Breaking News
Home / Επικαιρότητα / Διεθνής / Πρώτη επίσημη θεσμική συνάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκη & την νέα Ελληνική Κυβέρνηση για τα ζητήματα μετανάστευσης & ασφάλειας

Πρώτη επίσημη θεσμική συνάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκη & την νέα Ελληνική Κυβέρνηση για τα ζητήματα μετανάστευσης & ασφάλειας

.

Πρώτη επίσημη θεσμική συνάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκη & την νέα Ελληνική Κυβέρνηση για τα ζητήματα μετανάστευσης και ασφάλειας

.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη θεσμική συνάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια συμμετείχε σε διυπουργική συνάντηση υπό τον Πρωθυπουργό με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό  Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιώργο Κουμουτσάκο.
 
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν τα εκκρεμή θέματα σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού και ειδικότερα η επιτάχυνση της εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας αλλά και οι προτεραιότητες στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας.
 
Συγκεκριμένα, συζητήθηκε ο συντονισμός των δράσεων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου, τη βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα υποδοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και των ευάλωτων μεταναστών. Συζητήθηκε, επίσης, η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ευρωπαϊκών Οργανισμών προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδότησης που βρίσκεται στην διάθεση της χώρας.
 
Όσον αφορά στα θέματα ασφαλείας, τέθηκαν τα ζητήματα προόδου εφαρμογής από την Ελλάδα σημαντικών ευρωπαϊκών Οδηγιών όπως αυτή της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της καταπολέμησης της διακίνησης πυροβόλων οπλών και του PNR (καταστάσεις ονομάτων επιβατών).
 
Επιπλέον, ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, στο Ελσίνκι την Πέμπτη 18 Ιουλίου, συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της Φιλανδικής Προεδρίας και η ανάγκη μεταρρύθμισης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, συμπεριλαμβανομένου και του Κανονισμού του Δουβλίνου.
 
Τέλος, εκφράστηκε η αμέριστη και διαρκής πολιτική, οικονομική και επιχειρησιακή στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελληνική Κυβέρνηση.

Δήλωση Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκη και την νέα Ελληνική Κυβέρνηση, Αθήνα 15/7/2019

“Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η πρώτη επίσημη θεσμική συνάντηση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση.

Κυριάρχησαν λόγω του χαρτοφυλακίου μου τα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης, ιδίως εν όψει του πολύ σημαντικού άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες στο Ελσίνκι.

Παρουσιάστηκε η κατάσταση που κυριαρχεί στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στο αποκαλούμενο ανατολικό μεταναστευτικό μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κάτω από απόλυτο έλεγχο. Τον τελευταίο καιρό, παρατηρούνται ροές αλλά σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η διαχείρισή τους γίνεται με αποτελεσματικό τρόπο.

Η Κυβέρνηση σήμερα, δια στόματος του Έλληνα Πρωθυπουργού, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι σε συνεργασία πάντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το μέλλον γιατί δεν ξέρουμε αυτό τι μας επιφυλάσσει.  

Η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Της αναλογεί όμως και μία ευθύνη: η σωστή και αποτελεσματική διαχείριση των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων. Η Κυβέρνηση, με πλήρη επίγνωση της δικής της αποστολής και με τη δική μας υποστήριξη, είναι βέβαιο ότι θα κάνει την καλύτερη δυνατή διαχείριση των ζητημάτων της ασφάλειας και ιδιαιτέρως της μετανάστευσης που ήρθε για να μείνει για πάρα πολλά χρόνια.

Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Στο μεταναστευτικό, παρόλο που η Χώρα πέρασε δύσκολες στιγμές πριν από πέντε χρόνια δεν βρισκόμαστε πλέον στο ίδιο σημείο. Είναι βέβαιο ότι με δεδομένη τη βούληση και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και με την αμέριστη επιχειρησιακή, πολιτική και οικονομική στήριξη της Χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η διαχείριση στο μέλλον θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματική.

Η Ελλάδα της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας είναι εδώ και κοντά της βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, είχα την ευκαιρία, καθώς ήταν και η πρώτη επίσημη συνάντηση της Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να συγχαρώ τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τη νέα Κυβέρνηση για την ανάληψη των καθηκόντων της και να δηλώσω γι’ ακόμη μία φορά ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας και στο πλευρό της ελληνικής Κυβέρνησης.

Όπως έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει, μπορεί να είμαι Ευρωπαίος Επίτροπος, αλλά πάντα η καρδιά και ο νους μου βρίσκονται στην πατρίδα μου και πιστεύω ότι σε αυτό το καινούριο της ξεκίνημα θα βρεθεί με την αμέριστη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα της, από το μεταναστευτικό μέχρι την οικονομία, με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

(απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας)
Η συνεργασία με την Τουρκία αποτελεί μέρος της Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας και είναι απαραίτητη τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και διμερώς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Θέλω να πιστεύω ότι με καλή βούληση, θετική προδιάθεση και καλή συνεργασία θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.”

.
.

.

.

.

.

.

.
.

.

 

Print Friendly, PDF & Email