Breaking News
Home / Οι Φίλοι μας τα Ζώα / 7 φυλές σκύλων & 8 ιδέες για όσους λείπουν πολύ από το σπίτι

7 φυλές σκύλων & 8 ιδέες για όσους λείπουν πολύ από το σπίτι

.

7 φυλές σκύλων & 8 ιδέες για όσους λείπουν πολύ από το σπίτι

.

Οι περισσότεροι σκύλοι είναι ακατάλληλοι για τον περισσότερο κόσμο! Κι αυτό γιατί αν δουλεύεις ή σπουδάζεις, λείπεις από το σπίτι σχεδόν όλη μέρα. Κι όταν επιστρέφεις είσαι τόσο πτώμα που, συχνά, ούτε τη βόλτα του γύρω από το τετράγωνο δεν αντέχεις να φέρεις σε πέρας… 

Φυσικά, η βόλτα είναι δικαίωμα για όλους τους τετράποδους, και πρέπει να τους προσφέρουμε τουλάχιστον μια ώρα τη μέρα για εκτόνωση, άσκηση και για να μυρίζουν τα νέα της γειτονιάς. Απλά, κάποιες φυλές σκύλων αντέχουν καλύτερα τη μοναξιά τις ενδιάμεσες ώρες, αυτές που οι περισσότεροι λείπουμε στη δουλειά, είτε γιατί είναι πιο αυτάρκεις είτε γιατί είναι λιγότερο ενεργητικοί.

Εναλλακτικά, μπορείτε βέβαια πάντοτε να υιοθετήσετε ένα σκύλο τρίτης ηλικίας. Πέρα από το γεγονός ότι κυριολεκτικά του σώζετε τη ζωή, έχει πολύ μικρότερες απαιτήσεις σε εκτόνωση από ένα νεαρό ζώο και αυξημένη ανάγκη για ύπνο. Συνήθως, το μόνο που χρειάζεται από εμάς είναι μια ζεστή στεγνή μαλακή ασφαλή φωλιά, το φαγητό και το νερό του και μερικά χάδια καθημερινά.

Τα Λαμπραντόρ, τα Γκόλντεν Ριτρίβερ, τα Τζακ Ράσελ, τα Μπίγκλ είναι ακατάλληλα για τον περισσότερο κόσμο, κι ας είναι από τις πιο δημοφιλείς φυλές, παγκοσμίως! Δεν τα πάνε καθόλου καλά με τη μοναξιά. Κι όμως συχνά καταλήγουν να περνούν τη μέρα τους μόνα στο σπίτι. Πολύς κόσμος τα επιλέγει παρορμητικά, με κριτήρια εμφάνισης ή ικανοτήτων που όμως δεν συμπεριλαμβάνουν την καθημερινή του ρουτίνα (π.χ. το γεγονός ότι λείπει όλη μέρα στη δουλειά) και τις απαιτήσεις των ζώων αυτών σε εκτόνωση, εκπαίδευση και ανάγκη για παρέα. Η αγάπη για μια συγκεκριμένη φυλή και μια βιαστική, αυθόρμητη επιλογή ζώου μπορεί να οδηγήσει σε δυστυχισμένους κηδεμόνες και σε ζώα που υποφέρουν, περιορισμένα σε κλουβιά, μπαλκόνια ή ταράτσες. Πολλά ζώα θα χρειαστεί να  αλλάξουν σπίτι, μπόλικες φορές, ή θα βρεθούν ακόμα και στο δρόμο επειδή δεν αντέχουν τη μοναξιά και τον αποχωρισμό και το δηλώνουν απερίφραστα, καταστρέφοντας το σπίτι ή γαβγίζοντας χωρίς σταματημό, όσο λείπουμε στη δουλειά. 

Σκύλοι κατάλληλοι για σκληρά εργαζόμενους

Αν δουλεύετε όλη μέρα αλλά θέλετε να μοιράζεστε τη ζωή σας με έναν σκύλο πρέπει να τον επιλέξετε με αυτό το κριτήριο και φυσικά να είστε έτοιμοι να κάνετε κάποιες θυσίες –για παράδειγμα δεν θα μπορείτε να ακολουθήσετε τους συναδέλφους σας για ένα ποτάκι μετά τη δουλειά, καθώς ο σκύλος σας περιμένει μόνος στο σπίτι. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε τέτοιου είδους πειρασμούς, μια γάτα είναι καλύτερη επιλογή για εσάς, ή ακόμα καλύτερα δυο γάτες.

Οι σκύλοι είναι κοινωνικά, αγελαία ζώα και έχουν ανάγκη την παρέα μας. Δεν τα πάνε καθόλου καλά με τη μοναξιά. Είναι κόντρα στη φύση τους. Αυτό που κάνουν κάποιες φυλές πιο κατάλληλες –ή για να είμαστε ακριβείς, λιγότερο ακατάλληλες- για άτομα που λείπουν πολύ από το σπίτι, είναι το γεγονός ότι είναι λιγότερο κοινωνικές και ενεργητικές από άλλες. Το ζητούμενο, αν λείπετε πολύ, είναι ένας σκύλος χαμηλών απαιτήσεων σε εκτόνωση, που θα αρκείται να περπατάει στο σπίτι και να χαζεύει τα πουλιά από το παράθυρο για να είναι χαρούμενος. Δεν θα ψάχνει συνέχεια κάποιο νέο ενδιαφέρον για να γεμίσει τη μέρα του. Και άρα, δεν θα καταστρέφει το σπίτι.

Πώς θα περνάει τη μέρα του όσο λείπετε;

Αυτό που ιδανικά θέλετε είναι…

 • Να κοιμάται: Έτσι κι αλλιώς ο μέσος σκύλος κοιμάται 14 ώρες τη μέρα (συμπεριλαμβανόμενου, όμως, του νυχτερινού ύπνου). Φυσικά, τα ηλικιωμένα ζώα κοιμούνται ακόμα περισσότερο. Μια άλλη λύση για να κοιμηθεί παραπάνω όσο λείπετε είναι η έντονη πρωινή εκτόνωση· να πέσει “ξερός” στον ύπνο μόλις η πόρτα κλείσει πίσω σας. Αλλά για αυτό θα χρειαστεί το ξυπνητήρι σας να χτυπήσει 1,5 ώρα νωρίτερα.
 • Να τρώει: Δεν μπορείτε να του αφήσετε το φαΐ στο πιάτο όλη μέρα. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία ή –ανάποδα- να τον κάνει δύσκολο στο φαγητό (Διάβασε εδώ). Μπορείτε, όμως, να του αφήσετε λιχουδιές κρυμμένες στο σπίτι, μέσα σε “έξυπνα” παιχνίδια, που έχουν φτιαχτεί για να τον απασχολούν ώρες ατελείωτες. Έτσι, μόλις βαρεθεί μόνος στο σπίτι θα ασχοληθεί με την αναζήτηση των “χαμένων θησαυρών”. Νερό θα πρέπει, φυσικά, να υπάρχει πάντα άφθονο και καθαρό, είτε είστε σπίτι είτε όχι (ακόμη και αν έχει την τάση να το “σκάβει” και να κάνει το σπίτι λίμπα…)
 • Να εξερευνάει το σπίτι: Κάποιοι σκύλοι βρίσκουν το σπίτι αρκετά ενδιαφέρον: η ύπαρξη άλλων ζώων, περίεργοι ήχοι, η κίνηση στη γειτονιά είναι αρκετά, ως ερεθίσματα, για να γεμίσουν τη μέρα τους με… συγκινήσεις.
 • Να παίζει μόνος: Τα “έξυπνα” παιχνίδια, γεμισμένα με λιχουδιές του δίνουν τη δυνατότητα να πάρει το παιχνίδι στα “χέρια” του, στην προσπάθεια να λύσει το μυστήριο της κρυμμένης λιχουδιάς. Χρειάζεται να αφήσετε περισσότερα από ένα, σε διάφορα σημεία, ώστε να να τα ανακαλύψει σταδιακά και να τον απασχολήσουν όσο παραμένει ξύπνιος.
 • Να φυλάει το σπίτι: Δεν είναι όλες οι φυλές κατάλληλες για φύλαξη, αλλά κάποια ζώα εμπλουτίζουν τη μέρα τους παραμένοντας σε επιφυλακή για τυχόν ύποπτους θορύβους. Αν οι θόρυβοι αυτοί, βέβαια, είναι μπόλικοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και υπάρχουν γείτονες ευαίσθητοι στο γάβγισμα, μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα. Δοκιμάστε να τους εξηγήσετε ότι το προειδοποιητικό γάβγισμα του ζώου σας προσφέρει ασφάλεια ΚΑΙ σε αυτούς. Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί κάποιοι γείτονες βρίσκουν το διακεκομμένο, δικαιολογημένο προειδοποιητικό γάβγισμα του σκύλου πιο ενοχλητικό από τον κολλημένο συναγερμό του γείτονα που βαράει αδικαιολόγητα όλη μέρα, καμιά φορά εβδομάδες ατέλειωτες…

Κατάλληλες φυλές σκύλων για κάποιον που λείπει πολύ

(Κατάταξη από το πιο μεγαλόσωμο προς το πιο μικρόσωμο)

 • Γκρέιχαουντ
 • Μπασέ
 • Σαρπέι
 • Γουίπετ
 • Γαλλικό Μπουλντόγκ
 • Μαλτέζ
 • Τσιουάουα

Εναλλακτικά…

 • Σκύλοι μεγάλης ηλικίας
 • Περισσότερα από ένα ή καλύτερα δύο ζώα στο σπίτι

Γκρέιχαουντ

Δεν έχουμε πολλά στην Ελλάδα αλλά τα μεγαλόσωμα αυτά ζώα είναι γνωστά για την αγάπη τους προς τον καναπέ… Πολλά ενήλικα Γκρέιχαουντ ψάχνουν σπίτι στο εξωτερικό, καθώς αποσύρονται από τις στοιχηματικές κυνοδρομίες (που ακόμα επιτρέπονται σε αρκετές χώρες παρά τις προσπάθειες των φιλόζωων ακτιβιστών), όταν «συνταξιοδοτούνται» σε ηλικία 3-4 ετών. Αυτά τα ζώα έχουν μάθει να παραμένουν σε κλουβιά μέχρι και 20 ώρες την ημέρα οπότε το σπίτι μας θα τους φανεί παράδεισος. Μια μεγάλη απογευματινή βόλτα, που ιδανικά να περιλαμβάνει λίγο ελεύθερο τρέξιμο σε καλά περιφραγμένο χώρο, σε συνδυασμό με μπόλικο ύπνο την υπόλοιπη μέρα τους αρκεί για να είναι ευτυχισμένα.

Μπασέ

Σκύλοι μεσαίου μεγέθους, χαμηλής ενέργειας που αγαπάνε την ινχηλασία και τα παιχνίδια όσφρησης, τα Μπασέ κοιμούνται πολύ.

Έχουν κάποια προβλήματα υγείας, συνυφασμένα με το μακρύ βαρύ σκελετό τους και τα τεράστια μακριά αυτιά και μια τάση για παχυσαρκία.

Όταν επιστρέψετε από τη δουλειά είναι πιθανότερο να προτιμήσουν έναν ακόμα υπνάκο στην αγκαλιά σας από μια μεγάλη βόλτα…

Σαρπέι

Έρχονται από την Κίνα, με παρελθόν σε κυνομαχίες, αλλά είναι σκύλοι χαμηλής ενέργειας. Είναι επιφυλακτικά ζώα, γεγονός που τα κάνει καλούς φύλακες και θα χρειαστούν ιδιαίτερα καλή κοινωνικοποίηση κατά την προσαρμογή τους στην οικογένειά σας. Παρουσιάζουν κάποια γεννετικά προβλήματα υγείας σε αυτιά, μάτια και δέρμα καθώς και FSF (familial Shar Pei fever), μια σοβαρή ασθένεια της συγκεκριμένης φυλής.

Γουίπετ

Σκύλοι μεσαίου μεγέθους ιδανικοί για διαμέρισμα με χαμηλή ανάγκη περιποίησης, τα Γούιπετ λατρεύουν τον ύπνο και δεν συμπαθούν το κρύο και την υγρασία. Όπως και τα “ξαδερφάκια” τους τα Γκρέιχαουντ, για να χουχουλιάσουν και να κοιμηθούν με τις ώρες, θα επιλέξουν μια μαλακιά «φωλιά», όπως τον καναπέ ή μια πολυθρόνα. Θα χρειαστούν, πάντως, την απογευματινή βόλτα τους για να ξοδέψουν ενέργεια.

Γαλλικό Μπουλντόγκ

Όλοι οι σκύλοι θέλουν την παρέα μας. Το κύριο μέλημα, λοιπόν, αν δουλεύουμε πολύ, είναι πόσο δραστήριοι θα είναι όσο λείπουμε. Το Γαλλικό Μπουλντόγκ έχει, συγκριτικά, μικρή ανάγκη για μεγάλες βόλτες και τρέξιμο. Προτιμάει να πάρει έναν υπνάκο. Η κοντή του μουσούδα το δυσκολεύει να τρέχει, ειδικά όταν έχει ζέστη και υγρασία.

Τα Γαλλικά Μπουλντόγκ λατρεύουν τα παιδιά και γαβγίζουν ελάχιστα, γεγονός που τα κάνει ιδανικά για διαμέρισμα. Όπως και οι άλλες βραχυκέφαλες φυλές, έχουν αρκετά προβληματάκια υγείας και… ροχαλίζουν.

Μαλτέζ

Συνήθως, δεν έχουν την τάση να καταστρέψουν το σπίτι από βαρεμάρα και δεν έχουν ανάγκη μεγάλες βόλτες.  Έχουν, όμως, ανάγκη την παρέα σας και… μπόλικο χτένισμα. Αν δεν μπορείτε να περιποιηθείτε το μακρύ και απαιτητικό μεταξένιο τους τρίχωμά θα χρειαστεί να το διατηρήσετε κοντό με τακτικές επισκέψεις στον γκρούμερ. Όλο το βράδι θα το περνάτε αγκαλιά με το μαλτεζάκι σας, παρέα και με μια μαλακιά βούρτσα.

Αν ήδη έχετε γάτα στο σπίτι, το Μαλτέζ είναι εξαιρετική επιλογή. Θεωρείται το πιο μικρόσωμο σκυλί που συμπαθεί τις γάτες!

Τσιουάουα

Είναι μικροσκοπικά, οπότε το σπίτι τους φαίνεται τεράστιο, και άρα ιδανικό για εξερεύνηση.

Μεταξύ μας, είναι τόσο μικρά που θα μπορούσαν να σας ακολουθήσουν σε πολλές δουλειές και ταξίδια χωρίς να προξενήσουν το παραμικρό πρόβλημα.

Το μικρό τους μέγεθος κάνει κάποια Τσιουάουα ανασφαλή και “δαγκωνιάρικα” (σύνδρομο μικρού σκύλου), για αυτό είναι σημαντικό να τα κοινωνικοποιήσετε καλά από την αρχή.

Έχουν κάποια προβλήματα υγείας, όπως ευαίσθητα δόντια, τάση παχυσαρκίας και πατέλα (αποπτέρωση της επιγονατίδας) που είναι συνηθισμένη, γενικά, σε σκύλους μικρού μεγέθους.

Αν ψάχνετε ένα σκύλο χαμηλής ενέργειας που δεν θα βαριέται μόνος στο σπίτι… δύο Τσιούαουα είναι η τέλεια επιλογή! Θα έχουν έναν τεράστιο χώρο για να δραστηριοποιούνται, όσο λείπετε, και καλή παρέα.

Όχι κουτάβι, ναι γεροντάκι!

Αν λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι, δώστε μια δεύτερη ευκαιρία σε ένα ζώο “έτοιμο”, καθαρό και με μικρή ανάγκη εκτόνωσης.

Όσο μεγαλώνει ένα ζώο τόσο μικραίνουν οι απαιτήσεις του σε εκτόνωση ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η ανάγκη του για περισσότερο ύπνο. Ακόμα και αν σκέφτεστε να αποκτήσετε ενήλικο ζώο, θα χρειαστεί, και πάλι, να προσέξετε κατά την επιλογή καθώς κάποιες φυλές δεν… σταματάνε ποτέ [να έχουν ενέργεια].

Ένα είναι σίγουρο. Αν λείπετε ώρες από το σπίτι είναι σημαντικό να αποφύγετε τα κουτάβια. Δεν έχετε χρόνο να τα εκτονώσετε ούτε να τα εκπαιδεύσετε στην τουαλέτα, ούτε να τα κοινωνικοποιήσετε.

Το πιο πιθανό είναι μετά από μερικούς μήνες αποτυχημένης συμβίωσης να αναγκαστείτε, ηττημένοι από τις απαιτήσεις του κουταβιού σας, να καταθέσετε τα όπλα και να ψάξετε νέο σπίτι για αυτό. Και τότε το ζώο θα έχει αποκτήσει προβληματικές συνθήκες που θα είναι πολύ δύσκολο να διορθωθούν στο νέο του σπίτι.

Σκύλοι τρίτης ηλικίας ψάχνουν σπίτι

Στις ΤΡΙΧΕΣ μπορείτε να βάλετε την αγγελία σας για ζώα τρίτης ηλικίας που ψάχνουν οικογένεια, επιλέγοντας για την ηλικία τους τη συγκεκριμένη κατηγορία: «Τρίτη Ηλικία». Αντίστοιχα, για να βρείτε ζώα που πληρούν αυτό το κριτήριο χρησιμοποιήστε τη μηχανή αναζήτησής μας. Επιλέξτε «Σκύλοι ψάχνουν σπίτι» & «Τρίτη Ηλικία».

Δούλευα λίγο, αλλά τώρα δουλεύω πολύ!

Άλλαξαν πρόσφατα οι συνθήκες εργασίας σας και ο ενεργητικός σκύλος σας μένει μόνος στο σπίτι, και αυτό σας στενοχωρεί. Υπάρχουν κάποιες λύσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά του, όπως:

 • Δώστε τα κλειδιά σε ένα φίλο ή γείτονα ή pet sitter ώστε να σπάει τη μονοτονία μέσα στη μέρα με μια σύντομη επίσκεψη ή/και βόλτα.
 • Σκεφτείτε τη λύση να περνάει τη μέρα τους με τους συνταξιούχους γονείς σας ή ένα φίλο που δουλεύει από το σπίτι, όσο εσείς είστε στη δουλειά.
 • Κανονίστε με ένα φίλο με σκύλο να περνάνε τα ζώα μαζί τη μέρα τους.
 • Πάρτε του παρέα, ένα σκύλο με παρόμοιες ανάγκες σε παιχνίδι και εκτόνωση, ή μια γάτα.
 • Υπάρχουν “πάρκα σκύλων” που κρατάνε το ζώο σας κατά τη διάρκεια της μέρας.
 • Και τέλος, έχετε ρωτήσει στη δουλειά σας μήπως ο σκύλος σας είναι ευπρόσδεκτος; Υπάρχουν δουλειές που επιτρέπουν τα ζώα. Σε κάποια γραφεία ή εργοστάσια τα ζώα επιτρέπονται στο εργασιακό περιβάλλον, καθώς έχει αποδειχτεί ότι αυξάνουν την ικανοποίηση των εργαζομένων και την παραγωγικότητα. Σε άλλα, υπάρχουν ασφαλείς περιφραγμένοι χώροι για να τρέχουν και να παίζουν ελεύθερα –ή μπορείτε να βοηθήσετε να φτιαχτεί ένας τέτοιος. Συζητήστε το, και ίσως βρεθεί λύση.

Πηγή: trihes.gr

.

.

 

Print Friendly, PDF & Email
Translate »