Breaking News
Home / Επικαιρότητα / Ελληνική / Τζανακόπουλος: «Προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis θα ζητήσει η κυβέρνηση” – Ρόλος & Αρμοδιότητες της Προανακριτικής Επιτροπής

Τζανακόπουλος: «Προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis θα ζητήσει η κυβέρνηση” – Ρόλος & Αρμοδιότητες της Προανακριτικής Επιτροπής

Τζανακόπουλος: «Προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis θα ζητήσει η κυβέρνηση” – Ρόλος και Αρμοδιότητες της Προανακριτικής Επιτροπής

.

Την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Συγκεκριμένα επί του θέματος ανέφερε:

«…Σε ό,τι αφορά τώρα την υπόθεση της Novartis θέλω να ξεκινήσω επισημαίνοντας μια πτυχή που φαίνεται ότι πολλοί στην προσπάθεια τους να υποβαθμίσουν τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ξεχνούν ή αποσιωπούν. 

Η υπόθεση της Novartis αναμφισβήτητα και πανθομολογούμενα αποτελεί διεθνές σκάνδαλο καθώς τεκμηριώνεται ότι η εταιρεία είχε αναπτύξει πρακτικές διαφθοράς σε μια σειρά από χώρες και αυτή τη στιγμή διεξάγονται αστυνομικές ή δικαστικές έρευνες σε τουλάχιστον 20 κράτη σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Επομένως δεν πρόκειται εδώ για κεραυνό εν αιθρία αλλά για μια πολύκροτη υπόθεση που θα απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα για αρκετά χρόνια. 

Μην ξεχνάτε ότι σε μια αντίστοιχη περίπτωση, στην υπόθεση της Siemens, που ξέσπασε το 2006 ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη δικαστικές διαδικασίες και όχι μόνο στην Ελλάδα. 

Σε ό,τι αφορά ειδικά τη χώρα μας μετά την διαβίβαση της δικογραφίας από την Εισαγγελία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και από κει στο ελληνικό Κοινοβούλιο τα πράγματα έχουν πλέον πάρει το δρόμο τους. Τις προηγούμενες μέρες η δικογραφία μελετήθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες. 

Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία να ενημερωθούμε αναλυτικά για το περιεχόμενο της δικογραφίας, να διερευνήσουμε τις κοινοβουλευτικές ενέργειες που οφείλουμε να κάνουμε ώστε να ρίξουμε άπλετο φως στην υπόθεση, να διαβουλευτούμε και να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις. 

Η βούληση λοιπόν του Πρωθυπουργού και προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών είναι να προτείνει στην ΚΟ, η οποία θα συνεδριάσει τη Δευτέρα,  τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία. 

Η Προανακριτική Επιτροπή εφόσον συγκροτηθεί θα αποφασίσει κατά το νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιον της. 

Σκοπός σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να είναι άλλος από την διερεύνηση των καταγγελιών και τη συμβολή στην ανακάλυψη της αλήθειας όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο νόμος…” 

.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Προκαταρκτικής (Προανακριτικής) και Εξεταστικής Επιτροπής;

Καταρχήν την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής ή Προκαταρκτικής/Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή την καταθέτει η κυβέρνηση.

Για την πρώτη θα πρέπει να την έχουν υπογράψει 60 βουλευτές και για τη δεύτερη 30. Επί της προτάσεως αυτής αποφασίζει η Ολομέλεια (αν θα συσταθεί ή όχι), όπως και για τα μέλη της Επιτροπής. Αν πρόκειται για Προκαταρκτική, από το βήμα της Ολομέλειας μπορούν να τοποθετηθούν δημόσια οι εμπλεκόμενοι.
 
Η Προκαταρκτική (Προανακριτική) Επιτροπή, έχει ρόλο και αρμοδιότητες Εισαγγελέα για τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία εξετάζονται και μπορεί να διατάξει ακόμη και βίαιη προσαγωγή μάρτυρα και μπορεί να ασκήσει διώξεις κάτι που δεν μπορεί να κάνει η Εξεταστική.

Με πλειοψηφία η Προκαταρκτική Επιτροπή αποφασίζει τα πρόσωπα που παραπέμπονται, αλλά και τις κατηγορίες που θα τους αποδοθούν, καθώς η εκδίκασή τους γίνεται σε Ειδικό Δικαστήριο.
 
Η Προκαταρκτική (Προανακριτική) μπορεί επίσης να ζητήσει από δικαστικούς λειτουργούς να διενεργήσουν παράλληλες έρευνες για διευκόλυνσή της σε επιμέρους ζητήματα (π.χ. άνοιγμα λογαριασμών).

Πάντως, πριν την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο, ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, εξετάζει και αποφασίζει αν οι κατηγορίες έχουν παραγραφεί ή όχι. Στην περίπτωση της Novartis, αν δεν υπάρχει στοιχειοθετημένη κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δεν υπάρχει περίπτωση να παραπεμφθούν πολιτικά πρόσωπα δεδομένου ότι οι άλλες κατηγορίες για απιστία και δωροδοκία έχουν παραγραφεί.
 
Η Εξεταστική κάνει την ερευνητική δουλειά του εισαγγελέα (έχει αρμοδιότητες ανακριτικών αρχών και του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών). Αν βρει στοιχεία θα τα παραπέμψει ή σε Προκαταρκτική (με πρόταση της Επιτροπής στη Βουλή, με απόφαση πάλι της Ολομέλειας) ή τα επιστρέφει πίσω στη δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση. Όταν ολοκληρωθεί, κάνει πόρισμα, στο οποίο συμπεριλαμβάνει και τα πορίσματα της μειοψηφίας.

.

 

Print Friendly, PDF & Email