Breaking News
Home / Επικαιρότητα / Ελληνική / Κυβέρνηση προς Συνταξιούχους: Τους δίνει το επίδομα, αλλά τους κόβει το ΕΚΑΣ

Κυβέρνηση προς Συνταξιούχους: Τους δίνει το επίδομα, αλλά τους κόβει το ΕΚΑΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κυβέρνηση προς Συνταξιούχους: Τους δίνει το επίδομα, αλλά τους κόβει το ΕΚΑΣ

.

Μείωση έως και 50% στο ΕΚΑΣ για 250.000 χαμηλοσυνταξιούχους το 2017, αρχής γενομένης από την καταβολή των συντάξεων στις 20-22 Δεκεμβρίου 2016, θα προβλέπει η υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί εντός των ημερών σε εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εξήγγειλε το χριστουγεννιάτικο επίδομα το οποίο οι συνταξιούχοι χαρακτηρίζουν ως κοροϊδία.

Οπως τόνιζε χθες το βράδυ πηγή του υπουργείου Εργασίας, με την υπό έκδοση υπουργική απόφαση δεν θα αλλάξει ο αριθμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, θα μειωθούν όμως τα ποσά που θα καταβληθούν σε αυτούς, καθώς προβλέπεται περικοπή κατά 430 εκατ. ευρώ έναντι των ποσών που καταβλήθηκαν το 2016, κάτι που στην πράξη αναμένεται να οδηγήσει σε περικοπές ΕΚΑΣ έως και κατά 50% στις 250.000 δικαιούχους του επιδόματος. Η μείωση θα φανεί με τις συντάξεις Ιανουαρίου που θα καταβληθούν στις 20-22 Δεκεμβρίου.
ΠΟΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπό έκδοση υπουργική απόφαση θα προβλέπει ότι για όσους έχουν ατομικό μηνιαίο φορολογητέο εισόδημα από συντάξεις κύριες, επικουρικές, γήρατος, αναπηρίας, θανάτου μέχρι 601,33 ευρώ, το ΕΚΑΣ μειώνεται από τα 230 ευρώ στα 115 ευρώ. Επίσης μειώνεται από τα 172,5 ευρώ στα 86,3 ευρώ για όσους το ατομικό μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις είναι από 601,34 ευρώ έως 626,50 ευρώ. Παράλληλα μειώνεται από τα 115 ευρώ στα 57,5 ευρώ για όσους παίρνουν συντάξεις από 626,51 ευρώ μέχρι 643,33 ευρώ τον μήνα.
Στα κριτήρια εισοδήματος που μένουν ίδια με του 2016, εκτός από τις συντάξεις, συνυπολογίζονται και εισοδήματα από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια). Το συνολικό ατομικό εισόδημα από συντάξεις για την κάθε κατηγορία μαζί με τα έσοδα από άλλες πηγές δεν μπορεί να ξεπερνά τα 8.884 ευρώ τον χρόνο, ενώ αν πρόκειται για ζευγάρι συνταξιούχων, τότε λαμβάνεται υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα από σύνταξη και άλλες πηγές που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ.
 
ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ. Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε είχε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος με τους επικεφαλής των δανειστών, συζητήθηκαν τεχνικά θέματα για τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν συζητήθηκε το θέμα της έκτακτης παροχής προς τους συνταξιούχους, δεν ζητήθηκαν στοιχεία για το κόστος της εξαγγελίας και τους δικαιούχους, ενώ δεν τέθηκαν και θέματα για τα οποία πιέζει συνήθως στο ΔΝΤ, όπως η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα βγει εγκύκλιος με μαθηματικό τύπο για τον επανυπολογισμό έκδοσης νέων συντάξεων, η οποία όμως θα καθυστερήσει να εκδοθεί. 
 
ΔΩΡΟ ΑΔΩΡΟΝ. Πάντως η εφάπαξ χριστουγεννιάτικη παροχή της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται ως δώρο άδωρον για τους τέσσερις παρακάτω λόγους:
1. Από την αύξηση της παρακράτησης της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ από το 4% στο 6% στις κύριες συντάξεις και την επιβολή παρακράτησης 6% (για τον ίδιο λόγο, δηλαδή τον ΕΟΠΥΥ) στις επικουρικές συντάξεις από τον Ιούλιο του 2015  οι 2,6 εκατ. συνταξιούχοι έχασαν – για πάντα – γύρω στα 600 εκατ. ευρώ. 
2. Η κυβέρνηση θα κόψει επιπρόσθετα 421 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 250.000 χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη έως 664 ευρώ (στους ίδιους δηλαδή οι οποίοι θα λάβουν τη μίνι 13η σύνταξη στις 22/12) μέσω της μείωσης του ΕΚΑΣ από 1/1/2017. Εως το τέλος του 2019, που θα καταργηθεί το ΕΚΑΣ, θα αφαιρέσει από τους χαμηλοσυνταξιούχους ποσό ύψους 2,39 δισ. ευρώ.
3. Σχεδόν σε όλους τους συνταξιούχους έγινε μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεών τους λόγω μείωσης του αφορολογήτου και αύξησης της μηνιαίας φορολογικής παρακράτησης από τις συντάξεις τους.

4. Τα 11 ψαλίδια που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου αφορά και συντάξεις χηρείας, μερίσματα, εφάπαξ και επικουρικές οι οποίες θίγουν και τους χαμηλοσυνταξιούχους.


Στους δρόμους για τα «ψίχουλα» της κυβέρνησης

Χθες το βράδυ χιλιάδες συνταξιούχοι από πολλά μέρη της χώρας πραγματοποίησαν διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας (από τα Προπύλαια στο Μέγαρο Μαξίμου). Η διαδήλωση ήταν μαζική και μαχητική. Οι συνταξιούχοι διαμαρτυρήθηκαν για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη χορήγηση της «μισής 13ης σύνταξης», την οποία χαρακτηρίζουν «ψίχουλα».
Μάλιστα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόταση του Πρωθυπουργού, την οποία θεωρούν προσβλητική, ορισμένοι συνταξιούχοι μοίρασαν χαρτοπετσέτες – χαρτονομίσματα.

(του Ηλία Γεωργάκη)
Πηγή: www.tanea.gr
.
Print Friendly, PDF & Email