Breaking News
Home / Οι Φίλοι μας τα Ζώα / Εσείς μιλάτε στο σκύλο σας; Μιλήστε του… καταλαβαίνει!

Εσείς μιλάτε στο σκύλο σας; Μιλήστε του… καταλαβαίνει!

.

Εσείς μιλάτε στο σκύλο σας; Μιλήστε του… καταλαβαίνει!

.

Γιατί να μιλάμε στον σκύλο μας; Πώς και πόσο; Τι καταλαβαίνει; Τι σχέση μπορεί να έχουν οι λέξεις «κάτσε» και «πατάτα»; Τι κοινό μπορεί να έχουμε εμείς με ένα ψυγείο; Πόσες λέξεις μπορεί να μάθει ο δικός μου σκύλος;…

Οι περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων μιλάμε στα σκυλιά μας σαν να απευθυνόμαστε σε δικό μας άνθρωπο, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι έχουν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας. Δεν μπορούν να κατανοήσουν λέξεις που δεν έχουν διδαχθεί, ούτε αφηρημένες έννοιες. Δεν μπορούν να καταλάβουν, τους λόγους που μπορεί να είμαστε χαρούμενοι, αναστατωμένοι, θυμωμένοι ή θλιμμένοι. Μπορούν όμως να καταλάβουν πώς ακριβώς νιώθουμε, είτε τους μιλάμε είτε όχι. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Μίλα του αλλά πότε; 

Είναι πολύ ενισχυτικό για τη σχέση μας, να του μιλάμε με το σωστό τρόπο· να του μιλάμε όταν έχουμε καλή διάθεση και θετικά συναισθήματα, γιατί έτσι θα τον επηρεάσουμε κι αυτόν θετικά, θα νιώθει καλά και θα θέλει να είναι κοντά μας.

Καλύτερα να μην του μιλάμε πολύ, όταν η συναισθηματική μας κατάσταση είναι αρνητική, όταν είμαστε κακόκεφοι, αγχωμένοι και θυμωμένοι, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα του μεταφέρουμε όλα τα αρνητικά μας συναισθήματα.

Μπορούμε να πάρουμε παράδειγμα από τον εαυτό μας: πώς νιώθουμε όταν βρισκόμαστε κοντά σε ανθρώπους θυμωμένους, μίζερους και γκρινιάρηδες, που μονίμως κάτι τους φταίει; Τι είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε; Θέλουμε να απομακρυνθούμε από κοντά τους το γρηγορότερο. Έτσι ακριβώς και ο σκύλος μας, στη μουρμούρα κατεβάζει ρολά και απομακρύνεται.
.

.

Έχεις γίνει ψυγείο;

Θα έχετε παρατηρήσει το ψυγείο σας όταν είναι σε λειτουργία· δεν ακούμε πια τον θόρυβο που κάνει το μοτέρ του και συνειδητοποιούμε ότι «τόση ώρα λειτουργούσε» μόνον όταν αυτό κάνει μια μικρή παύση. Έτσι ακριβώς μοιάζουμε κι εμείς όταν τους γκρινιάζουμε και μουρμουράμε συνεχώς· οι σκύλοι θα μας προσέξουν τελικά μόνο τη στιγμή που θα σταματήσουμε. (Τι έκανες, είσαι πολύ κακό σκυλί… πάλι πήρες τις κάλτσες… τι θα κάνω με σένα… έχω αυτό, έχω εκείνο, έχω το άλλο…  έχω και σένα… θα με τρελάνεις … δεν αντέχω άλλο… κ.λπ.)

Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μιλάμε μαζί τους όταν είμαστε σε καλή διάθεση και να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο που δεν θα επηρεάσει αρνητικά τη μεταξύ μας σχέση.

Κι όταν βρισκόμαστε σε δύσκολες μέρες και στιγμές, όταν είμαστε στις «μαύρες» μας -κάτι πολύ φυσιολογικό να συμβεί σε όλους μας- τότε απλά περιορίζουμε την επικοινωνία μας μαζί του στα απολύτως απαραίτητα, τον σεβόμαστε και τον προστατεύουμε από την ψυχολογική μας ένταση. Ο σκύλος μας θα καταλάβει ότι δεν έχουμε διάθεση αλλά, ταυτόχρονα, ότι δεν φταίει αυτός, ευτυχώς· θα ξέρει ότι δεν έχουμε κάτι μαζί του, και τότε αυτός είναι που θα έρθει κοντά μας και θα προσπαθήσει να μας φέρει σε κατάσταση ηρεμίας.

Μίλα του, καταλαβαίνει!

Μπορούμε να μιλάμε στον σκύλο μας, ακόμα κι αν δεν γνωρίζει τις λέξεις, γιατί καταλαβαίνει τη δυναμική τους, την ενέργεια και το γενικό μήνυμα που εκπέμπουν. Αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε και να ελέγχουμε πάντα στην επικοινωνία μας μαζί του είναι κατά πόσο εκπέμπουμε το σωστό μήνυμα και το συναίσθημα που θα ενισχύσει την σχέση μας.  

Μπορούμε να του μιλάμε στη βόλτα, για να παραμένει συνδεδεμένος και συντονισμένος μαζί μας και να μη χάνεται. Μπορούμε, για παράδειγμα, να λέμε το όνομα του, να τον επαινούμε λέγοντας του πόσο καλός είναι και πολλά μπράβο, όταν έχει την συμπεριφορά που θέλουμε. 

Να του μιλάμε όταν είναι χαλαρός δίπλα μας, με ήρεμη φωνή, καθώς τον χαϊδεύουμε απαλά. Με τον τόνο και τη χροιά της φωνής μας, να του μεταδίδουμε ηρεμία και ασφάλεια. Και όταν θα έχει, πια, συνδυάσει τα λόγια και τον τόνο της φωνής μας με αυτή την κατάσταση ασφάλειας και ηρεμίας, θα μπορούμε να του μιλήσουμε με τον ίδιο τρόπο, για να τον χαλαρώσουμε και να τον καθησυχάσουμε, κάθε φορά που νιώθει ανασφάλεια για κάτι.

Μπορούμε, μάλιστα, να προσθέσουμε και μια λέξη που θέλουμε να τη συνδέσει με αυτές τις στιγμές χαλάρωσης.  Προσωπικά, χρησιμοποιώ τη λέξη «relax»· μπορεί εσείς να προτιμάτε μια ελληνική λέξη όπως «ήρεμα» ή «χαλάρωσε» ή… «πατάτα». Όταν μετά από πολλές επαναλήψεις ο σκύλος μας έχει κάνει την θετική σύνδεση με τη λέξη και το συγκεκριμένο τόνο φωνής, τότε μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε στιγμές ανησυχίας, καθησυχαστικά, για να τον ηρεμήσουμε.

Τι σχέση έχουν οι λέξεις «κάτσε» και «πατάτα»;

Για το σκύλο μας η λέξη «κάτσε» έχει ακριβώς την ίδια σημασία με τη λέξη «πατάτα», όπως και η λέξη «ξάπλα» με τη λέξη «μπανάνα»· δηλαδή δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα για αυτόν. Μπορούμε όμως εμείς να διδάξουμε στον σκύλο μας τι θέλουμε να σημαίνει κάθε λέξη, όπως πιθανώς ήδη κάνουμε με αρκετές από τις λέξεις «κάτσε», «ξάπλα», «έλα», «δίπλα», «στάσου» κ.ο.κ. Με αυτόν τον τρόπο θα φτιάχνουμε έναν λεκτικό κώδικα επικοινωνίας μαζί του, όπου κάθε λέξη θα τη συνδέουμε και με μια συμπεριφορά.
.

.

Πόσες λέξεις μπορεί να μάθει ένας σκύλος;

Πολλές! Όπως υποστηρίζουν κάποιες έρευνες ένας σκύλος μπορεί να μάθει από 150 μέχρι και 200 λέξεις, ανάλογα τον χαρακτήρα και την ευφυΐα του. Εξαρτάται επίσης από το χρόνο που θα αφιερώσουμε, πόση υπομονή και επιμονή έχουμε, όπως επίσης τον τρόπο και τις τεχνικές που θα χρησιμοποιούμε για να τον διδάξουμε.

Αλλά ακόμα κι αυτός που θα έβαζε σαν στόχο τις 200 λέξεις, θα ξεκινούσε με τις 7- 10 βασικές λέξεις- εντολές και σιγά, σιγά θα προσέθετε και νέες. Οι βασικές εντολές είναι χρήσιμες για κάθε κηδεμόνα, γιατί είναι ο τρόπος να δείξουμε στον σκύλο μας τι ζητάμε από αυτόν.  Και όταν ο σκύλος μας είναι σε θέση να καταλαβαίνει τι θέλουμε, αποκτά μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Πώς θα του μάθουμε  τη γλώσσα μας;

Ξεκινάμε, στην αρχή, να τον εκπαιδεύουμε με μία ή δύο λέξεις, κάνοντας αρκετές επαναλήψεις μέσα στη μέρα και κάθε μέρα. Τον καθοδηγούμε προς τη σωστή συμπεριφορά και ανταμείβουμε το σκύλο μας τη στιγμή που θα την πετύχει. Όταν γνωρίζουμε ότι θα εκτελέσει την επιθυμητή συμπεριφορά με τη δική μας καθοδήγηση, μπορούμε να της δώσουμε κι ένα όνομα, όπως π.χ. «κάτσε». Δεν προσθέτουμε νέες λέξεις, αν δεν έχει μάθει πολύ καλά τις προηγούμενες· και φυσικά πάντα τον καθοδηγούμε με ευχάριστο τρόπο και με πολλές ανταμοιβές. Δεν ξεχνάμε τα κίνητρα: ο σκύλος μας πρέπει να κερδίζει κάθε φορά που καταλαβαίνει τη λέξη, για να συνεχίζει να προσπαθεί. Αν δεν μας καταλαβαίνει, είναι σίγουρο πως εμείς κάπου έχουμε κάνει λάθος, ίσως να έχουμε βιαστεί παραπάνω ή να του δώσαμε συγκεχυμένες οδηγίες και κάπου να τον μπερδέψαμε. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να συμβουλευτούμε ειδικούς επαγγελματίες που θα μας βοηθήσουν.

Με αγάπη, υπομονή, συνέπεια και με πολλές ανταμοιβές, μπορούμε να φτάσουμε να μιλάμε στο σκύλο μας και εκείνος να ανταποκρίνεται με χαρά!

Πηγή: trihes.gr

.

 

Print Friendly, PDF & Email
Translate »