Breaking News
Home / Αρθρογραφία / Απόψεις / Σίφνος: «Το καραβάκι της ζωής μας»

Σίφνος: «Το καραβάκι της ζωής μας»

ΣΙΦΝΟΣ: “ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΚΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ”

.

karavaki_xartinoΑπό ιδρύσεώς της η Συνεταιριστική Εταιρία Σίφνου απ’όλα τα οποία έθεσε σαν σκοπό δραστηριοτήτων της, αποφάσισε να ασχοληθεί πρωταρχικά με τις ήπιες μορφές ενέργειας.

Και σαν κύριος στόχος ήταν η απεξάρτηση της Σίφνου από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με πετρέλαιο και την σταδιακή αντικατάσταση αυτής από τον Ήλιο και τον αέρα, με τοποθέτηση  φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών. ΘΕΜΙΤΟ.

Το αθέμιτο της υπόθεσης είναι ότι για να πείσουν τον κόσμο να γίνουν μέτοχοι στον στόχο αυτό άρχισαν να γράφουν και διάφορα γραφικά, όπως στο άρθρο του κ. Γ. Γκύλλη στις 20/8/2014 που παρουσιάστηκε στο site της Σ.Ε.Σ. και ανέφερε:

«Λίγος κόσμος αντιλήφθηκε ότι το καλοκαίρι του 2013, εν καιρώ ειρήνης και αφθονίας πετρελαίου στην αγορά, τα αποθέματα diesel στις δεξαμενές του σταθμού παραγωγής της ΔΕΗ στη Σίφνο, κατεβήκαν σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα. Με τη τιμή του diesel να είναι πλήρως αποτρεπτική για τη δημιουργία μεγάλων αποθεμάτων μια διοικητική αβλεψία και μια αναπάντεχη φουρτούνα αρκούν για συνειδητοποιήσουν όλοι οι κάτοικοι του νησιού, ξαφνικά, πόσο απίστευτα εξαρτημένοι είμαστε από την ηλεκτρική ενέργεια. Πέρα από το φως, την τηλεόραση, το internet, τη φόρτιση του κινητού, το ΑΤΜ, το μαγείρεμα, το διάβασμα και όλες τις νυκτερινές λειτουργίες, οι αντλίες του νερού λειτουργούν με ηλεκτρισμό. Χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, δεν μπορούμε ούτε στη τουαλέτα να πάμε. Και ενώ η πλήρης εξάρτηση από την ηλεκτρική ενέργεια είναι η αδήριτη πραγματικότητα για όλους τους ανθρώπους που ζουν στις ανεπτυγμένες χώρες, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα παραπάνω από το να νομίζουν ότι το ηλεκτρικό ρεύμα πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει.»

Είπα να τηρήσω το ρητό του I. EGKELS που λέει  ότι η καλύτερη απάντηση στην συκοφαντία είναι η περιφρόνηση, αλλά δυστυχώς ο κύριος αυτός μην ξέροντας τι γράφει μέσα στο μέγεθος της ανοησίας του επανήλθε πάλι με την πιο κάτω αναφορά που δημοσιεύτηκε στις 8/2/2016 στο site της Σ.Ε.Σ.

«Αν για οποιοδήποτε λόγο, κάποια μέρα, το καραβάκι δεν μας φέρει πετρέλαιο, δεν θα έχουμε, ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε θέρμανση και δεν θα έχουμε τρόπο να κινήσουμε τα οχήματά μας και ότι άλλο κινείται με πετρέλαιο ή βενζίνη. Δεν είναι λοιπόν υπερβολή να πούμε ότι η ζωή στη Σίφνο, εξαρτάται άμεσα και καθοριστικά από το καραβάκι που φέρνει πετρέλαιο στο νησί. Είναι τόσο ανησυχητικό που μάλλον καλά κάνουμε και δεν το σκεφτόμαστε.»

Θα ήθελα να μου απαντήσει ο κύριος αυτός που υποθέτω πως θα είναι από τους λίγους που κατάλαβαν ότι τα αποθέματα του σταθμού τον Αύγουστο του 2013 ήταν σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα που το κατάλαβε;

Μήπως είδε τους εργαζόμενους του σταθμού να τρέχουν πανικόβλητοι με κουβάδες και μπιτόνια να μαζέψουν 25 τόνους πετρέλαιο για τις ανάγκες της επόμενης μέρας;

Αν για σένα δεν είναι υπερβολή να λες ότι η ζωή σου στην Σίφνο εξαρτάται από το καράβι που φέρνει πετρέλαιο στον σταθμό, τότε τι να πούμε όλοι εμείς που η ζωή μας εξαρτάται από την στελέχωση του ιατρείου, το πλοίο που έρχεται μέρα παρά μέρα αν ο καιρός είναι καλός, για το αν θα έρθει ελικόπτερο με 9 Μποφώρ απαγορευτικό;

Τι να πουν τα εκατομμύρια κάτοικοι των υπολοίπων 35 νησιών από την Κρήτη μέχρι την Λήμνο που η ζωή τους εδώ και 45 χρόνια είναι εξαρτημένη με αυτό το μπαμπέσικο το καραβάκι, που όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να φανταστούν αυτό που φαντάστηκε το ασύλληπτο μυαλό σου εξακολουθούν και ζουν χωρίς κανένα πρόβλημα έως σήμερα;

Και όσο για αυτό που αναφέρεις ότι ούτε στην τουαλέτα δεν θα μπορούμε να πάμε αν δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, να μάθεις από τώρα αυτό που έκανε και ο πάππους σου.

Να τα κάνεις στο χωράφι για να είναι η απόλαυσή σου αερόψυκτη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΛΙΟΣ

.

Print Friendly, PDF & Email