Breaking News
Home / Ειδήσεις / Ελληνική / «Σκάνδαλο» Novartis: Ερωτήματα, μυθεύματα & άλλες φαιδρότητες…

«Σκάνδαλο» Novartis: Ερωτήματα, μυθεύματα & άλλες φαιδρότητες…

«Σκάνδαλο» Novartis: Ερωτήματα, μυθεύματα και άλλες φαιδρότητες…

.

10 ερωτήματα που ζητάνε απάντηση για τη Novartis

Πάνω στο σκάνδαλο Novartis υπάρχει ένα μεγαλύτερο. Ότι η κυβέρνηση με τις καραμπινάτες ανακρίβειες που υιοθετεί και με τις φανερές υπόγειες διαδρομές της στη υπόθεση, γελοιοποιεί στη συνείδηση του λαού το σκάνδαλο, θολώνει τα νερά, «σώζοντας» τους πραγματικούς ένοχους, θάβει τις πραγματικές δωροδοκίες από τη Novartis και άλλες φαρμακευτικές και οδηγεί το σκάνδαλο σε κουκούλωμα. Αθωώνοντας με φανερό και ύποπτο τρόπο, τον Κ. Καραμανλή!

Τα ερωτήματα που ξεφυτρώνουν από όσα ξέρουμε μέχρι τώρα για την υπόθεση και που την κάνουν να “βρωμάει” στην κυριολεξία είναι τα εξής:

1. Όλη η ιστορία βασίζεται σε τρεις «κουκουλοφόρους μάρτυρες» και σε κανέναν επώνυμο. Ο νόμος που έχει φτιάξει το 2001 η κυβέρνηση Σημίτη και τροποποίησε το 2014 ο υπουργός της ΝΔ κ Αθανασίου είναι σαφής: Αν σε μία υπόθεση έχουμε μόνο προστατευόμενους ανώνυμους μάρτυρες, τότε η μαρτυρία τους δεν λαμβάνεται υπ όψιν»!

2. Μ αυτό το δεδομένο, για ποιες μαρτυρίες και πάνω σε ποια στοιχεία φωνάζει και βγάζει δικαστικές αποφάσεις η κυβέρνηση; 

3. Σύμφωνα με τον νόμο Αθανασίου η Βουλή θα βρεθεί προ του είτε να απορρίψει τις καταθέσεις , άρα όλη τη δικογραφία, είτε να υποχρεώσει τους μάρτυρες να φανερωθούν επώνυμα.

4. Αν οι «κουκουλοφόροι μάρτυρες» είναι πρώην μεγαλοστελέχη της εταιρίας που πιάστηκαν να συμμετέχουν στο σκάνδαλο που ξεσκέπασαν οι Αμερικάνοι, όπως αφήνει να εννοηθεί ο κ Πολάκης, συμπεραίνει κανείς αβίαστα ότι προκειμένου να σώσουν τους εαυτούς τους ήταν πρόθυμοι να καταθέσουν ο,τιδήποτε τους υπαγορεύσουν οι «σωτήρες τους». Και μόνο αυτή η ιδιότητα τους στερεί το φερέγγυο της μαρτυρίας. Ένοχος ένοχον ου ποιεί.

5. Ο ένας από τους «κουκουλοφόρους» σε κάποιο σημείο της μαρτυρίας του είναι τόσο προστατευτικός στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, που βγάζει κανείς εύκολα το συμπέρασμα ότι η κατάθεση του για τον κ Αβραμόπουλο, δεν έπρεπε να θίξει τον τότε πρωθυπουργό και το αγαπημένο παιδί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Επομένως, πιθανότατα είναι υπαγορευμένη. Τι λέει ο μάρτυρας, μιλώντας για τα εμβόλια κατά του ιού της γρίπης που παραγγέλθηκαν κατά εκατομμύρια: «Ο υπουργός Υγείας κ Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό, ο οποίος τελούσε εν αγνοία»! Και εδώ ξεσκεπάζεται από την κοινή λογική: Πώς ήξερε ο μάρτυρας ότι ο πρωθυπουργός τελούσε εν αγνοία;

6. Στις μαρτυρικές καταθέσεις αναφέρεται διαρκώς το όνομα του τότε αντιπροέδρου της Novartis κ Φρουζή ως συμμέτοχου σε όλο το κύκλωμα και στις επαφές με τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς. Χωρίς αυτόν είναι φανερό ότι τίποτε δεν θα μπορούσε να γίνει. Ο άνθρωπος αυτός δεν είχε κληθεί ούτε καν ως μάρτυρας για να καταθέσει μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, πριν η δικογραφία πάει στη Βουλή!

7. Πώς ήξερε ο υπουργός β’ Δικαιοσύνης και πρώην διοικητής της ΕΥΠ του κ Καραμανλή, κ Παπαγγελόπουλος, ότι το σκάνδαλο αυτό είναι μεγαλύτερο από της Siemens αν δεν είχε υπ’ όψιν του τη δικογραφία, την οποία δε δικαιούταν να ξέρει; Είχε η χώρα τόσο ανόητο και επιπόλαιο διοικητή στην ΕΥΠ; 

8. Γιατί οι μαρτυρίες των «κουκουλοφόρων», που έχουν καταθέσει στην Αμερική δεν περιλαμβάνονται στην ελληνική δικογραφία και έπρεπε να βρεθούν τρεις φρέσκοι εδώ; Που εμφανίστηκαν μάλιστα εσπευσμένα πριν τρεις μήνες, τον Νοέμβριο, και ένας στις 4 Φεβρουαρίου, προχτές;

9. Πώς συμπίπτει στην αρθρογραφία εφημερίδας κυβερνητικής (όχι απλώς φιλοκυβερνητικής) να δημοσιεύονται πριν από καιρό αυτά που κατέθεσαν οι «κουκουλοφόροι μάρτυρες εκ των υστέρων; Και μάλιστα ο εκδότης της να περηφανεύεται γι αυτό;
10. Πώς συμπίπτει να οδηγείται σε παραίτηση η προϊστάμενη της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς κα Ράικου, που ερευνούσε τον φάκελο της Novartis μέχρι πέρυσι, μετά από ύποπτο δημοσίευμα- κατά διαβολική σύμπτωση- της ίδιας παραπάνω εφημερίδας, που την ενέπλεκε σε άλλη άσχετη υπόθεση;

Να θυμίσουμε εδώ, ότι η κα Ράικου είχε καταγγείλει το δημοσίευμα ως συκοφαντικό για να λερωθεί το όνομά της και να της αφαιρεθεί η υπόθεση της φαρμακευτικής, τη στιγμή που είχε φτάσει σε τροφοδότη λογαριασμό, που αποκάλυπτε μίζες 28 εκ. ευρώ σε κρατικούς αξιωματούχους, διοικητές μεγάλων δημόσιων οργανισμών, γιατρών κα. Λέξη για πολιτικά πρόσωπα.

Μήπως η έρευνα της κας Ράικου δεν πήγαινε την υπόθεση εκεί που ήθελε η κυβέρνηση; Μήπως η έρευνά της ακουμπούσε ανθρώπους κοντά στην κυβέρνηση; 

Τέλος, επειδή έχουν μεσολαβήσει δύο Βουλές τα πολιτικά πρόσωπα θα απαλλαγούν λόγω παραγραφής. Ακόμα κι αν κάποιοι εμπλέκονται. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει στήσει έτσι την υπόθεση ώστε οι πολιτικοί της αντίπαλοι να μην αποδειχτεί ποτέ ότι είναι ένοχοι, αλλά και ποτέ ότι είναι αθώοι.

Χωρίς να αποδειχτεί η ενοχή κανενός ο κ Τσίπρας και η παρέα του θα πάνε μέχρι τις εκλογές φωνάζοντας «γι αυτούς που τα πήραν». Και όποιος από το λαό θέλει να το πιστεύει θα το πιστεύει. Αλλά, έτσι ο λαός δεν θα μάθει ποτέ τι πραγματικά έχει γίνει. Ούτε θα κυριαρχήσουν οι ευθύνες του κυκλώματος γιατροί- φαρμακοποιοί- διευθυντές νοσοκομείων και κρατικοί γραμματείς και φαρισαίοι που πλούτισαν σε βάρος της τσέπης μας. Προσφορά της πρώτης φοράς λασπιστεράς.
(του Γ. Παπαδόπουλου-Τετράδη)

.

Το μυστικό γραφείο του Χρύσανθου Λαζαρίδη στο Χρηματιστήριο!

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης είναι ο άνθρωπος-κλειδί για όσους θέλουν να ανοίξουν τη μεγάλη πύλη του περιβάλλοντος του Αντώνη Σαμαρά. Αυτό τουλάχιστον λέει η μυθολογία. Σωστό ή λάθος, το αγόρασε, πάντως, ο μασκοφόρος μάρτυρας της Novartis. Κάνει όμως ένα μοιραίο λάθος που αποκαλύπτει το φαιδρό του πράγματος.

Ο μάρτυρας, λοιπόν, λέει ότι ο αντιπρόεδρος της Novartis συναντήθηκε με τον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη για να επηρεάσει την απόφαση του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ο ανακριτής ρωτάει τον μάρτυρα που έγινε το ραντεβού. Και ο μάρτυρας απαντάει ότι έγινε στο γραφείο του Χρύσανθου Λαζαρίδη, στη Λεωφόρο Αθηνών 110. Το πρόβλημα είναι ότι στη Λεωφόρο Αθηνών 110 δεν είναι το γραφείο του Χρύσανθου Λαζαρίδη, αλλά του Σωκράτη Λαζαρίδη, του προέδρου του Χρηματιστηρίου. Διότι, κύριε πρόεδρε, κύριοι ένορκοι, κύριε Πολάκη, στη Λεωφόρο Αθηνών στον αριθμό 110 βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τέτοιο λάθος; Από έναν αξιόπιστο μάρτυρα; Από το Google ψωνίζουν τις διευθύνσεις. Και μην πει κάποιος ότι «ένα λάθος έγινε, δεν βαριέσαι αδελφέ». Δεν είναι ένα οποιοδήποτε λάθος. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης ήταν ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά και ο Σωκράτης Λαζαρίδης ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου. Ποιον είδε ο αντιπρόεδρος της Novartis; Το βέβαιο είναι ότι η Novartis, δεν σκόπευε να εγκαταλείψει τα χρηματιστήρια του εξωτερικού για να εισάγει τις μετοχές της στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Εκτός κι αν ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης είχε κάποιο μυστικό γραφείο στα υπόγεια της Λεωφόρου Αθηνών 110 και έκανε εκεί τα μυστικά του ραντεβού. Αστεία πράγματα. Αστεία μεν, αλλά δείχνουν ένα πράγμα: Ούτε μια σκευωρία δεν μπορούν να στήσουν. Είναι παντελώς ανίκανοι ακόμη και γι’ αυτό. Ούτε τη σωστή διεύθυνση του γραφείου του Χρύσανθου δεν μπορούν να βρουν.

Πάντως όλες οι καταθέσεις είναι στο ίδιο μοτίβο: Κάποιος μου είπε, υποψιάζομαι, υποθέτω, κλπ. Η υπόθεση της Novartis, σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα έχει πολλά κενά. Ως προς τα πολιτικά πρόσωπα. Διότι αυτή η υπόθεση έχει πολλά σκέλη και δεν ισχυρίζεται κάποιος ότι δεν υπάρχει οσμή σκανδάλου. Το πώς προωθούσε η εταιρεία τα φάρμακά της, όπως και όλες οι άλλες εταιρείες, είναι ένα τεράστιο θέμα συζήτησης. Προσωπικά θυμάμαι να έχω γράψει άπειρες φορές στο παρελθόν για τη φαρμακευτική δαπάνη και για την ανάγκη χρήσης των γενόσημων. Άλλους δεν θυμάμαι.

Όταν όμως κρεμάς στα μανταλάκια με τέτοια προχειρότητα δύο πρώην πρωθυπουργούς και συνολικά δέκα πολιτικούς, τότε υπάρχει πρόβλημα. Εκτός κι αν έχεις αποδείξεις! Αν αυτές οι αποδείξεις, όμως, είναι οι μαρτυρίες τύπου «του γραφείου του Χρύσανθου Λαζαρίδη», τότε… Ακόμη κι αν υπήρχε ένας εξ αυτών που θα έπρεπε να ερευνηθεί περαιτέρω η πιθανή εμπλοκή του στο σκάνδαλο, στην πράξη αθωώνεται λόγω της σκευωρίας σε βάρος των υπολοίπων.

Αλλά τι περιμένει κανείς από μία κυβέρνηση που τα μέλη της ομολογούν ότι γνωρίζουν τους μασκοφόρους; Ότι γνώριζαν στοιχεία της δικογραφίας πριν αυτή φτάσει στη Βουλή; Η κυρία Μπαζιάνα είχε πει ότι έχουν την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία. Μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσει. Και οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι να χαίρονται το πολιτικό αδελφάκι των Πολωνών και των Ούγγρων. Αυτοί τον στηρίζουν, αυτοί του έδωσαν τον αέρα να γίνει ο Μαδούρο της Μεσογείου!
(του Θανάση Μαυρίδη)

.

Γίγας στους γίγαντες ο Αβραμόπουλος

Η κυβέρνηση πίστεψε ότι με την υπόθεση της Novartis ο κόσμος θα ασχοληθεί ποιος από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα πήρε και ποιος δεν τα πήρε. Κατέληξε μια κατηγορία σαν την χιλιοτραγουδισμένη βράκα. Την κουρελού την χιλιομπαλωμένη που όλο την εμπάλωνε και όλο ήταν ξεσκισμένη.  

Έχοντας μήνες να προετοιμάσει την υπόθεση της Novartis σαν όπλο κατά της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση κατόρθωσε τα εξής εντυπωσιακά.  

1)  Να καρφωθεί πριν την κατηγορία στέλνοντας τον Τζανακόπουλο στον Άρειο Πάγο για ενημέρωση.

2)  Η κατηγορία που λεγόταν ότι θα βασιστεί σε μαρτυρίες στο FBI, να βασίζεται αποκλειστικά σε τρεις μαρτυρίες. Όλες ανώνυμες, όλες χωρίς στοιχεία και με την τελευταία να δίνεται την Κυριακή ημέρα του συλλαλητηρίου.

3)  Οι μαρτυρίες να είναι τόσο αρπακολατζήδικες που ανώνυμοι μάρτυρες να μπλέκουν τον Χρύσανθο Λαζαρίδη της κυβέρνησης με τον Σωκράτη Λαζαρίδη του Χρηματιστηρίου.

4)  Ο Πολάκης να λέει ότι ξέρει ότι οι τρεις μάρτυρες είναι υπάλληλοι της Novartis. Καρφώνοντας τους έτσι, αφού πόσα υψηλόβαθμα στελέχη μπορούν να έχουν απολυθεί από την Novartis τους τελευταίους μήνες. Ομολογώντας γνώση που δεν δικαιολογείται από την θέση του υφυπουργού  Υγείας. Και δημιουργώντας θέμα εισαγγελικής παρέμβασης αφού προστατευόμενοι μάρτυρες δεν απαλλάσσονται από τις όποιες κατηγορίες. 

5) Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, υφυπουργός Δικαιοσύνης,  να ανακηρύσσει την υπόθεση σαν το μεγαλύτερο σκάνδαλο από σύστασης ελληνικού κράτους. Αποφασίζοντας για την υπόθεση πριν καν εξεταστεί

6) Να διαρρέεται από την κυβέρνηση ότι ο φάκελος στάλθηκε κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού στην Βουλή, όταν ο πρωθυπουργός δεν εμπλέκεται στην διαδικασία και ο φάκελος έπρεπε να σταλθεί αμελλητί.

7) Η δικογραφία να μην δίνεται από τον πρόεδρο της Βουλής στους βουλευτές. Ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να ελέγχει ακόμα για λίγο χρόνο τις διαρροές στον φιλικό της Τύπο δημιουργώντας ατμόσφαιρα ενοχής.  

Το αποτέλεσμα στην υπόθεση της Novartis ήταν ανάλογο της δεξιοτεχνίας των κυβερνητικών χειρισμών. Αντί να δημιουργήσει συζητήσεις «ποιος και πόσα πήρε» δημιούργησε αγωνία ποια θα είναι η επόμενη κυβερνητική παπάτζα που θα διαρρεύσει. Εκτός από τα χαμηλής εμβέλειας κυβερνητικά Μέσα σε όλα τα άλλα το θέμα η υπόθεση της Novartis  «έπαιξε» σαν αδέξια κυβερνητική σκευωρία με τις αντιδράσεις των στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να παίρνουν μεγαλύτερη δημοσιότητα από τις κυβερνητικές δηλώσεις, που εμφανιζόντουσαν σαν κομμάτια μιας σκευωρίας. Είμαι σίγουρος ότι αν τα κυβερνητικά στελέχη ήξεραν πως θα κατέληγε η υπόθεση της Novartis θα προτιμούσαν να συνεχίστε η συζήτηση για το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό.

Ένα από τα πιο δημοφιλή αριστερά τραγούδια της μεταπολίτευσης ήταν ο Δημητρόφ. Οι στίχοι εξιστορούσαν την δίκη του ηγέτη του κομουνιστικού κόμματος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Δημητρόφ που είχε δικαστεί το 1933 για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ. Στην δίκη ο Δημητρόφ απέκτησε παγκόσμια φήμη για τον ήρεμο αλλά επιθετικό τρόπο στην υπεράσπιση του με τον τρίτο στοίχο του τραγουδιού να λέει «Γίγας στους γίγαντες ο Δημητρόφ. Βράχος γρανίτης στέκει ορθός. Τους δικαστές του χτυπάει σκληρά. Τους ξεσκεπάζει τους ποδοπατά».

Το γνωστό αξίωμα του Καρλ Μαρξ λέει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν κωμωδία. Μόνο  όμως το πολιτικό συνονθύλευμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα μπορούσε να φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που  να κάνει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο «Δημητρόφ» και τον Πολάκη «Γκέριγκ».
(του Αντώνη Πανούτσου)

Πηγή: liberal.gr

.

 

Print Friendly, PDF & Email