Breaking News
Home / Ειδήσεις / Σίφνου / Ο Σύλλογος “ΜΑΖΙ για τη Σίφνο μας” (ξανα)ανοίγει τη συζήτηση για το αεροδρόμιο…

Ο Σύλλογος “ΜΑΖΙ για τη Σίφνο μας” (ξανα)ανοίγει τη συζήτηση για το αεροδρόμιο…

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Σύλλογος “ΜΑΖΙ για τη Σίφνο μας” (ξανα)ανοίγει τη συζήτηση για το αεροδρόμιο…

.

Σε συνέχεια του θέματος για την κατασκευή αεροδρομίου στο νησί μας, θα ήθελα να σας εκφράσω την ευχάριστη έκπληξη και (εξ’ αυτής) την ικανοποίησή μου για το ενδιαφέρον που δείξατε, σχετικά με την συνάντησή μου με τον Υφυπουργό Μεταφορών κ. Μαυραγάννη και τον Έπαρχο Μήλου, Σίφνου, Σερίφου, Κιμώλου, κ. Βενάκη.

Δεν σας κρύβω ότι ανήμερα της Παναγιάς και χθες, έλαβα εκατοντάδες μηνύματα και τηλεφωνήματα από Σιφνιούς φίλους, αλλά και φίλους του νησιού μας, για ευχές, τόσο για την ημέρα, όσο και για την ευόδωση του σχεδίου «η οποία θα καλύψει σημαντικές ανάγκες του νησιού», όπως χαρακτηριστικά μου είπαν. Θέλω λοιπόν να σας ευχαριστήσω για τα θετικά και ενθαρρυντικά σχόλιά σας και κυρίως να σταθώ στο άρθρο του aigaio365.gr που υπογράφει ο κ. Χρήστος Κυμπιτζής, ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Όσο για το αεροδρόμιο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκαταλειφθεί το σχέδιο. Η επόμενη δημοτική αρχή θα πρέπει να υλοποιήσει τις απαραίτητες μελέτες (ή να επικαιροποιήσει τις ήδη υπάρχουσες), οι οποίες θα ξεκαθαρίζουν τις δυνατότητες και τις πιθανότητες για να γίνει στο μέλλον το έργο. Και φυσικά δεν θα πρέπει να είναι δέσμια από κανέναν επιχειρηματία. Αυτή είναι μια εφικτή και υλοποιήσιμη προεκλογική υπόσχεση, η οποία δεν θα κοροϊδεύει, αλλά θα σέβεται τον κόσμο. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και κενές υποσχέσεις. Άλλωστε ποιος θα τις θυμάται μετά από τέσσερα χρόνια;»

Συμφωνώντας απόλυτα με τα παραπάνω αναγραφόμενα του κ. Κυμπιτζή, εκ μέρους του ΔΣ, των μελών και των φίλων του «Συλλόγου ΜΑΖΙ για τη Σίφνο μας», θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς ανήκουμε σε εκείνους που έχουν πολύ καλή μνήμη. Για παράδειγμα, θυμόμαστε πολύ καλά, ότι σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν στο νησί, αποφασίστηκε ομόφωνα η αναγκαιότητα δημιουργίας αεροδρομίου, κάτι που κι ο κ. Σταύρος Καλογήρου θα θυμάται, αφού ήταν δημοτικός σύμβουλος. Γιατί λοιπόν δεν προχώρησε το project;

Με βάση την άποψη κάποιων, ακόμη και επίσημων παραγόντων: «η κατασκευή αεροδρομίου δεν μπορεί να γίνει στο νησί, γιατί η σύμβαση της αριστερής κυβέρνησης του Σύριζα με την Γερμανική Frapport, δεν επιτρέπει δημιουργία αεροδρομίου σε απόσταση 100 χλμ από δικό της αεροδρόμιο»!!! Α, ναι;

Στην μικρότερη από τη Σίφνο μας Ανάφη, που βρίσκεται δίπλα από το Διεθνές αεροδρόμιο της Σαντορίνης γιατί τα κατάφεραν; Γιατί η κατασκευή του είναι σε εξέλιξη; 

Γιατί οι τοπικοί μας παράγοντες εγκατέλειψαν την ιδέα τόσο εύκολα και για τόσα χρόνια; Γιατί δεν το κυνήγησαν περαιτέρω από την στιγμή που είχαν πάρει την ομόφωνη σχετική απόφαση; 
Ας αναλογιστούμε λοιπόν λίγο όλοι μας, αυτά τα ερωτήματα. Η συνάντηση με τον Υφυπουργό Μεταφορών Μαυραγάνη έδειξε -αν μη τη άλλο- ότι η δυνατότητα αυτή ακόμη υπάρχει.

Θέλω όμως να σταθώ και στα τηλεφωνήματα από φίλους που μου εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους. Κυρίως για τα θέματα της χωροθέτησης και της επιβάρυνσης του νησιού με επιπλέον κόσμο!

 1. Σχετικά με τη χωροθέτηση, στην συνάντηση στο Υπουργείο Μεταφορών, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω από τη λεπτομερή ενημέρωση του Επάρχου κ. Βενάκη προς τον Υφυπουργό κ. Μαυραγάνη, όλες τις μελέτες που εδώ και δεκαετίες έχουν γίνει ως προς την υπόδειξη τοποθεσιών για την κατασκευή του αεροδρομίου, αλλά και τη σχετική γνωμοδότηση της ΥΠΑ για την τοποθεσία και τις δυνατότητές του.
  Ο κ. Βενάκης μάλιστα επισήμανε στον υφυπουργό την αναγκαιότητα κινητοποίησης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς το οικονομικοτεχνικό πλάνο που του παρουσίασε πρακτικά επιτρέπει τις μετέπειτα ενέργειες χωροθέτησης και εκπόνησης μελετών. 
 2. Σχετικά με το θέμα της επιβάρυνσης του νησιού με επιπλέον κόσμο, περιορίζομαι να αναφέρω ότι είναι ζητούμενο για όλη την χώρα η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Δεν προκύπτει από πουθενά πως η δημιουργία αεροδρομίου συνεπάγεται την υποβάθμιση της ποιότητας τουρισμού.
  Όμως για εμάς στο ΜΑΖΙ, προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των μονίμων κατοίκων του. Και ένα αεροδρόμιο μπορεί κάλλιστα να καλύψει την ανάγκη άμεσης μεταφοράς προς τα μεγάλα Ιατρικά Κέντρα της Ηπειρωτικής Χώρας (ειδικά σε έκτακτες περιστάσεις) ενός πληθυσμού, που δυστυχώς στερείται υγειονομικών υποδομών.
  Και θέλω να τονίσω σε αυτό το σημείο, ότι το θέμα της υγείας των μόνιμων κατοίκων του νησιού (και φυσικά και του κάθε επισκέπτη του) αποτελεί για εμάς στο ΜΑΖΙ εξαιρετικά σοβαρό και ευαίσθητο θέμα.

Υπήρξαν και φίλοι που μου έθεσαν το θέμα της προτεραιότητας για περαιτέρω ανάπτυξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ειδικότερα κατά τους χειμερινούς μήνες και της βελτίωσης του λιμανιού, καθώς όπως είπαν «η αεροπορική σύνδεση για λόγους υγείας το χειμώνα είναι καλυμμένη μέσω ελικοπτέρων και ως εκ τούτου μας καλύπτει το ελικοδρόμιο»!!!

Εκτός του ότι είναι ζητούμενο για όλους μας η βελτίωση όλων των υποδομών του νησιού και η αύξηση των δρομολογίων προς και από το νησί, με βάση την εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε, καταλήξαμε στις εξείς διαπιστώσεις:

 1. Είναι ευρέως γνωστό, πως αν κάποιος χρειαστεί υγειονομική περίθαλψη, πρέπει να μεταβεί στην Αθήνα. Κάποιες φορές το χειμώνα οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την προσέγγιση του πλοίου, που εκτελεί τα λιγοστά του δρομολόγια, στο λιμάνι. Το επόμενο δρομολόγιο είναι πολύ πιθανό να γίνει μετά από τρεις ή τέσσερις μέρες… Αν υπάρχει κάποιος ασθενής που πρέπει να μεταβεί γρήγορα σε νοσοκομείο, αλλά η περίπτωση του δεν χαρακτηρίζεται επείγουσα για να επιχειρήσει ελικόπτερο, ποιος μπορεί με σιγουριά να τον διαβεβαιώσει πως δεν θα επιδεινωθεί η κατάσταση του μέχρι να κάνει το πλοίο το πέρασμα του, ή ποιος μπορεί να τον υποχρεώσει να υποφέρει από πόνους κάποιες φορές…
 2. Η άποψη πως όταν δεν μπορεί να επιχειρήσει ελικόπτερο, δεν μπορεί να πετάξει κι αεροπλάνο, δεν επιβεβαιώνεται. Ακόμα και να μπορεί να επιχειρήσει ελικόπτερο, αν βρίσκεται σε άλλο περιστατικό, εκεί που ο χρόνος και τα λεπτά ακόμα είναι κρίσιμα, η προοπτική αεροδρομίου δίνει εναλλακτικές λύσεις σε αεροδιακομιδές.
  Όπως γνωρίζεται έχουν γίνει αρκετές διακομιδές ασθενών και με πλωτά μέσα του Λιμενικού, που ξεκινώντας με άσχημες καιρικές συνθήκες από τη Σύρο, κατάφεραν να μεταφέρουν τους ασθενείς πίσω στη Σύρο, όχι όμως με ευτυχή κατάληξη πάντα.
  Κάποιοι έχασαν τη ζωή τους άδικα, γιατί δεν κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά τους με ελικόπτερο, ή το ελικόπτερο επιχειρούσε αλλού. Στις οικογένειες αυτών των συνανθρώπων μας ποιος άραγε μπορεί να πει ότι δεν χρειαζόμαστε αεροδρόμιο γιατί έχουμε ελικοδρόμιο, ή ότι είναι περισσότερο απαραίτητη η αναβάθμιση του λιμανιού;

Βέβαια υπήρξαν κι εκείνοι, που ανέφεραν ότι «επέλεξαν τη Σίφνο για διακοπές επειδή δεν έχει αεροδρόμιο»!!!

Σε αυτούς ειλικρινά δεν μπορώ να απαντήσω κάτι άλλο, πέρα από το να τους ευχαριστήσω που έχουν επιλέξει το νησί μας για τις διακοπές τους, αλλά δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τι περνάνε οι μόνιμοι κάτοικοι όλον τον υπόλοιπο χρόνο.

Ως εκ τούτου κρίνω άκρως εγωιστική την προτροπή τους, να μην αποκτήσει μία υποδομή το νησί (που για τους κατοίκους του είναι άκρως απαραίτητη), επειδή δεν συνάδει με την αντίληψή τους περί των 10ήμερων max διακοπών τους!!!

Κλείνοντας, συμμεριζόμενος και τις απορίες της αγαπητής Ρόνιας Αναστασιάδου: «πως το θέμα αποτελεί εκ των βασικών αιτημάτων της Σιφναϊκής κοινωνίας;», η απάντηση είναι με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που πάρθηκε ομόφωνα. «Έγινε ποτέ καμία δημόσια συζήτηση;», διαπιστώνω ότι η συζήτηση για το αεροδρόμιο ξανάνοιξε (όπως και έπρεπε να γίνει). 

Εμείς ως σύλλογος ΜΑΖΙ, προκαλώντας τους θεσμικούς παράγοντες, φροντίσαμε να ξανανοίξει και αυτή τη φορά να γίνει με την συμμετοχή όλων μας. Είναι στο χέρι μας, να σταθμίσουμε όλα τα δεδομένα, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε εκ νέου και να επικυρώσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ποιο είναι το συμφέρον του νησιού μας.

Τέλος υπήρξαν και εκείνοι οι φίλοι, που εξ αφορμής του ανοίγματος του θέματος του αεροδρομίου, μας επισήμαναν και μας ζήτησαν να ασχοληθούμε και με τα υπόλοιπα φλέγοντα θέματα για το νησί (αποχέτευση, ύδρευση, λιμάνι κλπ).

Θα ήθελα να διευκρινίσω στο σημείο αυτό ότι ο σύλλογός μας δεν έχει νομοθετική, διοικητική ή εκτελεστική αρμοδιότητα, ούτε μπορεί σε καμία περίπτωση φυσικά να υποκαταστήσει τις δημόσιες αρχές του τόπου. Όμως σε συνεργασία με αυτές, προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε – γιατί είναι θέματα που μας απασχολούν όλους – και να κινητοποιούμε όλες τις δυναμικές προς όφελος του νησιού μας.

Στόχος και ρόλος του συλλόγου ΜΑΖΙ για τη Σίφνο μας ήταν και θα είναι η ενεργοποίηση των θεσμικών φορέων κι η αρωγή μαζί τους, όταν κι απ’ όπου μας ζητηθεί. Μέσα από το μοντέλο της υγιούς συνεργασίας και τη δυναμική που μπορεί κάθε πλευρά να ασκεί, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να πετύχουμε θετικά αποτελέσματα για την καλυτέρευση της ζωής των μονίμων κατοίκων και των υποδομών του νησιού.

Παραμένω πάντα στη διάθεσή σας και σας ευχαριστώ και πάλι για την ανταπόκρισή σας στις δράσεις μας.

.

Με εκτίμηση,

Αγαμέμνων Λιβιεράτος
Πρόεδρος συλλόγου “ΜΑΖΙ για τη Σίφνο μας”

.

 

Print Friendly, PDF & Email