Breaking News
Home / Εν Σίφνω / Νέα Συλλόγων / Τιμητική εκδήλωση του Συνδέσμου Σιφνίων για δύο επιφανείς Σιφνίους: Την κυρία Ουρανία Καλογήρου και τον κύριο Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη

Τιμητική εκδήλωση του Συνδέσμου Σιφνίων για δύο επιφανείς Σιφνίους: Την κυρία Ουρανία Καλογήρου και τον κύριο Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη

.

Τιμητική εκδήλωση του Συνδέσμου Σιφνίων για δύο επιφανείς Σιφνίους: Την κυρία Ουρανία Καλογήρου και τον κύριο  Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη

.

Ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 το απόγευμα στο «Σπίτι της Σίφνου στην Αθήνα (Ιθάκης 24 και Ι. Δροσοπούλου) του Συνδέσμου Σιφνίων» κατά την οποία τιμήθηκαν δύο σημαντικές προσωπικότητες ευρύτερης αναγνώρισης με καταγωγή από τη Σίφνο, η διευθύντριά της (επί 140 έτη με συνεχή κυκλοφορία) τοπικής εφημερίδας “Σίφνος” κ. Ουρανία Καλογήρου για τα 45 έτη διευθύνσεώς της και ο επιφανής εφοπλιστής και Πρόεδρος του γνωστού κορυφαίου επιστημονικού ιδρύματος “Ευγενίδειον” κ. Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης για την προσφορά του ίδιου και της οικογένειάς του στην Ελλάδα και τη Σίφνο.

Στην εκδήλωση (που χωρίστηκε σε δύο μέρη ξεχωριστά για τον καθένα από τους δύο τιμώμενους) την προσωπικότητα καθενός από του δύο σκιαγράφησε, με την σειρά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σιφνίων κ. Αντώνιος Γ. Ζαμπέλης. Αντιφώνησαν οι τιμώμενοι. Στους τιμωμένους προσφέρθηκαν  από ένας πήλινος δίσκος και ένα δίπλωμα με τα διάσημα του Συνδέσμου Σιφνίων (με αφιερωματικά κείμενα). Την απονομή στην κ. Ουρανία Καλογήρου έκανε ο καρδιολόγος ιατρός διευθυντής του ΕΣΥ  και πολιτευτής Κυκλάδων με το Κίνημα Αλλαγής κ. Γιάννης Βλασερός, ενώ στον κ. Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη έκανε την απονομή η Ευρωβουλευτής και πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης κ. Σοφία Σακοράφα, επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου του ΜΕΡΑ25.

Η κ. Ουρανία Καλογήρου αναφέρθηκε στις δικές της εμπειρίες και τα σημερινά προβλήματα από την έκδοση της μηνιαίας εφημερίδας “Σίφνος” και έκανε λόγο για τις σχεδόν υπεράνθρωπες προσπάθειες (με τον πολύ δύσκολο παλαιότερα τυπογραφικό τρόπο) του προκατόχου της στην έκδοση της εφημερίδας και πατέρα της Αποστόλου Καλογήρου, ο οποίος είχε διαδεχτεί το 1932  στην έκδοση της “Σίφνου” τον ιδρυτή (στα 1879) της εφημερίδας Νικόλαο Γ. Καμπάνη.

Ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης εξέθεσε εμπειρίες του από την παιδική του ηλικία στην Σίφνο, έδωσε πληροφορίες για την οικογένειά του και άλλους συμπολίτες του και παρουσίασε στιγμιότυπα από την παλαιά Σίφνο και τους κατοίκους της Σίφνου του παρελθόντος με φωτογραφίες και βίντεο που είχε τραβήξει παλαιότερα ο πατέρας του αείμνηστος Γιάννης Δημητριάδης.

Σημειώνουμε ότι ο κ. Μανώλης Αναστασιάδης ανέγνωσε χαιρετισμό προς τους τιμωμένους εκ μέρους της  Αδελφότητας Σιφνίων «Ο Άγιος Συμεών» και εκ μέρους της άλλης Σιφναϊκής εφημερίδας: «Σιφναϊκά Νέα». Επίσης αναγνώστηκε από τον κ. Αντώνιο Γ.  Ζαμπέλη χαιρετισμός του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου “Μαριάνθη Σίμου”, με το οποίο τονίστηκε η προσφορά του κ. Δημητριάδη-Ευγενίδη και της οικογενείας του προς αυτό.

Στο τέλος της εκδήλωσης παρατέθηκε μπουφές με εδέσματα (προσφορά στον Σύνδεσμο Σιφνίων από τον ιδιοκτήτη των εστιατορίων Zonar’s και Island κ. Σπύρο Πανά), ενώ ένα μουσικό ντουέτο δύο νέων ανθρώπων (Δέσποινα Συρίγου και Αντώνης Αβρανάς) με βιολί, λαούτο και τραγούδι χάρισαν στο κοινό παραδοσιακή νησιώτικη μουσική κλείνοντας με αυτή την καλλιτεχνική νότα τη σπουδαία πολιτιστική εκδήλωση την αφιερωμένη στους προαναφερθέντες δύο επιφανείς Σιφνίους, την κ. Ουρανία Καλογήρου και τον κ. Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη.

Μεταξύ των παρευρεθέντων στην εκδήλωση (εκτός των όσων έχουν ήδη αναφερθεί πιο πάνω) ήταν και πολλά στελέχη του Ευγενιδείου Ιδρύματος, οι πολιτευτές κ. Νίκος Χρυσόγελος με την Πράσινοι-Αλληλεγγύη, κ. Φίλιππος Φόρτωμας με την Ν.Δ, ο Γενικός Διευθυντής της Aegean Speed Lines κ. Γιάννης Δεπάστας, εκπρόσωποι κυκλαδικών συλλόγων (όπως ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικρών Κυκλαδονήσων (ΟΣΥΜΙΚ) κ. Πασχάλης Συρίγος, ο εκπρόσωπος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών κ. Γιάννης Λογαράς, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Μηλίων κ. Φραγκίσκος Ράμφος κ.ά). Πλήθος οι Σίφνιοι και οι φίλοι της Σίφνου και των τιμωμένων προσώπων που κατέκλυσαν τις αίθουσες του αξιόλογου πολιτιστικού κέντρου «Σπίτι της Σίφνου του Συνδέσμου Σιφνίων» και τίμησαν με την παρουσία των τούς σπουδαίους συμπατριώτες και φίλους των.  

Μια πολύ επιτυχής εκδήλωση του αξιόλογου Κυκλαδικού πολιτιστικού φορέα, του Συνδέσμου Σιφνίων.   

Κείμενο-φωτογραφίες: Γιάννης Λογαράς, φιλόλογος
.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

Print Friendly, PDF & Email
Translate »