Breaking News
Home / Οι Φίλοι μας τα Ζώα / Παιδί και κατοικίδιo: Μια υπέροχη σχέση ζωής!

Παιδί και κατοικίδιo: Μια υπέροχη σχέση ζωής!

Παιδί και κατοικίδιo: Μια υπέροχη σχέση ζωής!

.

Κάθε παιδί (όπως και κάθε ενήλικος) μαθαίνει από τα ζώα, τι σημαίνει αγάπη αλλά και τον τρόπο να την εκδηλώνει. Αν τα παιδιά μάθουν από μικρά να αγαπούν τα πλάσματα της φύσης, δεν μπορεί παρά να γίνουν φιλόζωοι όταν ενηλικιωθούν. Γιατί, ας μην ξεχνάμε, ότι η αγάπη για τα ζώα αποτελεί προϋπόθεση  για την αληθινή ανθρωπιά, μια αξία που έχουμε ιδιαίτερα ανάγκη στην εποχή μας. 
.
.

.
Η σχέση του παιδιού με τα κατοικίδια είναι παλιά, βαθιά και γεμάτη μυστικά. Παρόλο που μιλούν τελείως διαφορετικές γλώσσες επικοινωνούν θαυμάσια. Η παρουσία ενός ζώου στη ζωή του παιδιού συμβάλει θετικά στη σωστή του ανάπτυξη, γιατί το ζώο γίνεται φίλος, σύντροφος και συνένοχός του στις ζαβολιές. Από πολύ νωρίς, το παιδί ενδιαφέρεται για τα ζώα και ανακαλύπτει σ’ αυτό ένα ζωντανό παιχνίδι, μόνιμα διαθέσιμο να τρέξει και να πηδήξει, κάτι που του δίνει μεγάλη χαρά.

Τι προσφέρει ένα κατοικίδιο στο παιδί μας

παιδιά και κατοικίδια

Κοντά του το παιδί μαθαίνει τον κύκλο της ζωής

Από τη στιγμή που το παιδί αποκτήσει ένα ζώο, το εντάσσει στο μικρόκοσμό του και γίνεται ο σύντροφός του στο παιχνίδι, που το οδηγεί σε πολλές ανακαλύψεις και συνειδητοποιήσεις. Παρατηρεί ότι, όπως το ίδιο, έτσι και ο καινούργιος του φίλος πεινάει, διψάει, ζεσταίνεται ή κρυώνει. Παρακολουθεί την ανάπτυξή του, τη συμπεριφορά του, τη διαδικασία της  γονιμοποίησης, τη γέννηση, την αρρώστια αλλά και το πώς φεύγει από τη ζωή. Του δημιουργούνται απορίες και ερωτήματα που οι γονείς καλούνται να απαντήσουν και είναι ανάγκη να το βοηθήσουν, ώστε να κατανοήσει κάποια πράγματα.

Το κατοικίδιο είναι ο καλύτερος «ακροατής» του παιδιού

Το ζώο προσφέρει την αίσθηση της ελευθερίας, είναι πιο γρήγορο, πιο ελαφρύ, ακούραστο και το πεδίο δράσης του φαντάζει ατελείωτο. Το παιδί δε βλέπει το ζώο ως υποκατάστατο φίλου ή αδελφού. Το βλέπει ως μια ύπαρξη που καλύπτει ανάγκες του, χωρίς να το κρίνει. Το ζώο είναι ένας συνομιλητής με άκρως ιδιαίτερα προσόντα. Είναι ο υπομονετικός ακροατής που δε βρίσκει καμιά ιστορία ακατανόητη ή ανιαρή, που δεν διακόπτει για να ρωτήσει κάτι ούτε παρεμβαίνει. Ακούει τα πάντα και μ’ ένα γρύλισμα ή ένα κούνημα των αφτιών του φανερώνει ότι η ιστορία του άρεσε. Δείχνει  κατανόηση για τους κακούς βαθμούς αλλά και για την ακεφιά, χωρίς να του ζητά εξηγήσεις.
.

 

.
Το κατοικίδιο είναι ο καλός του «άγγελος»

Το ζώο είναι ο προστάτης και δίνει δύναμη στο παιδί με την παρουσία του. Μ’ έναν τέτοιο σύντροφο δεν είναι πια κανείς μόνος του, αντιμέτωπος με τον κόσμο  των μεγάλων. Το κατοικίδιο είναι ο καλύτερος φίλος και πάντα διδάσκει μια μεγάλη αρετή: δεν προδίδει τους φίλους του. Η επιθυμία των περισσότερων παιδιών να αποκτήσουν ένα δικό τους ζώο εκφράζει την ανάγκη τους να αγαπήσουν, να κατέχουν, να διατάζουν και να υπακούν. Το αντιμετωπίζουν ως σύντροφο  και όχι ως αντικείμενο, που μπορεί να παραβλέψει κάποιος. Και τα ζώα, όμως , από την δική τους πλευρά, αγαπούν και αφοσιώνονται στα παιδιά, ακριβώς επειδή τους φέρονται τόσο αυθόρμητα.

Τι να προσέξετε πριν πάρετε κατοικίδιο

Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να αποκτήσετε ένα ζώο, πρέπει να σκεφθείτε τα πρακτικά προβλήματα, όπως τις συνθήκες διαμονής του, τις διακοπές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αλλά και την ηλικία και την προσωπικότητα του  παιδιού σας. Για παράδειγμα, μια γάτα είναι πιο ανεξάρτητη, θέλει λιγότερη φροντίδα, δε χρειάζεται να τη βγάζετε έξω για τις ανάγκες της ή για βόλτα, δεν κάνει φασαρία και δε  θέλει…πλύσιμο. Από την άλλη, ο σκύλος είναι πιο υπομονετικός και πιο πιστός. Βοηθά το παιδί να κοινωνικοποιηθεί, το κάνει να κατανοήσει την έννοια της φιλίας και του ξυπνά τη στοργή και τη χαρά της προσφοράς. Για ένα παιδί, λοιπόν, από 6 ετών και πάνω, μια γάτα μπορεί να αποτελέσει θαυμάσιο σύντροφο. Για ένα μικρότερο παιδί, όμως, προτιμήστε ένα σκύλο, ο οποίος θα συμπεριφέρεται με μεγαλύτερη υπομονή προς το μικρό, το οποίο σίγουρα ώρες-ώρες θα γίνεται τυραννικό στις εκδηλώσεις στοργής του. Η συμβουλή κάποιου ειδικού κτηνίατρου για τα θέματα υγιεινής και τα εμβόλια είναι, φυσικά, απαραίτητη.
.

.
Προτού φέρετε το ζώο στο σπίτι

  1. Αρχικά συζητήστε με το παιδί για το είδος του ζώου που θέλει να αποκτήσει.
  2. Φροντίστε να αποφασίσετε μαζί με το παιδί. Θα ήταν καλό να συζητήσετε αυτή την επιθυμία με άλλους, που ήδη έχουν ζώο στο σπίτι τους.
  3. Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι η συμβίωση μ’ ένα ζώο συνεπάγεται, πέρα από τη συντροφιά, τη χαρά και το παιχνίδι, και κάποιες υποχρεώσεις.
  4. Εξηγήστε στο παιδί ότι το ζώο δεν είναι παιχνίδι, όπως ο αρκούδος του, θέλει κατανόηση και σεβασμό, όπως κάθε άλλος σύντροφος στο παιχνίδι.
  5. Δώστε στο ζώο ένα όνομα από την πρώτη στιγμή που θα αρχίσει να ζει μαζί σας.

Πηγή: blog.petcity.gr

.

Print Friendly, PDF & Email
Translate »