά.

Συνεπώς, κανένας κουκουλοφόρος ψευδομάρτυρας και καμία σκευωρία, από όπου κι αν οργανώνεται, δεν μπορεί και δεν θα επιτρέψω να ρίξει ούτε υπόνοια σκιάς στο πρόσωπό μου.

Είναι θέμα ηθικής τάξεως και της προσωπικής μου αξιοπρέπειας. Επιμένω στον όρο: πρόκειται για σκευωρία.

Τα απίστευτα, πραγματικά, ψέματα σε καμία περίπτωση δεν φέρουν τα χαρακτηριστικά της μαρτυρικής κατάθεσης, ώστε αυτή να μπορεί να αξιολογηθεί.

Έχουν αποκλειστικά προφανή και αναμφισβήτητο σκοπό την καθοδηγούμενη ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμιση και υπονόμευση της πολιτικής και κοινωνικής προσωπικότητας μου.

Πέρα από την μηνυτήρια αναφορά κατά των ψευδομαρτύρων, την οποία υποβάλω στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, θα καταθέσω συγχρόνως αίτημα στον Άρειο Πάγο να ανακαλέσει άμεσα την παραχώρηση της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα.

Έχει υποχρέωση αμέσως να το πράξει, ώστε να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους και να προστατευθεί το κύρος της Δικαιοσύνης και της Συνταγματικής τάξης της χώρας από την απόπειρα υπονόμευσή της, από κύκλους που ενεργούν εξωθεσμικά.

Επιπλέον, οι ψευδο-μαρτυρικές καταθέσεις, που στοχοποιούν και σπιλώνουν πολιτικές προσωπικότητες της Ελλάδας στηρίζονται αποκλειστικά, όπως γνωρίζετε, σε εικασίες, αοριστολογίες και υποτιθέμενες φήμες στην αγορά.

Δεν συνοδεύονται από κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Με άλλα λόγια, είναι ψευδείς.

Έτσι, υφίσταται κατάφωρη παραβίαση της Αρχής της Νομιμότητας, του Κράτους Δικαίου και του εν γένει Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Κεκτημένου.

Εκφράζω την εμπιστοσύνη μου στους Έλληνες Δικαστές και πιστεύω ότι με δικές τους πράξεις και αποφάσεις θα αποκατασταθεί άμεσα η νομιμότητα και η αλήθεια.

Οι συκοφάντες, ψευδομάρτυρες, οι συνεργοί τους και βεβαίως οι ηθικοί αυτουργοί θα αντιμετωπίσουν την Δικαιοσύνη και θα κριθούν για τις εγκληματικές τους πράξεις εναντίον της πολιτικής ζωής της χώρας αλλά και της θεσμικής λειτουργίας της.

Το είπα και στην πρώτη μου δήλωση. Εάν δεν αποκατασταθεί άμεσα η νομιμότητα, θα φέρω το ζήτημα προσωπικά στο σύνολο των Ευρωπαϊκών θεσμών, ως παραβίαση της δημοκρατικής λειτουργίας και του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.

Μπαίνω στην ουσία.

1.    Ξεκινώ με τον μοριακό έλεγχο.

Θυμόσαστε, γιατί τα γράφατε τότε, μία εβδομάδα αφότου ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Υπουργού Υγείας, θυμίζω, ότι συμπολίτες μας πέθαιναν από μολυσμένες μεταγγίσεις από AIDS.

Η πρώτη μου μέριμνα ήταν να ζητήσω ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, γιατί πεθαίνουν Έλληνες από το μολυσμένο αίμα, και μου είπαν ότι αυτό συμβαίνει συχνά, γιατί η Ελλάδα δεν διέθετε μοριακό έλεγχο του αίματος, που ήταν την εποχή εκείνη παγκοσμίως, η μόνη απόλυτα ασφαλής μέθοδος.

Και τότε εισηγήθηκα στον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να ξεκινήσουμε τη διαδικασία για τη θωράκιση των Ελλήνων πολιτών, ώστε να εγγυώνται τα Νοσοκομεία μας ασφαλές αίμα.

Και ξεκινήσαμε αμέσως. Επί των συκοφαντιών τώρα ειδικότερα:

Οι κουκουλοφόροι αγνοούν μια σημαντική  πληροφορία. Λόγω του μεγάλου κόστους ζήτησα να μην γίνει ο διαγωνισμός από το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Υγείας, αλλά  να τον διεξαγάγει Διακομματική Επιτροπή της Βουλής.  Δεν το ήξεραν οι ανόητοι αυτό, γιατί δεν ήταν καν διαβασμένοι και καλά πληροφορημένοι και έτσι εκτίθενται.

Πράγματι, με Νόμο (ΦΕΚ 1018/28-7-2006) συγκροτήθηκε η Διακομματική Επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των τότε κομμάτων στη Βουλή και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της Επιστημονικής Επιτροπής για τα εμβόλια, της Επιτροπής Αξιολόγησης του έργου της Επιτροπής, καθώς και ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων από τα συναρμόδια Υπουργεία.

Και τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Η Επιτροπή αυτή έκανε εξαιρετική δουλειά, διενήργησε διεθνή διαγωνισμό και με την τελική της απόφαση, με την οποία επέλεγε τις δύο μοναδικές εταιρείες που διέθεταν αυτή τη μέθοδο, και με διαδικασίες αδιαμφισβήτητης διαφάνειας και πολιτικής ευθύνης όλων των κομμάτων, εξασφαλίστηκε για την Ελλάδα η πιο ασφαλής μέθοδος ελέγχου του αίματος.

Και αυτό συνιστά μεγάλη συνεισφορά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας αλλά και της προστασίας των Ελλήνων πολιτών. Και από τότε, σημειώστε ότι σταμάτησαν οι μολύνσεις που οδηγούσαν στο AIDS.

Ειδικά για την σύνταξη των προδιαγραφών του διεθνούς διαγωνισμού είναι καλό να τονιστεί ότι προηγήθηκαν επιστημονικά πορίσματα ευρείας ad hoc Επιτροπής Επιστημόνων και «Σοφών» της Ελληνικής Αιμοδοσίας και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, που με τη σειρά τους επικύρωσαν τις εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αιμοδοσίας του Υπουργείου Υγείας για το είδος και τις προδιαγραφές των αντιδραστηρίων.

Η Δαπάνη για τον Μοριακό Έλεγχο με βάση την από 2008 πενταετή σύμβαση συμπεριλάμβανε λόγω πρώτης εφαρμογής πέραν των αντιδραστηρίων:

  • Το κόστος μεταφοράς
  • Το κόστος κτηριακών εγκαταστάσεων που δεν υπήρχαν
  • Το κόστος εγκατάστασης του απαιτούμενου εξοπλισμού (αναλυτές, και λοιπά περιφερειακά όργανα, υπολογιστές και software)
  • Κόστος προσωπικού και εκπαίδευσης προσωπικού κλπ.

Μετά την πάροδο της 5ετούς εφαρμογής της σύμβασης, ήταν φυσιολογική και αναμενόμενη η βελτίωση των προσφορών από τις εταιρείες.

Το ίδιο συμβαίνει με κάθε τεχνολογία με την πάροδο του χρόνου. Σήμερα δηλαδή θα είναι ακόμη πιο συμφέρουσα, αφού πλέον έχουν περάσει 12 χρόνια.

Και κάτι σημαντικό: αυτό που τότε πρότεινα στον Καραμανλή θα έπρεπε να είχε γίνει πρακτική για το ελληνικό κράτος.

Όλες οι μεγάλες συμβάσεις και όλες οι μεγάλες προμήθειες να γίνονται από τη Βουλή.

Ποιος αμφισβητεί την εντιμότητα του Ελληνικού Κοινοβουλίου; Κανείς!

Και αυτό πρέπει να γίνει και στο μέλλον. Ήταν μια πρακτική, μια πρόταση που πρέπει κάποτε να γίνει και νόμος του κράτους για να τελειώνουμε με όλες αυτές τις υποψίες για το πώς λειτουργεί το δημόσιο σύστημα στο πεδίο των προμηθειών.

2.    Για την ΓΡΙΠΗ Η1Ν1 και τα ΕΜΒΟΛΙΑ

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον παγκόσμιο πανικό την εποχή εκείνη για τη γρίπη, που κινητοποίησε Διεθνείς Οργανισμούς με πρώτο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, από όπου και προήλθαν οι βασικές κατευθύνσεις και οδηγίες για τα μέτρα που έπρεπε να λάβει η κάθε χώρα.

Τα κράτη οργανώνονται και υπάρχουν για να διαχειρίζονται και να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις και κρίσεις και τις ώρες αυτές αποδεικνύεται η ετοιμότητα, η επάρκεια, η ικανότητα και η οργάνωσή τους να το επιτύχουν.

Επί των ημερών μου ως Υπουργού Υγείας συνέπεσε αυτή η παγκόσμια κρίση, και όλοι θυμόμαστε την αγωνία του κόσμου, την πίεση των ΜΜΕ, την προειδοποίηση της Επιστημονικής κοινότητας και την πίεση της ίδιας της Βουλής, στα πρακτικά της οποίας σας παραπέμπω για να θυμηθείτε τις συζητήσεις που γινόταν τότε στη Βουλή, με έναν και μόνο σκοπό: να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας του πληθυσμού.

Όπως και τότε έλεγα, αλλά και σήμερα δηλώνω, είμαι υπερήφανος για αυτό το αποτέλεσμα. Ανήκω στους πολιτικούς που δεν φοβούνται να διαχειρίζονται κρίσεις, δεν κρύβονται πίσω από την ανωνυμία ή το να μην μιλάνε. Ανέλαβα αυτή την ευθύνη και την έφερε εις πέρας, διασφαλίζοντας την υγεία των Ελλήνων πολιτών. Τα θυμόμαστε και τα ζήσατε όλοι.

Η πατρίδα μας η Ελλάδα επέδειξε ευθύνη, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα στη λήψη των μέτρων που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρώπη επέβαλλαν.

Τα πάντα έγιναν σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, ένας αυτοδιοικούμενος φορέας που παίρνει την πολιτική εντολή, αλλά αυτός είναι που εκτελεί την εντολή αυτή, ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς του ΕΣΥ και είχε την ευθύνη και την αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση των πραγμάτων, απέδειξε ότι μπορούσε να διαχειρισθεί αυτή την υπόθεση με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα.

Για την επιστημονική στήριξη της όλης διαδικασίας, κάτι που επίσης ξεχάστηκε, συγκροτήθηκε Διεπιστημονική Επιτροπή από διακεκριμένους Επιστήμονες με επικεφαλής τη διακεκριμένη καθηγήτρια Λοιμωξιολόγο Καθηγήτρια κα Γιαμαρέλου, της οποίας Επιτροπής οι συμβουλές καθόρισαν όλα τα στάδια που ακολούθησαν.

Σε μία εβδομάδα μέσα είχαν ληφθεί ήδη τα πρώτα μέτρα και δημόσια στα συμβούλια των Υπουργών Υγείας της ΕΕ η χώρα μας πήρε εύσημα, ενώ οργανώσαμε το υγειονομικό μας σύστημα για το ενδεχόμενο που θα κλιμακωνόταν αυτή η κρίση.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, αυτήν την υπόθεση οι ανώνυμοι κουκουλοφόροι την διασυνδέουν με την υπόθεση της NOVARTIS, η οποία ήταν μία από τις τρεις εταιρίες που είχαν άμεσα ανταποκριθεί παγκοσμίως στην έκκληση για παρασκευή του εμβολίου κατά της νόσου, το οποίο εκείνη τη στιγμή που ξέσπαγε η κρίση δεν υπήρχε και χρειάστηκε χρόνος για να παρασκευασθεί.

Το 2014 και αφού είχε λήξει ο συναγερμός και η κατάσταση παγκοσμίως είχε εξομαλυνθεί, η ίδια υπόθεση των εμβολίων και πάλι με ανώνυμες καταγγελίες διερευνήθηκε, γιατί έτσι λειτουργεί το σύστημα στην Ελλάδα, από τους Εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς, στα πλαίσια της οποίας κατατέθηκε πλήρης και αναλυτικός φάκελος από το ΚΕΕΛΠΝΟ στην Εισαγγελία Εφετών.

Αυτή η υπόθεση, ίσως δεν το γνωρίζετε, τέθηκε στο Αρχείο με απόφαση των Εισαγγελέων, οι οποίοι διενήργησαν την προκαταρκτική εξέταση.  Την απόφαση να τεθεί στο αρχείο επικύρωσε η Εισαγγελέας Εφετών Εγκλημάτων Διαφθοράς με την από 6/8/2014 απόφασή της.

Διερωτώμαι, η διενεργήσασα την προκαταρκτική εξέταση Εισαγγελέας Εγκλημάτων τον τελευταίο καιρό έλαβε υπόψιν της την αρχειοθέτηση της υπόθεσης τότε; Και γιατί την επανέφερε;

Είναι προφανές, ότι το έκανε στην αδυναμία, ακόμα και κατασκευής στοιχείων στο στήσιμο αυτής της σκευωρίας.

Για την ουσία θα σας δώσω μερικά ακόμα στοιχεία:

Ο  κουκουλοφόρος, που σύντομα θα αναγκαστεί να βγάλει την κουκούλα, ψεύδεται ότι η δεύτερη παραγγελία των επιπλέον 8 εκ δόσεων εμβολίων σε προσαρμογή της οδηγίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (και θα επανέλθω σε αυτό) έγινε από τη NOVARTIS.

Και γιατί ψεύδεται; Διότι δεν υπήρξε δεύτερη παραγγελία από την εταιρεία αυτή. Έγινε αποκλειστικά από άλλες εταιρείες, την GLAXO και όχι την NOVARTIS!

Προηγήθηκε έρευνα αγοράς του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και πρέπει να σας πω ότι η Novartis τότε δήλωσε επίσημα αδυναμία προσφοράς. Ένα ακόμα ψέμα.

Στην NOVARTIS παραγγέλθηκαν 3 εκ δόσεις εκ των συνολικών 16 εκ δόσεων. Πληρώθηκαν μόνον όσες δόσεις παραδόθηκαν, δηλαδή πληρώθηκαν μόλις 1.421.700 δόσεις.

Να ξεκαθαρίσω: Οι οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου προέβλεψαν αρχικά ότι ήταν υποχρεωτικές δύο δόσεις κατ’άτομο, δηλαδή δύο εμβόλια για κάθε εμβολιαζόμενο.

Η Ελλάδα με βάση αυτές τις οδηγίες, αποφάσισε και πολύ σωστά την αρχική κάλυψη του μισού πληθυσμού, δηλαδή 4 εκατομμυρίων επί δύο δόσεις, δηλαδή 8 εκατομμύρια δόσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 24 Ιουλίου του 2009, γιατί ήταν παγκόσμια η κρίση, με νέα απόφασή του, ζήτησε τον εμβολιασμό του συνόλου των πληθυσμών όλων των κρατών.

Σε έκτακτη Κυβερνητική Επιτροπή, που συγκάλεσε ο τότε Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και υπό την προεδρία του, αποφασίζεται και πολύ σωστά, η κάλυψη όλου του πληθυσμού. Έγιναν και ανακοινώσεις μετά και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και από εμένα ως Υπουργό.

Δηλαδή 8 εκατομμύρια κατοίκων επί δύο υποχρεωτικές δόσεις για τον καθένα (16 εκατομμύρια).

Τέσσερις μήνες μετά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου, τέλη Νοεμβρίου του 2009, με νεώτερη οδηγία του, που ακύρωνε την προηγούμενη, κρίνει ότι μία δόση κατ΄άτομο είναι επαρκής.

Τότε το Υπουργείο Υγείας με απόφασή του, ακυρώνει τη δεύτερη παραγγελία και επαναφέρει την αρχική πρόβλεψη κάλυψης. Την ακύρωσε.

Οι εταιρείες προσφεύγουν αργότερα στη διεθνή διαιτησία κατά της ακύρωσης της παραγγελίας και το ΚΕΕΛΠΝΟ με ανταγωγές κερδίζει την υπόθεση. Ο  κουκουλοφόρος ψεύδεται επομένως για την ποσότητα των εμβολίων. Δείτε τι γράφει στη δικογραφία.

Στην Ελλάδα παραδόθηκαν και αποζημιώθηκαν μόλις συνολικώς 3.636.700 δόσεις από τα αρχικά παραγγελθέντα, κατόπιν προσφυγής στην Διεθνή Διαιτησία (ICC).

Ένα είναι σίγουρο: Το ΚΕΕΛΠΝΟ και σημειώστε το αυτό, δεν θα είχε καταφέρει να κερδίσει το δικαστήριο της διεθνούς διαιτησίας, αν υπήρχε έστω και υπόνοια δοσοληψίας με οποιαδήποτε εταιρεία.

Σημειωτέον, ότι μόνο η Ελλάδα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών κατέφυγε στη διεθνή διαιτησία επιτυγχάνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες, οι οποίες περιορίστηκαν σε κλειστή διαπραγμάτευση με τις εταιρείες.

Ποτέ δεν έγινε. Δεν υπήρχε κλειστή διαπραγμάτευση. Υπήρχε η απόφαση του Δικαστηρίου, όπου κερδίσαμε αυτή τη μάχη.

Συμπέρασμα: Ήταν μια μεγάλη επιτυχία της χώρας. Αλλά ποιος τα έβλεπε αυτά την εποχή εκείνη και ποιος νοιαζόταν;

Ευτυχώς που ήρθε αυτή η υπόθεση για να πληροφορηθεί εκ των υστέρων ο ελληνικός λαός τι έγινε τότε και πόσο περήφανοι πρέπει να είναι οι Έλληνες γιατί την εποχή εκείνη είχαν διαχειριστές των υποθέσεών τους πολιτικούς και δημόσιους παράγοντες που προέταξαν το δημόσιο και εθνικό συμφέρον.

Και με την ευκαιρία σας θυμίζω, ότι μετά το τέλος του συναγερμού παρόμοιες δημόσιες συζητήσεις έγιναν σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Συζητήσεις για το κατά πόσο χρειαζόταν όλη αυτή η κινητοποίηση και όλα αυτά τα μέσα για να αντιμετωπισθεί η πανδημία. Σε καμία χώρα όμως δεν κατάντησαν εκεί που καταντούμε εμείς σήμερα.

Σημειώστε επίσης, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το 2009, δίνει εύσημα στην Ελλάδα για τους χειρισμούς της και για την έγκαιρη θωράκιση του πληθυσμού.

Χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης μας τότε ως best practice, δηλαδή να τη μιμηθούν και άλλες χώρες.

Αυτά δε, αναφέρονται και σε επιστολή του τότε Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή προς τον τότε Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ασκούσε πίεση και κριτική στην κυβέρνηση για ακόμα ταχύτερους ρυθμούς και πληρέστερη εξασφάλιση των Ελλήνων πολιτών. Και καλά έκανε ως αντιπολίτευση!

Ήταν τότε που όλοι,  Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και κόμματα απαιτούσαν άμεσα μέτρα και εμβόλια. Η ερώτηση που μου γινόταν παντού ήταν: «Πότε έρχονται; Ανησυχούμε!».

Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 και ως προς τις πληρωμές προς τις εταιρείες, ανέλαβε η νέα κυβέρνηση.

Και θυμίζω εδώ, ότι τόσον η διάδοχός μου η κα Ξενογιαννακοπούλου όσο και ο μετέπειτα Υπουργός κ. Λοβέρδος, απαντώντας τότε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είχαν πει, ότι πολύ σωστά διαχειρίσθηκε την υπόθεση η προηγούμενη κυβέρνηση.

Θα προσθέσω και κάτι άλλο. Είναι κρίμα πραγματικά, ότι δεν είχε εισακουστεί η πρόταση που είχα υποβάλλει στις Βρυξέλλες και στη Γενεύη νωρίτερα, στα τότε Συμβούλια Υγείας Υπουργών της Ε.Ε.

Είχα προτείνει ο εφοδιασμός των εμβολίων να γίνεται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ίδιο είχα προτείνει και στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2009 με την ιδιότητά μου ως Υπουργού Υγείας.

Και η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από τις χώρες που παράγουν τα εμβόλια. Και καταλαβαίνετε γιατί. Επίσης, θα παρατηρήσετε και κάτι επιπλέον που είπα παραπάνω:

Στις 11 Ιουνίου 2009 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), δια της Γενικής του Διευθύντριας Δρ. Margaret Chan, ανέβασε το επίπεδο του συναγερμού της πανδημίας γρίπης από το επίπεδο 5 στο επίπεδο 6.

Με άλλα λόγια, ανακοίνωσε ότι ο κόσμος ολόκληρος είναι στην αρχή πανδημίας γρίπης. Γιατί άραγε ο ψευδομάρτυρας ξεχνάει να το διευκρινίσει, ισχυριζόμενος ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ κακοβούλως «αναβάθμισε» τον κίνδυνο πανδημίας. Αστειότητες.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, λέει ότι η Ελλάδα αναβάθμισε τον κίνδυνο σε ολόκληρο τον κόσμο και ένα ακόμα παραπάνω αστείο, ότι ο Υπουργός Υγείας παρέσυρε τον Καραμανλή για να ζητήσει περισσότερα εμβόλια. Τι ήταν ο Καραμανλής; Κανένα παιδάκι που δεν καταλάβαινε;

Η επιστολή στον Παπανδρέου και οι δημόσιες δηλώσεις πριν την κυβερνητική επιτροπή δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.

Ότι ο Πρωθυπουργός είχε επίγνωση και συμπεριφέρθηκε με ευθύνη και με αποτελεσματικότητα. Είναι εύσημο αυτό στον Καραμανλή για την εποχή εκείνη.

Παραμύθια για μικρά παιδιά και ανόητους, που όμως περιλαμβάνονται στο κείμενο που υπέγραψε ο κουκουλοφόρος. Να ξέρετε κάτι κι εσείς και ο ελληνικός λαός: ότι όποια ανώνυμη καταγγελία, μπορεί να σας στείλει αύριο το πρωί στον εισαγγελέα, γιατί έτσι λειτουργεί το σύστημα εδώ. Επωνυμία λοιπόν και φως σε όλα!

Φίλες και φίλοι,

Δεν χρειάστηκαν, παρά δύο ημέρες από την αποκάλυψη της δήθεν δικογραφίας, για να αρχίσει να καταρρέει όλη αυτή η σκευωρία, που πράγματι είχε σαν σκοπό τη σπίλωση πολιτικών αντιπάλων. Το γιατί ερευνήστε το εσείς και πείτε το και σ’ εμάς. Εμείς είμαστε έξω από αυτές τις λογικές και από αυτά τα ήθη.

Πράξη εσκεμμένη και σίγουρα υποκινούμενη. Πράξη επιλήψιμη ηθικά και νομικά. Είναι μια ακόμα έκφανση της σήψης και της παρακμής στην οποία έχουμε οδηγηθεί.

Η Δημοκρατία και το κράτος δικαίου υπονομεύονται απροκάλυπτα. Είναι χρέος μας, ηθικό και πατριωτικό, να ορθώσουμε το ανάστημά μας για να δώσουμε τέλος σε αυτήν τη μαύρη εποχή που διανύουμε.

Η καταδίκη κάθε απόπειρας πολιτικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και εκμαυλισμού των λειτουργών της, πρέπει να είναι κατηγορηματική.

Η Δικαιοσύνη είναι η απόλυτη εγγύηση ασφάλειας της χώρας, της δημοκρατίας, των πολιτών και οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την πλήρη εμπιστοσύνη της κοινωνίας στους λειτουργούς της και τον ίδιο το Θεσμό, που δυστυχώς με όλη αυτήν τη γελοία υπόθεση, αμφισβητούνται ευθέως.

Η Ελλάδα έχει από τους αξιότερους και πιο ενσυνείδητους δικαστικούς λειτουργούς. Ένας τομέας, που όμως έχει και τις εξαιρέσεις του. Όπως και κάθε άλλος θεσμικός και επαγγελματικός χώρος.

Μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι η αλήθεια λάμπει από μόνη της και είναι ο ισχυρότερος σύμμαχός μου και με στηρίζει από τα πρώτα βήματα και μου δείχνει το δρόμο σε ολόκληρη τη ζωή μου. Ιδιωτική, επαγγελματική, κοινωνική και πολιτική.

Δεν κρύβω, ότι στο άκουσμα αιφνιδιάστηκα και εξοργίσθηκα. Στην αρχή νόμισα ότι ο συνομιλητής μου κάνει πλάκα. Ούτε που το φανταζόμουν.

Αλλά σίγουρα δεν πτοούμαι. Οι ανώνυμοι κουκουλοφόροι για να διασωθούν προφανώς από τις παρανομίες που διέπραξαν στην εταιρεία τους, τέθηκαν στην υπηρεσία σκοτεινών κύκλων και σκοτεινών σκοπών.

Αλλά η δικαιοσύνη τους περιμένει και δεν θα αργήσει. Γιατί οι προστάτες τους και οι καθοδηγητές τους, αυτοί που τους υπαγόρευσαν τα άθλια και ασυνάρτητα αυτά κείμενα, σύντομα θα αποκαλυφθούν.

Όλα αυτά τα χρόνια, που είμαι στην πολιτική, και γνωριζόμαστε πια και προσωπικά, μικρή χώρα είμαστε, την πορεία μου καθόριζαν και θα καθορίζουν πάντα η άδολη αγάπη για την πατρίδα μου, η πίστη μου στην διαφάνεια και τη δικαιοσύνη.

Οι πρωτοβουλίες που ανέλαβα σε όποιες δημόσιες θέσεις και εάν βρέθηκα, το επιβεβαιώνουν και το θυμίζουν.

Τελειώνοντας, είναι θέμα ωρών για να καταρρεύσει η σκευωρία και να μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι η τιμωρία περιμένει τους εμπνευστές και αυτουργούς.

Είναι χρέος μας, ηθικό χρέος κάθε πολίτη και καθήκον, να προασπίζει την αξιοπρέπειά του. Γιατί αυτός είναι ο υψηλότερος τίτλος τιμής, που διεκδικεί και που καθημερινά οφείλει να προστατεύει.

Οι σκευωροί, πέραν των εγκληματικών τους ενεργειών, που όπως είπα, θα τους φέρουν μπροστά στη δικαιοσύνη και στην αυστηρή τιμωρία τους, σύντομα θα αντιμετωπίσουν στους δρόμους και στις πλατείες της χώρας την κατακραυγή και την χλεύη της κοινωνίας.

Και η τιμωρία αυτή θα τους στιγματίζει για ολόκληρη τη ζωή τους και θα είναι ανεξίτηλα χαραγμένη στο μέτωπό τους.


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΜΕ
.

Εθνικός Κήρυκας Νεας Υόρκης: Πόσο σας δυσκολεύει από εδώ και πέρα η επαφή σας με την Ελληνική Κυβέρνηση και η θέσης σας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή. Εγώ στέκομαι στο πλευρό της πατρίδας μου. Αυτή είναι η αποστολή μου ως Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης. Συνεπώς δεν με ενδιαφέρει ποια είναι η κυβέρνηση. Την πατρίδα μου θα συνεχίσω να την υπηρετώ όπως έκανα μέχρι τώρα. Δύο φορές ήρθε η πρόταση να βγει η Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν. Κι επειδή είναι αρμοδιότητά μου, κατάφερα να το χειριστώ έτσι, ώστε να σωθεί η πατρίδα μου. Δεν το έκανα για την κυβέρνηση, αλλά για την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες και μέχρι το τέλος της θητείας μου αυτό θα κάνω. Αυτός ήταν ο όρκος που έδωσα την ημέρα που πέρναγα το κατώφλι της πολιτικής στον εαυτό μου κοιτώντας τον καθρέπτη. Αυτό έκανα όλα τα χρόνια και αυτό θα κάνω και τώρα. Συνεπώς μη μου κάνετε τέτοιες ερωτήσεις. Η κυβέρνηση να μην αισθάνεται ανασφαλής από την παρουσία του Επιτρόπου. Απλώς να κάνει καλά τη δουλειά της ως κυβέρνηση εδώ.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: Η σκευωρία προϋποθέτει κάτι περισσότερο από χοντροειδή ή χοντροκομμένα λάθη. Προϋποθέτει μια οργάνωση από πίσω, η οποία μπορεί να αγγίζει και τα όρια εγκληματικής οργάνωσης. Ποιος έχει βάλει στόχο τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να τον εξοντώσει, έτσι ώστε να πλέξει μια σκευωρία; Και θα ήθελα επίσης να μου πείτε: Ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων απ’ ότι γνωρίζω είναι διεθνής. Την εγκυρότητά τους και τις μαρτυρίες τους τις ελέγχει η Δικαιοσύνη. Εδώ θα πρέπει να το καταργήσουμε;

Πρώτα απ’ όλα, η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή: η Δικαιοσύνη θα κρίνει ποιοι εμπλέκονται σε αυτή τη σκευωρία. Σας είπα πρωτύτερα, κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής μου ομιλίας ότι θα επιληφθεί η τακτική δικαιοσύνη. Θα την βοηθήσουμε να τους ανακαλύψει και να τους φέρει στο εδώλιο.

dikaiologitika.gr: Παρακολουθώντας αυτά που έχετε πει και σήμερα και τις προηγούμενες ώρες ως αντίδραση σε αυτά που συμβαίνουν, εστιάζω στο ότι κάνετε λόγο για κουκουλοφόρους, αναφερόμενος προφανώς στους προστατευόμενους μάρτυρες, έτσι όπως τουλάχιστον εμφανίζονται στη δικογραφία που ήρθε στη Βουλή. Πλην όμως, υπάρχουν και στοιχεία που, τουλάχιστον εμείς ως δημοσιογράφοι αυτό γνωρίζουμε- εσείς ίσως έχετε καλύτερη ενημέρωση λόγω της δικογραφίας- έχουν προέλθει από το FBI. Η αλληλογραφία που αντηλλάγη στο διάστημα που η κα Τουλουπάκη είναι στη θέση αυτή περιλαμβάνει και το δικό σας όνομα ως παρότρυνση προς την υπηρεσία να διερευνήσει. Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως: Υπάρχει κάτι, το οποίο εσείς είχατε αντιληφθεί ή γνωρίζετε τώρα εκ των υστέρων που να έχει ανακαλυφθεί από την έρευνα του FBI ως προς το πρόσωπό σας ή το πρόσωπο συνεργατών σας; Ευχαριστώ.

Το όνομά μου και των υπολοίπων πολιτικών προστέθηκαν εκ των υστέρων. Δεν υπήρξε ποτέ αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα όταν ξεκίνησε αυτή η έρευνα στην Αμερική για μια εταιρεία, της οποίας τα παρακλάδια εκτείνονταν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη μοναδική χώρα που ξαφνικά εμφανίζονται πολιτικά πρόσωπα είναι στην Ελλάδα. Και απ’ ότι πληροφορούμαι, εμφανίζονται τα πολιτικά πρόσωπα όχι επειδή ενέχονται σε κάτι, αλλά γιατί ζητήθηκε από την Ελλάδα να ερευνηθεί εάν ενέχονται. Δηλαδή η ίδια η Ελλάδα έβαλε μια κατάσταση και ρώτησε: μπορούμε εμείς να ασχοληθούμε με αυτά τα πρόσωπα; Και τους είπαν ασχοληθείτε. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα. Τώρα γιατί το έκανε αυτό η κυρία που είπατε, ρωτήστε την.

Εφημερίδα Δημοκρατία: Ποιες ήταν οι τιμές των φαρμάκων πριν την διακομματική επιτροπή που εσείς προτείνατε και ποιες μετά;

Εμείς δεν καθορίζαμε τιμές. Οι τιμές αυτές καθορίστηκαν μέσα από διαπραγμάτευση που έκανε η διακομματική επιτροπή της Βουλής. Συνεπώς εμείς δεν μπήκαμε στη διαδικασία να φτιάξουμε τιμές. Η διακομματική επιτροπή της Βουλής με την παρουσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι αυτή που διαπραγματεύτηκε και πέτυχε την καλύτερη δυνατή τιμή.

Πριν από λίγο σας παρουσίασα όλα τα στοιχεία. Συνεπώς, η επιτροπή κάνοντας καλά τη δουλειά της πέτυχε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και διασφάλισε για τους Έλληνες αυτό που δε είχαν: ασφαλές αίμα. Διότι αυτός ήταν ο σκοπός τότε και αυτός ο σκοπός επετεύχθη. Το ζήτημα βεβαίως και είναι οικονομική διάθεση, αλλά αυτό το διαχειρίστηκε η διακομματική επιτροπή της Βουλής και της αξίζουν εύσημα. Και αυτό πάει προς όλα τα κόμματα της εποχής εκείνης που με διαφάνεια και ετοιμότητα διαχειρίστηκαν και το δημόσιο χρήμα και κυρίως την δημοσία υγεία.

Όσον αφορά στα νούμερα που ζητήσατε. Οι τιμές ήταν κοινές. Εμένα με ενδιέφερε η υγεία των πολιτών. Άκουσα για παράδειγμα τη σύγκριση που γινόταν τότε με την Πολωνία. Να σημειωθεί ότι η τιμή στην Πολωνία αφορά μονάχα το αντιδραστήριο και όχι όλο τον συνοδευτικό εξοπλισμό εγκατάστασης και μεταφοράς. Μην ξεχνάτε ότι εμείς ξεκινήσαμε από το μηδέν όσον αφορά στον μοριακό έλεγχο στην Ελλάδα. Επιπλέον, το αντιδραστήριο της Πολωνίας δεν ήταν για μονήρη μοριακό έλεγχο, που είναι το μόνο σίγουρο και ασφαλές, αλλά για έλεγχο σε δεξαμενές. Πρέπει να ξέρετε ότι αυτές είναι δυο διαφορετικές μέθοδοι σύμφωνα με τους επιστήμονες και εμείς εφαρμόσαμε την πιο σίγουρη μέθοδο και όπως φαίνεται και από το αποτέλεσμα, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα και σήμερα μολύνσεις από μεταγγίσεις αίματος. Ο Έλληνας χάρη σε αυτό, σήμερα αισθάνεται ασφαλής.  Πόσες εκατοντάδες Ελλήνων θα είχαν πεθάνει ενδιάμεσα, εάν δεν είχε υιοθετηθεί ο μοριακός έλεγχος; Το αναρωτήθηκε ποτέ κανείς αυτό; Εμείς, οι φίλοι και συγγενείς μας στα νοσοκομεία να τους κάνουν μια μετάγγιση και την άλλη μέρα να πεθαίνουν γιατί το αίμα ήταν  μολυσμένο… Απαίτηση της κοινωνίας!

Σήμερα η τιμή της Πολωνίας μόνο των αντιδραστήρων αφορά σε έλεγχο σε δεξαμενές των 8 αιμοδοτών και όχι ανά αιμοδότη και ανέρχεται σε (8 x 8,6) 68,4 ευρώ. Επιπλέον, υπάρχει ξεχωριστή χρέωση τόσο για τον συνοδευτικό εξοπλισμό, όσο και για τη συντήρηση και την ασφάλειά του. Ενώ ο περιφερειακός εξοπλισμός (φυγόκεντροι, ψυγεία, θάλαμοι κλπ.) παρέχονταν από τα νοσοκομεία και όχι από τον προμηθευτή. Τέλος, εκεί,  δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος μεταφοράς και το κόστος επαναλήψεων των ελέγχων.

ΣΚΑΙ: Άλλα πολιτικά πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στη δικογραφία μιλούν για αυτή τη σκευωρία, αλλά αναφέρονται και σε πρόσωπα που ανήκουν στην κυβέρνηση, όπως ο κύριος Παπαγγελόπουλος. Πιστεύετε κι εσείς ότι υπάρχουν πρόσωπα από την κυβέρνηση που εμπλέκονται σε αυτό το οποίο ονομάζετε σκευωρία, δεδομένων και των δηλώσεων που έγιναν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όταν ακόμα η δικογραφία δεν είχε πάει στη Βουλή από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης;

Αυτό θα το αποκαλύψει η τακτική Δικαιοσύνη όταν αναλάβει αυτή την υπόθεση.

Ελευθερία του Τύπου – Παραπολιτικά: Κύριε Επίτροπε, έχετε μιλήσει δυο φορές για καθοδηγούμενους, ψευδομάρτυρες,  υπηρεσία σκοτεινών κύκλων και σκοπών και σκευωρία. Σε πολιτικό επίπεδο ποιος θεωρείται ότι είναι στο στόχαστρο; Εσείς ως Επίτροπος, ο Αντώνης Σαμαράς ως πρώην πρωθυπουργός, η Νέα Δημοκρατία, ευρύτερα το πολιτικό σύστημα;

Η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και η πολιτική τάξη της χώρας.

Και θα κάνω μια παρατήρηση με αφορμή την ερώτησή σας: Εάν γενικεύεται η πολιτική διαμαρτυρία στην Ελλάδα, είναι εξαιτίας αυτών των καταστάσεων, όπου αμφισβητείται πλέον ευθέως η πολιτική εκπροσώπηση της χώρας και άρα υπονομεύεται ευθέως η Ελληνική Δημοκρατία. Κι αυτό πρέπει να θέσει όλους προ των ευθυνών τους. Είναι μια εποχή που αντί να ισχυροποιούμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, τους αποδυναμώνουμε κατασκευάζοντας όλα αυτά, τα οποία περνάνε σε ένα μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης αμφισβητώντας ευθέως τη Δημοκρατία και τους λειτουργούς της.

.
.

.

 

Print Friendly, PDF & Email