Breaking News
Home / Ειδήσεις / Ελληνική / ΝΤΡΟΠΗ! Πρόστιμα & μηνύσεις στους πλημμυροπαθείς της Σύμης γιατί “τόλμησαν” να επισκευάσουν χωρίς άδειες τα σπίτια τους μετά τη θεομηνία του Νοεμβρίου!

ΝΤΡΟΠΗ! Πρόστιμα & μηνύσεις στους πλημμυροπαθείς της Σύμης γιατί “τόλμησαν” να επισκευάσουν χωρίς άδειες τα σπίτια τους μετά τη θεομηνία του Νοεμβρίου!

ΝΤΡΟΠΗ! Πρόστιμα & μηνύσεις στους πλημμυροπαθείς της Σύμης γιατί “τόλμησαν” να επισκευάσουν χωρίς άδειες τα σπίτια τους μετά τη θεομηνία του Νοεμβρίου!

.

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Οι πληγέντες από την νεροποντή του περασμένου Νοεμβρίου κάτοικοι της Σύμης, πέρα από την ταλαιπωρία που υπέστησαν μέχρι να καταφέρουν να ξανασταθούν στα πόδια τους, να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να ξαναστήσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, τώρα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα και δικαστήρια για τις εργασίες αποκατάστασης στα ακίνητά τους!

Η απίστευτη αυτή εξέλιξη, την οποία φέρνει σήμερα στο φως η «δημοκρατική», έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση των κατοίκων της Σύμης, οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλον παραλαμβάνουν… ραβασάκια από την Αρχαιολογία και την Πολεοδομία με τα οποία ενημερώνονται ότι οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους, ούτε λίγο ούτε πολύ είναι παράνομες, αφού δεν εξασφάλισαν τις απαραίτητες άδειες και τώρα θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα και θα συρθούν στα δικαστήρια, επειδή… τόλμησαν να ξαναχτίσουν τους τοίχους που γκρεμίστηκαν.

«Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει. Πληγήκαμε από την νεροποντή, ζημιωθήκαμε οικονομικά και τώρα έρχεται το κράτος, μέσω της Αρχαιολογίας και της Πολεοδομίας να μας τιμωρήσει επειδή τολμήσαμε να χτίσουμε τους τοίχους των σπιτιών μας. Ποιος θα μας προστατέψει εμάς από αυτό το κράτος; Πάνω στην απελπισία μας από την καταστροφή που μας βρήκε, δεν σκεφτήκαμε καν ότι έπρεπε να πάρουμε άδεια για να χτίσουμε τους γκρεμισμένους τοίχους. Αυτοί οι υπεύθυνοι, γιατί δεν φρόντισαν εγκαίρως να μας ενημερώσουν; Γιατί δεν προσπάθησαν να μας διευκολύνουν κι έρχονται τώρα, μετά από τρεις μήνες, να μας πουν ότι έπρεπε να βγάλουμε άδειες; Δεν φτάνει η ταλαιπωρία μας, δεν φτάνει η στενοχώρια μας, η απελπισία μας και η οικονομική ζημιά, τώρα πρέπει να πληρώσουμε και πρόστιμο; Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτάκουστο. Αυτή είναι η συμπαράσταση και η βοήθεια που μας έταξαν; Αυτό γίνεται εις γνώση των βουλευτών και των υπουργών που ήρθαν στη Σύμη για να μας δηλώσουν την συμπαράστασή τους ή η Αρχαιολογία ενεργεί από μόνη της; Ποιος επιτέλους θα μας εξηγήσει υπεύθυνα τι συμβαίνει; Ποιος θα πάρει την ευθύνη γι΄αυτό το φιάσκο;», ρωτά, μέσω της «δ», κάτοικος που παρέλαβε ειδοποιητήριο για τις εργασίες αποκατάστασης που έκανε στο σπίτι του. Μάλιστα, όπως είπε, κινδυνεύει με πρόστιμο και από το ΙΚΑ για τις εργασίες που εκτέλεσε μόνος του. 

Θα πρέπει να σημειωθεί, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι, ότι παρόμοια ειδοποιητήρια έχουν λάβει για εργασίες αποκατάστασης σε εξωτερικές τουαλέτες ακόμα και σε περιφραγμένα περιβόλια!
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», ραβασάκι από την Αρχαιολογία παρέλαβε και ο Δήμος της Σύμης για την αποκατάσταση τεσσάρων σκαλοπατιών στο δημοτικό οδικό δίκτυο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αποκατάσταση των τεσσάρων σκαλοπατιών χρησιμοποιήθηκαν πέτρες, που αγοράστηκαν από τη Ρόδο, τις οποίες μάλιστα έχει υποδείξει η Αρχαιολογία στον Δήμο Σύμης και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η θεομηνία στο νησί!

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η αποκατάσταση του δρόμου πέριξ των σκαλοπατιών έγινε με τις πέτρες που έχει υποδείξει η Αρχαιολογία, η υπηρεσία διαφωνεί καθ΄ότι ναι μεν χρησιμοποιήθηκαν πέτρες που έχουν υποδειχθεί, όμως οι πλάκες από τις οποίες κατασκευάστηκαν αρχικά ήταν παλαιότερες απ΄ότι στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρότεινε να γίνει ανακατασκευή των σκαλοπατιών με πέτρες που βρίσκονται στο βουνό της Σύμης και όχι από τις αγορασμένες, όμως το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι απαγορεύεται η εξόρυξη των συγκεκριμένων πλακών! 

Οι κάτοικοι, ζητούν την παρέμβαση των αρμόδιων υπουργών για να σταματήσει η έκδοση των ειδοποιητηρίων από την Αρχαιολογία και την Πολεοδομία, ώστε να μην κινδυνεύσουν να πληρώσουν και πρόστιμα, μετά την ταλαιπωρία που υπέστησαν από την νεροποντή του Νοεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι στη λίστα με τα ονόματα των 144 συνολικά δικαιούχων που ενέκρινε το Υπουργείο Εσωτερικών -ιδιοκτητών σπιτιών και επιχειρήσεων- που για την έκτακτη αποζημίωση των 5.000 και 8.000 ευρώ αντίστοιχα για την αποκατάσταση των κτηριακών ζημιών, προστέθηκαν ακόμα περίπου 15 δικαιούχοι που αρχικά είχαν αποκλειστεί.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ιδιοκτήτες σπιτιών και επιχειρήσεων της Σύμης που προσπαθούν ακόμα μέχρι σήμερα να ορθοποδήσουν, προμηθεύονται είδη εξοπλισμού και οικοσκευές επιβαρυμένοι με ΦΠΑ 24%, αφού στη Σύμη από την 1η Ιανουαρίου 2018, δεν ισχύει το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις.

Όπως λένε οι Συμιακοί, θα έπρεπε η κυβέρνηση να λάβει υπόψιν τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί μετά τις πλημμύρες, ώστε να δοθεί η εξάμηνη παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, όπως συνέβη με τα υπόλοιπα πέντε νησιά, μεταξύ των οποίων Κως και η Λέρος, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες έπειτα από τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η νεροποντή της 13ης Νοεμβρίου, αντί να τους τιμωρεί με πρόστιμα και δικαστήρια επειδή αποκατέστησαν τους γκρεμισμένους τοίχους των ακινήτων τους!

Πηγή: dimokratiki.gr
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Print Friendly, PDF & Email