Breaking News
Home / Ειδήσεις / Διεθνής / 4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων – Η Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων & ο Προστάτης τους Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης

4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων – Η Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων & ο Προστάτης τους Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης

4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων – Η Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων & ο Προστάτης τους Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης
.

Η 4η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, γι’ αυτό συμπίπτει με την εορτή της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, Αγίου της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία τον ανακήρυξε ως προστάτη των ζώων και του περιβάλλοντος.

Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, που κατέχει ξεχωριστή θέση μεταξύ των Αγίων της Δυτικής Εκκλησίας υπήρξε ένας υπέροχος τηρητής της Θεϊκής εντολής της Αγάπης. Γεννήθηκε στα 1182 στην επαρχία της Ουμβρίας της Ιταλίας, στη κωμόπολη της Ασίζης.

Η οικογένειά του ήταν πλούσια. Σαν νέος ακολούθησε άτακτη ζωή. Σ’ ένα πόλεμο της πατρίδας του προς τη γειτονική Περούτζια ο Φραγκίσκος συνελήφθηκε αιχμάλωτος και φυλακίστηκε. Τότε μέσα στη φυλακή, όπου παρέμεινε ένα χρόνο, άρχισε μέσα του μια ψυχική μεταμόρφωση.

Περιφρόνησε τα πατρικά πλούτη και ντυμένος μ’ ένα κουρελιασμένο μανδύα σφιγμένο μ’ ένα σχοινί, χωρίς να γίνει απόκοσμος ερημίτης επιδόθηκε σε έργα συμπόνιας και αγάπης.

Από το κήρυγμά του και τα έργα της ευποιΐας επηρεάσθηκαν πολλοί άνδρες και γυναίκες σ’ όλη τη Δ. Ευρώπη και ιδρύθησαν τα περίφημα τάγματα των Φραγκισκανών καλογήρων (1209) που στην αρχή περιπλανούντο ντυμένοι μ’ ένα σκούφο σκούρο, ένα ευτελή χιτώνα και με μια ζώνη από σχοινί και εκήρυτταν την ηθική αναγέννηση και την αγάπη.

Αργότερα ίδρυσαν μεγάλα μοναστήρια και καταγίνονταν με τα γράμματα και την επιστήμη. Αρκετό καιρό εμόνασε σε σπηλιά του βουνού Σουμπάσιο, όπου υψώνεται σήμερα το μοναστήρι του Καρτσέρι, που στους κήπους του βλέπεις ακόμα τα πρώτα φραγκισκανικά κελιά.

Σε μια πορεία του με άλλους μοναχούς σε μια τοποθεσία ανάμεσα στην Κανάρα και στη Μπεβάνα, ο άγιος Φραγκίσκος είδε μερικά δέντρα να υψώνονται στην πλαγιά του δρόμου· και μέσα στα δέντρα τούτα βρίσκονταν πλήθος λογής λογής πουλιά, που κανένας δεν είχε ακόμα δει στα μέρη εκείνα· και πλήθος ακόμα πουλιά βρίσκονταν στο χωράφι, κάτω από τα δέντρα.

Κι ευθύς ως ο Φραγκίσκος είδε το φτερωτό τούτο κοπάδι, το πνεύμα του Θεού έπεσε απάνω του και είπε στους δύο μαθητές του:
– Περιμένετέ με μια στιγμή· πάω να κηρύξω λιγάκι στ’ αδέλφια μας τα πουλιά!

Μπήκε στο χωράφι και τράβηξε προς τα πουλιά που ήταν καθισμένα στο χώμα. Κι ευθύς ως άρχισε να κηρύττει, τα πουλιά που κούρνιαζαν στα δέντρα κατέβηκαν προς το μέρος του και πια κανένα δεν κινήθηκε, αν και τον κύκλωναν τόσο πολύ κοντά που οι δίπλες του ράσου του άγγιζαν κάμποσα πουλιά!

Κι ο Άγιος Φραγκίσκος είπε στα πουλιά:
– Αγαπητά μου αδέλφια, πουλιά! Χρωστάτε πολλά στο Θεό και πρέπει παντού και πάντοτε να τον υμνείτε και να δοξάζετε γιατί σας έδωσε τη δύναμη να πετάτε ελεύθερα όπου θέτε και σας έντυσε με διπλά και τριπλά φορέματα, με τόσο λεπτά και πολύχρωμα στολίδια· και πρέπει ακόμα να χρωστάτε χάρη στον Δημιουργό για την τροφή που σας δίνει, χωρίς νάχετε να δουλεύετε γι’ αυτή και για τη φωνή ακόμα την ωραία που σας έδωσε να κελαηδάτε!

Δεν σπέρνετε, μηδέ θερίζετε, αγαπητά μου αδελφάκια, μα ο Θεός σας θρέφει κι αυτός σας δίνει και τα ρυάκια και τις πηγές να ξεδιψάσετε, τους βράχους και τα δάση για να προφυλαχθείτε και δέντρα υψηλά για να χτίσετε τις φωλιές σας. Κι αν και δεν μπορείτε μήτε να γνέθετε, μήτε να υφάνετε, σας δίνει τ’ απαραίτητα φορέματα, σε σας και στα παιδιά σας.

Γιατί ο Δημιουργός, σας αγαπά πολύ, καθώς σας το φανερώνει με όλες τούτες τις μεγάλες ευεργεσίες του. Έχετε λοιπόν το νου σας, αδέλφια μου πουλιά, να μην είστε αχάριστα απέναντί του και να προσπαθείτε πάντα να τον δοξάζετε!

Κι ευθύς ως είπε τα λόγια τούτα ο άγιος πατέρας, όλα τα πουλάκια αυτά άρχισαν ν’ ανοίγουν τα ράμφη τους, να χτυπούν τις φτερούγες, ν’ απλώνουν το λαιμό και να κλίνουν με σεβασμό τα κεφαλάκια τους στη γης και να φανερώνουν με τα κελαηδητά και τα φερσίματά τους πως είχαν χαρεί κατάκαρδα από τα λόγια που τους είχε πει ο άγιος Φραγκίσκος.

Κι ο άγιος κι αυτός χάρηκε κατάκαρδα, θωρώντας τα και θαύμασε πόσο πολλά ήταν τα πουλιά και πόσων λογιών και πόσο ήμερα· και δόξασε το Θεό και γλυκά, αδελφικά, τα παρακίνησε να τον δοξάσουν κι αυτά μαζί του.

Κι όταν τέλειωσε ο άγιος Φραγκίσκος το κήρυγμά του και την προτροπή του να δοξάσουν το Θεό, έκαμε το σημείο του σταυρού πάνω σε όλα τα πουλάκια. Κι όλα φτερούγισαν μαζί κελαηδώντας με θαυμαστή δύναμη κι ομορφιά· και σε λίγο χωρίστηκαν κ’ εξαφανίστηκαν ολούθε».
(Από το βιβλίο του Δανού συγγραφέα Johannes Jergense: «Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης» που μετάφρασε ο Ν. Καζαντζάκης).

Με βάση το ιστορικό αυτό γεγονός, η Καθολική Εκκλησία ανακήρυξε τον Άγιο Φραγκίσκο προστάτη γενικά των ζώων. Μάλιστα την ημέρα της μνήμης του, οι καθολικοί φέρνουν τα ζώα τους στα προαύλια των ναών τους, όπου οι ιερείς τους τα ευλογούν διαβάζοντας διάφορες ευχές.

Ύστερα από πολύχρονη περιοδεία και έντονη ασκητική ζωή, άρρωστος κατέληξε στο γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Κλάρας, κοντά στην πατρίδα του.

Τέλος πήγε στο πατρικό του σπίτι, όπου τυφλός και άρρωστος, έχοντας γύρω τους λίγους Φραγκισκανούς, εξεδήμησε προς Κύριον, σε ηλικία μόλις 44 χρόνων στα 1226 τον Οκτώβριο. Τα τελευταία του λόγια ήταν “Αγαπάτε αλλήλους”.

Σε λιγότερο από 2 χρόνια μετά το θάνατό του Αγιοποιήθηκε από την Καθολική Εκκλησία, στα 1228 από τον Γρηγόριο Θ’. Φιλόσοφοι, ποιητές, συγγραφείς τον ύμνησαν και μεγάλοι ζωγράφοι, όπως ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο) φιλοτέχνησαν την προσωπογραφία του.

Στη Ρόδο υπάρχει ο ναός του Αγίου Φραγκίσκου με το άγαλμα του Αγίου να κρατά στο δεξί του χέρι ένα πουλάκι. Υπάρχει παράδοση, ότι γύρω από φέρετρό του συγκεντρώθηκαν πολλά πουλάκια που κελαηδούσαν πένθιμα.
(του Θεολόγου, Γ. Χρ. Μπάρδου)

Πηγή :  www.rodiaki.gr

.
.
H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων όπως ψηφίστηκε στο Παρίσι το 1978

.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ζωή είναι ενιαία, ότι όλα τα είδη έχουν κοινή καταγωγή και διαφοροποιούνται υπό το νόμο της εξέλιξης των ειδών, λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα ζωντανά όντα έχουν φυσικά δικαιώματα και κάθε ζώο με νευρικό σύστημα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η περιφρόνηση ή και απλή άγνοια αυτών των φυσικών δικαιωμάτων είναι επιζήμια για την φύση και επιτρέπει στους ανθρώπους να διαπράττουν εγκλήματα εναντίον των ζώων, δεδομένου ότι η συνύπαρξη των ειδών, προϋποθέτει την αναγνώριση εκ μέρους του ανθρωπίνου είδους, του δικαιώματος στη ζωή και των υπολοίπων ζώων και δεδομένου ότι ο σεβασμός των ζώων από τους ανθρώπους είναι αδιαχώριστος με τον αντίστοιχο σεβασμό ανθρώπου προς άνθρωπο, διακηρύσσεται ότι:

Άρθρο 1
1. Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνει στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 
2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο 7
1. Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Άρθρο 9
1. Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 
2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11
1. Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Διεθνής Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων, Παρίσι 1978

Πηγή: naturagraeca.com

.

.
.

.

.

 

Print Friendly, PDF & Email