Breaking News
Home / Εν Σίφνω / Γυναικεία & όχι μόνο... / 1+1: Εύκολη νηστίσιμη σοκολατόπιτα και Λαχταριστή σοκολατόπιτα χωρίς γλουτένη

1+1: Εύκολη νηστίσιμη σοκολατόπιτα και Λαχταριστή σοκολατόπιτα χωρίς γλουτένη

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1+1: Εύκολη νηστίσιμη σοκολατόπιτα και Λαχταριστή σοκολατόπιτα χωρίς γλουτένη

.

.

Εύκολη νηστίσιμη σοκολατόπιτα

Υλικά 

  • 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
  • 1 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 6 κουταλιές της σούπας κακάο κοσκινισμένο
  • 1 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • 1 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
  • 1/2 κούπα ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο ή από το λάδι που καλύπτει το ταχίνι
  • 1 βανίλιας
  • 6 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη κουβερτούρα

Για το σιρόπι

  • 1 κούπα νερό 
  • 1/2 κούπα κακάο 
  • 1 κούπα ζάχαρη 
  • 1/2 κούπα κουβερτούρα τριμμένη 

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, η σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την ζάχαρη, το κακάο, την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και την σόδα. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το χυμό πορτοκάλι με το ξύσμα, το ταχίνι, το λάδι και την βανίλια. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά μας μέσα στα στο μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε.

Λαδώνουμε τη φόρμα και την αλευρώνουμε. Προσθέτουμε μέσα στο σκεύος το μείγμα της σοκολατόπιτας και ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά. Ελέγχουμε το ψήσιμό της καρφώνοντάς της ένα μαχαίρι μέχρι να το δούμε να βγαίνει στεγνό. Λίγο πριν ψηθεί το κέικ, ξεκινάμε το σιρόπι.

Προσθέτουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά και ανακατεύουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Χαμηλώνουμε την φωτιά σιγοβράζοντας για 5 λεπτά.

Όταν το κέικ είναι έτοιμο, το τρυπάμε παντού με οδοντογλυφίδα και περιχύνουμε με το σιρόπι. Αφήνουμε την σοκολατόπιτα να κρυώσει τελείως πριν την κόψουμε.
(της Ελένης Χαδιαράκου)

.

.

Λαχταριστή σοκολατόπιτα χωρίς γλουτένη

Ακόμη κι αν έχετε αποκλείσει τη γλουτένη από τη διατροφή σας, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείσετε και τα γλυκά. Εμείς σας προτείνουμε μια αφράτη και λαχταριστή σοκολατόπιτα χωρίς γλουτένη για όλη την οικογένεια!  

Υλικά

  • 8 αυγά
  • 50 γρ. υποκατάστατο ζάχαρης ( μαλτιτόλη)
  • 250 γρ. βούτυρο χωρίς λακτόζη
  • 250 γρ. νερό
  • λίγη βανίλια
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 750 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 150 γρ. κακάο χωρίς γλουτένη  

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. νερό
  • 500 γρ. κουβερτούρα υγείας χωρίς γλουτένη
  • 40 γρ. υποκατάστατο ζάχαρης (μαλτιτόλη)
  • 1 σφηνάκι κονιάκ  

Εκτέλεση
Βάζουμε στο μίξερ τα αυγά μαζί με το υποκατάστατο ζάχαρης και χτυπάμε σε μεγάλη ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μίξερ το βούτυρο αφού πρώτα το έχουμε λιώσει, το νερό και τα ανακατεύουμε όλα μαζί σε χαμηλή ταχύτητα.

Σε ένα άλλο σκεύος ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια. Αποσύρουμε το μείγμα από το μίξερ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία κρέμα.
Σε ένα πυρέξ αλείφουμε βούτυρο, ρίχνουμε λίγο κακάο στη βάση και βάζουμε τη ζύμη της σοκολατόπιτας. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 – 40 λεπτά.

Όσο η σοκολατόπιτα ψήνεται, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με το υποκατάστατο ζάχαρης. Μόλις βράσουν καλά, προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Τέλος προσθέτουμε το κονιάκ και το σιρόπι είναι έτοιμο. Βγάζουμε τη σοκολατόπιτα από το φούρνο και ρίχνουμε το σιρόπι ώστε να καλύψει καλά όλο το γλυκό μας. 
(της Ελένης Χαδιαράκου)

Πηγή: www.imommy.gr

.

Print Friendly, PDF & Email