Breaking News
Home / Ειδήσεις / Ελληνική / «Ψαλίδι» για τα «βαρέα» στο Δημόσιο – Διπλό σοκ για 130.000 μόνιμους και συμβασιούχους – Αύξηση ορίων ηλικίας έως & 5 έτη

«Ψαλίδι» για τα «βαρέα» στο Δημόσιο – Διπλό σοκ για 130.000 μόνιμους και συμβασιούχους – Αύξηση ορίων ηλικίας έως & 5 έτη

«Ψαλίδι» για τα «βαρέα» στο Δημόσιο – Διπλό σοκ για 130.000 μόνιμους και συμβασιούχους – Αύξηση ορίων ηλικίας έως και 5 έτη

.

(του Κώστα Κατικου)

Κατάργηση επιδομάτων και αύξηση ορίων ηλικίας προαναγγέλλει το πόρισμα της επιτροπής για τις αλλαγές στο καθεστώς των «βαρέων και ανθυγιεινών» στο Δημόσιο, που αγγίζουν περίπου 130.000 μόνιμους και συμβασιούχους.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα για ξεκαθάρισμα των «βαρέων» ώστε να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση με τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας είναι σήμερα, ανάλογα με την ειδικότητα, 150 ευρώ το μήνα, 70 ευρώ και 35 ευρώ.
Με το νέο καθεστώς εκτιμάται ότι θα ψαλιδιστούν τα 150 ευρώ και ενδεχομένως να καταργηθούν ή να μειωθούν τα επόμενα δύο κλιμάκια του ανθυγιεινού επιδόματος.

Στο τραπέζι…

Μια από τις προτάσεις της επιτροπής είναι να θεσπιστεί ένα ποσό (αντί τριών σήμερα) και να καταβάλλεται ενσωματωμένο στο μισθό πολύ λιγότερων από σήμερα υπαλλήλων που θα διατηρήσουν το επίδομα έστω και μειωμένο.

Για παράδειγμα, οι επιβλέποντες έργα δήμων (τεχνικοί, μηχανικοί, τοπογράφοι) δύσκολα θα μείνουν στο νέο καθεστώς με επίδομα, σε αντίθεση με τους εργάτες καθαριότητας, που θα διατηρήσουν το επίδομα, έστω και ψαλιδισμένο.

Στην πράξη, με την παράδοση του πορίσματος αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για μειώσεις ή και πλήρης εξάλειψη του ανθυγιεινού επιδόματος από χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο, και κυρίως στα νοσοκομεία και τους ΟΤΑ.
Οι προτάσεις της επιτροπής θα αποτελέσουν τη βάση για να βγει η υπουργική απόφαση, πιθανότατα εντός Σεπτεμβρίου, ώστε το νέο καθεστώς για τα «βαρέα» στο Δημόσιο να αρχίσει να εφαρμόζεται «το αργότερο από τον Φεβρουάριο του 2019», σύμφωνα με το άρθρο 396 του νόμου 4512/2018.

Ακτινογραφία…

Από τους 130.000 υπαλλήλους με ανθυγιεινό επίδομα, οι 40.000 ανήκουν αποκλειστικά στις υπηρεσίες των ΟΤΑ και έχουν καθεστώς «βαρέων», δηλαδή συνταξιοδοτούνται με όρια ηλικίας 62 αντί 67. Οι υπόλοιποι 90.000 ανήκουν στο Δημόσιο, κυρίως στο χώρο της Υγείας.

Για τους υπαλλήλους ΟΤΑ, όπου ισχύει και το ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς των «βαρέων», η εξαίρεση ειδικοτήτων από την καταβολή του επιδόματος θα σημάνει αυτόματα την έμμεση αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης έως και 5 έτη, στα 67 αντί 62.

Στην Ε.Ε. δεν υπάρχει ειδικό επίδομα, αλλά ένα ειδικό μισθολογικό καθεστώς για τέτοιες εργασίες με πολύ λιγότερες ειδικότητες από αυτές που λαμβάνουν επίδομα στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ.

Ποιους αφορά

Το ποσό του επιδόματος σήμερα ορίζεται ανά κατηγορία ως εξής:
* Κατηγορία Α’ 150 ευρώ, μηνιαίως.
* Κατηγορία Β’ 70 ευρώ, μηνιαίως.
* Κατηγορία Γ’ 35 ευρώ, μηνιαίως.

Στην κατηγορία των 150 ευρώ, που είναι και οι περισσότεροι, περιλαμβάνονται το προσωπικό νοσηλευτικής υπηρεσίας, εργαστηρίων και καθαριότητας, οι απασχολούμενοι αποκλειστικά σε ακτινολογικούς θαλάμους και εμφανίσεις, οι οδηγοί και βοηθοί ασθενοφόρων – διασώστες των νοσοκομείων, του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), των Κέντρων Υγείας, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων, οι απασχολούμενοι στην Α’ Ζώνη του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), το προσωπικό που απασχολείται στη συγκομιδή και αποκομιδή, μεταφορά, διαλογή, επιστασία, καταστροφή απορριμμάτων σε συνεργεία συντήρησης και επισκευής των μέσων καθαριότητας και με το πλύσιμο αυτών, καθώς και οι οδοκαθαριστές, οι χειριστές μηχανικών σαρώθρων, οι εργάτες ταφής και εκταφής νεκρών, οι εργάτες και τεχνίτες ασφαλτόστρωσης, οι τοποθετητές μαρμάρων και πλακών, οι κατεργαστές και κόπτες μαρμάρων, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι, οι εργάτες και τεχνίτες αποχέτευσης, οι οδηγοί ανοιχτών φορτηγών και βαρέων φορτηγών μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και λεωφορείων και οι χειριστές μηχανημάτων έργου, το προσωπικό των φυλακών, οι οδηγοί ειδικών οχημάτων μεταφοράς πυρομαχικών και ειδικών εύφλεκτων καυσίμων.

Στην κατηγορία Β’ περιλαμβάνονται οι ηλεκτροσυγκολλητές, οι εργάτες και τεχνίτες ψεκασμού, οι μηχανοτεχνίτες, οι ηλεκτροτεχνίτες, οι βαφείς και φανοποιοί. Στην κατηγορία Γ’ περιλαμβάνονται οι εργάτες των δημοτικών σφαγείων.

Το ανθυγιεινό επίδομα καταβάλλεται με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, αλλά και για διαστήματα αδειών, βραχυχρόνιας αναρρωτικής άδειας έως έξι ημέρες κατ’ έτος και άλλες περιπτώσεις δικαιολογημένης απουσίας του υπαλλήλου.

Συνάντηση Τσακαλώτου – ΑΔΕΔΥ

Χθες το θέμα κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΕΔΗΝ, εν αναμονή του πορίσματος το οποίο ο υπουργός είπε ότι θα είναι έτοιμο στις επόμενες μέρες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Πάιδας ζήτησε, να μην γίνει περικοπή στα «βαρέα» και ανθυγιεινά επαγγέλματα, να επεκταθεί το ειδικό καθεστώς σε όσους υπαλλήλους εργάζονται στους ίδιους χώρους για να μην υπάρχει προσωπικό διαφορετικών «ταχυτήτων» και να διασφαλιστεί πως όσοι υπάγονται στα «βαρέα» και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα έχουν ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς (όπως συμβαίνει και στον ιδιωτικό τομέα), ώστε να παίρνουν σύνταξη πέντε χρόνια πριν από τα 67.

Πηγή: eleftherostypos.gr (από την έντυπη έκδοση)

.

 

Print Friendly, PDF & Email