Breaking News
Home / Ειδήσεις / Ελληνική / Πειθαρχικές ευθύνες από την κυβέρνηση, στους δημάρχους που δεν παρατείνουν τις συμβάσεις

Πειθαρχικές ευθύνες από την κυβέρνηση, στους δημάρχους που δεν παρατείνουν τις συμβάσεις

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πειθαρχικές ευθύνες από την κυβέρνηση, στους δημάρχους που δεν παρατείνουν τις συμβάσεις

.

Την κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών προκειμένου να καταλογιστούν πειθαρχικές ευθύνες στους αιρετούς που δεν εφαρμόζουν το νόμο για την παράταση των συμβάσεων προανήγγειλαν, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, κατά τη σημερινή τους συνάντηση με εκπροσώπους συμβασιούχων στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης και αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη συνάντηση που έλαβαν μέρος εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, και των δήμων Κασσάνδρας και Σιθωνίας, οι δύο υπουργοί διαβεβαίωσαν τους συμβασιούχους ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό θέμα και παρά το γεγονός ότι κάποιοι δήμαρχοι δεν υπογράφουν τις διαπιστωτικές πράξεις, εκείνοι, με βάση το νόμο εξακολουθούν να εργάζονται κανονικά. Τόνισαν δε ότι:

— Εντός της ημέρας θα προχωρήσουν σε δημόσια δήλωση με την οποία θα θέτουν τους δημάρχους που δεν εφαρμόζουν το νόμο, προ των ευθυνών τους*

— Θα κινητοποιήσουν τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να επιβληθούν κυρώσεις στους αιρετούς που αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο. Συγκεκριμένα, όπως είπαν οι υπουργοί, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφεύγουν στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (σ.σ. όπως έκαναν οι συμβασιούχοι του δήμου Πέλλας), ενώ παράλληλα οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα ελέγξουν τη νομιμότητα των αποφάσεων των δημάρχων.

— Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ώστε να λυθεί το θέμα των πληρωμών

— Δεν βλέπουν να χρειάζεται κάποια νομοθετική ρύθμιση αλλά εφόσον χρειαστεί, θα κατατεθεί στη Βουλή.

Από την πλευρά τους οι συμβασιούχοι ζήτησαν από τους δύο υπουργούς να δοθεί άμεσα οριστική λύση στο πρόβλημά τους ώστε να επανέλθουν κανονικά στις εργασίες τους.

upd Φάμελλος: Θα ελεγχθούν οι αποφάσεις των αιρετών

Σε συνέχεια των όσων είχε αναφέρει στο ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr o αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» ζήτησε από τους αιρετούς να εναρμονιστούν με το Ν. 4429 και να προχωρήσουν στην ανανέωση των συμβάσεων καθώς πρόκειται για ειδικότητες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία. «Παρότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει κατηγορηματικά, έχει νομοθετήσει, αλλά και ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκουρλέτης έχει ζητήσει να συνεχιστούν οι συμβάσεις, υπάρχουν φορείς ή δήμοι που δεν τις έχουν ανανεώσει (…) πρόκειται για 4-5 δήμους σε όλη την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Φάμελλος και έκανε ειδική αναφορά στους 72 εργαζόμενους του Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων στη Θεσσαλονίκη και στους 55 εργαζόμενους του Δήμου Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.

Το έχουμε ξεκαθαρίσει σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει ώστε να συνεχιστούν οι συμβάσεις που έχουν σχέση με τη δημόσια υγεία πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος και συμπλήρωσε ότι τα χρήματα των εργαζομένων δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς καλύπτονται από ανταποδοτικές υπηρεσίες.

«Από τη Δευτέρα παίρνουμε πρωτοβουλία και με το Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να θωρακίσουμε νομικά αυτή την άποψη (…) και να υπάρχει ένας έλεγχος των αποφάσεων των αιρετών που δεν ανανέωσαν τις συμβάσεις βάση της νόμιμης διαδικασίας», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος και συμπλήρωσε «λαμβάνοντας υπόψη ότι μιλάμε για τον φορέα διαχείρισης αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να πούμε ότι θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα (από την έλλειψη προσωπικού) στη λειτουργία των χώρων υγειονομικής ταφής. Ταυτόχρονα θα υπάρχει ζήτημα σε ευαίσθητες μονάδες όπως είναι η εγκατάσταση επεξεργασίας στραγγισμάτων στο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης», τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογραμμίζοντας πως διακυβεύονται ευαίσθητα στοιχεία λειτουργίας περιβαλλοντικών υποδομών που συνδέονται με τη δημόσια υγεία.

Καταλήγοντας ο κ.Φάμελλος δήλωσε«κάνουμε μέσω της συχνότητας του πρακτορείου μια πρόσκληση και στους αιρετούς που δεν έχουν υλοποιήσει ακόμα την απόφαση, να εναρμονιστούν με τον 4429. Θα υπάρξει και θεσμική επικοινωνία δική μας και απομένει στους αιρετούς να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συμπλήρωσε: «Νομίζω σε μια δημοκρατική κοινωνία, σε μια λογική και δίκαιη κοινωνία  τα πράγματα γίνονται σε περιβάλλον διαλόγου».

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

.

Print Friendly, PDF & Email