Breaking News
Home / Αρθρογραφία / Απόψεις / Οι τρεις κάλπες στην ΝΔ και ο νέος εσωκομματικός χάρτης [+εκλογικές διευκρινήσεις]

Οι τρεις κάλπες στην ΝΔ και ο νέος εσωκομματικός χάρτης [+εκλογικές διευκρινήσεις]

Οι τρεις κάλπες στην ΝΔ και ο νέος εσωκομματικός χάρτης

.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Η ανανέωση στα στελέχη της ΝΔ αποτελεί δίχως άλλο ένα από τα προσωπικά στοιχήματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα νέα πρόσωπα και ο φρέσκος αέρας που θα φέρουν δεν είναι μόνο ένα επικοινωνιακό τρικ αλλά ουσιαστικά ισοδυναμεί με αναγκαίο όρο επιβίωσης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μετρά σχεδόν 44 χρόνια ζωής. Πολλά έχουν γραφτεί και ακόμα περισσότερα έχουν ειπωθεί για την επιχείρηση «ανανέωση» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που την είδαν με κάποια καχυποψία, άλλωστε το νέο πάντοτε τουλάχιστον στην αρχή αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από το παλιό. Την ώρα λοιπόν που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζεται για τις εσωκομματικές διαδικασίες της 13ης Μαΐου, όταν και θα εκλεγούν από τη βάση οι νέοι πρόεδροι των τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων, το πρώτο απτό μήνυμα ανανέωσης είναι γεγονός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr από τα πρώτα στοιχεία που έχουν φτάσει στην οδό Πειραιώς, με βάση την μέχρι σήμερα εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις θέσεις των προέδρων και μελών των ΔΗΜΤΟ και ΝΟΔΕ, το ποσοστό των νέων προσώπων αγγίζει το 50%.

Με άλλα λόγια σχεδόν ένας στους δύο που θα εκλεγεί θα είναι νέος στην προεδρία είτε των τοπικών είτε των νομαρχιακών της ΝΔ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλυτικό ρόλο παίζει και το ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του προέδρου της ΝΟΔΕ και αυτής του υποψήφιου δημάρχου,περιφερειάρχη και βουλευτή. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εσωκομματική διαδικασία της 13ης Μαΐου, μια και εκτιμά ότι αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ισχυροποίηση του κόμματος με την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν θεωρείται βέβαιος ότι θα εμπλακεί και ο ίδιος προσωπικά στην επικοινωνιακή προώθηση του εγχειρήματος.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές θα μπορούν να εγγράφονται ηλεκτρονικά μέχρι και τις 4 Μαΐου. Το σύνολο των εγγεγραμμένων μελών της ΝΔ ανέρχεται στα 350 χιλιάδες μέλη, τα οποία για να ψηφίσουν θα πρέπει να είναι ταμειακώς εντάξει. Την συγκεκριμένη προϋπόθεση την πληρούν μέχρι σήμερα οι 100 χιλιάδες. Στην συντριπτική πλειοψηφία των Νομαρχιακών Επιτροπών της χώρας, την προεδρία θα διεκδικήσουν τουλάχιστον δύο υποψήφιοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ένας από τους δύο είναι ο εν ενεργεία πρόεδρος, ενώ καταγράφεται και τουλάχιστον μία καινούργια υποψηφιότητα.Σε κάποιες περιοχές υπάρχουν ακόμα και 3 υποψήφιοι όπως συμβαίνει στη Ζάκυνθο. Η προθεσμία πάντως για την έγγραφη υποβολή υποψηφιοτήτων για τις συγκεκριμένες θέσεις αρχίζει στις 25 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 27 Απριλίου.

Ένα από τα στοιχεία που αυξάνει το ενδιαφέρον και μεγαλώνει το βαθμό δυσκολίας της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι η επιλογή του κ.Μητσοτάκη στις 13 Μαΐου εκτός από τις δύο κάλπες για προέδρους ΔΗΜΤΟ και ΝΟΔΕ, να στηθεί και μία τρίτη. Αυτή για την απευθείας από τη βάση εκλογή των 1000 συνέδρων που θα λάβουν μέρος στο λεγόμενο «εκλογικό» συνέδριο της ΝΔ. Ενα συνέδριο που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο και θα εκλέξει την νέα πολιτική επιτροπή, η οποία με την σειρά της θα εκλέξει τον νέο γραμματέα του κόμματος. Σε αυτό το εκλογικό συνέδριο θα λάβουν μέρος συνολικά 2200 σύνεδροι, οι οποίοι 1000 θα είναι εκλεγμένοι και 1200 θα είναι ex officio.

Πηγή: liberal.gr 

.

.

13 Μαΐου: Εκλογές ΝΟΔΕ – ΔΗΜ.Τ.Ο. – Ανάδειξης Συνέδρων
.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές θα μπορούν να εγγράφονται μόνο ηλεκτρονικά μέχρι και τις 4 Μαΐου:

Πηγή: ekloges.nd.gr

.

 

 

Print Friendly, PDF & Email