Breaking News
Home / Αρθρογραφία / Απόψεις / Θέματα “Υγείας” – Σκέψεις και προβληματισμοί (του Νικολάου Μακαρώνα)

Θέματα “Υγείας” – Σκέψεις και προβληματισμοί (του Νικολάου Μακαρώνα)

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

.

Θέματα “Υγείας” – Σκέψεις και προβληματισμοί (του Νικολάου Μακαρώνα)

 .

Όπως πολλές φορές στο παρελθόν έτσι και τώρα μετά την συνταξιοδότησή  μου, θέλω μέσα από τις φιλόξενες στήλες της εφημερίδος μας να μοιραστώ με τους συμπατριώτες και τους φίλους της Σίφνου σκέψεις και προβληματισμούς για το μεγάλο θέμα που λέγεται “Υγεία”.

Πιστεύω απόλυτα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Νησί μας όπως και για όλα τα νησιά είναι το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.

Το πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σίφνου πράγματι χάρις στις έντονες, συνεχείς και φιλότιμες προσπάθειες των στελεχών του, καταφέρνει μέσα από πολλές δυσκολίες να παρέχει με εξαιρετικό τρόπο υπηρεσίες υγείας σε πάνω από 20.000 άτομα ετησίως.

Οι δυσκολίες που προανέφερα είναι πράγματι πολλές. Εν συντομία θα αναφερθώ στην μεγάλη υποστελέχωση του Ιατρείου σε μόνιμο προσωπικό κάτι που επιδεινώθηκε τελευταία με την κατάργηση της δεύτερης θέσης Αγροτικού Ιατρού.

Άμεσο αποτέλεσμα είναι η συνεχής, έντονη και εξαντλητική απασχόληση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Πρόβλημα επίσης είναι η έλλειψη ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για απαραίτητες εξετάσεις όπως το Υπερηχογράφημα, η Αξονική Τομογραφία και άλλες οι οποίες θεωρούνται και είναι απαραίτητες για μία σύγχρονη και καλή διάγνωση και για παρακολούθηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

Μέγα πρόβλημα επίσης είναι η βραδύτητα των διακομιδών σε επείγοντα περιστατικά, όπου τις πρώτες 5 ή 6 ή και περισσότερες αρχικές ώρες του περιστατικού που είναι και οι πιο κρίσιμες το Ιατρείο με τα πενιχρά του μέσα, καλείται να αντικαταστήσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μεγάλων Νοσοκομείων.

Υπάρχουν και πολλά άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ιατρείο και τα στελέχη του στα οποία δεν θα αναφερθώ διότι σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι να διαφημίσω και να επαινέσω τις ηρωικές πράγματι προσπάθειες των στελεχών του Ιατρείου μας, αλλά να παρακαλέσω και να προκαλέσω το ενδιαφέρον και την ενεργή συμπαράσταση όλων όπως οι Θεσμοί και Φορείς αλλά και γενικά η κοινωνία της Σίφνου σε μία προσπάθεια συνεχούς αναβάθμισης των Υπηρεσιών Υγείας που παρέχονται στο νησί μας.

Βεβαίως το Ιατρείο μας είχε διαχρονικά την έμπρακτη συμπαράσταση και την βοήθεια των Κοινοτήτων της Σίφνου και αργότερα του Δήμου Σίφνου αλλά και Συλλόγων και άλλων θεσμών, όπως και πολλών ιδιωτών και πρέπει αυτό να τονίζεται και να τυγχάνει ευχαριστιών και επαίνων.

Υπάρχουν όμως και άλλοι οι οποίοι βλέπουν το θέμα  “Ιατρείο Σίφνου” σαν μία επικοινωνιακή ευκαιρία για αυτοέπαινο και αυτοπροβολή.

Όταν όμως τονίσει κανείς σε αυτούς ότι το ιατρείο χρειάζεται ουσιαστικές ενέργειες και πράξεις και όχι λόγια θυμώνουν, νομίζουν ότι θίγεται η – δήθεν και ανύπαρκτη –  ηγετική τους προσωπικότης και εκδικούνται με χτυπήματα βρώμικα ύπουλα και πισώπλατα.

Μία τέτοια εμπειρία είχα και εγώ προσωπικά προ ολίγων ετών.

Όπως και να έχει η κατάσταση και διότι πρέπει να κρίνουμε μόνο επί των πραγματικών δεδομένων και των αποτελεσμάτων, η θεσμική θέση του Ιατρείου μας δεν πρέπει να μας αφήνει καθόλου ικανοποιημένους.

Διαπιστώνουμε ότι το Ιατρείο της Σίφνου ανήκει στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία,  όπως η Σίκινος των 200 κατοίκων, η Φολέγανδρος των 700 κατοίκων, η Κίμωλος των 1.000 κατοίκων  και η Σέριφος των 1.500 κατοίκων.

Απεναντίας η Αμοργός των 1.600 κατοίκων και η Ίος των 1.700 κατοίκων έχουν αναβαθμισθεί σε Κέντρα Υγείας με 16 και 17 άτομα προσωπικό αντιστοίχως από το 2002.

Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της Σίφνου των 2.680 κατοίκων, όχι μόνο δεν έχει αναβαθμισθεί σε Κέντρο Υγείας, αλλά έχασε και μία θέση Αγροτικού Ιατρού.

Τώρα έχουμε μόνο 5 θέσεις μονίμων αντί 6 που ήταν. Σημειώνω ότι το Ιατρείο Σίφνου δικαιούτο 2 θέσεις Αγροτικών Ιατρών από το 1973.  Το περίεργο είναι ότι για την υποβάθμιση αυτή δεν ακούστηκε καμία διαμαρτυρία από κανένα αρμόδιο.

Βλέποντας τις εξελίξεις στην Σίφνο στον τομέα της Παιδείας των Γραμμάτων των Τεχνών και στον Αθλητικό τομέα θα πρέπει να αισθανόμεθα υπερήφανοι για την σημαντική πρόοδο.

Δεν συμβαίνει όμως αυτό στο θέμα “Υγεία” όπου διαπιστώνει κανείς ένα εφησυχασμό μία μοιρολατρία θα έλεγα.

Για να το εκφράσω με Ιατρικούς όρους, θα έλεγα ότι στο DNA της Σιφναικής  κοινωνίας το γονίδιο για θέματα υγείας είναι από ασθενικό έως ανύπαρκτο.

Για να μην θεωρήσει κανείς ότι υπερβάλω αλλά και για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να πληροφορηθούν οι νεότεροι, θα αναφερθώ στο θέμα από την εποχή που μπορώ να θυμάμαι.

Θα θυμηθώ την δεκαετία του  “60” όταν έγιναν στην Σίφνο έργα όπως ο δρόμος του Φάρου, του Πλατύ Γιαλού, του Κάστρου, η διαμόρφωση του δρόμου Απολλωνίας – Αρτεμώνα, αλλά και κτίρια όπως το Ξενία, ο Κοινοτικός Ξενώνας και από τον ιδιωτικό τομέα το Ίδρυμα Πρόκου και άλλα, έργα τεράστια και μεγαλεπίβολα για την εποχή εκείνη.

Την ίδια εποχή το Ιατρείο Σίφνου στεγάζετο σε ένα δωμάτιο 3Χ3 και κανείς δεν προβληματίζεται.

Έπρεπε να βρεθούν δύο άνθρωποι από 10.000 μίλια μακριά από το Σικάγο των ΗΠΑ για να αντιληφθούν την ανάγκη για ιατρείο.

Έτσι ο αείμνηστος Πέτακας και ο αείμνηστος Βασαλόπουλος απεφάσισαν να δώσουν ο πρώτος το οικόπεδο και ο δεύτερος τα χρήματα για να κτιστεί το πρώτο Ιατρείο περίπου το 1970.

Εκτελεστής της δωρεάς ήταν ο αείμνηστος Κουταβάς, άνθρωπος ικανός και αποτελεσματικός ο οποίος φρόντισε όχι μόνο να μην μείνει η δωρεά στα χαρτιά, αλλά να γίνει πράξη και έργο, αλλά έχοντας και ισχυρές διασυνδέσεις με τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό κατάφερε να προικοδοτήσει το Ιατρείο με όλα τα απαραίτητα όργανα και εργαλεία.

Το Ιατρείο απέκτησε Ακτινολογικό μηχάνημα, Διαθερμία, πλήρες Μικροβιολογικό εργαστήριο, Καρδιογράφο, Μαιευτική καρέκλα και εργαλεία, Υπέρηχο “Sony Keit” για τους παλμούς του εμβρύου και πολλά άλλα εργαλεία χειρουργικά, ορθοπεδικά και μαιευτικά.

Όταν τον Φλεβάρη του 1978 ανέλαβα υπηρεσία στο Ιατρείο Σίφνου βρήκα όλα αυτά τα όργανα και εργαλεία στις κούτες τους διαβρωμένα από την αχρηστία και την υγρασία.

Με πολλούς κόπους και με θυσίες πάσης φύσεως επισκευάσθηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία.

Για πρώτη φορά σε νησί των Κυκλάδων -πλην ίσως από την Σύρο- γινόταν Ακτινογραφία, όλες οι συνήθεις μικροβιολογικές  εξετάσεις, καρδιογραφήματα, διαθερμίες, έγιναν πάνω από 45 τοκετοί με την βοήθεια της εκλεκτής μαίας κας Βάσως Χασταζέρη-Σουλιώτη και πολλές χειρουργικές και ορθοπεδικές πράξεις,

Ήταν ένα πολύ πρωτοποριακό έργο για τα μέτρα της εποχής εκείνης.

Τότε έγινε και μία δράση  με έντονο κοινωνικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα.

Το 1973 οι επιχειρήσεις “Καρέλλα” απεφάσισαν  να χορηγήσουν δωρεά 180.000 δραχμών το χρόνο για την βοήθεια των απόρων ασθενών της Σίφνου.

Όταν το 1978 ανέλαβα το ιατρείο βρήκα η δωρεά αυτή να μοιράζεται σε μερικά άτομα του ιατρείου με την αιτιολογία ότι προσφέρουν υπηρεσίες  στα άτομα αυτά.

Ήταν καταφανές ότι αυτό ήταν ενάντιο με την θέληση των δωρητών και το σταμάτησα αμέσως.

Κάλεσα τους ιερείς όλων των ενοριών της Σίφνου και μου έφεραν κατάλογο από 34 οικογένειες του νησιού που είχαν ανάγκη βοηθείας.

Τα άτομα των οικογενειών αυτών προσήρχοντο στο ιατρείο και λάμβαναν ειδική συνταγή με αριθμό πρωτοκόλλου και την σφραγίδα του ιατρείου, πήγαιναν στο Φαρμακείο και ελάμβαναν τα φάρμακα τους εντελώς δωρεάν.

Το φαρμακείο συγκέντρωνε τις συνταγές και στο τέλος κάθε μηνός πήγαινε στην Κοινότητα Απολλωνίας, όπου η εκλεκτή και ακούραστη Γραμματέας κα Άννα Γεωργούλη είχε αναλάβει να κάνει την εκκαθάριση των συνταγών και να τις πληρώνει με τα χρήματα της δωρεάς Καρέλλα.

Ήταν μία εκλεκτή δράση που με εχεμύθεια και αξιοπρέπεια βοήθησε πολλούς συμπατριώτες μας σε μία εποχή τονίζω που δεν υπήρχε ασφάλιση Ο.Γ.Α. και όλοι οι αγρότες πλήρωναν τα φάρμακα εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους.

Δυστυχώς το 1985 λόγω της οικονομικής κατάρρευσης των επιχειρήσεων Καρέλλα η δωρεά αυτή σταμάτησε.

Τον Μάρτιο του 1983 μετά από 5 χρόνια και ένα μήνα υπηρεσίας ανεχώρησα από το Ιατρείο γιατί έπρεπε να συνεχίσω την ειδικότητα στην Παθολογία και άλλες μεταπτυχιακές εργασίες στην Αθήνα.

Από την επόμενη μέρα της αναχώρησής μου είδα με μεγάλη πικρία και απογοήτευση όλες τις πρωτοποριακές δράσεις του Ιατρείου να εξαφανίζονται.

Δεν ξαναέγιναν Ακτινογραφίες, Μικροβιολογικές εξετάσεις, Διαθερμίες, προγραμματισμένος τοκετός, μία τραγική κατάρρευση των προσφερομένων υπηρεσιών.

Με μεγάλη απογοήτευση είδα όλη η τεράστια προσπάθεια που είχε γίνει για αυτές τις υπηρεσίες να πηγαίνει χαμένη. Πιο πολύ όμως με στεναχώρησε το γεγονός ότι κανένας δεν προβληματίσθηκε  και δεν ενδιαφέρθηκε να βρεθεί ένας τρόπος να συνεχισθούν αυτές οι τόσο απαραίτητες λειτουργίες του ιατρείου.

Θέλω να τονίσω εδώ ότι για την κατάρρευση αυτή δεν έφταιγαν οι εκλεκτοί συνάδελφοι που με διαδέχθηκαν. Απλώς ένας από τους πολλούς λόγους που είναι αποτυχημένος ο θεσμός του “Αγροτικού Ιατρού” είναι ότι οι 10 ή 12 μήνες θητείας είναι πολύ λίγοι για τον Αγροτικό Ιατρό να οργανώσει συστηματοποιήσει και να βάλει σε πράξη πολύπλοκες και απαιτητικές διαδικασίες όπως αυτές του Ιατρείου.

Τον Αύγουστο του 1999 μετά από 18 χρόνια αποφάσισα να αφήσω το πολύ καλό ιατρείο μου στην Αθήνα και να γυρίσω στην Σίφνο έχοντας την διαβεβαίωση όλων των Θεσμών και Φορέων του νησιού ότι μαζί θα επιτυγχάναμε σοβαρή αναβάθμιση του Ιατρείου.

Τα αμέσως επόμενα χρόνια το Ιατρείο αναβαθμίσθηκε πράγματι πολύ σημαντικά στον λειτουργικό μόνο τομέα.

Απέκτησε πάλι Ακτινολογικό εργαστήριο, πλήρες Μικροβιολογικό εργαστήριο, δύο καινούργιους καρδιογράφους και καρδιολογικό monitor, χειρουργική αναρρόφηση και άλλα πολλά εργαλεία Παιδιατρικά, Μαιευτικά, Ορθοπαιδικά και Χειρουργικά, όπως επίσης και αναλυτή ηλεκτρολυτών, όργανο για ένζυμα για άμεση διάγνωση εμφράγματος μυοκαρδίου και 6 απινιδωτές για Καρδιοπνευμονική αναζοωγόνηση που υπάρχουν στο Ιατρείο αλλά και στο ασθενοφόρο και σε πολλά λιμάνια του νησιού.

Έγιναν και τρία σεμινάρια καρδιοπνευμονικής αναζοωγόνησης από στελέχη του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου με πολύ μεγάλη συμμετοχή ατόμων δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και πολλών ιδιωτών κυρίως νέων.

Το 90% των οργάνων και εργαλείων αυτών ήταν προσφορές ιδιωτών οι οποίοι ευγενώς ανταποκρίθηκαν στην φανερή έντονο προσπάθεια των στελεχών του Ιατρείου για ολοένα πληρέστερη προσφορά υπηρεσιών.

Προσωπικά δώρισα στο Ιατρείο ένα διοφθάλμιο μικροσκόπιο Zeiss, μία πολύχωρο αυτόματη φυγόκεντρο, μία οφθαλμιατρική σχισμοειδή λυχνία και ένα μηχάνημα υπερήχων Toshiba  με δυνατότητα έγχρωμου Triplex.

Δυστυχώς το πολύ απαραίτητο υπερηχογραφικό μηχάνημα δεν λειτουργεί διότι παρά τις παρακλήσεις μου, κανένας δεν θέλησε να βοηθήσει στην σχετικά μικρή δαπάνη του τεχνικού που έπρεπε να το εγκαταστήσει.

Με όλα αυτά η λειτουργία του Ιατρείου αναβαθμίστηκε πάρα πολύ, θεσμικά όμως δεν κατέστη δυνατόν να αναβαθμισθεί σε Κέντρο Υγείας.

Τονίζω ότι η αναβάθμιση αυτή δεν είναι μόνο μία σφραγίδα ή μία πινακίδα στον τοίχο του Ιατρείου.

Έχει σημαντικό ρόλο στη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων και στον Ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του Ιατρείου.

Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα υπηρεσία  έστειλα σειρά εγγράφων σε όλες τις Προϊστάμενες Υπηρεσίες για να γίνει το Ιατρείο “Κέντρο Υγείας”.

Όταν το 2002 έμαθα ότι αναβαθμίστηκαν τα Ιατρεία Αμοργού και Ίου σε Κέντρα Υγείας έκανα επανάσταση.

Έκανα κυριολεκτικά εκατοντάδες έγγραφα στις Υπηρεσίες και το Υπουργείο με διαμαρτυρίες και σχετικές απαιτήσεις, ζήτησα εξηγήσεις για την αναξιοκρατία και την μεθοδολογία που ακολούθησαν και τους λόγους που θεώρησαν το Ιατρείο Σίφνου “Παιδί κατώτερου Θεού” ενώ αναβάθμισαν ιατρεία μικρότερων νησιών.

Δεν κατάφερα όμως τίποτα, βλέπετε τα Υπουργεία και οι Προϊστάμενες αρχές δεν ανταποκρίνονται στις διαμαρτυρίες του υπαλλήλου τους όσο και μεγαλόβαθμος υπάλληλος και εάν είναι αυτός.

Δυστυχώς εκείνοι που είχαν μαζί τους την δύναμη του λαού που τους ανέδειξε και που εκφράζουν τις απαιτήσεις τις ανάγκες αλλά και τα οράματα του λαού δεν έδρασαν, σιώπησαν και δεν συμπαραστάθηκαν και παρ΄ όλο ότι τους κοινοποιούσα ανελλιπώς όλα τα σχετικά έγγραφα.

Υποθέτω ότι θεώρησαν ότι αρκετά είχε αναβαθμισθεί το Ιατρείο και δεν χρειαζόταν περισσότερο.

Μετά τις επιτυχίες ,αλλά και τις ολιγωρίες του παρελθόντος, θέλω να αναφερθώ στο τι πρέπει να γίνει τώρα.

Πρέπει πρώτα απ’ όλα η Σίφνος να αποκτήσει ένα μεγάλο κτήριο για Κέντρο Υγείας που να εξυπηρετήσει τις υγειονομικές ανάγκες του νησιού για τα επόμενα 50 ή 60 χρόνια ή και περισσότερο.

Τονίζω το “μεγάλο” διότι προ ολίγων ετών ακούστηκαν φωνές που ήθελαν να εξασφαλίσουν ένα  “μικρό” κονδύλιο για να χτίσουν ένα “μικρό”  Κέντρο Υγείας στο οικόπεδο της δωρεάς Ψυχούλη στο άκρο των Εξαμπέλων.

Έλαβα την σχετική πληροφορία από έγκυρη πηγή και αμέσως τόνισα ότι αυτά τα σχέδια σε μικρό και ακατάλληλο οικόπεδο, χωρίς κανονική πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο και στην άκρη ενός οικισμού, ήταν μειοδοτικά και καταστροφικά για την προοπτική του νησιού.

Τονίζω ότι οικόπεδο κανονικό 4 και πλέον στρεμμάτων και σε αρίστη τοποθεσία και ρυμοτομία υπάρχει.

Έχω προσωπική αντίληψη των διαθέσεων του Θεόπνευστου Πνευματικού μας ηγέτη Δωρόθεου Β΄ να παραχωρήσει το κατάλληλο οικόπεδο στα Φυρόγια και το γνωστοποίησα σε όλους τους αρμοδίους,  οι οποίοι όμως παρά τις πιέσεις μου δυστυχώς αδιαφόρησαν και δεν έκαναν καμία ενέργεια να κατοχυρωθεί και να επισημοποιηθεί η εξαίρετη αυτή δωρεά.

Αφού κατοχυρωθεί το οικόπεδο θα βρεθούν και τα κονδύλια για το κτίριο και τον εξοπλισμό.

Έχω σίγουρη πληροφόρηση ότι εάν απαιτήσουμε με αποφασιστικότητα με προγραμματισμό και σαφή σχέδια, η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω κονδυλίων ESPA ή άλλων θα ανταποκριθεί θετικά.

Θέλω καταλήγοντας να παρακαλέσω όλους τους Θεσμούς, Φορείς, όσους μπορούν να επηρεάσουν τα “Κέντρα Αποφάσεων” αλλά και όλη την κοινωνία της Σίφνου να ενδιαφερθούν και να δράσουν για το Ιατρείο.

Το Ιατρείο της Σίφνου αφορά και επηρεάζει πολλούς τομείς, ακόμα και την  Οικονομία και τον Τουρισμό, όταν το νησί πρέπει να έχει καλή φήμη παροχής υπηρεσιών υγείας.

Κυρίως όμως είναι ο σπουδαιότερος παράγων για την ευτυχία την ευημερία την προστασία και κατοχύρωση ακόμα και της ίδιας της ζωής όλων μας.

.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς,

Νικόλαος  Μακαρώνας
Ιατρός Συνταξιούχος Διευθυντής του Ε.Σ.Υ.

.

 

Print Friendly, PDF & Email