Breaking News
Home / Εν Σίφνω / Νέα Συλλόγων / ΦΙΛΟΖΩΪΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΙΦΝΟΥ: ΠΕΡΙ ΕΥΖΩΙΑΣ ΖΩΩΝ KAI ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ

ΦΙΛΟΖΩΪΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΙΦΝΟΥ: ΠΕΡΙ ΕΥΖΩΙΑΣ ΖΩΩΝ KAI ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ

.

ΦΙΛΟΖΩΪΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΙΦΝΟΥ: ΠΕΡΙ ΕΥΖΩΙΑΣ ΖΩΩΝ KAI ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ

.

Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε, με αφορμή κάποιες καταγγελίες που έχουν γίνει γραπτώς και τηλεφωνικώς στο Σωματείο μας από ευαισθητοποιημένους και ενεργά φιλόζωους τουρίστες που έχουν επισκεφθεί αυτό το διάστημα, αλλά και από πέρυσι το καλοκαίρι τη Σίφνο, πως η σωστή μέριμνα και φροντίδα των δεσποζόμενων ζώων – κατοικιδίων, ζώων εργασίας, ιπποειδών κτλ. είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη και αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ζώου, όπως προβλέπει ο ισχύον νόμος αλλά και το νέο νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται υπό διαβούλευση.

Με αφορμή λοιπόν την ολοένα αυξανόμενη τουριστική κίνηση στο νησί, και τα πιθανά παράπονα που προβλέπεται να συνεχίσουν να έρχονται, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων, όπως έχουν ήδη νομοθετηθεί σε όλη την Ελλάδα –  σύμφωνα και με τα διεθνή πρότυπα –  προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω άκομψες επισημάνσεις, προς εμάς και στη συνέχεια προς τους ιδιοκτήτες.

Ενημερώνουμε, άρα, πως οι ιδιοκτήτες σκύλων πρέπει να μεριμνούν για:

  • την τήρηση των κανόνων υγείας και υγιεινής του ζώου τους – διαμονή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση, φροντίδα,
  • την καθημερινή ευζωία του ζώου, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του αλλά και τις διατάξεις του νέου νόμου – άρτιες συνθήκες διαβίωσης, με προστασία από το κρύο, τη ζέστη και τον ήλιο, παροχή καθαρού νερού και τροφής καθημερινά, ψυχαγωγία, επαρκείς βόλτες και εκτόνωση,
  • την στείρωσή τους, εφόσον ο ιδιοκτήτης δεν είναι σε θέση να διαχειρίζεται και να διοχετεύει νομίμως, επαρκώς, με σεβασμό και με ασφάλεια τους απογόνους – και να μη συμβάλλει δηλαδή με κανένα τρόπο στη διόγκωση του προβλήματος των αδέσποτων, που ευτυχώς στις περιπτώσεις σκύλων στη Σίφνο είναι ακόμη μετρημένες στα δάχτυλα.

Επίσης απαγορεύεται πλέον από το νόμο:

  • το δέσιμο σκύλου με οποιοδήποτε μήκος σχοινιού ή αλυσίδας, σε οικίες, αγροικίες, χωράφια κτλ, ως τρόπος διαβίωσης,
  • η απομόνωση και ο παρατεταμένος εγκλεισμός των σκύλων σε κλουβιά, αποθήκες, κλειστούς χώρους κτλ. – τα κλουβιά δεν αποτελούν χώρο διαβίωσης των σκύλων, αλλά χώρο ανάπαυσής τους και μερικής παραμονής τους, με ενδιάμεσα επαρκή διαλείμματα,
  • η στέρηση της απαραίτητης καθημερινής και επαρκούς εκτόνωσης και/ή βόλτας. Τα σκυλιά είναι ζώα συντροφιάς, είτε πρόκειται για μεγαλόσωμα είτε για μικρόσωμα. Είναι ζώα αγέλης, χρειάζονται παρέα, δραστηριότητα, κίνηση και οσφρητικά ερεθίσματα για να κοινωνικοποιούνται, να είναι ήρεμα, να μην γαβγίζουν, να μην καταστρέφουν αντικείμενα, να μην είναι επιθετικά σε ανθρώπους και άλλα ζώα και να διατηρούνται υγιή.

Σε περίπτωση ελέγχου, που δυστυχώς για όποιους αρνούνται να συμμορφωθούν είναι αυτεπάγγελτος και υποχρεωτικός όταν προηγείται γραπτή καταγγελία, προς εμάς ή προς στο το ΑΤ Σίφνου, οι δεσποζόμενοι σκύλοι θα πρέπει επίσης να έχουν τσιπ καταχωρημένο στο όνομα του ιδιοκτήτη (μέσω κτηνιατρείου), και ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας με όλα τα προβλεπόμενα εμβόλια.

Σχετικά με τα ιπποειδή, τα αιγοπρόβατα και τα ζώα εργασίας γενικότερα:

  • Απαγορεύεται η παραμονή του ζώου σε οποιοδήποτε σημείο χωρίς νερό και δυνατότητα σκιάς
  • Επιβάλλεται η σωστή σίτιση, φροντίδα, και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προς αποφυγή ασθενειών
  • Επιβάλλεται ο σεβασμός προς το ζώο σχετικά με τις ιδιαίτερες δυνατότητές του με γνώμονα πάντα τη άνετη διαβίωση και εργασία του – φορτίο, ηλικία ζώου, κίνηση, ξεκούραση κ.α.

Είναι πολύ σημαντικό για τον τόπο μας, για τα παιδιά μας, και για τα ζώα του νησιού μας, να δώσουμε πρώτοι εμείς το καλό παράδειγμα, διασφαλίζοντας από εδώ και πέρα την ευζωία των ζώων μας, και φυσικά την εικόνα πολιτισμού της Σίφνου μας, που είναι άμεσα εξαρτώμενη από τη γνώμη των επισκεπτών της.

Για οποιαδήποτε επισήμανση, συμβουλή και βοήθεια σε περίπτωση αδυναμίας φροντίδας του ζώου σας, με βάση τα παραπάνω, είμαστε στη διάθεσή σας.

Σας ευχαριστούμε πολύ και καλό καλοκαίρι!

Σίφνος, 02 Ιουνίου 2021

.

Με τους φιλοζωικούς μας χαιρετισμούς,

Το ΔΣ του Φιλοζωικού Σωματείου Σίφνου
Sifnos for Animals

.

Print Friendly, PDF & Email