Breaking News
Home / Αρθρογραφία / Απόψεις / Κι όμως. Η έρευνα για το Μάτι φρενάρεται! – Η δημοκρατία γίνεται το 100ο θύμα της τραγωδίας στο Μάτι;

Κι όμως. Η έρευνα για το Μάτι φρενάρεται! – Η δημοκρατία γίνεται το 100ο θύμα της τραγωδίας στο Μάτι;

.

Κι όμως. Η έρευνα για το Μάτι φρενάρεται!

.

(του Γ Παπαδόπουλου- Τετράδη)

Ποιος είπε ότι προχωράει κανονικά η έρευνα για το Μάτι; Από την προσεκτική ανάγνωση όλων των ανακοινώσεων, το τελικό συμπέρασμα είναι ότι επιβραδύνεται. Φρενάρεται ηπίως! Για άγνωστο χρόνο! Χάρη και στη νέα, «αναθεωρημένη» στάση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου! Και η έρευνα, από κατεπείγουσα μετατρέπεται de facto σε απλώς… σερνάμενη. Ποιος ωφελείται; Οι πολιτικοί ένοχοι.

Τα πράγματα είναι απλά. Η διορισμένη από την κυβέρνηση εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με την πρώτη της παρέμβαση προχτές ζητούσε από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, που διενεργεί την έρευνα, να ενσωματώσει στη δικογραφία το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, που είναι επίσης διορισμένη από την κυβέρνηση.

Με τη δεύτερη, «διορθωμένη» μετά από τις θυελλώδεις αντιδράσεις, παρέμβασή της η εισαγγελέας δηλώνει ότι στόχευε απλά να καταστεί γνωστό στον προϊστάμενο της εισαγγελίας κ Ζαγοραίο ότι υπάρχει και η έρευνα της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου και να τη λάβει υπ όψιν του! Όχι Γιάννης, Γιαννάκης. Διευκρινίζουμε:

Και με τις δύο παραγγελίες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητάει ουσιαστικά από τον αρμόδιο εισαγγελέα να περιμένει πότε θα ολοκληρωθεί η έρευνα της Επιθεωρήτριας. Είτε την ενσωματώσει είτε τη λάβει υπ όψιν του. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε πριν από 15 μέρες και είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις της ίδιας! Πάντως, σύμφωνα με την ίδια, το πρώτο πόρισμα δεν αναμένεται πριν από τον Νοέμβριο. Για το τελικό «δεν ξέρει».

Για να καταλάβει ο αναγνώστης: Το πόρισμα των ελεγκτών της Επιθεωρήτριας για την τραγωδία στη Μάνδρα έκανε οχτώ (8) μήνες για να παραδοθεί στα χέρια των εισαγγελέων!

Ήδη αυτή η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αίρει de facto το κατεπείγον που είχε διατάξει η ίδια για την έρευνα της τραγωδίας στο Μάτι.

Και το αίρει, γιατί η έρευνα του αρμόδιου εισαγγελέα κ Ζαγοραίου βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, παραλαμβάνοντας και το πόρισμα του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής. Έτοιμος να απαγγείλει κατηγορίες και να αποστείλει κλήσεις για εξηγήσεις σε υπεύθυνους της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, της γγ Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Προστασίας, των δήμων, της Περιφέρειας και κάθε άλλου ύποπτου. Συμπτωματικά, με τη συντριπτική πλειονότητα των παραπάνω να είναι διορισμένοι από την κυβέρνηση ή εκλεγμένοι του κυβερνώντος κόμματος!

Δεύτερο ερωτηματικό στην παρέμβαση της εισαγγελέως είναι ότι ενώ η έρευνα του αρμόδιου εισαγγελέα κ Ζαγοραίου αφορά σε ποινικές ευθύνες, η έρευνα της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης αφορά σε πειθαρχικές ευθύνες! Επιπλέον, η Επιθεωρήτρια ελέγχει πειθαρχικά μόνο την Πολιτική Προστασία, την Περιφέρεια και τους Δήμους. Ενώ ο εισαγγελέας ελέγχει ποινικά τους πάντες. Τα πειθαρχικά αδικήματα δεν συνδέονται με τις ποινικές ευθύνες, που ψάχνει η δικαιοσύνη. Και δεν μπορεί να δεσμεύουν την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

Μ’ αυτά τα δεδομένα, το νομικό επιχείρημα απέναντι στις παρεμβάσεις της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου είναι, ότι και οι δύο έρευνες μπορούν να προχωρούν κανονικά, χωρίς η πρόοδος της μιας να εξαρτάται ή να εμποδίζεται από την πρόοδο της άλλης. Απορίας άξιο γιατί δεν το είδε έτσι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, είτε στην πρώτη της παρέμβαση «φρεναρίσματος» είτε στη δεύτερη, διορθωτική μεν, αλλά πάλι επιβραδυντική της υπόθεσης.

Σ αυτή την ιστορία υπάρχουν μερικές γκρίζες ζώνες. Η μία είναι ότι με την πρώτη της παρέμβαση η εισαγγελέας, που ζητούσε να ενσωματωθεί στη δικογραφία το πόρισμα της Επιθεωρήτριας, έστελνε ουσιαστικά την έρευνα στις καλένδες. Γιατί στο τέλος του μήνα αποχωρεί από τη θέση του προϊσταμένου της εισαγγελίας ο κ Ζαγοραίος, που χειρίζεται τη δικογραφία, καθώς έχουν γίνει εκλογές και έχει οριστεί αντικαταστάτης του στη θέση.

Αυτό θα σήμαινε ότι θα παρέδινε τη δικογραφία σε άλλον ή άλλους εισαγγελείς, που μέχρι να τη μελετήσουν και να την ολοκληρώσουν θα πέρναγαν ίσως μήνες Και θα καθυστερούσε έτσι η κλήτευση των υπόπτων για εξηγήσεις. Οι οποίοι, εντελώς συμπτωματικά είναι, στη συντριπτική τους πλειονότητα διορισμένοι από την κυβέρνηση ή κομματικοί αξιωματούχοι, εκλεγμένοι και μη.

Μετά το σάλο που ξεσήκωσε αυτή της η παρέμβαση, η εισαγγελέας διευκρίνισε ότι η δικογραφία μένει στα χέρια του κ Ζαγοραίου για να ολοκληρώσει την έρευνα, αλλά… Αλλά, του ζητάει να λάβει υπ όψιν του το πόρισμα της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο μπορεί να βγει σε… δύο χρόνια.

Θεωρούμε συμπτωματικό το γεγονός ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι διορισμένη από την κυβέρνηση, ότι τη νομική συμβουλή του πρωθυπουργικού γραφείου έχει η πρώην πρόεδρος του Σώματος κ Θάνου, με ουκ ολίγες άστοχες νομικές παρεμβάσεις, και ότι η Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης έχει στενή οικογενειακή σχέση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ Τζανακόπουλο.

Τέλος, θεωρούμε συμπτωματικό ότι οι μόνοι που θα ωφεληθούν από μια δικαστική καθυστέρηση της υπόθεσης είναι τα κυβερνητικά, κομματικά και διορισμένα από την κυβέρνηση στελέχη. Γιατί δεν θα φιγουράρουν τα ονόματά τους ως υπόπτων ή κατηγορούμενων για το έγκλημα σε προεκλογική περίοδο.

Συμπτωματικό είναι επίσης το γεγονός ότι αν ο κ Ζαγοραίος ολοκληρώσει την έρευνά του και πέσει επάνω σε πολιτικά πρόσωπα οφείλει να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή, τσαλακώνοντας έτσι το άμωμο και άσπιλο πρόσωπο, που προσπαθεί να πουλήσει η συγκυβέρνηση. Σε προεκλογική περίοδο.

Τέλος, συμπτωματικό είναι, ότι ο πρώην ανώτατος πυροσβέστης πραγματογνώμονας οικογενειών των θυμάτων στο Μάτι μιλάει για αλλοίωση στοιχείων από την ηγεσία της Πυροσβεστικής και για απόκρυψη των πραγματικών περιστατικών από την κυβέρνηση και τα Σώματα.

Με όλες αυτές τις συμπτώσεις, η δημοκρατία γίνεται το 100ο θύμα της τραγωδίας στο Μάτι.

Πηγή: liberal.gr

.

 

Print Friendly, PDF & Email