Breaking News
Home / Εν Σίφνω / Δήμος Σίφνου / ΔΗΚΕΣ: Το πρώτο βοτανικό μονοπάτι της Σίφνου είναι γεγονός

ΔΗΚΕΣ: Το πρώτο βοτανικό μονοπάτι της Σίφνου είναι γεγονός

 

ΔΗΚΕΣ: Το πρώτο βοτανικό μονοπάτι της Σίφνου είναι γεγονός

.

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Σίφνου σε συνεργασία με το Cyclades Preservation Fund που είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων σε πέντε Κυκλαδονήσια το φθινόπωρο του 2021, και με τον νικητή του διαγωνισμού κ. Κωνσταντίνο Φαφαλιό, πραγματοποίησαν δράση γνωριμίας και ευαισθητοποίησης για την χλωρίδα του νησιού την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023.

Η ιδέα που αφορούσε στην καταγραφή, ταυτοποίηση και σηματοδότηση φυτών της περιοχής σχεδιάστηκε όλο το διάστημα που μεσολάβησε σε συνεργασία με την βιολόγο κ. Ράνια Παπακώστα, τον γεωπόνο κ. Νικηφόρη Κάραβο, τον κ. Μάριο Λέβι που ασχολείται με την περμακουλτούρα στη Σίφνο, τον φωτογράφο κ. Χρήστο Ασημακόπουλο και πραγματοποιήθηκε με τις δασκάλες κ. Σοφία Σκυλίτση και κ. Ελένη Κυριαζίδου , τον δάσκαλο κ. Σωτήρη Μητσιάκο, τις μαθήτριες και τους μαθητές της Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σίφνου που τοποθέτησαν μικρές καλαίσθητες πινακίδες στα φυτά ώστε να μπορούν να τα αναγνωρίζουν οι περιπατητές του πολυσύχναστου μονοπατιού που αρχίζει από τα Φυρόγια, βρίσκεται μέσα στην περιοχή Νατούρα 2000 της Σίφνου και οδηγεί σε αρκετούς διαφορετικούς προορισμούς (Προς Άγιο Ανδρέα, Προφήτη Ηλία, Βαθύ, Τόσο Νερό, Παναγιά του Νήλιου, Μαύρο χωριό…).

Στην αρχή του μονοπατιού τοποθετήθηκε μεγάλη επεξηγηματική πινακίδα και στην διαδρομή μικρότερες πινακίδες που δείχνουν τις φωτογραφίες του κάθε φυτού και αναφέρουν την λατινική ονομασία, την κοινή ελληνική και την ονομασία στην ντοπιολαλιά- όπου υπήρχε.

Έχουν ταυτοποιηθεί και φωτογραφηθεί 33 διαφορετικά φυτά και σήμερα τοποθετήθηκαν οι περισσότερες από τις ταμπελίτσες στα φυτά που υπάρχουν αυτή την εποχή στο μονοπάτι με σκοπό την ολοκλήρωση του ως τον προσεχή χειμώνα με την τοποθέτηση και των φθινοπωρινών και χειμωνιάτικων φυτών.

Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία,

– τις εκπροσώπους του Cyclades Preservation Fund που ταξίδεψαν για το σκοπό αυτό στη Σίφνο: την κ. Νάσια Κασσελά, Διεθύντρια Προγραμμάτων και την κ. Ειρήνη Καραθάνου, Υπεύθυνη Θαλασσιών προγραμμάτων,

-την διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Σίφνου κ. Κατερίνα Γαβαθοπούλου

-όλους όσοι προαναφέρθηκαν ή βοήθησαν με κάθε τρόπο στην πραγματοποίηση του 1ου Βοτανικού Μονοπατιού της Σίφνου

με την ευχή σύντομα να ακολουθήσουν κι άλλα!

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Translate »