Breaking News
Home / Εκδηλώσεις / “Soil Horizon”: Η ετήσια έκθεση της νομαδικής γκαλερί KIRKI στη Σίφνο [15 – 30/6/2024]

“Soil Horizon”: Η ετήσια έκθεση της νομαδικής γκαλερί KIRKI στη Σίφνο [15 – 30/6/2024]

 

“Soil Horizon”: Η ετήσια έκθεση της νομαδικής γκαλερί KIRKI στη Σίφνο [15 – 30/6/2024]

.

Η νομαδική γκαλερί των Κυκλάδων, KIRKI, βρίσκεται στη Σίφνο φέτος τον Ιούνιο με την έκθεση “Soil Horizon / Εδαφικός Ορίζοντας”. Ξεκινώντας από την άρρηκτη σχέση της αγγειοπλαστικής τέχνης με την ανάπτυξη της γαστρονομίας στο νησί, το “Soil Horizon” εξετάζει τη σύνδεση τοπίου και τροφής.

Το Soil Horizon θα λάβει χώρα μεταξύ από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου στο Παλαιό Σχολείο του Κάστρου της Σίφνου, ένα κτήριο του 1840. Η έκθεση θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη στο κοινό.

Η Σίφνος υπήρξε επί αιώνες τροφοδότρια της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Μεσογείου με κεραμικά σκεύη, χάρη στα πλούσια κοιτάσματα πυρίμαχου πηλού, την τοπολογία του νησιού και την εργατικότητα των τεχνιτών της. Η εκτεταμένη αγγειοπλαστική παραγωγή συμβάδισε με την ανάπτυξη μιας πλούσιας τοπικής κουζίνας, οδηγώντας στην σχετική επισιτιστική ανεξαρτησία του νησιού.

Τσικάλια στον Πλατύ Γιαλό, Σωματείο Αγγειοπλαστών Σίφνου διαμέσου του Δικτύου Αρχιπέλαγος.

Η ανεξαρτησία αυτή έχει περιοριστεί τις τελευταίες δεκαετίες, αποκαλύπτοντας μια διεθνή τάση που ενθαρρύνει τις εισαγωγές και την προτίμηση προς συγκεκριμένες καλλιέργειες με υψηλή παραγωγικότητα. Μέσω του έργου των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, η έκθεση πραγματεύεται την ευαλωτότητα του τόπου και τη νομοτελειακή σύνδεση αυτού με την επισιτιστική ασφάλεια, την κυκλική οικονομία, την βιοποικιλότητα και την βιωσιμότητα της πρωτογενούς παραγωγής στο Αιγαίο και γενικότερα.

Οι 9 συμμετέχοντες καλλιτέχνες της φετινής διοργάνωσης θα παρουσιάσουν έργα βίντεο, γλυπτικής,
εγκατάστασης, ζωγραφικής και περφόρμανς που εμβαθύνουν στους περιβαλλοντικούς και γεωγραφικούς παράγοντες που διέπουν τη σύνδεση τοπίου και σίτισης.

Futurefarmers, Seed Journey Seed Procession, 2016. ©Monika Lovdahl

Η KIRKI

Το Soil Horizon / Εδαφικός Ορίζοντας αποτελεί την δεύτερη ετήσια έκθεση της νομαδικής γκαλερί KIRKI, η οποία επιχειρεί να συνδέσει δημιουργικά την σύγχρονη τέχνη με την ιστορία και την παράδοση των Κυκλάδων.

Στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της, η KIRKI προσκαλεί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να ανταποκριθούν στη γεωγραφία, τον πολιτισμό και την ιδιαίτερη τοπολογία του εκάστοτε νησιού που φιλοξενεί την έκθεση.

Hypercomf, Film Seed Festival, 2022.©Hypercomf και ©Harut Marangozyan.

Την KIRKI διοργανώνει και επιμελείται η ομάδα του HEKATE. Η Ντομινίκ Σύλβια Λώρεν, η Βάσω Παπαδοπούλου και η Αριστέα Ρέλλου ίδρυσαν την πρωτοποριακή εταιρεία studio και project management HEKATE με έδρα το Λονδίνο το 2020. Μετά από 4 χρόνια συνεργασίας με καλλιτέχνες, μουσεία, γκαλερί και οργανισμούς διεθνούς βεληνεκούς, όπως η Μπιενάλε της Βενετίας, το Centre Pompidou στο Παρίσι, το MoMA στη Νέας Υόρκη και η Tate στο Λονδίνο μεταξύ άλλων, η KIRKI κοιτάει στις Κυκλάδες όπου ευελπιστεί να επανεξετάσει και να τιμήσει τον τοπικό πολιτισμό.

Οι επιμελήτριες της έκθεσης και ιδρύτριες της KIRKI, Ντομινίκ Σύλβια ΛώρενΒάσω Παπαδοπούλου και Αριστέα Ρέλλου, είπαν: «Η Σίφνος είναι ένας τόπος εξαιρετικού ενδιαφέροντος, με μοναδική αγγειοπλαστική παράδοση και πολύπλευρη γαστρονομική παρουσία. Σε αναγνώριση της προσπάθειας ομάδων εργασίας που δρουν στο νησί, μας ενδιέφερε να μελετήσουμε το πώς η δημοφιλία της Σίφνου και οι νέες πολεοδομικές απαιτήσεις επιδρούν στην πρωτογενή παραγωγή και την επισιτιστική ελευθερία. Οι παρεμβάσεις των καλλιτεχνών θα αναλύσουν το ζήτημα σε διεθνές επίπεδο, ψάχνοντας λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινότητες».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στα πλαίσια της έκθεσης θα προβληθεί η σειρά ντοκιμαντέρ «Βίντεο πορτρέτα: Αγγειοπλάστες» της ομάδας Archipelago Network (Δίκτυο Αρχιπέλαγος). Συνδέοντας πλάνα παρατήρησης, αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις, η σειρά περιλαμβάνει δεκατρία βιντεο-πoρτρέτα που απεικονίζουν τις ιστορίες πολλών γενεών και τη σημερινή δραστηριότητα ισάριθμων ενεργών εργαστηρίων αγγειοπλαστικής στη Σίφνο.

 

Στιγμιότυπο από το βίντεο-πορτραίτο του Γεώργιου Ατσόνιου, Δίκτυο Αρχιπέλαγος.

Οι αγγειοπλάστες που περιλαμβάνονται στη σειρά ντοκιμαντέρ είναι οι: Γιάννης Αποστολίδης, Γιάννης και Αντώνης Ατσόνιος, Γεώργιος Ατσόνιος, Βασίλης Δεπάστας, Κώστας Δεπάστας, Γιώργος Εξυλζές, Αντώνης Κ. Καλογήρου, Αντώνης Ζ. Καλογήρου, Νίκος και Γιάννης Λεμπέσης, Αλέξανδρος Λεμονής, Φρατζέσκος Λεμονής, Γιάννης Ναρλής, και Γιάννης Ποδότας.

Πρόγραμμα Προβολών

 • Γιάννης Αποστολίδης, 16 Ιουνίου, 21:30
 • Γιάννης & Αντώνης Ατσόνιος, 17 Ιουνίου, 21:30
 • Γεώργιος Ατσόνιος, 18 Ιουνίου, 21:30
 • Βασίλης Δεπάστας,, 19 Ιουνίου, 21:30
 • Κώστας Δεπάστας, 20 Ιουνίου, 21:30
 • Γιώργος Εξυλζές, 21 Ιουνίου, 21:30
 • Αντώνης Κ. Καλογήρου, 22 Ιουνίου, 21:30
 • Αντώνης Ζ. Καλογήρου, 23 Ιουνίου, 21:30
 • Νίκος & Γιάννης Λεμπέσης, 24 Ιουνίου, 21:30
 • Αλέξανδρος Λεμονής, 25 Ιουνίου, 21:30
 • Φρατζέσκος Λεμονής, 26 Ιουνίου, 21:30
 • Γιάννης Ναρλής, 27 Ιουνίου, 21:30 
 • Γιάννης Ποδότας, 28 Ιουνίου, 21:30

 

Ο κακός μου ο φλάρος / πείραμα I, 2023. Νίκος Χανδόλιας
Pia Ortuño 2024

Print Friendly, PDF & Email
Translate »