Breaking News
Home / Αρθρογραφία / Απόψεις / Σκοπιανό: Είναι υποκριτικό σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρεται στην Εθνική γραμμή του 2008, όταν τότε την πολεμούσε…

Σκοπιανό: Είναι υποκριτικό σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρεται στην Εθνική γραμμή του 2008, όταν τότε την πολεμούσε…

Σκοπιανό: O ΣΥΡΙΖΑ το 2008 εναντιώθηκε στην Εθνική γραμμή

.

(του Σάκη Μουμτζή)

Η εφημερίδα «Αυγή», στο φύλλο του Σαββάτου, εγκαλεί την Νέα Δημοκρατία πως εγκατέλειψε την Εθνική γραμμή που χαράχθηκε το 2008 από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη.

Επ΄αυτού, έχω να κάνω τα εξής σχόλια.

1. Όταν είχε χαραχθεί η Εθνική γραμμή το 2008, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνήσει με αυτήν. Δεν συμφωνούσε με την σύνθετη ονομασία και υποστήριζε πως έπρεπε η FYROM να αποκαλείται «Μακεδονία», στο πλαίσιο του αυτοπροσδιορισμού.(Απρίλιος 2008). Μάλιστα στελέχη του κόμματος- που σήμερα είναι υπουργοί- και της νεολαίας είχαν μεταβεί στα Σκόπια και διαδήλωσαν υπέρ αυτής της λύσης. (Υπάρχουν οι σχετικές φωτογραφίες.)

Συνεπώς, είναι εντελώς υποκριτικό, σήμερα, να υπερασπίζεται μια θέση που τότε πολεμούσε. Βέβαια, από αυτούς τους ανθρώπους έχουμε δει και πιο θεαματικές κυβιστήσεις.

2. Το πακέτο των προτάσεων που προσέφερε η Ελληνική πλευρά στην FYROM το 2008 απορρίφθηκε από την τότε ηγεσία της. Και όταν μια προσφορά απορρίπτεται, η νέα διαπραγμάτευση εκκινεί από μηδενική βάση. Ποτέ οι απορριφθείσες προτάσεις δεν αποτελούν την βάση του νέου κύκλου των διαπραγματεύσεων. Το ζήσαμε στο Κυπριακό.

Άρα, ό,τι προτάθηκε τότε, δεν ισχύει σήμερα. Οι Εθνικές γραμμές χαράσσονται με βάση τα δεδομένα της συγκεκριμένης ιστορικής συγκυρίας και δεν αποτελούν άκαμπτους και αμετακίνητους στόχους. Όπως η εθνική γραμμή του 1992, αναθεωρήθηκε έτσι και η εθνική γραμμή του 2008 επιβάλλεται να αναθεωρηθεί σήμερα.

Οι συνθήκες δέκα χρόνια μετά δεν είναι οι ίδιες. Η Ρωσία του Πούτιν διεισδύει στα Βαλκάνια και οι σύμμαχοι μας θέλουν να θωρακίσουν την περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο επιθυμούν την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ. Αυτό επιθυμεί και η νέα ηγεσία της γείτονος, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτικού κόσμου της αντιδρά σε αυτό το ενδεχόμενο.

Αυτή η νεοδιαμορφωθείσα κατάσταση δεν μας υποχρεώνει να επανεξετάσουμε κι εμείς τις θέσεις μας; Ποιος έχει σήμερα το άγχος να λυθεί, πάση θυσία, το Σκοπιανό ζήτημα; Εμείς; Όχι, βέβαια. Πρωτίστως οι γείτονες και δευτερευόντως οι σύμμαχοι. Ας πιέσουν λοιπόν, οι δεύτεροι τους πρώτους να κάνουν τις αναγκαίες υποχωρήσεις ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Η κυβέρνηση μας οφείλει να επεξεργασθεί μια πολιτική πρόταση που να εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, και όχι τα ιστορικά προτάγματα της Αριστεράς.

Αλλά μπορούν άνθρωποι που υποστήριζαν πως η FYROM θα πρέπει να αποκαλείται «Μακεδονία» να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της πατρίδας μας; Μπορεί ένας πρωθυπουργός που, ενόσω διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, δημοσιοποιεί το εύρος των παραχωρήσεων που μπορεί να κάνει η χώρα του, να χειρισθεί με επιτυχία το πρόβλημα;

Ρητορικά ερωτήματα, καθώς οι απαντήσεις είναι γνωστές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς προσπαθεί να πουλήσει εκδούλευση στους συμμάχους, σε βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας. Αλλωστε, όπως προανέφερα, την Αριστερά δεν την διακρίνει καμιά ευαισθησία στο Σκοπιανό ζήτημα. Αν ήταν στο χέρι τους θα τους αναγνώριζαν εδώ και πολλά χρόνια με το όνομα «Μακεδονία».

Πάντως είναι υποκριτικό σήμερα αυτοί να αναφέρονται στην Εθνική γραμμή του 2008, όταν τότε την πολεμούσαν. Οι φωτογραφίες εκείνες και οι υπογραφές των 200 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, θα τους στοιχειώνουν.

Πηγή: liberal.gr

.

.

.

 

 

Print Friendly, PDF & Email