Breaking News
Home / Οι Φίλοι μας τα Ζώα / Σκύλος: Προβλήματα τουαλέτας από υποταγή;

Σκύλος: Προβλήματα τουαλέτας από υποταγή;

.

Μήπως ο σκύλος σας αφήνει μικρές υγρές λιμνούλες στο πάτωμα την ώρα που σας καλωσορίζει στο σπίτι ή όταν συναντά έναν ξένο ή όταν πλησιάζει ένα άλλο ζώο;

Μήπως ένα βλέμμα (δικό σας ή κάποιου άλλου) αρκεί για να τον κάνει να… τα κάνει…;

Αν έχετε παρατηρήσει στο ζωάκι σας μια τέτοιου τύπου συμπεριφορά, είναι αρκετά πιθανό να πρόκειται για μια προβληματική συμπεριφορά που συνήθως αποκαλούμε “υποτακτική ούρηση”. 

Τι είναι η υποτακτική ούρηση;

Πρόκειται για μια συμπεριφορά κατά την οποία ο σκύλος καταθέτει μικρότερες από τις συνηθισμένες ποσότητες ούρων την ώρα που συναντά τον άνθρωπό του, επισκέπτες, έναν ξένο ή ένα άλλο ζώο.

Η υποτακτική ούρηση έχει σκοπό και λόγο ύπαρξης. Είναι μια συμπεριφορά που αποσκοπεί στην κατευνασμό του ατόμου ή του ζώου που πλησιάζει και εκφράζεται ως αποτέλεσμα του φόβου ή του άγχους που προκαλούν στο σκύλο μας αυτές τις συναντήσεις. Ο σκύλος προσπαθεί να επικοινωνήσει ότι ο ίδιος δεν αποτελεί απειλή ενώ ταυτόχρονα αποσκοπεί με την υποτακτική ούρηση να αυξήσει την απόσταση ανάμεσα σε αυτόν και στο άτομο ή το ζώο που τον πλησιάζει.

Η ούρηση συχνά συνοδεύεται από άλλες υποτακτικές ή κατευναστικές συμπεριφορές (σήματα ηρεμίας) όπως είναι το μίκρεμα του όγκου του σώματος και του κεφαλιού (το ζώο μαζεύεται, συρρικνώνεται, γίνεται ένα με το πάτωμα), το χαμήλωμα της ουράς, ένας υποτακτικός μορφασμός που θυμίζει χαμόγελο και το γλείψιμο των χειλιών.

Φυσιολογική ή προβληματική συμπεριφορά;

Ίσως εκπλαγείτε από  το γεγονός ότι η υποτακτική συμπεριφορά, όχι μόνο είναι φυσιολογική αλλά και χρήσιμη όσο ο σκύλος μας είναι ακόμα κουτάβι. Τον βοηθά να συνευρίσκεται κοινωνικά με τους συνομηλίκους του και να αλληλοεπιδρά με τον κόσμο γύρω του. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν το παρατηρήσατε στο κουτάβι σας. Ωστόσο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η συχνότητα της συμπεριφοράς μειώνεται, όσο το κουτάβι μεγαλώνει, καθώς αποκτά αυτοπεποίθηση και κοινωνική άνεση, μέχρι να σβήσει εντελώς όταν το ζώο φτάσει στην ενηλικίωση. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου έμπειρου ειδικού συμπεριφοράς ή θετικού εκπαιδευτή.

Πώς αντιμετωπίζουμε την υποτακτική ούρηση;

Υπάρχουν αρκετά στοιχεία στη συμπεριφορά μας που μπορούμε να… βελτιώσουμε:

  1. Κατά την επιστροφή μας στο σπίτι, αποφεύγουμε να χαιρετάμε το σκύλο μας και να του δίνουμε σημασία μέχρι να είναι απόλυτα ήρεμος.
  2. Ποτέ δεν τον μαλώνουμε για ατυχήματα υποτακτικής ούρησης (και γενικά ατυχήματα τουαλέτας). Το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να αυξήσουμε το μπέρδεμα, τον φόβο και το στρες και άρα… τη συχνότητα του προβλήματος.
  3. Αποφεύγουμε να ενισχύουμε κάθε μορφή ενθουσιώδους συμπεριφοράς, καθώς ο ενθουσιασμός συνδέεται, επίσης, συχνά με την ούρηση (παρόμοια συμπεριφορά με ίδιο αποτέλεσμα: στην ουσία εδώ σας βλέπει και του φεύγουν απ΄ τη χαρά του!). Σαν κανόνα, προσπαθούμε να εκφράζουμε την αγάπη μας με χάδια και γλυκόλογα μόνο όταν το ζώο μας είναι απόλυτα ήρεμο.
  4. Ζητούμε από όλους τους επισκέπτες να μη χαιρετούν το σκύλο μας μέχρι να ηρεμήσει.
  5. Δίνουμε στο σκύλο την επιλογή να αλληλοεπιδράσει κοινωνικά μόνο όταν (και εφόσον) ο ίδιος αισθάνεται άνετα, επιτρέποντάς του να πλησιάσει όταν νιώθει σιγουριά.
  6. Κάθε συναναστροφή φροντίζουμε να γίνεται στο επίπεδο του σκύλου ώστε να ελαχιστοποιηθεί η απειλή που προκαλεί η… ογκώδης, απειλητική ή επιβλητική παρουσία μας. Δεν σκύβουμε από πάνω του, χαμηλώνουμε το σώμα μας δίπλα του κάθε φορά που θέλουμε να επικοινωνήσουμε μαζί του.
  7. Επαινούμε μόνο συμπεριφορές που δείχνουν αυτοπεποίθηση.

Πηγή: trihes.gr

 

.

 

Print Friendly, PDF & Email
Translate »