Breaking News
Home / Ειδήσεις / Νοτίου Αιγαίου / Σύμη: Ανυπολόγιστες οι ζημιές που προκλήθηκαν  – Σοβαρότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις

Σύμη: Ανυπολόγιστες οι ζημιές που προκλήθηκαν  – Σοβαρότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις

Σύμη: Ανυπολόγιστες οι ζημιές που προκλήθηκαν  – Σοβαρότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις

.
Την διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα συνδράμει τα μέγιστα, από οικονομικής και τεχνικής απόψεως, προκειμένου να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι ζημιές που άφησαν πίσω τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Δευτέρας, έδωσε χθες ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, από την Σύμη όπου μετέβη για να εκτιμήσει το μέγεθος των ζημιών.

Στην αυτοψία, τον περιφερειάρχη συνόδευσαν ο εντεταλμένος Επιχειρησιακής Ετοιμότητας, Χρήστος Ευστρατίου, ο οποίος βρίσκεται στη Σύμη από την πρώτες ώρες μετά τη θεομηνία που έπληξε το νησί και ο Στέργος Στάγκας, ειδικός συνεργάτης του Γραφείου Περιφερειάρχη για τεχνικά θέματα.

Η εικόνα που αποκόμισαν είναι ότι το μέγεθος των ζημιών που υπέστη το νησί από την πλημμύρα, είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την εντατικοποίηση των παρεμβάσεων αποκατάστασης και την ενίσχυση των μηχανικών μέσων της Περιφέρειας και του Στρατού που επιχειρούν επιτόπου στα σημεία που επλήγησαν.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Δημαρχείο Σύμης, εκτιμήθηκε η συνολική κατάσταση και αποτυπώθηκαν τα έργα άμεσης ανάγκης και προτεραιότητας που πρέπει να εκτελεστούν, ώστε η ζωή στο νησί να επανέλθει σε ρυθμούς ομαλότητας. Τα έργα αυτά είναι οι παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, όπου έχει υποστεί κατολισθήσεις και αποκόλληση της ασφάλτου, η μεταστέγαση του νηπιαγωγείου και η επισκευή του γηπέδου, έργα για τα οποία θα απαιτηθούν σημαντικά ποσά. Ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος δεσμεύτηκε για την εγγραφή ποσού 2 εκατ, ευρώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, προκειμένου να εκτελεστούν τα παραπάνω έργα.

Ταυτόχρονα, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, στη χθεσινή της συνεδρίαση, αύξησε στις 200.000 ευρώ τον Κωδικό της Πολιτικής Προστασίας, από όπου θα χρηματοδοτηθούν οι άμεσες παρεμβάσεις.

Ο περιφερειάρχης, μετά τη αυτοψία στα σημεία του νησιού που επλήγησαν δήλωσε:
«Οι ζημιές που άφησαν πίσω τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι είχαν εκτιμηθεί αρχικά. Ως Περιφέρεια, από την πρώτη στιγμή βρισκόμαστε εδώ, δίπλα στους κατοίκους της Σύμης και δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, για να ξαναβρεί η ζωή στο νησί τους κανονικούς ρυθμούς της, όσο γίνεται πιο γρήγορα».

Σημειώνεται ότι η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Σύμη ήταν ιδιαιτέρως έντονη και καταλυτική, στην προσπάθεια των κατοίκων του νησιού να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πλημμύρας της περασμένης Δευτέρας.

Ο μηχανισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η κατάσταση στο νησί. Νωρίς το πρωί της Τρίτης έφτασαν στη Σύμη μηχανήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και κλιμάκιο με επικεφαλής τον κ. Ευστρατίου, αποτελούμενο από άνδρες της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και εθελοντικών ομάδων, προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της θεομηνίας.

Εξάλλου, ο περιφερειάρχης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανάγκη να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές που υπέστησαν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στο νησί της Σύμης, υπέγραψε χθες την απόφαση συγκρότησης της «Επιτροπής καταγραφής και α καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών σε επιχειρήσεις Δήμου Σύμης, ΠΕ Ρόδου» που προκλήθηκαν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και των πλημμυρών.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ταχύτατα και χωρίς καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανάγκη να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές που υπέστησαν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στο νησί της Σύμης από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 13ης Νοεμβρίου 2017, υπέγραψε την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017, απόφαση συγκρότησης της «Επιτροπής καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών σε επιχειρήσεις Δήμου Σύμης, ΠΕ Ρόδου» που προκλήθηκαν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και των πλημμυρών.

Μέλη της Επιτροπής ορίζονται οι:
1. Παρασκευά Θεμελίνα, κλάδου ΠΕ Μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
2. Χριστοδούλου Ελευθέριος, κλάδου ΤΕ Μηχανικών (Ηλεκτρολόγων) της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
3. Μιχαηλίδης Κυριάκος, κλάδου ΤΕ Μηχανικών (Δομικών Έργων) της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Το παραπάνω συνεργείο, αφού μεταβεί στην πληγείσα περιοχή το συντομότερο δυνατό, θα συντάξει πρακτικό καταγραφής των ζημιών σε εμπορικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα κλπ και θα το υποβάλει στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να εξεταστούν οι αποζημιώσεις για τις πληγείσες επιχειρήσεις και να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι για τις ζημιές που υπέστησαν. Το έργο της επιτροπής θα ξεκινήσει άμεσα.

Ακολουθεί η απόφαση του περιφερειάρχη:

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Έχοντας υπόψη κ.λ.π.
Αποφασίζουμε

ορίζουμε Επιτροπή καταγραφής και αποτίμησης ζημιών σε επιχειρήσεις Δήμου Σύμης, Π.Ε. Ρόδου, που προκλήθηκαν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν την 13 Νοεμβρίου 2017 στη περιοχή, αποτελούμενη από:
α) Την Παρασκευά Θεμελίνα, ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών της Δνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
β) Τον Χριστοδούλου Ελευθέριο, ΤΕ Μηχανικών (Ηλεκτρολόγων) της Δνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
γ) Τον Μιχαηλίδη Κυριάκο, ΤΕ Μηχανικών (Δομικών Έργων) της Δνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Το παραπάνω συνεργείο, αφού μεταβεί στην πληγείσα περιοχή το συντομότερο δυνατό να συντάξει πρακτικό καταγραφής των ζημιών σε εμπορικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες – εμπορεύματα κ.λπ. και να το υποβάλει το ταχύτερο δυνατό στη Δνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να εξετασθούν οι αποζημιώσεις για τις πληγείσες επιχειρήσεις και να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι για τις ζημιές που υπέστησαν.
Το έργο της επιτροπής να ξεκινήσει άμεσα.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο έπειτα από τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη η Σύμη από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός επανέρχεται στο θέμα της αύξησης του ΦΠΑ των νησιών και ρωτά τον υπουργό Οικονομικών εάν προτίθεται να αναθεωρήσει την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ και την απόφαση για το τέλος διανυκτέρευσης που θα εφαρμοστούν από την αρχή του 2018. Τονίζει την ιδιαίτερη ανάγκη για τη Σύμη την οποία οι πρόσφατες καταστροφές θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο σε σχέση με την τουριστική της ανταγωνιστικότητα προς τα γειτονικά τουρκικά παράλια, στο πλαίσιο και των νέων οικονομικών μέτρων της Κυβέρνησης.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Θέμα: Οι καταστροφές στη Σύμη και η ανάγκη αναθεώρησης της πολιτικής για τον Φ.Π.Α. και το τέλος διανυκτέρευσης
Οι εκτεταμένες καταστροφές από την τελευταία μεγάλη νεροποντή στη Σύμη έπληξαν βαριά την οικονομία του νησιού. Πέραν του αυτονόητου, ότι δηλαδή η οικονομική ενίσχυση των κατοίκων πρέπει να είναι άμεση, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την εφαρμογή του νέου καθεστώτος από την 1η Ιανουαρίου του Φ.Π.Α., καθώς και με την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης στις τουριστικές μονάδες του νησιού. 

Το γεγονός αυτό καθιστά αδύνατη την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού στη Σύμη σε σχέση με τις γείτονες περιοχές της Τουρκίας και πλήττει καίρια την οικονομία της.

Για όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο Υπουργός:

Προτίθεται να παρατείνει το ευεργετικό καθεστώς του Φ.Π.Α. το οποίο τελειώνει με το τέλος αυτού του χρόνου καθώς και

Προτίθεται να αναστείλει το τέλος διανυκτέρευσης;

Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτριος
Θ. Κρεμαστινός

Η ΝΟΔΕ ΔΩΔ/ΝΗΣΟΥ

Η ΝΟ.Δ.Ε Δωδεκανήσου της ΝΔ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους κατοίκους της Σύμης που δοκιμάζονται, με την ευχή να επανέλθουν το συντομότερο δυνατόν στους γνώριμους ρυθμούς της καθημερινότητάς τους.

Είναι απαραίτητο η Πολιτεία να σταθεί δίπλα τους και να κινήσει τις διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες κατοίκους και επιχειρηματίες, άμεσα.

Ζητάμε από την κυβέρνηση το αυτονόητο. Να ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου της εξομοίωσης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για το νησί της Σύμης παράλληλα με την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πληγέντων καθώς και την οικονομική ενίσχυση του Δήμου Σύμης για την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές του νησιού.

«Solidarity Symi

Τα πορτοφόλια τους ανοίγουν οι Συμιακοί από όλο τον κόσμο, αλλά και ευαισθητοποιημένοι πολίτες προκειμένου να υποστηρίξουν την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία στη Σύμη. Αν και οι τοπικές αρχές και τα στελέχη του Δήμου Σύμης έχουν πλήρη άγνοια για την κινητοποίηση που γίνεται από ιδιώτες, εν τούτοις φαίνεται πως δεν υπάρχει κάτι το επιλήψιμο ή το πονηρό στην όλη προσπάθεια. Πρώτη που κινητοποιήθηκε είναι η οργάνωση που φέρει την ονομασία «Solidarity Symi», επικεφαλής της οποίας είναι ο βρετανικής υπηκοότητας Adrew Davis. Όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία που δημοσιεύει η «δημοκρατική», η «Solidarity Symi» επικαλείται την πλημμύρα, ζητώντας από όλους να κάνουν δωρεές για την αποκατάσταση των ζημιών. Η «δημοκρατική» επικοινώνησε με τον κ. Davis ο οποίος (από την Αγγλία όπου βρίσκεται) απαντώντας στο σχετικό ερώτημα τόνισε ότι «η κινητοποίηση είναι δική μας πρωτοβουλία και ακόμα δεν έχουμε γνώση του πού ακριβώς θα διαθέσουμε το ποσό που θα συγκεντρωθεί. Ισως το διαθέσουμε για την αποκατάσταση κάποιου σχολείου ή πλατείας».

Στο ερώτημα, αν θα βοηθηθούν και ιδιώτες πλημμυροπαθείς, ο κ. Davis απάντησε: «θα μπορούμε να διαθέσουμε χρήματα και απευθείας προς πρόσωπα που επλήγησαν».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η οργάνωση «Solidarity Symi» συγκέντρωνε χρήματα στα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να υποστηριχθούν οι πρόσφυγες που κατέληγαν στη Σύμη. Στο site της οργάνωσης γίνεται αναφορά για διάθεση των χρημάτων για τις ανάγκες σίτισης και διευκόλυνσης της ζωής εκείνων που εγκατέλειψαν τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής και έφτασαν μέχρι το Αιγαίο.

Ο ίδιος ο κ. Adrew Davis είναι γνωστός και αγαπητός στη Σύμη, καθώς τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο νησί, έχοντας δημιουργήσει δύο επιχειρήσεις πολυτελών καταλυμάτων σε Γυαλό και Νημποριό. Προς τη «δημοκρατική» μίλησε και ο κ. Jordan Blakesley, συντονιστής της «Solidarity Symi», Βρετανός υπήκοος που διαμένει μόνιμα στη Σύμη. «Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια γιατί ξέρουμε καλά ότι κάποια πράγματα αργούν να γίνουν στην Ελλάδα. Ασφαλώς θα υπάρξει υποστήριξη της πολιτείας για να επισκευαστούν οι υποδομές, όμως βλέπουμε και αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων, που θα δυσκολευτούν να ξαναβρούν την πρότερη ζωή τους. Για παράδειγμα, μία κυρία 100 ετών διέμενε σε ένα υπόγειο που πλημμύρισε. Αυτή η γυναίκα πρέπει άμεσα να βοηθηθεί. Η βιβλιοθήκη του σχολείου πρέπει να ξαναγεμίσει και διάφορες παρόμοιες δράσεις πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα».

Ο κ. Blakesley είναι σχεδιαστής και έχει εγκαταλείψει το Λονδίνο για να ζήσει στη Σύμη που τόσο αγαπά. Δουλεύει μέσω διαδικτύου και είναι ένας από εκείνους που συντονίζουν διάφορες δράσεις υποστήριξης ανθρώπων. «Δημιουργήσαμε μια σελίδα στο facebook για να υποστηρίξουμε την προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για τη Σύμη και μέσα σε λίγες ώρες συγκεντρώσαμε 30.000 ακόλουθους. Ελπίζω όλοι να μπορέσουν να βοηθήσουν μέσω της οργάνωσής μας». Κληθείς ο κ. Blakesley να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα, τόνισε ότι «η Solidarity Symi είναι οργάνωση αναγνωρισμένη από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ελληνικής πολιτείας».

Προς την κατεύθυνση συγκέντρωσης χρημάτων για τη Σύμη βρίσκεται και μία ακόμη κυρία που ονομάζεται Anna Panton και χρησιμοποιεί διεθνή, διαδικτυακή πλατφόρμα συγκέντρωσης χρημάτων «gofundme.com».

Η σελίδα που δημιούργησε βρίσκεται στη διεύθυνση «https://www.gofundme.com/storm-repair-for-symi-schools». Η κα. Panton είναι επίσης Βρετανή, οι γονείς της έχουν αγοράσει σπίτι στη Σύμη και διαμένουν μόνιμα στο νησί. Η ίδια ξεκίνησε την προσπάθεια παράλληλα με τη «Solidarity Symi» και ήδη φαίνεται ότι έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ένα αξιόλογο χρηματικό ποσό.
Πηγή: www.dimokratiki.gr

.

 

Print Friendly, PDF & Email