Breaking News
Home / Ειδήσεις / Διεθνής / Ο κορωνοϊός στο μικροσκόπιο: 10 ερωτήσεις και απαντήσεις / 6ος νεκρός  στην Ιταλία – Παγκόσμια ανησυχία – Κοκκίνησε ο real time χάρτης

Ο κορωνοϊός στο μικροσκόπιο: 10 ερωτήσεις και απαντήσεις / 6ος νεκρός  στην Ιταλία – Παγκόσμια ανησυχία – Κοκκίνησε ο real time χάρτης

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

.

Ο κορωνοϊός στο μικροσκόπιο: 10 ερωτήσεις και απαντήσεις / 6ος νεκρός  στην Ιταλία – Παγκόσμια ανησυχία – Κοκκίνησε ο real time χάρτης

.

Σοβαρούς φόβους για εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στη Νοτιοανατολική Ασία εκφράζουν οι επιστήμονες, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη για την εξέλιξη της επιδημίας την εγχώρια μετάδοση του ιού σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία. Αν και ο νέος ιός δείχνει σημάδια υποχώρησης στο επίκεντρο της επιδημίας, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, οι ειδικοί θεωρούν πιθανή μια νέα αναζωπύρωση.

Ειδικά για την Ελλάδα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ –ενός εκ των εργαστηρίων αναφοράς για τον κορωνοϊό–, Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στην «Κ», δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εισαγωγής περιστατικού, σημειώνοντας ότι «κάθε ημέρα που περνάει το υγειονομικό μας σύστημα έχει την ευκαιρία να προετοιμασθεί ακόμα καλύτερα». «Σύμμαχος», η υποχώρηση του χειμώνα και της εποχικής γρίπης, που από τη μια παραπλανά και από την άλλη υπεραπασχολεί το σύστημα υγείας.

1. Πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος κορωνοϊός;

Αν και νέα δεδομένα προκύπτουν καθημερινά, είναι πολλά ακόμη αυτά που δεν γνωρίζουμε για τον νέο ιό. Σίγουρα είναι ανησυχητική η ικανότητα που δείχνει να μεταδίδεται πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε αντίθεση με τον SARS-CoV, του οποίου η μεταδοτικότητα ήταν υψηλότερη αρκετές ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, στον νέο κορωνοϊό η μεταδοτικότητα φαίνεται να είναι μεγαλύτερη τις πρώτες ημέρες της νόσου. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μπορεί να μεταδοθεί και πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, κατά τον χρόνο επώασης. Αυτό δυσχεραίνει τα μέτρα ελέγχου λοιμώξεων. Από την άλλη, είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι τα περιστατικά στην Κίνα σε ποσοστό 80% είναι με ήπιες κλινικές εκδηλώσεις και μόνο το 5% παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές. Οσο για τη θνητότητα του νέου κορωνοϊού, ίσως είναι χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Σήμερα πλησιάζει το 2% αλλά εκτιμάται ότι τελικά θα είναι μικρότερη από 1%.

2. Τι γνωρίζουμε για τον τρόπο μετάδοσής του;

Μεταδίδεται αερογενώς από άτομο που έχει προσβληθεί (με σταγονίδια κατά τον βήχα ή το φτέρνισμα) ή μέσω μολυσμένων επιφανειών, τις οποίες αγγίζουμε και στη συνέχεια βάζουμε τα χέρια μας στο στόμα, στα μάτια ή στη μύτη, εισάγοντας τον ιό στον οργανισμό. Καθώς έχει ήδη ανιχνευθεί στα κόπρανα, η μετάδοσή του μπορεί να γίνει και από τη γαστρεντερική οδό, κάτι που ισχύει για όλους τους κορωνοϊούς.

3. Ποιοι μπορεί να μολυνθούν από τον ιό;

Δυνητικά, όλοι οι άνθρωποι. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πανικοβληθούμε. Ακόμα κι αν ο νέος κορωνοϊός φτάσει στο σημείο να γίνει ενδημικός –όπως φαίνεται από τη δυναμική που έχει–, η εξάπλωσή του θα γίνεται κατά κύματα: θα μολύνει τους ανθρώπους στον πλανήτη σε διαφορετικές φάσεις, όχι όλους συγχρόνως. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στην περίπτωση της πανδημίας της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1) το 2009. Βέβαια, τότε πολλά άτομα μεγάλης ηλικίας ήταν προστατευμένα, έχοντας ήδη εκτεθεί σε παρόμοια στελέχη του ιού. Αυτό δεν φαίνεται να ισχύει τώρα: δεν υπάρχει ειδική ανοσία στον πληθυσμό. Ενα ευκταίο σενάριο θα είναι να παρουσιάζει ο νέος κορωνοϊός ολοένα και μικρότερη θνητότητα, τα υγειονομικά συστήματα των χωρών να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις ανάγκες και να κυκλοφορήσει όσο το δυνατόν συντομότερα το εμβόλιο.

4. Πώς μπορεί να προφυλαχθεί κανείς;

Επί του παρόντος, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τηρούμε τους γενικούς κανόνες υγιεινής με συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών, με σαπούνι και νερό. Τα αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα επίσης εύκολα εξουδετερώνουν τον ιό. Σημαντικό είναι και το να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό, ιδιαίτερα σε χώρους όπου δεν υπάρχει επαρκής αερισμός. Οσο πιο συστηματικά είναι τα μέτρα δημόσιας υγείας που λαμβάνονται, τόσο μειώνεται η μεταδοτικότητα του ιού.

5. Υπάρχουν πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού;

Με δεδομένο ότι ο νέος κορωνοϊός προκαλεί αναπνευστική λοίμωξη με σοβαρότητα που ποικίλλει, οι πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών και θανάτου είναι περισσότερες για ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή χρόνια νοσήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έρευνα του Κινεζικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, η θνητότητα από τον COVID-19 είναι μεγαλύτερη στους άνδρες (2,8%) από όσο στις γυναίκες (1,7%).

6. Σε τι διαφέρουν τα συμπτώματα του νέου κορωνοϊού από αυτά της γρίπης;

Σε αντίθεση με τη γρίπη, τα συμπτώματα της οποίας εκδηλώνονται απότομα και έχουν μεγάλη ένταση (υψηλός πυρετός, καταβολή κ.λπ.), η λοίμωξη COVID-19 ξεκινάει συνήθως με ήπια συμπτώματα, που προσομοιάζουν με εκείνα του κοινού κρυολογήματος, δηλαδή καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως εξελίσσεται σε σοβαρή λοίμωξη, με χαρακτηριστικά πνευμονίας (υψηλός πυρετός, βήχας, δύσπνοια). Σε κάθε περίπτωση, η οριστική διάγνωση γίνεται με εργαστηριακό μοριακό έλεγχο.

7. Πώς θεραπεύεται η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό;

Δεν υπάρχει ακόμη ειδική θεραπεία – είναι κυρίως υποστηρικτική και μπορεί να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και χορήγηση κορτιζόνης για τα σοβαρότερα περιστατικά. Δοκιμάζονται διάφορα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων και αντιιικών που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για τον HIV, τη γρίπη και τον Εμπολα. Περίπου εκατό κλινικές δοκιμές είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στην Κίνα και σε άλλες χώρες.

8. Πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος εξάπλωσης της επιδημίας στην Ελλάδα;

Στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον μας, οι ιοί αναπόφευκτα «ταξιδεύουν», δεν υπάρχουν στεγανά. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η εισαγωγή κρούσματος και στην Ελλάδα. Οι υγειονομικές αρχές και τα νοσοκομεία πρέπει να είναι σε ετοιμότητα ώστε να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό οποιασδήποτε πιθανότητας εξάπλωσης του ιού. Κάθε ημέρα που περνάει, το υγειονομικό μας σύστημα έχει την ευκαιρία να προετοιμασθεί ακόμη καλύτερα, χωρίς την επιβάρυνση της γρίπης, το ενδημικό κύμα της οποίας σε λίγο θα ολοκληρώσει τον κύκλο του.

9. Τι μας έχει διδάξει η εμπειρία προηγούμενων επιδημιών με αντίστοιχες απειλές;

Είναι πολύτιμη η εμπειρία από άλλους «συγγενείς» ιούς. Πλέον, τα συστήματα υγείας είναι πολύ καλύτερα οργανωμένα σήμερα, ώστε να αναγνωρίζεται ταχύτερα η εισαγωγή κρουσμάτων μέσω της διαδικασίας επιδημιολογικής επιτήρησης. Το ζήτημα είναι τι θα μάθουμε στο εξής από την περιπέτεια του COVID-19. Η ανθρωπότητα προετοιμάζεται και δαπανά πόρους για τρομοκρατικές επιθέσεις και φυσικές καταστροφές. Πόσο καλά προετοιμασμένοι όμως είμαστε για αναδυόμενους ιούς που ολοένα και πιο συχνά θα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον;

10. Υπάρχουν εκτιμήσεις για το πώς θα εξελιχθεί ή/και πότε θα υποχωρήσει η νέα επιδημία;

Στους κορωνοϊούς ο καιρός παίζει σημαντικό ρόλο. Μεταδίδονται πιο εύκολα τον χειμώνα. Ετσι, και ο νέος κορωνοϊός «αγαπά» το κρύο περιβάλλον και την αυξημένη υγρασία. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή η επιδημία δείχνει σημεία υποχώρησης στο επίκεντρό της, ωστόσο οι κινεζικές αρχές προειδοποιούν ότι είναι πιθανόν να υπάρξει νέα αναζωπύρωση στην επαρχία Χουμπέι. Κρίσιμο θα είναι, επίσης, αν η εγχώρια μετάδοση του ιού, που παρατηρείται σε άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας, συνεχιστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, δημιουργώντας περισσότερες εστίες μικρο-επιδημίας. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, τα εθνικά συστήματα υγείας έδειξαν έως τώρα καλά αντανακλαστικά στον περιορισμένο αριθμό εισαγόμενων περιστατικών και μπόρεσαν να αναχαιτίσουν την εγχώρια μετάδοση του ιού. Ωστόσο, δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα ανταποκριθούν σε περίπτωση ευρείας εξάπλωσης του COVID-19. Αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα.

Προληπτική καραντίνα για τους Ελληνες

Χωρίς «απρόοπτα» ολοκληρώθηκε η περίοδος καραντίνας των δύο Ελλήνων, κατοίκων της πόλης Γουχάν της Κίνας, που την Κυριακή 9/2 επαναπατρίστηκαν μέσω Λονδίνου και Ρώμης. Οι δύο πολίτες τέθηκαν για 14 ημέρες σε εθελούσια απομόνωση και ιατρική παρακολούθηση στο νοσοκομείο «Σωτηρία», χωρίς να παρουσιάσουν συμπτωματολογία που να παραπέμπει σε λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό. Την ώρα που οι Ελληνες της πόλης Γουχάν ελάμβαναν το ελεύθερο να επιστρέψουν στους οικείους τους, οι ελληνικές υγειονομικές αρχές ετοιμάζονταν να υποδεχθούν τους δύο Ελληνες επιβαίνοντες του κρουαζιερόπλοιου «Diamond Princess» το οποίο από τις αρχές Φεβρουαρίου είναι αγκυροβολημένο και σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία. Οι δύο Ελληνες δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και είναι αρνητικοί και στις σχετικές εξετάσεις για τον COVID-19. Ο σχεδιασμός των Αρχών προβλέπει και σε αυτή την περίπτωση καραντίνα 14 ημερών σε νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό.  

Πηγή: kathimerini.gr

======

.

Κορωνοϊός: Παγκόσμια ανησυχία – Κοκκίνησε ο real time χάρτης – Αυξήθηκαν τα κρούσματα στην Ιταλία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία, καθώς οι νεκροί έφτασαν στους έξι, το μεσημέρι της Δευτέρας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν θα χρησιμοποιήσει ακόμη τον όρο «πανδημία», ωστόσο εκτιμά ότι ξέσπασμα του ιού παραμένει μια παγκόσμια επείγουσα κατάσταση.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία, καθώς οι νεκροί έφτασαν στους έξι το μεσημέρι της Δευτέρας.

Τα κρούσματα άγγιξαν τα 230 στη γειτονική χώρα, με τις αρχές να εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξουν περισσότερα θύματα,  ενώ οι Μιλανέζοι αδειάζουν πανικόβλητοι τα σούπερ μάρκετ.

Περισσότερα από 3.000 μέλη ιατρικού προσωπικού στην Κίνα προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος εμφανίστηκε στη χώρα στα τέλη του περασμένου έτους, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας.

Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,  σημειώνει ότι το ξέσπασμα του ιού παραμένει μια παγκόσμια επείγουσα κατάσταση, ωστόσο δεν θα χρησιμοποιήσει ακόμη τον όρο «πανδημία».

Πάντως οι φόβοι αυξήθηκαν περαιτέρω, έπειτα από την ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων στο Ιράν, στην Ιταλία και στη Νότια Κορέα, παρότι η Κίνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις σε πολλά μέρη, περιλαμβανομένου του Πεκίνου.

Πανικός στην Ιταλία: Εξι νεκροί – Χαμός στα σούπερ μάρκετ

Στο κόκκινο έχει φτάσει η ανησυχία για το φονικό κορονοϊό στην  Ιταλία όπου οι νεκροί έφτασαν τους έξι, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Όπως ανακοινώθηκε,  ένας άνδρας 84 ετών έφυγε από τη ζωή στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου.

Πριν λίγη ώρα είχε κυκλοφορήσει πως μια γυναίκα καρκινοπαθής από τη Μπρέσια έφυγε από τη ζωή λόγω κορωνοϊού, ωστόσο οι τοπικές Αρχές διέψευσαν αυτή την εξέλιξη.

Τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 230, με τις αρχές να εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξουν περισσότερα θύματα, καθώς μεταξύ των ασθενών βρίσκονται αρκετοί ηλικιωμένοι με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

Αργότερα αναμένεται νέα ενημέρωση από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, που είναι σε διαρκή συνεργασία με την ιταλική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, οι ποδοσφαιρικές ομάδες ζητούν να παίξουν τα επόμενα ματς στον ιταλικό Βορρά κεκλεισμένων των θυρών, ενώ σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας, κλέφτες άρχισαν να παρουσιάζονται σε σπίτια ηλικιωμένων, λέγοντας ότι πρέπει να επισκεφθούν τους πολίτες.

«Μην ανοίγετε σε κανέναν», λέει σε έκκλησή του ο Ερυθρός Σταυρός.

Στο μεταξύ, η ιταλική νότια περιφέρεια Μπαζιλικάτα, κοντά στο Μπάρι, αποφάσισε να βάζει σε καραντίνα όσους πολίτες φθάνουν από τη Λομβαρδία και το Βένετο.

Την ίδια στιγμή, στο Μιλάνο επικρατεί πανικός, με τους κατοίκους της πόλης και των γύρω περιοχών να τρέχουν να κάνουν τις αγορές τους.

Τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν μείνει άδεια και στους διαδρόμους γίνεται χαμός από τον κόσμο.

Ο «ασθενής μηδέν»

Oι ιταλικές αρχές ανησυχούν ιδιαιτέρως για το γεγονός πως δεν έχει εντοπιστεί ο «ασθενής μηδέν» (δηλαδή ο άνθρωπος που νόσησε πρώτος).

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί ακριβώς η πορεία της ασθένειας.

Εξετάζεται η προσωρινή διακοπή λειτουργίας των μουσείων του Βατικανού

Η ιταλική κυβέρνηση, τις επόμενες ώρες ετοιμάζεται να εκτιμήσει εκ νέου, αναλυτικά την όλη κατάσταση και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, να λάβει τυχόν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού.

Σύμφωνα με πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, εξετάζεται και η προσωρινή διακοπή λειτουργίας των μουσείων του Βατικανού, από τα μεγαλύτερα μουσειακά συγκροτήματα στην Ευρώπη.

Η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, δε, ετοιμάζεται να υπογράψει απόφαση με την οποία αναστέλλονται οι διαγωνισμοί που είχαν προγραμματιστεί στην ιταλική πρωτεύουσα για πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων, με τη συμμετοχή χιλιάδων υποψηφίων.

Στο Μιλάνο, τέλος, θα μείνουν προσωρινά κλειστές ντίσκο και μαγαζιά στα οποία οι νέοι συνηθίζουν να συναντώνται για να καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά.

Σε καραντίνα λεωφορείο στη Λυών

Οι γαλλικές αρχές απέκλεισαν στον σταθμό λεωφορείων της Περάς στην Λυών, στην κεντροανατολική Γαλλία, ένα λεωφορείο που προερχόταν από το Μιλάνο, λόγω υποψίας για την παρουσία κρούσματος του νέου κορωνοϊού μεταξύ των επιβαινόντων σε αυτό, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

Η αστυνομία επιφορτίστηκε με την δημιουργία περιμέτρου ασφαλείας γύρω από το λεωφορείο, οι επιβαίνοντες στο οποίο τέθηκαν σε περιορισμό, δήλωσε εκπρόσωπος της νομαρχιακής Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας.

Πρόκειται για λεωφορείο της εταιρείας Flixbus, το οποίο αναχώρησε από το Μιλάνο και έκανε στάση στο Τορίνο και την Γκρενόμπλ προτού φτάσει στη Λυών, διευκρίνισε στο AFP εκπρόσωπος της εταιρείας.

Προσβλήθηκαν πάνω από 3.000 μέλη ιατρικού προσωπικού στην Κίνα

Την ίδια ώρα στην Κίνα, έγινε γνωστό ότι περισσότερα από 3.000 μέλη ιατρικού προσωπικού προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό, όπως δήλωσε αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας.

Ο Λιάνγκ Γουανιάν σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε μαζί με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας στην Κίνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μπρους Έιλγουορντ, ότι οι περισσότεροι από αυτούς που προσβλήθηκαν βρίσκονταν στην επαρχία Χουμπέι, το κέντρο του ξεσπάσματος του Covid-19, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 2.600 άνθρωποι ως σήμερα στην ηπειρωτική Κίνα.

Τα κρούσματα μεταξύ του ιατρικού προσωπικού οφείλονται πιθανόν στην έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού και την κόπωση, σημείωσε ο ίδιος.

ΠΟΥ: Παγκόσμια επείγουσα κατάσταση το ξέσπασμα του ιού

Μπορεί να εμφανίζονται συνεχώς νέα κρούσματα του κορωνοϊού σε όλο και περισσότερες χώρες, ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν θα χρησιμοποιήσει τον όρο «πανδημία» αναφερόμενος στον Covid-19 όπως είναι η επίσημη ονομασία για τον κοροναϊό.

Ωστόσο, όπως εξήγησε εκπρόσωπος του ΠΟΥ, το ξέσπασμα του ιού παραμένει μια παγκόσμια επείγουσα κατάσταση.

Άλλωστε, οι φόβοι για μια πανδημία του κορωνοϊού αυξήθηκαν έπειτα από την ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων στο Ιράν, στην Ιταλία και στη Νότια Κορέα, παρότι η Κίνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις σε πολλά μέρη, περιλαμβανομένου του Πεκίνου, καθώς μειώθηκε ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων στη χώρα.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τέντρος Ανχάνομ Γκεμπρεγιέσους δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους: «Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι παρακολουθούμε τον ιό 24 ώρες το 24ωρο… Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η κατάστασή μας είναι ότι παραμένουμε σε ένα στάδιο όπου είναι πιθανός ο περιορισμός του με το παράθυρο ευκαιρίας να αρχίζει να κλείνει».

Κοκκίνησε ο real time χάρτης

Την ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας καταγράφει και ο διαδραστικός χάρτης, σχεδόν real time, ο οποίος έχει πλέον κοκκινήσει. Δείτε εδώ το χάρτη

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία του αντλούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Επιτροπή Υγείας της Κίνας, τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) και άλλους οργανισμούς.

Το φιάσκο του 2009

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που εδρεύει στη Γενεύη, υπενθυμίζεται ότι είχε κηρύξει το 2009 πανδημία για τη γρίπη των χοίρων H1N1, που αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν ήπιας μορφής, προκαλώντας έντονες επικρίσεις καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες είχαν επισπεύσει την παρασκευή εμβολίων και φαρμάκων.

Στις 30 Ιανουαρίου ο ΠΟΥ κήρυξε «επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος» (γνωστή με τα αρχικά PHEIC) το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας.

Στόχος ήταν να βοηθηθούν οι χώρες που έχουν ασθενέστερα συστήματα υγείας ώστε να τα ενισχύσουν.

Έκτοτε ο ιός εξαπλώθηκε και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 77.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα, περιλαμβανομένων 2.445 θανάτων και 1.769 κρούσματα και 17 θάνατοι σε 28 άλλες χώρες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πηγή: tanea.gr

.

 

 

Print Friendly, PDF & Email