Breaking News
Home / Ειδήσεις / Ελληνική / Ασθενείς με Covid στο σπίτι: Τι να προσέξουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας για να μην κολλήσουν 

Ασθενείς με Covid στο σπίτι: Τι να προσέξουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας για να μην κολλήσουν 

.

Ασθενείς με Covid στο σπίτι: Τι να προσέξουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας για να μην κολλήσουν 

.

Η ενδοοικογενειακή διασπορά «οδηγεί» την πανδημία, στο στάδιο που βρισκόμαστε, με τον κορωνοϊό να εισβάλλει στα σπίτια μέσα από την ανταλλαγή επισκέψεων ή να τον «φέρνουν» άθελά τους οι γονείς από τη δουλειά ή οι έφηβοι από τις παρέες τους. Συνεπώς είναι επιτακτική η ανάγκη όσοι κολλούν την λοίμωξη Covid να ξέρουν πώς να προστατέψουν τα μέλη της οικογένειάς τους, όσο παραμένουν στο σπίτι αναρρώνοντας.

Συνολικά το 80% των ασθενών έχει από καθόλου έως ήπια και μέτριας βαρύτητας συμπτώματα και παραμένει στο σπίτι για όλη την διάρκεια της ανάρρωσης-καραντίνας η οποία διαρκεί έως 14 ημέρες με τον ασθενή πρακτικά να σταματά να είναι μεταδοτικός μετά την 10η ημέρα, καθώς τότε μειώνεται πολύ το ιικό φορτίο στον ρινοφάρυγγα του.

Αυτό το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο ασθενής με θετικό μοριακό τεστ μένει περιορισμένος στην οικία του, είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζει πιστά τις οδηγίες που δίνουν στο Liberal.gr ο καθηγητής πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, Στέλιος Λουκίδης και ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, ώστε να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο να μεταδώσει τη λοίμωξη στον/στην σύζυγο, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους συγγενείς (παππούς/γιαγιά), οι οποίοι μπορεί να μένουν στο ίδιο ή στο διπλανό σπίτι ή σε άλλο όροφο του ίδιου κτιρίου.

Αν και ακούγεται αυτονόητο πως όποιος προσβληθεί από κορωνοϊό θα προσέχει πολύ για να προστατέψει τους οικείους του, στην πράξη (εκ του αποτελέσματος) φαίνεται ότι τα μέτρα προστασίας δεν εφαρμόζονται σωστά, γιατί αν εφαρμόζονταν δεν θα καταγράφονταν τέτοια ενδοοικογενειακή διασπορά.

Οι ασθενείς που κολλούν κορωνοϊό και μένουν σπίτι πρέπει καταρχάς να μείνουν το διάστημα της ανάρρωσης/καραντίνας όσοι πιο «απομονωμένοι» γίνεται. Ο χώρος τους (το υπνοδωμάτιο) πρέπει να αερίζεται καλά και το ίδιο ισχύει για το υπόλοιπο σπίτι, όπως επισημαίνει ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης. Αερίζουμε όλα τα δωμάτια τακτικά αφήνοντας ανοιχτά παράθυρα και μπαλκονόπορτες, ώστε να ανανεώνεται η ατμόσφαιρα.

Πολύ σημαντική είναι η σωστή χρήση της σωστής μάσκας και από τον ασθενή και από τους οικείους του. Για καλύτερη προστασία από την ενδοοικογενειακή διασπορά της Covid, ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης συνιστά μάσκα Ν95 για όλα τα άτομα που ανήκουν στο ίδιο νοικοκυριό και για τους ηλικιωμένους συγγενείς που μπορεί να μένουν σε γειτονικό οίκημα ή σε άλλο όροφο.

Η μάσκα Ν95 είναι πολλαπλών χρήσεων σε αντίθεση με την απλή χειρουργική μάσκα που είναι μονής χρήσης και το Ν95 δεν αφορά «μάρκα», αλλά είναι κωδικός πιστοποίησης για την Αμερικανική αγορά που σημαίνει ότι η μάσκα μπορεί να συγκρατήσει τουλάχιστον το 95% των αιωρούμενων σωματιδίων, μεγέθους πάνω από 0,3 micron. (Στην Ευρώπη η αντίστοιχη μάσκα είναι η FFP2 η οποία συγκρατεί τουλάχιστον το 94% των αιωρούμενων σωματιδίων μεγέθους πάνω από 0,3 micron). Οι συστάσεις για τη χρήση μάσκας αφορούν όλο το νοικοκυριό, ακόμα και άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Η μάσκα είναι απαραίτητη σε περίπτωση που κάποιο μέλος της οικογένειας επισκεφθεί τους παππούδες και τις γιαγιάδες προκειμένου να τους φροντίσει, να τους φέρει φαγητό ή να τους πάει τα ψώνια του σούπερ-μάρκετ, καθώς οι ηλικιωμένοι συγγενείς είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στην λοίμωξη Covid- και επιπλέον δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν όλοι οι ηλικιωμένοι. Μάσκα πρέπει να φορά οπωσδήποτε και η οικιακή βοηθός, αν υπάρχει στο νοικοκυριό και είναι εξωτερική ή εσωτερική.

Στην περίπτωση που υπάρχει ασθενής με covid στο σπίτι για την καλύτερη προστασία των οικείων του θα πρέπει όλοι να χρησιμοποιούν αντισηπτικό και γάντια σε συγκεκριμένες δραστηριότητες όταν έρχονται κοντά στον άρρωστο. Μάλιστα ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης μας προτρέπει να υιοθετήσουμε την τακτική των γιατρών όταν μπαίνουν σε κλινικές Covid και να φοράμε -σαν τους υγειονομικούς- διπλά γάντια όταν φροντίζουμε άρρωστο μέλος της οικογένειας ή ασυμπτωματικό κρούσμα.

Επίσης, μετά από κάθε δραστηριότητα να τα αλλάζουμε, όπως κάνουν οι γιατροί. Για παράδειγμα όταν πηγαίνουμε στον ασθενή φαγητό, όταν παίρνουμε τα πιάτα, όταν καθαρίζουμε το δωμάτιο ή στρώνουμε το κρεβάτι, μετά από κάθε δραστηριότητα πρέπει να πετάμε τα διπλά γάντια σε κάδο απορριμμάτων, να πλένουμε και να στεγνώνουμε τα χέρια μας και να φοράμε άλλο διπλό ζευγάρι γάντια.

Τώρα, τα πιάτα, τα ποτήρια και τα μαχαιροπίρουνα του ασθενή πρέπει να πλένονται χωριστά, με καυτό νερό για απολύμανση και το ίδιο ισχύει για τα ρούχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια. Τα παπούτσια καλό είναι να μένουν εκτός σπιτιού, τα ρούχα των υπόλοιπων μελών του νοικοκυριού να αερίζονται καλά και αν κάποιος εμφανίσει «ύποπτα» συμπτώματα πρέπει αμέσως να κάνει τεστ για να σταματήσει η αλυσίδα μετάδοσης.
ΠΗΓΗ: liberal.gr (της Αλεξίας Σβώλου)

Print Friendly, PDF & Email
Translate »