Breaking News
Home / Ειδήσεις / Νοτίου Αιγαίου / Ξεκίνησε με έναν πρώτο απολογισμό έργου ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος σε συνέντευξη τύπου

Ξεκίνησε με έναν πρώτο απολογισμό έργου ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος σε συνέντευξη τύπου

Ξεκίνησε με έναν πρώτο απολογισμό έργου ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος σε συνέντευξη τύπου

.

Την ικανοποίησή του για την πορεία των έργων που δημοπρατήθηκαν, εντάχθηκαν, εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότησή τους αλλά και κάποια που παραδόθηκαν σε χρήση, εξέφρασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
«Καταφέραμε στο τρίμηνο Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος, να προωθήσουμε μια σειρά από έργα στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων. Χρωστάω έναν… απολογισμό στους συνεργάτες μου, για το τι έγινε στο διάστημα αυτό του καλοκαιριού, με το οποίο καταλήγουμε στο συμπέρασμα που λέει πως στην πιο υποστελεχωμένη περιφέρεια της Ελλάδας, η παραγωγή του έργου είναι συνάρτηση της αίσθησης της ευθύνης που έχεις απέναντι σε αυτό που καλείσαι να κάνεις».

Τα έργα αναλυτικά είναι τα εξής:
• Δημοπρατήθηκαν: 17 έργα – προϋπολογισμού 10,20εκ. ευρώ (σε Ρόδο, Κω, Σύρο, Μήλο, Κάρπαθο, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Αστυπάλαια, Σύμη, Χάλκη, Τήλο, Κάσο, Νίσυρο)
• Εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020: 16 έργα – προϋπολογισμού 24,54εκ. ευρώ (σε Νάξο, Τήνο Άνδρο, Ρόδο, Σαντορίνη, Κω, Μύκονο, Κάλυμνο)
• Υπογράφτηκαν εργολαβικές συμβάσεις: 5 έργα – προϋπολογισμού 1,10εκ. ευρώ (σε Φολέγανδρο, Λειψούς, Σύρο, Σαντορίνη, Κω)
• Ελέγχθηκε το τελικό στάδιο ανάθεσης: 6 έργα – προϋπολογισμού 21,38εκ. ευρώ (σε Πάρο, Κω, Σύρο, Ρόδο)
• Εξασφαλίσθηκε χρηματοδότηση για αθλητικά έργα: 7 έργα – προϋπολογισμού 4,20εκ. ευρώ (σε Αρχάγγελο Ρόδου, Πυλί Κω, Νάξο, Πάρο, Ιαλυσό Ρόδου, Λάρδο Ρόδου, Φάνες Ρόδου)
• Υπογράφτηκαν συμφωνίες με δήμους μέσω προγραμματικών συμβάσεων: 12 προγραμματικές συμβάσεις– προϋπολογισμού 2,70εκ. ευρώ (σε Ανάφη, Σίφνο, Αστυπάλαια, Μήλο, Κάρπαθο, Μύκονο, Τήλο Κύθνο, Ρόδο, Σαντορίνη, Κω)
• Εκδόθηκαν προσκλήσεις για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ 2014 – 2020: 5 προσκλήσεις – προϋπολογισμού 10,00εκ. ευρώ (τηλεϊατρική, ψυχική υγεία, vouchers για βρεφονηπιακούς, αγροτική οδοποιία)
• Παραδόθηκαν σε χρήση 2 μεγάλα έργα: ο δρόμος αεροδρόμιο Σαντορίνης – Οία και η νέα γέφυρα Αφάντου στην Ε.Ο. Ρόδου – Λίνδου

Το Φράγμα της Κρητηνίας και η Διαπλάτυνση της Ε.Ο. Ρόδου – Λίνδου

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το Φράγμα της Κρητηνίας και την Διαπλάτυνση της Ε.Ο. Ρόδου – Λίνδου, ο περιφερειάρχης είπε τα εξής: «Το Φράγμα της Κρητηνίας, βρίσκεται στο στάδιο εγκατάστασης του αναδόχου για να ξεκινήσουν οι εργασίες –ίσως και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες. Τεχνικές λεπτομέρειες λείπουν μόνον καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες από το παρελθόν… (επειδή ήταν ένα ‘αμαρτωλό’ έργο). Όλα θεραπεύονται όμως και προχωρούν κανονικά. Όσον αφορά την διαπλάτυνση της Ε.Ο. Ρόδου – Λίνδου, από το τεχνικό συμβούλιο της ΠΝΑΙ πέρασαν οι αλλαγές που έπρεπε να γίνουν και πιστεύω πως μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε και στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ρόδου για να λάβουν γνώση οι κάτοικοι, για το έργο αναλυτικά. Εμείς, έχουμε μια πολύ μικρή καθυστέρηση: διαπιστώσαμε ότι από τότε που ξεκίνησε η συζήτηση έχουν αλλάξει κάποια δεδομένα κι έτσι ερχόμαστε να προσθέσουμε σε αυτό το έργο κάποια τεχνικά δεδομένα όπως ανισόπεδοι κόμβοι. Ξέρετε, η Ρόδος έχει… μεγαλώσει πάρα πολύ και ο όγκος των οχημάτων που δέχεται η Ε.Ο. Ρόδου – Λίνδου είναι πάρα πολύ μεγάλος. Τελικώς, η Ε.Ο. είναι μόνον στα ‘χαρτιά’ εδώ και δεκαετίες καθώς έχει υποστεί πολλές αλλαγές, κάθετες συνδέσεις, μικρά πλαϊνά δρομάκια κ.λπ. Για να γίνει Εθνική Οδός στην πράξη, χρειάζονται πολλά χρήματα καθώς στην κτηματογράφηση του δρόμου εντοπίσαμε πολλά προβλήματα».
Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στην Γέφυρα της Κρεμαστής, λέγοντας πως υπάρχουν καλά νέα: «Οι μελετητές προχωρούν σημαντικά το έργο της αναβάθμισης – διαπλάτυνσης της υφιστάμενης γέφυρας και έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα γίνουν κάποιες γεωτρήσεις για να εξεταστεί το εδαφολογικό κομμάτι. Η Εγνατία Α.Ε. έχει αναλάβει την μελέτη για να προχωρήσει το έργο».

Κανένα κρούσμα του ιού του δυτικού Νείλου στο Νότιο Αιγαίο

Ο κ. Χατζημάρκος, αναφέρθηκε και στο «καυτό» ζήτημα της επικαιρότητας που αφορά τον Ιό του Δυτικού Νείλου που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε όλη την χώρα: «Δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας στο Νότιο Αιγαίο καθώς δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα. Το παρακολουθούν οι υπηρεσίες μας, πάρα πολύ στενά. Είμαστε σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης για θέματα Υγείας κ. Θωμάς Σωτρίλλης, έχει συνεχή συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες (τόσο τις περιφερειακές όσο και τις εθνικές που παρακολουθούν το ζήτημα). Φαίνεται από τα στοιχεία ότι υπάρχει θέμα σε κάποιες περιοχές της χώρας, αλλά στα νησιά μας, παρά το γεγονός πως έχουμε εκατομμύρια επισκεπτών σημειώθηκε μόνον ένα περιστατικό σε ένα νησί το οποίο δεν κατεγράφη καν. Η ίδια η εθνική υπηρεσία που παρακολουθεί τα ζητήματα αυτά, το εκτίμησε σωστά και το αποτύπωσε στην περιοχή από την οποία ήρθε ο επισκέπτης αυτός. Συνεπώς, δεν κατεγράφη σε νησί. Έτυχε μερικές μέρες μετά να νοσήσει κι έφυγε για νοσηλεία στην Αθήνα. Εμείς το παρακολουθούμε το ζήτημα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ο πληθυσμός θέλω να είναι ήσυχος –τόσο οι επισκέπτες μας όσο και οι μόνιμοι κάτοικοι».

Σχόλια για τον ανασχηματισμό

Κληθείς να σχολιάσει τον ανασχηματισμό, κυρίως για τη μετακίνηση του κ. Αλέξη Χαρίτση στο υπουργείο Εσωτερικών, ο περιφερειάρχης δήλωσε: «Για τον Αλέξη Χαρίτση έχω πολύ ξεκάθαρα περιγράψει με πολύ θετικά λόγια την συνεργασία μας από την θέση που είχε στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Έχω δηλώσει δημόσια ότι ο Αλ. Χαρίτσης, από την προηγούμενη θέση του ‘στήριξε τα νησιά μας’. Αυτό, μας δίνει αισιοδοξία ότι και στο ΥΠΕΣ θα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Στο ΥΠΕΣ μπορεί να γίνει πολύ σοβαρός μοχλός παραγωγής έργου καθώς δεν διαχειρίζεται θέματα μόνον των δημάρχων και των περιφερειαρχών. Μπορεί να χτίσει ένα πλαίσιο με κανόνες μέσα από το οποίο η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, μπορεί να στηριχθεί με αποφάσεις ακόμη και χωρίς χρηματοδότηση.
Επιπλέον, να συγχαρώ για την αναβάθμισή του τον Δωδεκανήσιο κ. Νεκτάριο Σαντορινιό αφού αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή (άρα είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου) και να του ευχηθώ καλή δύναμη και καλή επιτυχία.
Για το υπουργείο Τουρισμού που είναι πολύ κρίσιμο, η συνεργασία μας με την κα Κουντουρά είναι πολύ καλή, έχουμε βρει ένα πολύ καλό βηματισμό και είναι θετικό το ό,τι παραμένει.
Στο υπουργείο Ναυτιλίας η αλλαγή αυτή προφανώς ανακατεύει τα νερά –αλλά έχουμε ως σημείο αναφοράς μας, τον Νεκτάριο Σαντορινιό.
Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ίσως μας στείλει μερικούς μήνες πίσω σε θέματα που είχαμε προχωρήσει με τον πρώην υπουργό.
Στο υπουργείο Πολιτισμού, που για την ΠΝΑΙ είναι πολύ σημαντικό, έγινε αλλαγή αλλά υπάρχει συνέχεια.
Στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης όπου έχουμε χρηματοδοτήσεις κ.λπ. θα πω ότι δεν εξαρτώ πια πολλά στα πρόσωπα –χωρίς να υποτιμήσω τον νέο υπουργό- αφού έχουμε βάλει τις βάσεις. Και αναφέρομαι στην μεγάλη ιστορικής αξίας αλλαγή της κατηγορίας της ΠΝΑΙ που έφυγε από τον Στόχο-1. Αυτό είναι δρομολογημένο κι έτσι δεν έχω μεγάλη αγωνία.
Στο υπουργείο Υποδομών, ο Χρήστος Σπίρτζης σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ενημερώσουμε ξανά τα θέματα που υπάρχουν».
Καταλήγοντας, ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στο υπουργείο Άμυνας λέγοντας: «Το…. αχρείαστο υπουργείο Άμυνας δεν χρειάζεται να το σχολιάσω!»

Πηγή: dimokratiki.gr

.

Print Friendly, PDF & Email