Breaking News
Home / Ειδήσεις / Ελληνική / Ποια ονόματα προτείνει ο Νίμιτς για την ΠΓΔΜ – ΝΔ: Όχι λύση με δόσεις – Συνολικό σύμφωνο που θα προταθεί εντός Φεβρουαρίου προετοιμάζει το ΥΠΕΞ [vid]

Ποια ονόματα προτείνει ο Νίμιτς για την ΠΓΔΜ – ΝΔ: Όχι λύση με δόσεις – Συνολικό σύμφωνο που θα προταθεί εντός Φεβρουαρίου προετοιμάζει το ΥΠΕΞ [vid]

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ποια ονόματα προτείνει ο Νίμιτς για την ΠΓΔΜ – ΝΔ: Όχι λύση με δόσεις – Συνολικό σύμφωνο που θα προταθεί εντός Φεβρουαρίου προετοιμάζει το ΥΠΕΞ

.

Οι συζητήσεις του κ. Νίμιτς επικεντρώθηκαν στη δέσμη προτάσεων, που κατέθεσε πριν από δύο εβδομάδες στους δύο διαπραγματευτές με στόχο τη συνολική επίλυση του θέματος.

Σχολιάζοντας σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, χθες σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και αφού επιβεβαίωσε ότι ήταν πέντε οι προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Νίμιτς ως προς το νέο όνομα της γείτονος, τόνισε ότι «στο Σκοπιανό παίζει ρόλο η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί στο σύνθετο όνομα να μην είναι στην αγγλική αλλά στα σλάβικα». Σημείωσε δε ότι «τα κυριότερα ζητήματα που μας απασχολούν είναι το όνομα η χρήση του ονόματος η ταυτότητα και η εμπορική χρήση». Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε επίσης ότι «αν εμείς δεν δείξουμε καλή θέληση στις διαπραγματεύσεις τότε τα Σκόπια έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν σε τρίτα θεσμικά όργανα».

Ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι σύνθετη ονομασία με χρονικό προσδιορισμό προέβλεπε τυπικά η ενδιάμεση συμφωνία, η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί. Όπως ανέφερε, η συζήτηση για το όνομα θα περιλαμβάνει τέσσερα στάδια: Ποιο θα είναι το όνομα – το περιεχόμενό του και το «επίθετό» του. Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι το δεύτερο στοιχείο του ονόματος θα περιλαμβάνει τη Μακεδονία ως γεωγραφικό χώρο. Αν θα είναι μία ή δύο λέξεις. Αν θα διατυπωθεί στη γλώσσα της χώρας (σλαβικά) ή σε διεθνή γλώσσα (αγγλικά). Αν θα είναι αμετάφραστο ή όχι.

Σύνθετη ονομασία, σλαβική διάλεκτο, αμετάφραστο
Σχετικά με το όνομα, ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι για την ελληνική πλευρά έχει μεγάλη σημασία η σύνθετη λέξη της ονομασίας που θα συμφωνηθεί να είναι στη σλαβική διάλεκτο και να μένει αμετάφραστη. Είπε επίσης ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς πρότεινε τέσσερα ονόματα στα σλαβικά.

Τα ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς στα σλαβικά είναι τα ακόλουθα:

  •     Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  •     Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  •     Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
  •     Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija.

Ενδιαφέρον προκαλεί η αποκάλυψη του κ. Κοτζιά ότι εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι έτοιμο το πρώτο «σύμφωνο» που θα καταθέσει η Αθήνα στα Σκόπια για την επίλυση του ονοματολογικού, το οποίο ήδη καταρτίζει το υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών ωστόσο τόνισε ότι η Αθήνα δεν δεσμεύεται από κανένα χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας το «σύμφωνο» θα έχει συγκεκριμένα κεφάλαια: το πρώτο θα αφορά το όνομα και σε μια κοινά αποδεκτή λύση, ενώ θα υπάρξει ειδικό κεφάλαιο για την απόκρουση του αλυτρωτισμού, όπως επίσης και για το μέλλον της χώρας σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.

Τέλος, άλλο ένα κεφάλαιο στο σύμφωνο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εξωτερικών αφορά στην «θετική ατζέντα ανάπτυξης των σχέσεων» είπε ο υπουργός. Βάσει των παραπάνω ο κ Κοτζιάς διαβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν σε όλα τα θέματα και απέρριψε σενάρια περί «σαλαμοποίησης»της όποιας λύσης- συμφωνίας.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε παράλληλα πως οποιαδήποτε συμφωνία με την πΓΔΜ θα πρέπει να συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα, ωστόσο διευκρίνισε ότι ο Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει πλειοψηφία για την αναθεώρηση του συντάγματος. Επανέλαβε, δε, ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, είναι προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Σημείωσε ότι η πρόταση του κ. Νίμιτς, είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για την ένταξη των Σκοπίων. «Αν υπάρξει μία ταύτιση απόψεων ως προς τη συμφωνία τότε μπορεί να φέρουμε προς ψήφιση στη βουλή μία πρόταση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, ενώ υποστήριξε ότι η χώρα έχει συμφέρον να βρεθεί λύση στην ονομασία της πΓΔΜ, γιατί από τη στιγμή που βγαίνουμε από την κρίση θέλουμε να αναπτυχθεί όλη η γύρω περιοχή. «Όσοι ανακατεύονται από το εξωτερικό δεν θέλουν λύση», πρόσθεσε.

Επιμένει η ΝΔ για το Σκοπιανό: Όχι λύση με δόσεις!

«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας», τόνισε σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά τη συνάντησή του με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μάθιου Νίμιτς εξέφρασε την άποψη ότι η λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ δεν θα γίνει μία και έξω.

Εκτίμησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι θα γίνει σταδιακά, γεγονός που προκάλεσε την επιφύλαξη του κ. Κουμουτσάκου. Οσον αφορά τα ονόματα, ο κ. Νίμιτς φάνηκε να εκτιμά ότι η λύση εφόσον βρεθεί, θα είναι πιο πιθανό να είναι γύρω από τα ονόματα Βόρεια, Ανω και Νέα Μακεδονία.

Η δήλωση Κουμουτσάκου μετά την συνάντηση με τον κ. Νίμιτς

«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας. Γι αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει:

Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα.

Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία.

Και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους.

Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος».
.

.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, αμέσως μετά την συνάντησή του με τον κ. Κουμουτσάκο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο κ. Νίμιτς ανέφερε:

«Ήρθε η ώρα να αδράξουμε τη στιγμή για λύση. Υπάρχει θετική δυναμική και θετικό κλίμα στις δύο χώρες Ελλάδα και πΓΔΜ για ανεύρεση λύσης».

 Τι είπαν

Επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών ήταν το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με τον βουλευτή της ΝΔ να μεταφέρει στον Νίμιτς τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μπροστά στις κάμερες ο κ. Νίμιτς φαίνεται να είχε διάθεση για κουβέντα, αλλά όχι για την ουσία στο Σκοπιανό.

Αφού ρώτησε τον κ. Κουμουτσάκο αν πηγαίνει συχνά διακοπές, ο Αμερικανός διπλωμάτης του αποκάλυψε ότι λόγω της δουλειάς του δεν μπορεί να πηγαίνει ο ίδιος διακοπές.

«Το μόνο πρόβλημα με τη δουλειά μου είναι ότι δεν μπορώ να κάνω διακοπές γιατί θα κάνει κακή εντύπωση» είπε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ξεπερνώντας όλα όσα είπε π.χ. πριν από λίγες ημέρες σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων για προτάσεις που διασφαλίζουν και ενισχύουν την «ταυτότητα και το έθνος» της ΠΓΔΜ!

Την στάση της ΝΔ υπέρ μιας λύσης-πακέτο στο Σκοπιανό υπερασπίστηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη, με ανάρτησή της…

“Ντόρα Μπακογιάννη
@Dora_Bakoyannis 

Εάν δε τα λύσουμε όλα πακέτο, πριν μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα να υλοποιηθούν στη συνέχεια, θα έχει χαθεί για την Ελλάδα το κεκτημένο του Βουκουρεστίου.”

Νίμιτς: Ώρα αποφάσεων για το Σκοπιανό, δεν πρέπει να χρονοτριβούμε

«Πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία, να ακούσουμε τις δύο πλευρές, το ζήτημα το συζητάμε 25 χρόνια τώρα, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα αποφάσεων. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε και να χρονοτριβούμε» ανάφερε σε δήλωσή του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων Μαθιου Νίμιτς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Νίμιτς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι σήμερα έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος».

«Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία δυναμική». Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξήγησε ότι έχει δώσει κάποιες ιδέες και στις δύο κυβερνήσεις, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε αυτές.

«Υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας: «Και οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου. Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή.

«Σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση» κατέληξε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Και ο Πρέσβης των ΗΠΑ μίλησε για το Σκοπιανό

Παράλληλα, με αφορμή την επίσκεψη Νίμιτς, οι ΗΠΑ, μέσω του πρέσβη τους στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ, επαναλαμβάνουν τη στήριξη στη διαδικασία του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι χθες σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είπε πως «αν υπάρξει μία ταύτιση απόψεων ως προς τη συμφωνία τότε μπορεί να φέρουμε προς ψήφιση στη βουλή μία πρόταση», σημειώνοντας ότι «στο Σκοπιανό παίζει ρόλο η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί στο σύνθετο όνομα να μην είναι στην αγγλική, αλλά στα σλάβικα» και ότι «τα κυριότερα ζητήματα που μας απασχολούν είναι το όνομα, η χρήση του ονόματος, η ταυτότητα και η εμπορική χρήση».

Πηγές: athina984.gr, iefimerida.gr, eleftherostypos.gr, kathimerini.gr

.

 

Print Friendly, PDF & Email