Breaking News
Home / Αρθρογραφία / Απόψεις / Όταν ο ανοικτός διάλογος σκόνταψε σ’ένα “μανίτη”…

Όταν ο ανοικτός διάλογος σκόνταψε σ’ένα “μανίτη”…

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

.

Όταν ο ανοικτός διάλογος σκόνταψε σ’ένα “μανίτη”…

.

(του Μέμου Λιβιεράτου)

Κυρίες και κύριοι,

έχοντας ήδη διανύσει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, αφήνοντας πίσω το φεστιβάλ Τσελεμεντέ που διοργανώθηκε στο νησί μας, έφτασε η στιγμή που τα αγαπητά μας παιδιά, αφήνουν κι αυτά πίσω τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αφού ήδη ξεκίνησε το σχολικό έτος. Οπότε, ‘‘κάθε κατεργάρης στον πάγκο του’’, όπως λέει το πασίγνωστο γνωμικό…

Αυτόματα στο μυαλό μου έρχεται και ο κ. Αντώνης  Ζαμπέλης, ο οποίος ‘‘ξαναχτύπησε’’ προ ημερών, με αυτό που εκείνος ονομάζει ‘‘ανοικτό διάλογο’’, επιτιθέμενος προς εμένα, κατά την προσφιλή του συνήθεια με το γνωστό κατάπτυστο τρόπο που τον χαρακτηρίζει.

Χωρίς καμία διάθεση να ασχοληθώ περαιτέρω με τον εν λόγω κύριο και πολύ περισσότερο χωρίς να θέλω να γίνω κουραστικός για όσες φίλες και φίλους θα διαβάσουν πάλι, αναγκάζομαι να προβώ άλλη μια φορά στη διαδικασία αυτή, για να διαφωτίσω την άγνοιά του πάνω σε θέματα που διατύπωσε σαν ‘‘φωτεινός παντογνώστης της καθαρεύουσας’’…

Πρέπει να γνωρίζει λοιπόν ο κ. Αντώνης Ζαμπέλης, πως επειδή αγνοεί πράγματα και καταστάσεις, αυτό δεν συνεπάγεται πως δεν έχουν συμβεί. Μεταξύ άλλων, δήλωσε με περίσσια βεβαιότητα πως ξαφνικά εμφανίστηκα να ασχολούμαι με τα κοινά. Εκτός από την υποστήριξη, που μέσω της οικογένειάς μου έχω δώσει στα διάφορα δρώμενα του νησιού μας, θα σταθώ σε 3 ενδεικτικά γεγονότα:

* Ιούνιος 2008. Ολοκλήρωσα και παρέδωσα στην τεχνική υπηρεσία του δήμου Σίφνου την οπτικοακουστική μελέτη, πάνω στην οποία υλοποιήθηκαν οι εγκαταστάσεις του, νέου τότε, Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου «ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΙΜΟΥ», την οποία εκπόνησα με τους συνεργάτες μου, αφιλοκερδώς.

* Ιανουάριος 2005. Δώρησα στο Ίδρυμα Πρόκου φωτιστικό θεατρικό εξοπλισμό, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί μετά την ανακαίνιση της αίθουσας του Ιδρύματος που χρησιμοποιείται για πολιτιστικές, και όχι μόνο, εκδηλώσεις.

* Σεπτέμβριος 1998. Με επιστολή μου στις 14/10/1998 στην τότε κοινότητα Απολλωνίας Σίφνου και αριθμό πρωτοκόλλου 2298, ενημέρωσα τις αρχές για την πρόθεσή μου να δωρίσω ενόψει της συνένωσης των κοινοτήτων σε Δήμο και την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων, τα συστήματα ασφαλείας, (συναγερμό & πυρανίχνευση), την εγκατάσταση αλλά και τη συντήρησή τους. Εδώ πρέπει να επισημάνω πως ακόμα μέχρι σήμερα, εκκρεμεί μια απάντηση από την πλευρά του Δήμου Σίφνου, την οποία και δεν έχω λάβει.

Όπως (ίσως) μπορέσει να καταλάβει ο κ. Αντώνης Ζαμπέλης, η εμπλοκή μου εκτείνεται σε βάθος εικοσαετίας, με τόσο διακριτικό τρόπο, που μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι γνώριζαν μέχρι σήμερα. Για εμένα σημασία έχει η αποτελεσματικότητα κι όχι ο άσκοπος θόρυβος κι η σκόνη, ούτε οι μαρμάρινες επιγραφές σαν εκείνες που ο κ. Αντώνης Ζαμπέλης έχει τοποθετήσει στον παλιό μώλο των Καμαρών, στην Πλατεία Ηρώων, που δεν επιτρέπει στο Δήμο να διοργανώσει Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και στο Αθλητικό Κέντρο «Μαρούσας».

Όσο για τη θέση που προέδρου που προσφάτως ανέλαβε στο ίδρυμα Αγ. Ιωάννης Θεολόγος Μονγκού, για την οποία τόσο καυχιέται, να μην ξεχνάει πως στη θέση αυτή δεν εξελέγει. Του αποδόθηκε λόγω του καταστατικού του ιδρυτή του, το οποίο αναφέρει ότι μετά το θάνατο όλων των αρχικών μελών του ΔΣ του Ιδρύματος, η θέση του Προέδρου αποδίδεται στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Σιφνίων. Ως εκ τούτου εφόσον παύσει να είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Σιφνίων, τότε αυτομάτως εκπέφτει και του αξιώματος του Προέδρου του Ιδρύματος του Αγ. Ιωάννη Θεολόγου Μονγκού. Αναρωτιέμαι, πριν την ανάληψη των καθηκόντων του, ήξερε που είναι το μοναστήρι; Σαν μέλος που είμαι της οικογένειας των Μαστρόκαλων, που επί σειρά ετών στήριξε το απαξιωμένο από τους Γάλλους πρώην διαχειριστές του Ίδρυμα, συντήρησε το παλαιό Μοναστήρι και τον Ι.Ν του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και των λοιπών οικημάτων, αναβίωσε το ομώνυμο Πανηγύρι και βοήθησε τον κ. Ιωάννη Σταθόπουλο (εγγονό του αείμνηστου Ιδρυτή Θεοδόση Σπεράντζα), στην έρευνα που κάνει προκειμένου να μπει μία τάξη στο πολύπαθο ίδρυμα, τον κ. Ζαμπέλη δεν τον είδα ποτέ τα προηγούμενα χρόνια ούτε στο πανηγύρι, ούτε στους χώρους του ιδρύματος στο Μονγκού. Φαίνεται πως ήταν πιο απασχολημένος με τη λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου στην Πλατεία Ηρώων, όπου ζητάει από τους Σιφνιούς χρηματικό αντίτιμο, για να το επισκεφθούν!!! Γνωρίζει ο κ. Αντώνης Ζαμπέλης τι είδους διαχείριση έκαναν οι προκάτοχοι Γάλλοι φίλοι του στο Ίδρυμα του Αγίου του Ιωάννη Θεολόγου Μονγκού; Tις παράνομες ενοικιάσεις των οικημάτων του παλαιού μοναστηριού που έκαναν μέσω του Airbnb; Τις φθορές που προκάλεσαν φέτος, επί της δικής του διοίκησης; Και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί τελικά ο κ. Αντώνης Ζαμπέλης, με την ιδιότητα του προέδρου του Ιδρύματος, εναντίον των Γάλλων υπηκόων, αυτών των απαράδεκτων σφετεριστών της ιστορίας του Ιδρύματος;

Όσο για το χαρακτηρισμό του “προσωποπαγούς σωματείου” που μου αποδίδει για το νεοσυσταθέντα σύλλογο “ΜAZI για τη Σίφνο μας”, απλά του τον επιστρέφω, επισημαίνοντάς του ότι ο σύλλογός μας δεν βασίζεται στην “Αρχή της Κληρονομικότητας” που όπως φαίνεται εφαρμόζεται στο Σύνδεσμο Σιφνίων. Παράλληλα του τονίζω ότι ο σύλλογος “ΜAZI για τη Σίφνο μας” είναι ένα μη Κερδοσκοπικό Σωματείο, το οποίο αντίθετα με τις δικές του πρακτικές στο Σύνδεσμο Σιφνίων, δεν θα ζητήσει ποτέ χρηματικό αντίτιμο από τα μέλη του, για να διοργανώσει εκδηλώσεις σε διάφορα κοσμικά club της Αθήνας προκειμένου να ενισχύσει το ταμείο του, αλλά μέσω μοντέρνων, καλών και έντιμων πρακτικών marketing, θα διεκδικήσει υπεραξίες τις οποίες θα αποδώσει ΔΩΡΕΑΝ σε όλο το νησί και όχι μόνο στα μέλη του.

Επειδή ο κ. Αντώνης Ζαμπέλης εμφανίζεται θιγόμενος, του θυμίζω πως ο ίδιος θέλησε να πάρει θέση στον ανοικτό διάλογο που είχε ξεκινήσει σχετικά με φλέγοντα θέματα του νησιού μας. Ένας ανοιχτός διάλογος που χαρακτηρίστηκε από τοποθετήσεις πάντα κόσμιες από τους συντοπίτες μας, μέχρι το σημείο όπου ο κ. Αντώνης Ζαμπέλης ‘‘πετάχτηκε σαν μανίτης’’ (μανίτης στη Σιφνέικη διάλεκτο είναι το μανιτάρι), κι έδωσε μαθήματα απρέπειας και αγένειας με το γραπτό του λόγο, που ουδεμία σχέση έχουν με το ήθος, την ευπρέπεια και τη γενναιοδωρία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Σιφνιών. Από τη στιγμή λοιπόν που ο κ. Ζαμπέλης αναγνωρίζει τον κύκλο επαφών μου, (είχε δηλώσει πως με τον κ. Έπαρχο πήγαμε στο φίλο μου Υπουργό), σκέφτομαι να κάνω μια παρέμβαση στο δημοσιογράφο -συγγραφέα του βιβλίου ‘‘Savoir Vivre’’ κ. Ζαμπούνη, να συγγράψει ένα νέο βιβλίο με τίτλο ‘‘Savoir Vivre για ανάγωγους Προέδρους’’, το οποίο θα δωρίσω με πολύ χαρά στον κ. Αντώνη Ζαμπέλη.

Εννοείται πως σε καμία περίπτωση δεν είμαι αυτός που θα υποδείξω στον κ. Ζαμπέλη τρόπους στοιχειώδους συμπεριφοράς, όπως πιστεύω και κανένας άλλος δεν θα μπορούσε και να το ήθελε. Θα ήταν απλά χάσιμο χρόνου, προσπαθώντας ‘‘να μάθει σε γέρικο άλογο, νέα περπατησιά’’…. Τουλάχιστον όφειλε όμως να σεβαστεί τον κόσμο, που αφιέρωσε το χρόνο του για να διαβάσει το υβρεολόγιό του και οι ισχυρισμοί του πως ουδέποτε υπήρξε και η βεβαιότητά του πως δεν πρόκειται να υπάρξει αυθάδης και αναιδής, καταρρίπτονται από τον ίδιο μέσα από τα γραφόμενά του.

Αποχαιρετώντας τον ‘‘από τουλάχιστον 5 γενεές Σιφνιό πρωτίστως και παράλληλα πρόεδρο, πρόεδρο’’, κ. Αντώνη Ζαμπέλη, θα ήθελα να σταθώ στις διάφορες τοποθετήσεις σχετικά με την προοπτική κατασκευής αεροδρομίου στο νησί, όπως διατυπώθηκαν στη σελίδα του συλλόγου μας, ‘‘ΜΑΖΙ για τη Σίφνο μας’’.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον κ. Νικόλα Κορακή και τον κ. Νίκο Λεμπέση για τη συμμετοχή τους στον ανοικτό διάλογο και σε συνέχεια της τοποθέτησής τους έχω να αναφέρω τα εξής:

1. Το γεγονός και η προοπτική να αποκτήσει το νησί αεροδρόμιο είναι αναβάθμιση υποδομών κι όχι πλεονασμός.
2. Για τη χωροθέτησή του πιστεύω θα συμφωνήσετε μαζί μου πως η πλέον αρμόδια υπηρεσία είναι η ΥΠΑ, η οποία έχει γνωμοδοτήσει σχετικά.
3. Η κατασκευή του υδατοδρομίου όπως θα ενημερωθήκατε, δεν προβλέπεται άμεσα, αφού η Σίφνος είναι εκτός του πρώτου πακέτου κατασκευών.
4. Σαφώς κι είναι πολύ όμορφο να δεχόμαστε επισκέπτες που τους αρέσει να βρεθούν στην περιοχή της Χώνης και βορειότερα, που κατά τα λεγόμενά σας ο χρόνος έχει σταματήσει στη δεκαετία του 70. Παράλληλα με προβληματίζει, για να μην πω με φοβίζει το γεγονός πως οι υποδομές του νησιού θυμίζουν τη δεκαετία του 80.
5. Στις δημόσιες τοποθετήσεις μου δεν προκύπτει από πουθενά κανένα ‘‘ιδιαίτερο κόψιμο’’ για το αεροδρόμιο.
6. Έχω αναφερθεί πολλάκις πως συμφωνώ ότι οι προτεραιότητες του νησιού είναι άλλες, κέντρο υγείας, ύδρευση, αποχέτευση, λιμάνι, αλλά οφείλω για άλλη μια φορά να επισημάνω πως ο σύλλογός μας δεν έχει θεσμικές….. κλπ…. αρμοδιότητες.
7. Οι όποιοι προβληματισμοί και φοβίες μη γίνει το νησί Μύκονος, απλά δεν ευσταθούν. Δεν πρόκειται ποτέ να γίνει. Ο διάδρομος προσγείωσης – απογείωσης, (αεροδιάδρομος είναι ο διάδρομος της πορείας των αεροσκαφών στον αέρα), που έχει γνωμοδοτήσει η ΥΠΑ, δεν έχει το απαιτούμενο μήκος για πτήσεις εξωτερικού (charter flights) και ποτέ άλλωστε δεν αναφέρθηκε κατασκευή Διεθνούς Αερολιμένα. Υπενθυμίζω πως η κατά πολύ μικρότερη Ανάφη, απέναντι από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Σαντορίνης, κατασκευάζει το δικό της αεροδρόμιο και θα αποκτήσει και υδατοδρόμιο!
8. Μήπως εκτός της γνώμης των επισκεπτών και τη βαρύτητα των συζητήσεων γύρω από αυτούς, σε σημείο να σκεπτόμαστε αποκλειστικά και μόνο τι θα τους ευχαριστήσει και τι θέλουν για την άνετη ολιγοήμερη διαμονή τους, θα έπρεπε να υπολογίσουμε και το μόνιμο δυναμικό του νησιού; Αυτούς που βιώνουν τη ρεαλιστική πραγματικότητα 365 μέρες το χρόνο κι όχι 10 με 15 ημέρες, όπως οι επισκέπτες, απολαμβάνοντας τις διακοπές τους;

Ας αναλογιστούμε λοιπόν τα παρακάτω και ας προβληματιστούμε. Έτος 2018:
● Η Σίφνος δεν έχει αεροδρόμιο
● Για το άμεσο μέλλον δεν έχει προγραμματιστεί η κατασκευή υδατοδρομίου
● Υπάρχει προβληματική ακτοπλοϊκή σύνδεση με κορύφωση τους χειμερινούς μήνες
● Μη λειτουργικό λιμάνι
● Έλλειψη ιατρικού δυναμικού και παροχών υγείας
● Παντελής έλλειψη ναυαγοσωστών για την ασφάλεια των λουομένων 
● Προβληματικό δίκτυο ύδρευσης
● Έλλειψη αποχετευτικού δικτύου
● Ανύπαρκτο ΧΥΤΑ
● Κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο του νησιού την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών, κ.α.

Υπάρχει κάποιος που διαβάζοντας τα παραπάνω, πιστεύει πως εγκυμονεί κίνδυνος να γίνει το νησί μας Μύκονος; Εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει εκφυλισμός… Αντίθετα με προβληματίζει το γεγονός μήπως γίνει Γυάρος… Οι γνώστες των τουριστικών θεμάτων γνωρίζουν πολύ καλά πόσο εύκολα απαξιώνεται ένας προορισμός και πόσο απλά θα μπορούσαν οι tour operators να προτείνουν ένα νέο προορισμό ως ιδανικό κι ονειρεμένο και ξαφνικά να δούμε τους επισκέπτες του νησιού μας να επιλέγουν για παράδειγμα γειτονικά μας νησιά, που διαθέτουν τουλάχιστον βασικές υποδομές και επιπλέον αεροδρόμιο, υδατοδρόμιο, ή και τα δύο.

Κυρίες και κύριοι,

θα ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω για τα θερμά σας λόγια που λαμβάνω σχετικά με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας. Είναι πολύ ενθαρρυντικά και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα πορευτούμε ΜΑΖΙ.

Οφείλω να παραδεχτώ πως πολλοί από εσάς με είχατε προειδοποιήσει πως θα υπήρχαν ορισμένα άτομα στο νησί, όπως ο κ. Αντώνης Ζαμπέλης, που δεν θα έβλεπαν ‘‘με καλό μάτι’’ την ίδρυση του συλλόγου μας και θα προσπαθήσουν να διεισδύσουν σε αυτόν – ως άλλοι Δούρειοι Ίπποι- για να τον κανιβαλίσουν εκ των έσω, όπως έχουν κάνει και αλλού. Ειδικά αν ΔΕΝ παραμείνει ανενεργός, όπως αρκετοί άλλοι. Δεν πειράζει. Με τον καιρό θα καταλάβουν πως δεν αποτελούμε απειλή για κανένα, αλλά αντιθέτως μία κινητήριο δύναμη που ΜΑΖΙ και σε συνεργασία με όλους τους φορείς, μπορεί να συνδράμει ώστε να πάει ο τόπος μας μπροστά.

Κλείνοντας, αυτό που θέλω εκ νέου να ενημερώσω, είναι πως δεν θα ανεχθώ άλλες επιθέσεις (ρατσιστικής έως σεξιστικής διάθεσης) στις γυναίκες μέλη του συλλόγου μας, επειδή απλά και μόνο αποφάσισαν να εμπλακούν με αυτόν.

Σας ευχαριστώ πολύ,

Αγαμέμνων Λιβιεράτος

Πρόεδρος του Συλλόγου
‘‘ΜΑΖΙ για τη Σίφνο μας’’

.

 

Print Friendly, PDF & Email