Breaking News
Home / Ειδήσεις / Ελληνική / O «καζαμίας» των φόρων: τι και που θα πληρώσουμε το 2017

O «καζαμίας» των φόρων: τι και που θα πληρώσουμε το 2017

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

O «καζαμίας» των φόρων: τι και που θα πληρώσουμε το 2017

.

Με μια πρώτη ματιά στις ταμπέλες των πρατηρίων καυσίμων, οι καταναλωτές θα αντιληφθούν για τα καλά το τι σημαίνει για την τσέπη τους το νέο πακέτο μέτρων που ενεργοποιήθηκε με την αλλαγή του χρόνου. Η εικόνα θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.  Σήμερα, Τρίτη που θα ανοίξουν τα σούπερμαρκετ θα φανούν οι επιπτώσεις στις τιμές του καφέ, όταν τελειώσουν τα αποθέματα θα έρθουν οι ανατιμήσεις στις τιμές των τσιγάρων –κανονικών και ηλεκτρονικών- ενώ με την παραλαβή των πρώτων λογαριασμών σταθερής τηλεφωνίας, θα προκύψει και η επιβάρυνση από την επιβολή του νέου «ειδικού τέλους».

Από φορολογικής απόψεως, η χρονιά μπήκε με το… αριστερό. Και θα συνεχιστεί έτσι καθώς οι περισσότεροι από τους μήνες του νέου έτους θα είναι γεμάτοι από αρνητικές εκπλήξεις για τους περισσότερους. Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα από μερίσματα, ενοίκια, προσωπικές εταιρείες κλπ, συνθέτουν ένα «κοκτέιλ» πρόσθετων φόρων της τάξεως των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι επιβαρύνσεις φάνηκαν από τα πρώτα… δευτερόλεπτα της νέας χρονιάς στα πρατήρια καυσίμων που λειτούργησαν την Πρωτοχρονιά με την απλή αμόλυβδη βενζίνη να ανατιμάται κατά 6-8 λεπτά ανά λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης να «τσιμπάει» 10-12 λεπτά το λίτρο.Στα σούπερμαρκετ θα φανούν οι επιπτώσεις και από την αύξηση του φόρου στον καφέ από 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό. Επί του ποσού θα επιβάλλεται και ο ΦΠΑ άρα η επιβάρυνση στη συσκευασία των 200 γραμμαρίων θα κυμαίνεται από μισό έως 1 ευρώ ανάλογα με το είδος του καφέ.

Από την Πρωτοχρονιά, επιβλήθηκε και ο φόρος στα τσιγάρα, κανονικά και ηλεκτρονικά. Η επιβάρυνση όπως υπολογίζεται από τα στελέχη της αγοράς, ανέρχεται περίπου στα 40-50 λεπτό ανά πακέτο. Θα φανεί όμως στην πράξη όταν θα τελειώσουν τα «αποθέματα» στην αγορά με τα πακέτα που έχουν τιμολογηθεί βάσει του προηγούμενου καθεστώτος.

Οι περισσότεροι, θα πρέπει να πληρώσουμε τους λογαριασμούς τηλεφώνου οι οποίοι θα περιλαμβάνουν και το νέο ειδικό τέλος, μέσα στον Φεβρουάριο. Και σε αυτούς, θα διαπιστώσουμε την ενεργοποίηση του καινούργιου τέλους 5% επί του ύψους του λογαριασμού.

Με βάση τη φορολογική νομοθεσία, μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από περίπου έξι εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα. Βέβαια, είναι πιθανό και το 2017, η προθεσμία να παραταθεί καθώς ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι σχετικές προετοιμασίες στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2017 θα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

1. Θα αυξηθεί ο αριθμός των χρεωστικών εκκαθαριστικών με αντίστοιχη μείωση των πιστωτικών και των μηδενικών εκκαθαριστικών.

2. Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν σημαντική αύξηση στον φόρο που θα βεβαιωθεί λόγω αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από ενοίκια, στον συντελεστή φορολόγησης των κερδών ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, αλλά και στην ενεργοποίηση της νέας φορολογικής κλίμακας μισθωτών συνταξιούχων και αγροτών. Μεγάλη αλλαγή θα είναι η πρόσθεση του εισοδήματος από ελεύθερα επαγγέλματα στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη φορολόγηση του αθροίσματος.

3. Θα ενεργοποιηθεί η καινούργια κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης με συντελεστές που ξεκινούν από το 2,2% και φτάνουν στο 10%. Η συγκεκριμένη αλλαγή θα πλήξει όλα τα φυσικά πρόσωπα με ατομικό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.

Τον Ιούλιο, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ενεργοποιήσει τον καινούργιο μηχανισμό υπολογισμού των αξιών των ακινήτων. Βάσει της απαίτησης για εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, οι σημερινές τιμές της εφορίας θα πρέπει να υποχωρήσουν κατά τουλάχιστον 20-25% κάτι που σημαίνει ότι θα υποχωρήσουν και οι φόροι που εισπράττει το δημόσιο από τα ακίνητα (γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές και κυρίως τον ΕΝΦΙΑ του 2018). Στην πράξη, το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεωθεί να αυξήσει συντελεστές για να μην δημιουργήσει νέες «τρύπες» στα έσοδα ειδικά του 2018 Ο Ιούλιος θα είναι ο πρώτος μήνας πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ενώ για την μια από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις θα απαιτηθεί η καταβολή τουλάχιστον 1,3 δις. ευρώ.

Αν επαναληφθεί η εμπειρία του 2015 και του 2016, μέσα στον Αύγουστο θα ανέβουν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017. Είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων στα αγροτεμάχια.
 Πηγή: www.dimokratiki.gr

.

Print Friendly, PDF & Email