Breaking News
Home / Ειδήσεις / Ελληνική / Πόλεμος μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και κυβέρνησης για το Σκοπιανό: «Είστε τυχοδιώκτες» VS «Είστε ακροδεξιοί»

Πόλεμος μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και κυβέρνησης για το Σκοπιανό: «Είστε τυχοδιώκτες» VS «Είστε ακροδεξιοί»

Πόλεμος μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και κυβέρνησης για το Σκοπιανό: «Είστε τυχοδιώκτες» VS «Είστε ακροδεξιοί»

.

Με αλληλοκατηγορίες και βαριές εκφράσεις κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εκτοξεύουν στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο, σε μια κρίσιμη καμπή διαπραγματεύσεων για ένα μείζον εθνικό θέμα, το όνομα και το Σύνταγμα των Σκοπίων, το οποίο μένει ανεπίλυτο επί 27 χρόνια.

Οι εκατέρωθεν επιθέσεις έρχονται λίγες ημέρες μετά το μαζικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και ενώ οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ άναψαν το «πράσινο φως» για εξεύρεση λύσης στο Νταβός. Πιθανολογείται μάλιστα ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα καλέσει τα κόμματα για ενημέρωση, αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και οι εμπρηστικές δηλώσεις δεν διευκολύνουν το κλίμα.

Σκλήρυνε τη στάση της η ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την Τετάρτη, πριν ακόμη πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός, να επιτεθεί στην κυβέρνηση και να κάνει ένα βήμα πίσω από την ως τώρα στρατηγική του: ζήτησε «η λύση να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία, δεν θα γίνουμε συνένοχοι στον τραυματισμό του έθνους», φράση που ερμηνεύεται ως σκλήρυνση της στάσης της ΝΔ, μετά το μαζικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και ενόψει του συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 4 Φεβρουαρίου.
Ηταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος, ενώπιον των δύο πρώην πρωθυπουργών κκ Καραμανλή και Σαμαρά, ξεκαθάρισε την στάση του για το Σκοπιανό: «Δεν είναι δυνατόν να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση.

«Σας καλώ όλους», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, «να οδηγήσουμε στην έξοδο τους ψεύτες και τους φαύλους που από το 2015 εξουσιάζουν με αυταρχισμό τη χώρα προσπαθώντας να στήσουν καθεστώς. Αυτούς που δεν διστάζουν να χειριστούν με μικροπολιτική και τυχοδιωκτισμό ακόμη και τα κρίσιμα εθνικά θέματα».
Κορύφωσε μάλιστα την επίθεσή του εναντίον των κυβερνητικών χειρισμών για το Σκοπιανό κάνοντας λόγο για «το πιο σύντομο ανέκδοτο».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, τόσο με τους δανειστές όσο και για το Σκοπιανό είπε το γεγονός  ότι ο κ.Τσίπρας διαπραγματεύεται θα μπορούσε να ήταν «το πιο σύντομο ανέκδοτο» της τελευταίας τριετίας, αν τα αποτελέσματα δεν ήταν καταστροφικά για τη χώρα.
«Η παρατήρηση είναι δυστυχώς επίκαιρη καθώς ο Πρωθυπουργός έχει πάρει επάνω του και τη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό. Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση χωρίς να διαμορφώσει ενιαία κυβερνητική θέση. Το έκανε για να διευκολύνει τον κ. Καμμένο, που άλλαζε άποψη ανά 6 ώρες. Είτε πρόκειται για πολιτική ελαφρότητα είτε για ανθρώπινη φαιδρότητα είναι κάτι που αποτελεί κατάντια για τη χώρα», σημείωσε.

Κυβερνητικές πηγές: Σύρεται από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του

Απάντηση στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ έδωσαν από το Μαξίμου.

«Πρόκειται για μια ανεύθυνη στάση και αποδεικνύει πλέον περίτρανα την εκτίμηση που έχουμε κάνει στο παρελθόν: ότι δηλαδή σύρεται από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του και καταλήγει σε εθνικά επιζήμιες θέσεις», σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με την ομιλία του  Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματός του.

Αντεπίθεση της ΝΔ για Σκοπιανό: Τρία ερωτήματα προς την κυβέρνηση μετά το Νταβός

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος διατύπωσε τρία συμπεράσματα μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Σκοπιανού ομόλογου του Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός.

 1. Δεν υπήρξε καμία σαφής αναφορά από την πλευρά του Έλληνα Πρωθυπουργού στην ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, που είναι ο μόνος τρόπος, η μοναδική πραγματική εγγύηση, για να διασφαλισθεί το τέλος κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού εκ μέρους των Σκοπίων.

2. Τα Σκόπια δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε κινήσεις μετονομασίας του αεροδρομίου και λεωφόρων, κινήσεις που στο μέλλον ή από άλλη Κυβέρνηση στα Σκόπια, μπορούν εύκολα να ανακληθούν.

Επιπλέον, αυτό είναι υποχρέωσή τους που πηγάζει από το Άρθρο 7 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.

Αντίθετα, η Ελλάδα σε αντιστάθμισμα δίνει κάτι που είναι οριστικό και δεν ανακαλείται. Δηλαδή την προώθηση της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ στην Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου και την κύρωση της 2ης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης των Σκοπίων με την Ε.Ε. στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

3. Μας ανησυχεί και μας προβληματίζει ιδιαίτερα ότι η διαπραγμάτευση φαίνεται να υιοθετεί τη λογική ‘τεμαχισμού’ των ζητημάτων, ενώ είναι διαχρονική θέση της Ελλάδας ότι η επίλυση στο ζήτημα του ονόματος, με το εύρος εφαρμογής (erga omnes) και την κατάργηση του αλυτρωτισμού αποτελούν ως ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο, την προϋπόθεση για να απελευθερωθεί η διαδικασία προσκλήσεως στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε.»

Ο κ. Κουμουτσάκος κάλεσε την κυβέρνηση «να απαντήσει με σαφήνεια στα τρία αυτά πρώτα ερωτήματα» και πρόσθεσε:

«Κατά τα λοιπά επιφυλασσόμαστε για νέα αξιολόγηση της κατάστασης, όταν και εάν γνωρίσουμε το σύνολο των συμφωνηθέντων στο στάδιο αυτό».

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Ακροδεξιά και τυχοδιωκτισμός»

Την Πέμπτη, μόλις έγινε γνωστή η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει η ΝΔ, και το οποίο χαιρέτισε την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και έκανε λόγο για «τυχοδιωκτική πολιτική» της ΝΔ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ, σχετικά με τη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος που αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποτελεί κόλαφο για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι μέλος του ΕΛΚ, αλλά και για τον ίδιο τον πρόεδρο της, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, ο ηγέτης του ΕΛΚ δήλωσε στην ιστοσελίδα Εuractiv πως ευελπιστεί “ότι θα βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και χαιρετίζουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα”. Η δήλωση αυτή αδειάζει πανηγυρικά την τυχοδιωκτική τακτική του Κυρ. Μητσοτάκη ο οποίος, στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, υιοθέτησε τη ρητορική της λαϊκιστικής άκρας δεξιάς, με μοναδικό σκοπό την επιδίωξη μικροκομματικού οφέλους.
Η εξέλιξη αυτή οδηγεί τον Κυρ. Μητσοτάκη στην απομόνωση στην Ευρώπη. Ο τυχοδιωκτισμός και η μικροπολιτική, άλλωστε, δεν υπήρξαν ποτέ καλοί σύμβουλοι
».

Πηγές: iefimerida.gr, eleftherostypos.gr

.

 

Print Friendly, PDF & Email